EXUM EXAM

Obzirom da nema previše narativa kojima se možemo posvetiti i da već punom parom radim na projekcijama za iduću sezonu (nadmašio plan tako da ima vremena), imamo dovoljno vremena za pozabaviti se Exumovom ozljedom na dosadni blogerski način (hm, dodao sam dosadni kao da postoji zanimljivi).

Jasno, prvo pitanje je koliko ona utječe na već itekako uvriježeno mišljenje da je Jazz apsolutni favorit za osmo mjesto na Zapadu. Odgovor je – ne previše, iz jednostavnog razloga što su svi oni atributi koje je Exum ove sezone trebao pokazati u većoj mjeri nego kao rookie – a to je prije svega pritisak na obranu s loptom u rukama kao slasher i realizator, a zatim i bolji šut iz vana – imali malo udjela u bilo kojoj realnoj projekciji. Da bi Exum donio Jazzerima značajan iskorak, njegov napredak u odnosu na rookie godinu trebao bi biti ogroman, a predvidjeti tako nešto već je u fazi čistog vjerovanja. Oslanjajući se pak na standardnu progresiju, dolazimo do zaključka da bi Exum prije svega nastavio pomagati onim čime je to radio i kao rookie, dakle 3&D igrom.

Sad, kako je njegov učinak u prvoj sezoni bio blago rečeno mizeran, pogotovo prema naprijed, tako ni ovogodišnji iskorak ne bi nužno bio glavni razlog za Jazz da dođe do playoffa. Sukladno tome, ni njegov gubitak nije poguban za očekivani rast momčadi, što rezultatski što sistemski, već je prije svega problematičan sa strane njegovog individualnog razvoja, a zatim i propuštanja sezone uigravanja s ovom odličnom mladom jezgrom.

Dakle, sad kad smo riješili to prvo pitanje, sljedeće je što Jazz treba napraviti da nadoknadi njegovo mjesto u rotaciji? Jasno, po pitanju potencijala, a samim time i imanju većeg plafona od očekivanog, to je nemoguće napraviti jer Exum je s razlogom lutrijski talent. Bez njega nema one mogućnosti, ma koliko nerealna bila obzirom na mladost, da Jazz napravi puno veći skok od očekivanoga zahvaljujući njegovom preskakanju razreda koji bi im donio kvalitetu više. Međutim, istovremeno barem nije problem zamijeniti onaj realni očekivani doprinos.

Tu Jazz ima više opcija. Prva je da jednostavno ne rade ništa, zadrže sva tri trenutna playa i izguraju sezonu. Sad, tu se javlja problem utoliko što su Burke i Cotton previše slični, obojica su idealni kao combo bekovi s klupe koji funkcioniraju isključivo kroz pick & roll i definitivno ne udovoljavaju 3&D ulozi, posebice ovom D dijelu zbog manjkavih fizikalija. Neto je nešto veći play, teoretski bi puno bolje legao u takvu rolu, ali kod njega je uopće upitna početna razina talenta, dakle dok ga ne vidimo u akciji i to nekoliko mjeseci, nećemo znati posjeduje li atleticizam za igrati NBA obranu, odnosno može li dovoljno dobro šutirati (ako je suditi po brojkama iz Europe prebačenim u NBA kontekst ne treba se previše nadati da je on rješenje).

Također, tu imaju mogućnost da dobar dio utakmice uopće ne koriste klasičnog playa. Burks se vraća nakon ozljede i u teoriji je on trenutno valjda najbolja kopija Exuma koju imaju, igrač koji istovremeno donosi i spot-up i slasherske kvalitete. Obrambeno teško da bi mogao raditi pritisak na playa kao Exum, ali u toj roli sigurno bi ga bilo lakše sakriti nego na boku gdje njegova sklonost gubljenju igrača iz vida predstavlja puno veći problem (kad te igrač s loptom prođe po sredini netko ga uvijek može preuzeti i daljnje rotacije su puno prirodnije nego ako izgubiš čovjeka na boku – čak i s Gobertom u sredini koji može dovoljno brzo stići zatvoriti reket, u takvoj situaciji prelako dođe do rupe na perimetru jer se igrači povlače prema unutra obzirom da taj nečuvani cutter praktički djeluje kao slasher, samo, kako je lopta i dalje vani, to je puno lakše pronaći otvaranje jer si obranu već natjerao na rotacije bez kretanja lopte).

Petorka Burks-Hayward-Hood-Favors-Gobert zadržala bi dobar dio onoga što je lanjsku momčad u drugom dijelu sezone činilo posebnom defanzivno, iznadprosječnu dužinu na svim pozicijama, a napad je ionako neovisan o učinku playa obzirom da je glavni pick & roll kreator ionako Hayward, a da postavljene napade ionako igraju kroz horns formaciju i visoki post, odnosno preko Goberta i Favorsa. Jasno, guranjem Burksa veći dio večeri na jedinicu gubiš dubinu na boku koja je trebala biti dodatni plus ove sezone tako da je ovo daleko od idealnog rješenja (iako osobno smatram da je bolje nego cijelu večer jahati trenutnu rotaciju jedinica).

Dakle, Jazz bi morao dovesti nekakvo pojačanje i tu imaju dvije opcije – posegnuti za tržnicom ili tražiti trade. Tržnica je gotovo suha, ali recimo da bi jedan Terry, koji je lani odradio solidan posao za Rocketse u 3&D roli kad je otpao Beverley, donio jednu razinu koju trenutno nema nitko od njihovih back-up opcija. Jasno, obzirom da je i sam Terry danas igrač za dno rotacije, ovo nije idealno rješenje, a uz to njegove ambicije su vjerojatno usmjerene ka Rocketsima. Doduše, tamo bi danas bio tek peti bek jer Houston ima dubinu na obje bekovske pozicije, tako da sve ovisi o tome želi li radije negdje igrati redovno ili loviti prsten kao osigurač na dnu klupe. Jazzu svakako pomaže činjenica da imaju dovoljno prostora na capu za ponuditi mu puno više od minimalca koji je preostao Rocketsima.

A taj prostor na capu je ogromna stvar jer istovremeno Jazzerima daje šansu da bez odricanja od dodatnih resursa (ili barem onih najatraktivnijih) dođu do solidnog igrača putem tradea. Skoro 7 milijuna koliko imaju na raspolaganju znači da bez problema mogu ugurati ugovor tolike veličine u cap bez da u drugom smjeru pošalju išta osim opskurnih prava ili opskurnih pickova. Gledajući po ligi, nudi se velik broj opcija, ali ako tražimo idealnu, dakle 3&D igrača koji neće narušiti lani ostvarenu hijerarhiju, izbor je sužen.

Praktički, najlakše je doći do pick & roll playa, ali u tom slučaju Jazzerima je sasvim dobro s Burkeom i Cottonom koji su sposobni odigrati po 20 minuta kvalitetne košarke (stavi ih u Van Gundyev sistem ili u bilo koju momčad koja često igra visoki pick & roll i oni će svoje zabiti). Ono što njima treba nije toliko kreacija, pa čak ni spot-up igra, koliko dužina u obrani. I tu se jedno ime nameće kao idealno – Evan Turner.

Celticsi su za ovu godinu u nezgodnoj situaciji, imaju dva rookiea koji će teško doći do minuta ako će zadržati trenutnu vanjsku liniju, a da ne govorim da je i bez njih prostor ionako skučen. Gomila opcija u rukama majstora kao što je Stevens ogroman su plus, u biti činjenica da imaju dvije podjednake petorke najveća je snaga Bostona u 82 utakmice dugoj sezoni (i bitan razlog zašto ih vidim kao gotovo sigurne među 8 na Istoku), ali već sada je nemoguće naći više minuta za Smarta i Younga pored veterana, a da ne govorim kako su svi ti veterani potencijalni nezadovoljnici činjenicom da će teško igrati više od 30 minuta po večeri.

U takvoj situaciji Turner, koji je u zadnjoj godini ugovora, očiti je višak i njegovim tradeom otvorilo bi se puno više prostora za dati šansu igračima na rookie ugovorima, plus i dalje bi se itekako ganjalo playoff jednostavnim dodavanjem poneke minute viška Thomasu, Bradleyu i Crowderu. Istina, Boston bi izgubio raznovrsnog igrača koji je mogao pokriti sve tri vanjske pozicije i koji je lani odradio itekako bitnu rolu, međutim obzirom da ni Turner ne može biti od koristi bez lopte u rukama, tako bi se dala dodatna šansa već spomenutim veteranima i Smartu da se više okušaju i kao kreatori.

Jazz bi pak dobio idealan dodatak na već visoku vanjsku liniju, još jednog kvalitetnog dodavača koji bi se odlično uklopio u sistem i koji ne bi imao ni najmanje problema započeti napad spuštanjem lopte na visoki post i protrčavanjem u kut, odnosno koji bi bez problema mogao istrčati iz pin down bloka, primiti loptu iz posta i onda s njom ili napasti kroz sredinu ili je proslijediti još bolje postavljenom suigraču na drugoj strani perimetra.

Defanzivno Turner nije energičan kao Exum, točnije nije toliko brz što bi mogao biti problem, ali na 20 minuta po večeri njegova dužina na poziciji itekako bi smetala, plus omogućila bi Jazzerima da se, ako ništa drugo, češće služe preuzimanjem i matchup zonom. Najslabiji dio njegove igre je šuterski, ali ovdje bi i to manje došlo do izražaja jer od Turnera kao playa nitko ne bi tražio da uzima šuteve preko ruke obzirom da su tu Hayward i Burks, pa i Burke.

U spot-up roli Turner je podnošljiv, iz kornera bez problema ubacuje onih minimalnih 33% potrebnih da njegovo držanje na parketu ima smisla. To je nizak postotak za najkvalitetniji šut u igri, ali i dalje je miljama ispred duge dvice, uostalom i Exum je kao rookie imao identičan učinak s te lokacije iako je za razliku od Turnera uzimao isključivo asistirane pokušaje, što pak vodi do zaključka da bi Turner, s boljom selekcijom šuta koju bi mu omogućio sistem i okružen talentiranijim kreatorima na boku od onih u Bostonu, vrlo lako mogao šutirati bliže NBA prosjeku iz kornera koji iznosi 39%.

Ostale realne opcije? Pa baš i nisu nešto. Knicksi bi se rado riješili Calderona, ali njegova obrana nikako se na uklapa u profil Jazza, a i pitanje je koliko je dotični u stanju igrati nakon lanjske ozljede. Chalmers je solidna opcija, ali pitanje je ima li Miami još ambicija čistiti cap nakon što su se riješili Napiera i Dragića (da izgube još i Chalmera opet bi otvorili pitanje dubine koje su tek sanirali). Bayless je sigurno dostupan, ali opet donosi problem obrane (radije bih na parketu imao Burkea ili Cottona koji su puno kreativniji u pick & rollu). U teoriji Jazz može otvoriti i dovoljno prostora za Jenningsa, ali tko zna u kakvom je on stanju i kakvi su planovi Pistonsa za njega (plus i on je, iako superioran talent potencijalnim konkurentima, isti igrač kao ovi što ih Jazz već ima). Slično vrijedi i za Augustina, iako bi Thunder zasigurno rado poslao njegov ugovor negdje drugdje.

7 thoughts on “EXUM EXAM

 1. Možda bi Heat pristao da uz Chalmersa pošalju i Andersena za neki exception. Tada bi se spustili ispod poreza i ne znam jel bi dobili kakav oblik mid level (dio poreznog su bacili Richardsonu) za neko pojacanje s trznice.

  Gundy ne vjerujem da ce igraca u zadnjoj godini ugovora dati za “vricu govana”, nije ni Josh htio okrenut za smeca koja su mu nudili

 2. ne znam jel postoji bolje rješenje od Petria Koponena. Obrambeno bi bia solidan a donosi odličnu šutersku dionicu nešto što Utah jošuvijek fali

 3. Teo u Jazz je moj wet dream od prosle sezone. Idealan fit za ovakvu ekipu. I trener ga zna iz CSKA dana. Ipak, mislim da ce tesko to da se desi

 4. @ wade

  ekipa koja aktivira porezni midlevel ne dobije dodatni dio za puni ako tijekom sezone padne ispod poreza (puni se pak može prikazati kao porezni tijekom sezone, jasno ako nisi potrošio više od 3.4 milje), dakle Heat i dalje ostaje s tih preostalih 2.8 kao jedinom opcijom

  kao što rekoh u postu, ne vjerujem da je trejdanje Ria i Birdmana u Miamiu i dalje aktualno, dovoljno su srezali plaće, a gubitak njih dvoje opet bi prevelik pritisak stavio na Wadea i Bosha, točnije njihova tijela. odnosno, ne vjerujem da bi bilo pametno košarkaški, a odlučit će Arison i računovođe

  @ hbob

  ništa osim prostora i par pickova druge runde, to je poanta cijele vježbe što je i natuknuto između redaka. jasno, partner u tradeu u tom slučaju trebao bi biti zadovoljan takvim povratom što bi Ainge vjerojatno bio (praktički, Turner ga nije koštao ništa, a donosi nešto u zadnjoj godini ugovora), a kao što smo rekli dobivaju i puno više prostora za dijeliti minute i lopte ako maknu jednog kreatora.

  kod Detroita nemam pojma što bi njima bilo dovoljno, sve ovisi o tome šta uopće planiraju s dva ovakva playa i koliko je Jennings uopće spreman. Jenningsa sam uzeo u obzir čisto kao i sve ove druge, jer je realno vidjeti u trenutnoj situaciji mogućnost da ga se momčad poželi riješiti (zadnja godina ugovora, relativno visoka, višak na poziciji, upitna učinkovitost i uopće sprema) kako bi malo olakšala platnu listu

 5. Svidja mi se sto dajete realistican prikaz Exumovog trenutnog znacaja za svoj tim. Jazz su sigurno planirali da puno uloze u ovog momka, no on trenutno nije na nivou NBA startera, a iako ga po potencijalu svrstavaju u takvu grupu, ja licno nisam ubedjen ni u to. Ipak, kako njegov tim planira da ozbiljno investira u njega, deluje sasvim logicno da uprkos dugotrajnoj povredi njegovu zamenu nadju u vidu igraca slicnog profila, kako bi zadrzali slican stil igre. Pracenjem te logike su vase predlozene alternative sasvim logicne, no ja se ipak pridruzujem prvoj opciji – da nece uraditi nista. Utah je prilicno strpljiv klub, svaki dolar se triput broji i skupe opcije iz moranja nece lako proci. Takodje, kao sto je Exum odjedared podignut u visine, ocekivanja od Burkea su nerealno pala. Mislim da ce Utah radije prigrliti priliku da sazna moze li Burkea staviti ad akta ili ce on biti ‘late bloomer’, nego li traziti zakrpe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *