SIXERS + LAKERS = 15

SIXERS

SCORE: 16-66

NET/SOS: -9.8/-9.7

ORTG: 96.5

Ovo opet ostaje jedan od šuterski najgorih rostera u ligi, dakle ako postave sa Stauskasom i Covingtonom ne nadmaše sva realna očekivanja, napredak u odnosu na lanjsku sezonu prvenstveno bi se trebao bazirati na činjenici da bi Okafor u postu mogao zahtijevati dozu udvajanja koja će otvoriti određene rupe u protivničkoj obrani (doduše, te rupe bi najbolje bilo napasti zabijanjem otvorenih šuteva, tako da tu već u startu nailazimo na mali paradoks ovog rostera).

Uglavnom, ovo će tako opet ostati momčad koja će najbolje napadačke sekvence igrati nakon obrambenih reakcija, odnosno nakon što im presing na loptu omogući čiste kontre (a trebalo bi ih biti dovoljno da, uz brzi ritam koji će im donijeti višak posjeda u odnosu na prosjek, opet sezonu završe kao jedna od momčadi s iznadprosječnim brojem pokušaja koji završavaju polaganjem).

Zanimljivo, u svoj svojoj jalovosti, Sixersi uspijevaju izbjeći biti još gori samim time što uzimaju minimum dugih dvojki. Sad, očito činjenica da uzimaš gomilu trica (lani top 5 po broju pokušaja) ne znači ništa ako te iste šuteve zabijaš s mizernih 32% (po tome su bili najgori u ligi uz Hornetse), ali poanta je sljedeća – da su se samo malo potrudili tijekom ljeta oko ovog aspekta igre (tipa, na način na koji su to napravili baš Hornetsi pojačavši se šuterima), danas bi bili u bitno drugačijoj situaciji. Zašto nisu, to je za neku drugu priču.

DRTG: 106.3

Lani odlična obrana, bazirana na presingu na loptu (koji im je kako smo spomenuli donio gomilu laganih poena) i gomili atleta na boku i pod košem koji su im omogućavali da preuzimaju svaki blok i tako stalno imaju čovjeka na šutu, opet bi trebala biti bolji dio momčadi.

S tim da će ovaj put ipak doći do određenog regresa. Naime, ubacivanjem Okafora i Stauskasa u rotaciju obrana će im teško moći funkcionirati bez pomaganja jer i jedan i drugi imaju ozbiljne felere na tom dijelu parketa (Stauskas još nekako i može odraditi 1 na 1 rolu ganjajući protivničkog šutera, ali teško će od njega biti koristi u preuzimanju, dok je Okafor problem čim izađe iz reketa), dakle bit će više otvorenih šuteva na perimetru i polaganja na obruču nego su navikli.

Noel je dovoljno pokretan da zakrpa ispadanja u zadnjoj liniji i zatvori prilaze košu, ali veći broj primljenih trica u takvim postavama čak i s njim na parketu neizbježan je. Također, treba spomenuti kako su lani ipak imali više dubine na vanjskim pozicijama. Posebice na playu gdje danas nemaju ni jednog igrača sličnog Williamsu (njegovim odlaskom u Buckse broj čistih ukradenih lopti pao im je odmah za skoro 20%), što na boku gdje im neće nedostajati samo McDaniels (za kojega možemo reći da ga je sasvim solidno zamijenio Grant), već i Mbah A Moute (imali su samo 4 pozitivne petroke prošle godine i nije slučajno da je upravo on jedini igrač uz Noela koji se pojavljuje u sve 4 – njegova sposobnost da brani pozicije od 1 do 4 izuzetno se dobro uklapala u njihov agresivni stil).

ROSTER

Ovih 12 s garancijama trebali bi biti sigurni, ali nikada ne znaš, većinom su to igrači na minimalcu tako da nije isključeno da npr. Marshallovo loše izdanje u kampu rezultira otkazom. Ako ostane na rosteru upravo bi Marshall mogao potrošiti najviše minuta na jedinici i ostvariti sasvim fine brojke, posebice u kategoriji asista, kao dominantni igrač s loptom u pick & rollu i tranziciji. Inače, uz njega su tu kao startne opcije još dva solidna combo-beka, Canaan i Jackson, obojica sposobni slash & kick igrači koji prije svega mogu trpati, tako da se Wrotenov izostanak neće ni osjetiti, dapače obojicu su u stanju ostvariti bolje šuterske postotke (Wroten se još oporavlja od strganog ACL-a i u ovoj sezoni teško da će biti faktor kad konačno bude spreman zaigrati). Činjenica da već pod ugovorom imaju 4 beka koja igraju isključivo s loptom vjerojatno znači da se Wilbekin i McConnell neće zadržati duže od kampa.

Na boku je teže zamisliti rotaciju, dakle ona će se vjerojatno iskristalizirati kroz trening kamp. Stauskas će svakako dobiti dosta minuta na dvojki kao potencijalno kvalitetan tricaš, a ostatak minuta će pojesti kao i lani kombinacija Thompsona i Sampsona koji će dužinom biti od koristi u obrani perimetra i malo čemu drugom. Očajni su s loptom u rukama, ali Thompson je izrastao u pouzdanog spot-up šutera, a nije nemoguće da i Sampson napravi korak naprijed u tom smjeru s mizernih postotaka i da obojica donesu 3&D kvalitetu rotaciji (ni jedan ni drugi nemaju garantiran ugovor, ali manjak ozbