EUROBASKET MIDTERM RATINGS

Prva grupna faza je završila (aleluja), sada kreće ono najzanimljivije, znači idealan je moment da se osvrnemo na viđeno. Poseban naglasak će biti na formi momčadi koje su ušle među 16 i o kojima ćemo još pričati u sljedećem postu, možda i podcastu, a usput je ovo i oproštaj od 8 reprezentacija koje su otpale i koje više nemam namjeru spominjati.

Za svaku momčad izračunao sam broj posjeda (ili pace, uz prilagodbu utakmicama koje su otišle u produžetak), zatim napadački i defanzivni učinak na 100 posjeda, a na kraju sam dobiveni net učinak (ili koš-razliku između napadačkog i defanzivnog učinka) provukao kroz snagu rasporeda (prosječni net učinak svih protivnika), na osnovu čega sam i poredao momčadi. Hrpa pizdarija uglavnom.

Krenimo odmah s listom od najgorih prema boljima, a usput ćemo se nabacivati mislima kako padnu na pamet (imam toliku gomilu natuknica da sam komotno mogao pisati osvrt svaki dan, ali onda bi vjerojatno sada umjesto pred kompom sjedio ili kod odvjetnika ili na bračnom savjetovanju).

24. BOSNA

POSJEDI: 74.8
ORTG: 84.1
DRTG: 105.8
NET: -21.7
SOS: -22.7

I evo nam najgore momčadi Eurobasketa. Iskoristili su činjenicu da su igrali u laganoj skupini kako bi u produžetku skinuli Izrael, ali pokazalo se to kao čista slučajnost. Ivanoviću na klupi usprkos, obrana je bila nezainteresirana za bilo što osim presinga kojega je uglavnom nametao solidni tamnoputi play Renfroe, a napad je bio još gori. Posijali su najviše lopti uokolo uopće na turniru jer su ih zbog manjka šutera i driblera uglavnom spuštali visokima koji nisu dorasli takvim potrošačkim rolama (posebice Stipanović), tako da uopće nisu mogli nametnuti ritam – za momčad koja se obzirom na koncepciju rostera (ok, pretjerujem, nema ovdje nikakve koncepcije) trebala braniti zonom i usporiti igru, Bosna je prelako upadala u run and gun, samim time i iz grešku u grešku. Centri Stipanović i Kikanović su odradili svoje, njihovi skokovi u napadu i iznuđena slobodna činili su glavninu poena, ali, bez vanjskog šuta i ulaza, od toga nije bilo nikakve koristi.

23. ISLAND

POSJEDI: 74.8
ORTG: 95.7
DRTG: 114.6
NET: -18.9
SOS: -18.4

Ako ništa drugo svojim run and gunom su barem ostavili nešto bolji dojam od Bosne. Za razliku od Ivanovićeve skrpane repke oni su po defaultu težili trci i brzim napadima koji su obično završavali ispaljenim tricama (potegli su ih daleko najviše na turniru). Stil igre s 4 ili 5 bekova je logično uzeo svoj danak u zaštiti reketa i obrambenom skoku (npr. Srbi su im zbog tog otvorenog reketa dvice realizirali sa 79%, to se rijetko vidi i na srednjoškolskom turniru), ali, interesantno, agresivno su išli na skok u napadu pokušavajući tako doći do još kojeg laganog poena. U biti, tim pritiskom već na skok u napadu počeo bi njihov presing, često preko cijelog parketa, kojim su itekako živcirali bekove u skupini. Dodatni plus im ide na račun toga što su za trenera imali Lylea Lovetta (hrpa je ovdje glavnih trenera Amerikanaca, ali ni jedan nije izgledao kao veći Amer od njihovog, iako je čovjek Danac rođen u Kanadi).

22. ESTONIJA

POSJEDI: 71.2
ORTG: 88.8
DRTG: 104.2
NET: -15.4
SOS: -17.4

Kao i sve ove neugledne repke sa sjevera potezali su gomilu trica i pokušavali igrati što brže. Njima to baš i nije uspijevalo, mučili su se nametnuti ritam i zabijati, a i u obrani je curilo na sve strane. Međutim, na jednu večer im je upalo dovoljno trica, a to je rezultiralo pobjedom nad Ukrajinom, dakle razlog za slaviti imaju. To što su Ukrajinci odustali od igranja obrane u toj utakmici i što su im dozvolili da ulaze u reket kako požele, to je ionako njihov problem. Uostalom, ako im se tu i posrećilo, žilavim nastupom protiv Litve barem su potvrdili da su bolji od Islanda.

21. MAKEDONIJA

POSJEDI: 69.2
ORTG: 93.7
DRTG: 109.6
NET: -15.9
SOS: -15.4

Dobili su skupinu po mjeri, nije tu bilo momčadi koja može ozbiljnije razotkriti njihov manjak atleticizma, dodatno naglašen time što su marginizirali rolu Hendrixa. Nisu morali trčati previše, uglavnom su imali vremena stati u zonu, tako da su imali nekoliko momenata (prva poluvremena protiv Grčke i Hrvatske, pobjeda protiv Nizozemske). Jasno, bez poštenog atlete na rosteru nije lako igrati ni zonu cijelu večer pa su defanzivno uglavnom curili, a u napadu im je odgovaralo što su mogli šutirati koliko su htjeli preko uglavnom zona i tako maskirati manjak kreatora (tipa, Hrvatska ih je razbila tek kad je odustala od zone i zaigrala presing).

20. UKRAJINA

POSJEDI: 69.4
ORTG: 100.7
DRTG: 107.6
NET: -6.9
SOS: -8.9

Odigrali su iznad očekivanja u napadu, posebice obzirom da nemaju rasnog kreatorskog talenta. Čak su ubacili i nešto trica uz odličan napadački skok Fesenka i Korniyenka, ali obrana im je previše curila da bi stali na noge. Poraz od Estonije izbacio ih je iz svih kombinacija, a ujedno i pokazao koliko su nemoćni igrati išta osim zone, na perimetru su jednostavno ostavljali previše prostora.

19. NIZOZEMSKA

POSJEDI: 68.8
ORTG: 103.2
DRTG: 110.0
NET: -6.8
SOS: -6.3

Najugodnije iznenađenje prvenstva. Očekivao sam da bi mogli iznenaditi Makedoniju, ali da će baš svima zagorčati život nisam mogao ni pomisliti. Nisu baš spremni napraviti skok kao Belgija, nemaju takvu bazu talenta, ali očito u toj srednje-europskoj ozbiljnosti ima nešto, kad se uhvate posla, onda ga i odrade najbolje što mogu. Obrana im je previše curila u sredini, što je čudno za momčad kojoj su najveća snaga centri, ali radilo se o čistoj taktičkoj odluci koja se pokazala mudrom, a ta je bila udvajati što više mogu na perimetru i ne dozvoliti protivnicima koji su prije svega šuteri da šutiraju. Gruzijcima tako nisu dali ni ono malo zraka što ga inače imaju na perimetru i ukrali su im utakmicu, a ostavili su solidan dojam u svim nastupima do kraja.

Bolji dio momčadi svakako je bio napad, gdje su umjesto igre kroz post koja je bila očekivana za ovakav roster vrtili akciju kroz pick igru, posebice pick & pop s oba startna visoka, čime su izazvali zonske obrane kojima su protivnici bili dosta skloni. Uglavnom, nema tu previše talenta, ali su igrom dosegli maksimum, pokazavši još jednom koliko je stil bitan. Plus, sada znamo da igrači nizozemske lige definitivno nisu puno slabiji od onih iz Jadranske ili Francuske, odnosno da je manja razlika između njih nego između Jadranske i ACB lige. Još moram napomenuti da u najavi Kloofa uopće nisam vodio kao startera jer je u kvalifikacijama playmakera igrao isključivo mladi Williams, dok su se u pripremama dosta rotirali. Doduše, obzirom na njegove brojke iz druge Turske lige ni Kloof ne bi imao učinak iznad replacement level razine, dakle i s njegovih 30 minuta u projekciji umjesto 10 Nizozemska ne bi u najavi bila bolje rangirana. Ali, u stvarnosti je on svojim boravkom na parketu i stvarno solidnom razinom igre, posebice tricaški, davao Nizozemcima pouzdanu combo-opciju koja bi u ovakvoj formi pomogla i mnogim ozbiljnijim reprezentacijama.

18. RUSIJA

POSJEDI: 72.8
ORTG: 102.5
DRTG: 104.7
NET: -2.2
SOS: -3.2

Osrednjost njihove skupine ipak im je bila previše, odnosno izgubili su od Finaca ključnu utakmicu. Imali su sve u svojim rukama do završnice, onda su stali, Koponen je zabio zadnji šut kad je trebalo, a oni nisu imali nikoga sličnog (tri minute do kraja nisu mogli zabiti ništa, promašili su 5 izglednih pokušaja i napravili previše greški da bi se provukli). Pogubili su se u skupini u kojoj svi protivnici vole i mogu trčati. S ovakvom rotacijom bekova i gomilom sporih visokih nisu tome bili dorasli, tako da u biti to što su Finsku imali na konopcima više govori o Fincima nego o njima. Fridzon je svoju najbolju partiju pružio upravo tu večer, Khvostov je bio solidan cijeli turnir, ali s dva vanjska nije lako izdržati run and gun ritam 40 minuta. Iako, spomenuti bekovski dvojac im je bio bolji dio momčadi, što tricaški što organizacijom igre napravili su svoje, a podbacili su visoki. Iako im je roster krcat igračima koji bi po defaultu trebali odraditi svoje u reketu, obrana je bila šuplja, a i skakački su patili, treba istaknuti tek dobru šutersku rolu Voronševića.

17. NJEMAČKA

POSJEDI: 73.2
ORTG: 98.7
DRTG: 101.9
NET: -3.2
SOS: -2.7

Možda bi se i provukli da je Dirk bio u boljoj šuterskoj formi, odnosno da je barem 2013. godina, ovako jednostavno nisu imali dovoljno. U napadu premalo šuta, obrana solidna, ali s premalo rizika, što je potpuno pogrešna koncepcija protiv kvalitetnih šuterskih protivnika kao Italija i Španjolska koje je trebalo stisnuti, a ne ih čekati u zoni. Uostalom, svoju utakmicu turnira su izgubili protiv Turske, tu je Dirk imao otvorenih šuteva koliko hoće jer su Turci isključivo čuvali reket, ali nije mogao ubaciti ništa.

16. TURSKA

POSJEDI: 72.4
ORTG: 115.0
DRTG: 125.2
NET: -10.2
SOS: -9.7

Dobro, vjerojatno nisu najgora momčad među 16, ali nema sumnje da su na trenutke tako znali izgledati. Turci obranu gotovo da ne igraju, čekaju u reketu da naprave faul i nadaju se da će protivnici promašiti dovoljno otvorenih šuteva, što priznat ćete, nije baš mudro u skupini s ovako dobrim šuterskim momčadima. Dakle, od Atamanove matchup zone sa svjetskog očekivano nije ostalo puno. Ali, zato ih je izvukao napad, točnije skok u napadu (imaju ih najviše na prvenstvu). Istina, trpali su i Dixon s perimetra i Ilyasova na ulazima, ali Turci su skokom u napadu ukrali utakmicu Talijanima (fantastičnih 21 put su produžili posjed u tom susretu zahvaljujući odbijancima) – da su to izgubili, danas bi vjerojatno gledali Njemačku među 16.

I dok su Erden, Aldemir i Osman (potonji se pokazao kao pravo ljepilo, njegova energija i atleticizam na boku su, usprkos ozljedi zarađenoj tijekom priprema, bili standardni svaku večer, što je rijetkost u reprezentaciji koja je uglavnom navikla na oscilacije) odradili glavninu posla u tom segmentu igre, obrana nije bila dorasla konkurenciji. Jasno, ni nakon prilagodbe rasporedu ova njihova net razlika nije realna, dakle sigurno bi bolje prošli da su bili u nekoj drugoj skupini, ali ovo je realan pokazatelj koliko su loše igrali obranu u kontekstu u kojem su bili. Mislim, Islandu su dozvolili da im ubacuje 1.21 poen po posjedu tijekom utakmice, dakle očajne partije protiv Italije i Španjolske nisu bile slučajne.

Što nas dovodi do šansi u osmini finala koje su minimalne. Iako Francuzi nisu ni približno šuterski moćni kao Talijani ili Španjolci, svojom unutarnjom linijom trebali bi iskontrolirati skok i tako ostaviti Turke bez ključnog oružja u napadu, a istovremeno bi presingom trebali stisnuti Dixona i tako potpuno uštopati protivnički napad. Turci dubine na vanjskim pozicijama nemaju, a Dixon je protiv Islanda pokazao da ima problema s presingom preko cijelog parketa, a ne samo sa savješću (uzeo vjerojatno najviše loših šuteva tijekom turnira od svih startnih playmakera). Turci se svakako nadaju da zonom i dobrog centarskom igrom u sredini mogu izazvati, ali Francuske opcije su puno brojnije, samim time su im i šanse puno veće.

15. IZRAEL

POSJEDI: 73.8
ORTG: 99.1
DRTG: 99.9
NET: -0.8
SOS: -1.8

Nabijali su Izraelci ritam, presingom dolazili do viška lopti i tako se nekako izvukli iz skupine ispodprosječnosti, maskiravši vlastite slabosti u šutu s perimetra. I to su se provukli kao drugi, s pozicijom osiguranom kolo prije kraja, što je jednostavno blesavo. Ruse i Poljake su dobili s ukupno 5 razlike, od Bosanaca nespretno izgubili, a to sve govori koliko je krhak ovaj njihov status “nositelja”. Uz presing igraju i solidnu zonu, za razliku od Turaka iz nje su u stanju izaći na vrijeme i izazvati šut, ali protiv Talijana to neće biti dovoljno. Izrael pak nema napad za pratiti učinkovitu tricašku momčad – uglavnom se sve svodi na Casspieve ulaze i duge dvojke Eliyahua (koji me demantirao i igra odličnu košarku), a kako tricu mogu ubaciti samo slučajno, to je njihova skora smrt izvjesna.

14. LATVIJA

POSJEDI: 69.8
ORTG: 99.3
DRTG: 98.2
NET: +1.1
SOS: +0.1

Nije ovo bila momčad na koju smo navikli, šutirali su puno manje trica (tek sedmi po broju pokušaja), što je dijelom i rezultat činjenice da su zbog specifične grupe bili prisiljeni igrati sporije nego su htjeli. Dijelom su i sami pokušali usporiti držeći se one Pitinove formule da su trice najefikasnije kada se utakmica igra na manji broj posjeda, ali većim dijelom je razlog taj da kada igraš u skupini s Litvom, Ukrajinom i Belgijom jednostavno nemaš previše prostora za nabiti ritam. Uglavnom, i bez posebnog napadačkog učinka odradili su posao, oslonivši se na solidnu obranu s puno preuzimanja, koju miksaju s kvalitetnom zonom. Timma je dobio većinu minuta na četvorci i odradio ih je odlično, što znači da su još pokretniji i još lakše mijenjaju pozicije na oba kraja parketa nego inače, a ključno je što su bili u stanju i kontrolirali skok usprkos standardno niskim postavama.

Protiv Slovenije imaju šanse, ovo je apsolutno puno neizvjesniji dvoboj od prva dva spomenuta, ali Slovenci su pokazali odličnu obranu na perimetru, dobri su skakački i ako ih Latvija ne natjera na greške nabijanjem ritma (čime bi ukazali na Slovenske probleme s pozicijom playa), vjerojatno će izgubiti. Koliko god aktivno igrali, nije lako istovremeno maskirati i manjak centimetara u sredini obrane i pokriti sve šutere, tako da mislim kako će Zdovc ovdje složiti dobitni plan igre. Latviji je jedina šansa pokušati presingom iskoristiti slovenske probleme s kontrolom lopte, ali za to bi trebalo odustati od zone veći dio utakmice. Mogu li Latvijci zaigrati riskantnije?

13. FINSKA

POSJEDI: 73.2
ORTG: 105.8
DRTG: 104.6
NET: +1.2
SOS: +0.2

Dobili su utakmicu koju su morali, protiv Rusa, a sve drugo je bila klasika. Trčali su kad god su mogli, igrali presing i šutirali trice, Koponen solidan, ali pod košem ne mogu ništa, ni zabiti, ni obraniti. Nema tu mišića za igrati ozbiljnu obranu, tako da Srbi ovdje neće imati većih problema.

12. ITALIJA

POSJEDI: 72.6
ORTG: 116.9
DRTG: 116.6
NET: +0.3
SOS: +1.8

Obrana curi na sve strane, ali pričekajmo sudar protiv Litve da donesemo finalnu presudu – ipak su igrali u suludoj grupi s razigranim Srbima i Španjolcima, a uz to smo već spomenuli što su im Turci napravili u skoku. Ozljeda Datomea pak potvrdila je još jednom koliko je važan balans, gubitak takvog šutera obzirom na njihov roster nije minus već plus jer sada je više minuta na raspolaganju za bolje defanzivce na perimetru (Gentile, Aradori), kao i za više minuta skakačima (Melliu i Cusinu). Poanta je da čak i napad bolje funkcionira sada kada se Belinelli i Gallo ne moraju brinuti oko toga hoće li ostati lopti za Gigija.

Uglavnom, Marco je dobio poštedu protiv Srbije zbog ozljede (trebao je već propustiti i utakmicu protiv Njemačke), a za Izrael će biti spreman. Ne pogorša li se stanje prepona, igrat će vjerojatno i protiv Litve obzirom na dan odmora. Nije idealno, ali Talijani guraju u svom stilu, sad da vidimo mogu li iskoristiti povoljan ždrijeb i doći do polufinala.

11. GRUZIJA

POSJEDI: 71.2
ORTG: 103.8
DRTG: 101.4
NET: +2.4
SOS: +2.9

Dizali su se kako je natjecanje odmicalo, ali treba isto tako reći da su uglavnom nabili razliku nabivši Hrvatsku. Obrana im je šuplja u sredini, igraju dosta agresivno na loptu i imaju muke sa zatvaranjem u pozadini jer nisu baš pokretni, a uz to imaju problema i sa skokom, ali zonski presing solidno funkcionira, razbiju dosta napada u samom startu. Sve u svemu poprilično su razočarali do zadnje utakmice u skupini, napadački su se mučili i ova rezultatska prosječnost vjerojatno je njihov domet. Kiks protiv Nizozemske ispravili su protiv Hrvatske, ali utakmicu turnira su izgubili – Slovenci su sada ti koji imaju šanse ući među 8 preko Latvije.

Ni Litva ne djeluje previše sigurno, ali zaključanim reketom razbit će dobar dio Gruzijskih akcija kroz visoki post preko Shengelie i Zaze, plus će odličnim pritiskom na loptu i posebice pick & roll dodatno oslabiti učinak vanjske linije koji je do sada i najveći problem. Šteta što Kokoškov ni ovdje nema poštenog beka, Tsinsadze je prestar za konstantno napadati kroz pick igru, Pullen previše streky i nepouzdan čak i u roli šestog igrača, pa je nedostatak više akcije kroz pick & roll ovom prilikom najveći problem Gruzijaca. Defanzivno bi pak spomenute slabosti u zaštiti obruča i skoku trebale omogućiti dovoljno prilika Litvi da kompenziraju slabiju šutersku formu.

9. SLOVENIJA

POSJEDI: 71.0
ORTG: 103.4
DRTG: 100.6
NET: +2.8
SOS: +3.3

Zdovc je izvukao maksimum iz ovoga što ima na raspolaganju, nadigrali su Gruzijce u vlastitoj utakmici turnira i sada im samo ostaje iskoristiti dobrotu ždrijeba i preko Latvije doći među 8. Kad se oslanjaš isključivo na sistem i kad nemaš individualnu kvalitetu za razbiti šablone uvijek je moguće da te dobro pripremljen protivnik uštopa, ali gledajući ih u akciji kroz grupu C bilo je očito da imaju gomilu uigranih akcija kojima je svima cilj doći do otvorenog šuta na strani bez lopte (tipa, neke njihove catch & shoot akcije Hrvatska ne može odigrati ni u snu). Level talenta im je na razini Jadranske lige, ali igraju košarku na NBA razini pripremljenosti i to se osjeti i zato im je mjesto među 8. Zato i zato što su kao nacija totalno ludi za košarkom, zato što su fenomenalni navijači i zato što su valjda jedina zemlja u Europi u kojima prijenosi ovog nesretnog natjecanja ruše rekorde (da ne govorim da ne jednom kanalu imaju po tri utakmice dnevno, dok ja na kabelskoj na 15 što državnih što lokaliziranih sportskih programa nemam ni jednu ako ne igra Hrvatska). Šteta što smrad Riley nije pustio Dragića, šteta, dodatak takvog talenta u ovakav program bio bi ogroman plus za Eurobasket.

9. HRVATSKA

POSJEDI: 71.2
ORTG: 100.8
DRTG: 98.0
NET: +2.8
SOS: +3.3

Ajde, barem nismo bolno prosječni, već samo prosječni. O našima ću više u završnom postu, za sada samo ukratko. Peras je plus, ali nije rješenje za osvježenje – on je još staromodniji trener od Repeše, ostavlja dojam kao da jedva čeka poći na spavanje nakon tekme, a isto očekuje i od svojih igrača. Mislim, takav pristup strogog oca je odavno pregazilo vrijeme, ali hej, za razliku od Repeše koji je izgledao kao profesor tehničkog, Peras barem izgleda kao profesor tjelesnog, to ga već čini prikladnijim za ulogu koju obavlja. Uglavnom, uz Šarićev individualni napredak upravo je Perasov pečat najveći plus ovdje, što je vidljivo u načinu kako igramo obranu, točnije zonu. Šarao sam dosta po Eurobasketu (blesav kakav jesam priuštio sam si za 6 eura pristup svim tekmama zbog spomenute nestašice košarke na televiziji, nije da se ima puno toga za vidjeti, ali kad god je to moguće želim znati što više o materiji o kojoj kenjam) i nisam vidio da previše momčadi igra bolju zonu od naše, aktivno u sredini i u izlazima prema perimetru, međutim ni Peras nije mogao riješiti problem zvan branjenje pick igre.

Tu smo jednostavno loši, nemamo bekove za presing (odnosno imamo Drapera i Stipčevića, ali onda imamo čovjeka manje u napadu), nemamo krila za igrati 1 na 1 obranu na perimetru (najbolji bočni branič nam je Simon i to sve govori) i nemamo centra koji može izaći na visoki pick i vratiti se na vrijeme pod koš. Ukratko, nemamo defanzivce, igrače koji imaju potrebni instinkt za rotiranjem i čitanjem igre, tako da je ono što smo pokazali u obrani, točnije zoni, isključivo kroz zalaganje za svaku pohvalu. Solidno je funkcioniralo i prilagođavanje sistema tijekom utakmice, posebice presing protiv Makedonije i zona protiv Grčke, ali pitanje za stručni štab je zašto ni za jedan susret nismo djelovali pripremljeno? Zašto nismo znali braniti Slovenske flex-cutove, Grčki hand-off, Nizozemski pick & pop od starta?

Uf, ovo opet ide naširoko, a nemam vremena, em trošim materijal za završni post u kojem ću se osvrnuti na sve utakmice, em pišem ovo na brzinu jer ne znam gdje mi je glava od kada je počela škola i od kad su završili godišnji. Uglavnom, obrana je solidna dok god ne moramo igrati čovjeka više od 10-15 minuta, a napad je loš. U biti, izuzmemo li činjenicu da se Šarić nameće i da je Hezonja imao par bljeskova, ovo je ista Hrvatska kao i zadnje dvije godine. Imamo sada te neke horns setove iz kojih sve kreće, sa Šarićem i Tomićem na vrhu posta, ali nakon desetak sekundi razmještanja figura sve što iz njih dobijemo su i dalje samo gomile izolacija, bilo na Tomića u post-upu, bilo na Bogdanovića 1 na 1. Tek Simon nešto vrti kroz pick & roll, troši se više nego treba i onda će po običaju za četvrtfinale biti mrtav. Ako do tamo dođemo. A trebali bi jer Česi nisu zagonetka.

Nemaju oružja za zonu i tu bi naša obrana trebala odraditi posao. Jasno, ako iz nekog razloga opet budemo previše branili visoki pick s Tomićem, gotovo je, Satoransky i Vesely samo čekaju da tako kiksamo. Uglavnom, ako budemo pametni, eto nas među 8 gdje će nas Srbi razbiti (u ovom trenutku ni jednim elementom igre nismo im ni blizu), ako budemo glupi kao što znamo biti, već će nas doma spakirati Česi.

8. POLJSKA

POSJEDI: 73.6
ORTG: 100.0
DRTG: 95.4
NET: +4.6
SOS: +3.6

Istina, imali su relativno laganu grupu, ali su odradili posao više nego pošteno, uglavnom sve bazirajući na snazi pod koševima. Uz to mogu potegnuti i tricu, a i pick & roll vrte nešto bolje nego prije dvije godine. Jasno, to neće biti ni približno dovoljno oružja da bi pratili Španjolce poen za poen. Plus, obrambeno bi također trebali popustiti jer nemaju dovoljno rješenja na perimetru za usporiti Španjolske bekove, a i na trenutke dominantna igra u reketu prikazana kroz A skupinu neće biti dovoljna protiv Gasola.

6. ČEŠKA

POSJEDI: 72.6
ORTG: 99.5
DRTG: 93.7
NET: +5.8
SOS: +4.8

Dobri su u pritisku na loptu i perimetar, kvalitetni u rotacijama prema nazad i sasvim solidno stižu kontrolirati reket. Pitanje je koliko je ova čvrsta obrana rezultat lagane grupe, ali nema sumnje kako im u tom dijelu igre leži primarna kvaliteta. U napadu su jednodimenzionalni, ako igra Satoransky igraju i oni, teže tranziciji i pick & rollu, a tricu ako stave – to je bonus (uglavnom ih poteže Schilb i zna pretjerati u tome). Ovaj dvoboj između njih i Hrvatske obzirom na termin mogao bi biti teško probavljiv, momčad koja napravi manje grešaka s loptom ide dalje, a ključan bi upravo mogao biti ritam – Česi vole igrati brže, s više posjeda, Hrvatska pak nema takve bekove i ako dozvolimo Satoranskom da igra svoju igru, dakle zabije više od 15 i podijeli više od 8 asista (pri čemu gotovo uopće ne gubi lopte), bit će sranja.

6. LITVA

POSJEDI: 71.0
ORTG: 99.0
DRTG: 93.2
NET: +5.8
SOS: +4.8

Nikad gore napadačko izdanje Litve, nitko ne može ubaciti ili napasti s perimetra, sve se svodi ili na pick igru Kalnietisa ili na bacanje lopte Valanciunasu i rad za svakim poenom. Kazlauskas doslovno poludi svaki put kad netko potegne tricu iz driblinga bez da su tri puta pokušali kroz post. S druge strane, u obrani su fanatični, sjajan pritisak na loptu, sjajno kretanje, a Valanciunas je apsolutni car u sredini. Odličnom branjenju reketa usprkos ipak su uspjeli upisati poraz od Belgije, plus su se namučili čak i protiv Estonije, druge dvoboje da ne spominjemo, dakle napad je toliki problem. Sigurno ni protiv Gruzije neće biti lako, ali dobiju li barem minimum od bekova (a trenutno su toliko očajni da im je najpouzdaniji tricaš na turniru Milaknis, četvrti bočni u rotaciji), trebali bi dalje na čistu snagu.

5. BELGIJA

POSJEDI: 68.6
ORTG: 108.0
DRTG: 98.6
NET: +9.4
SOS: +7.4

Za pretpostaviti je bilo da će biti solidni, ali da su ovako dobri, posebice obzirom da uglavnom igraju kroz organizirane napade i da se ne kriju iza tranzicije i trica, e to se ne bi ni usudio. Šteta što odmah idu na Grčku u najvjerojatnije ljepotici osmine finala, ali bit će zanimljivo – poput Grka, oni također cijede napade do zadnje sekunde, a onda idu u realizaciju preko visokog picka za Van Rossoma koji je jedan od najboljih playmakera ovdje. Ne toliko u slash & kick igri, ipak gomilu akciju vrte kroz post i Hervellea, odnosno kroz otvaranja za šutere Lojeskog i Tabua, ali je izuzetan u pick igri, posebice u šutiranju nakon izlaska iz bloka, bilo s trice, bilo s poludistance, baš kao pravi NBA combo. Idealnu petorku zatvara Gillet, još jedan odličan tricaš koji im daje dovoljno prostora za akciju tako da su u neku ruku i stilom igre najsličniji Grčkoj s kojima ih čeka dvoboj već u osmini finala.

4. ŠPANJOLSKA

POSJEDI: 74.2
ORTG: 121.0
DRTG: 111.8
NET: +9.2
SOS: +9.7

Ta obrana je prevelik problem, na perimetru nemaju čovjeka koji može odraditi stop akciju, tako da s te strane nema ništa od najsjanije medalje. Očekivano imaju prvi napad Eurobasketa, ali s ovakvom defanzivom u kojoj curi na sve strane i gdje donekle funkcionira tek zaštita obruča (Gasol je opet sjajan u sredini, ali na štetu obrane perimetra, njegovo kampiranja pod košem dozvoljava protivnicima previše lakih šuteva iz vana i s poludistance) ne mogu do zlata.

3. GRČKA

POSJEDI: 68.0
ORTG: 113.8
DRTG: 99.0
NET: +14.8
SOS: +15.3

Nismo puno vidjeli od onog očekivanog pomaka ka novoj generaciji, kad zagusti sve se i dalje vrti oko starih kanti poput Spanoulisa i Bourousisa, a u završnicama su čak i bolji na parketu bez Giannisa (s njim jednostavno ne mogu raširiti dovoljno reket, a obzirom da isključivo igraju postavljene napade, ta 4 vani formacija s centrom u visokom picku im je neophodna, s Giannisom je jednostavno ne mogu dobiti). Uglavnom, visoki pick ove dvojice veterana (ili dvojca Calathes – Koufos u manjoj mjeri), ili pak igra kroz hand-off koja je pokopala Hrvatske nade, glavna su oružja, a ako ne vrte spomenutu 2 na 2 akciju, onda lopte ide u post Bourousisu ili Printezisu koji i dalje kažnjavaju većinu matchupova košem ili u slučaju udvajanja pravovremenim pasom.

Old school košarka, pazi se na loptu i na skok, čak i na potrošnju energije s dosta kratkim šihtama, ali iako su prošli jednu žilavu grupu, teško da mogu protiv momčadi koja im može nametnuti brži tempo. Belgijanci su im kao naručeni jer teže nadigravanju i tu bi Grci s većim izborom rješenja trebali proći, ali sa Španjolskom im neće biti lako. Iako imaju bolje brojke, Grci teško mogu pratiti Španjolce koš za koš ako tempo ode iznad 70 posjeda, a obrana, iako solidna, svakako daje šansu Španjolcima s perimetra. Naime, Grci vas čekaju u zoni, ali osim Giannisa, koji uz Koufousa igra ključnu rolu u defanzivi (i gdje Katsikaris za sada uspijeva pronaći balans između njihove snage i vještina veterana), nemaju atlete koji mogu pokriti toliki prostor te su itekako ranjivi na šut za tri. Jasno, oduzet će vam sve drugo, ali dobra tricaška večer ih može srediti. Obzirom na to kako ih težak put do medalje čeka, eventualnom broncom mogu biti presretni.

2. FRANCUSKA

POSJEDI: 74.2
ORTG: 109.5
DRTG: 90.8
NET: +18.7
SOS: +17.7

Ne mogu zabiti dovoljno iz vana, ali dolaze do obruča lakoćom i kreiraju gomilu poena iz tranzicije, a i Gobert je zvijer u napadačkom skoku. Dakle, opet ista priča, čisti atleticizam koji nikako da ode korak naprijed bez šuta iz vana. U obrani očekivano gaze, dakle samo na račun toga prošetat će se do polufinala, vjerojatno i finala, ali ostanu li Srbi na ovoj razini igre, mogli bi domaćini ostati bez zlata.

1. SRBIJA

POSJEDI: 72.8
ORTG: 119.0
DRTG: 96.1
NET: +22.9
SOS: +23.4

Nakon početnih traženja u utakmicama sa Španjolskom i Njemačkom, gdje ih je izvukao Bjelica kad je sve drugo stalo, zarolali su se i gaze sve pred sobom. Pitanje je ovaj put nisu li malo prerano ušli u formu, a to sve govori. Srebro im ne gine, jednostavno je teško zamisliti realan scenarij u kojem neće do Finala s ovakvom igrom testiranom u najtežoj skupini, a onda nas u sudaru s Francuskom čeka prava bitka. U kup sistemu se događaju čudni porazi, možda izlete i ranije, ali ova momčad djeluje prečvrsto u glavi da dozvoli nekakvom takvom scenariju da se uopće pojavi na obzoru.

Imaju jednostavno sve – obrana je odlična, od perimetra na kojem su i Nedović i Marković u stanju stisnuti na lopti i gdje Kalinić opet odlično odrađuje rolu stopera, do reketa gdje uz Raduljicu, koji igra sve bolje iz utakmice u utakmicu, dobre energetske role odrađuju Erceg i Kuzmić. Praktički, imaju rotaciju od 9 igrača koji znaju što rade, a svime opet dirigira sve bolji Teodosić. Pick & roll njega i Raduljice nakon početnog štekanja funkcionira, a to je, s ovakvim Bjelicom, koji je u triple threat izdanju kakvom se ni ja nisam nadao kada sam ga isticao kao kandidata za MVP-a turnira (računao sam da će zabijati, ali ne i da će praktički biti dodatni kreator iz driblinga – ne izgleda to kao oličenje atleticizma, ali je na old school način izuzetno efikasno), kao i gomilom igrača sposobnih zabiti tricu uokolo, jednostavno previše. Najgore od svega, Teodosić ima još jednu brzinu više na raspolaganju, kao i Bogdanović koji također nije u idealnoj formi. Ali, kao i većina igrača ovdje, raste iz utakmice u utakmicu. Svaka čast Đorđeviću na pripremi i vođenju momčadi, on definitivno ne izgleda kao pospani profesor već kao netko tko je spreman potući se s cijelom dvoranom ako budu tražili besplatne tacose.

13 thoughts on “EUROBASKET MIDTERM RATINGS

 1. Svaka cast na komentaru za Sloveniju. Jebeno san ljubomoran! Prvo jer je Zdovc prepametan trener koji je izvuka maksimum iz momcadi. Definitivno bi ga tribalo razmotrit ka iducega izbornika Hrvatske (zna jezik, poznaje nase igrace ka svoje).
  Drugo zbog onoga sta si napisa. Svi volu kosarku, prenosu se utakmice, a u nas ako ko i gleda, nista ne razumi. Npr. moji prijatelji uporno tvrde da je Zoric avion za Tomica. Iskljucivo zbog borbenosti koju oni vide. A milijun zakasnjelih i krivih rotacija u obrani ne vide. Nepostojeci pregled igre kad je udvojen ne vide. Jednostavno se izgubila kosarkaska kultura i znanje, osin ekipe koja se okuplja na ovakvin blogovima i sl., prosjecan gledatelj ne razumi k! Tuzno.

  Uglavnom, Srbija teski favorit kontra nasih. Jedino nan luda suterska vecer za 3 ostavlja mogucnost pobjede, ali s obziron da Simon jedini moze zabit izvanka trenutacno, male su sanse da ce se to dogodit.

 2. Već drugu godinu ste malo potcenili Srbiju u ranim prognozama.

  Razumem to. Prognoze se prave prema igračima koji igraju, ali postaje pravilo da momci kod Đorđevića igraju za 30% bolje nego u klubovima.

  Neverovatno kako lopta kruži. Prosek od 24.2 ast po meču je neverovatan. Prelepu košarku igraju.

 3. Bitno da je Avdić u pregledu prije prvenstva prosuo da imamo 80 poena u rukama. Ja sam ugodno iznenađen igrom naših, obrana sa svim felerima funkcionira više nego dobro, slabe ekipe smo uspješno apsolvirali, pobili se pristojno s Grcima. Očekivati nešto od momčadi koja nema kompletnog pleja (niti jedan nije u stanju s trice dobacit do koša kada je otvoren, a pogotovo da moraju kreirati igru), a na boku smo toliko jadni da moramo imati postave s dva pleja. Što je i najgore u cilj priči, ne znam niti koga se moglo zvati ako Tomas već nije u stanju igrati. Nadati se da mi ovakvi možemo do medalje je za mene ludost, neka dobijemo Češku i izborimo Olimpijadu, to će biti dosta, te pustit Perasa da radi dalje s njima

  Srbiju sam vidio protiv Njemačke i Španjolske, nisu me impresionirali. Španjolci nisu mogli ubaciti skoro niti jednu tricu (Ribas je bio jedini na meču koji je pogodio iza te linije), a Llull im je ima ljuljovsku večer di je nemilice udara po košu u najboljoj maniri Nicka Younga kada ga ništa ne ide. Protiv Švaba je doslovno bio kumpir, izvukla ih postava s Ercegom na centru, Pleiss ih je bio dobro razjeba pod košem i bili su sasvim solidna kombinacija on i Dirk dok god jadnog Dirka nisu ostavljali 1-1 s Bjelicom koji ga izvuče na trice i samo lagano pretrči plus klipan nije bio u stanju staviti dva penala na minut do kraja.

  Žao mi Švaba za popizdit, tri utakmice izgubit na jednu loptu je stvarno fuj.

 4. @wade87-pistons
  Pogledao si dve najgore tekme Srbije. Pogledaj ostale 3, Teodosić uhvatio ruku i razigrao Raduljicu dok ostali malo po malo kreću da sipaju.
  Jedino se još čeka Bogdanović ja mislim, ostali će igrati oko ovog nivoa.

 5. Ako uzmes u obzir nas mentalitet,da ti je u rotaciji Žorić,Ukić,Stipćević,Bilan pa i Tomić onda je ovo realno…Imamo samo prevelika oćekivanja…jer jedan je bio Šuker,Dražen,Balić,Kostelić itd.Takvi se ne rađaju svaki dan…Zao mi Perasa jer ce se svi obrusit na njega…

 6. Ovaj Eurobasket je na neki način pobjeda manjih košarkaških repki, iako nisu daleko otišli, užitak je bilo gledati Belgiju, Holandiju, Češku?, Latviju, Finsku, Gruziju u 35minutnim egal tekmama…

 7. @Gee

  šta misliš ima li šanse da neki ncaa trener preuzme našu repku?

  mislim, njima bi to definitvno bio izazov, pogotovo s obzirom na količinu talenta kojeg imamo. svjedoci smo kako neki najbolji koledž treneri poput Pitina i Cala treneriraju ekipe koje su još lošije od naših. Također, oni bi mogli dovest pleja sa svojeg koledža koji za promjenu zna odigrat pick and roll.

 8. Moj prvi komentar na ovom blogu je bio negdje u drugoj polovici nultih gdje sam neki poraz rukometne reprezentacije komentirao luzerskim mentalitetom a ova dva đikana tvrdili da nije do mentaliteta nego Červara ili šta ja znam :))
  Dok god rvati neshvate da nisu jebena Sparta bit će ovakvih zabava i tupsoni će se čudit i iznenađivati.

 9. @Jasaitis

  Ja mislim ravne nuli. Za takvo nešto bi tribalo izvadit lovu a mislin da Šuker ne bi ponudio dovoljno za jedno Caliparijevo odijelo. Bitnije je na platnom popisu držat nekog zamjenika predsjednika općinskog košarkaškog saveza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *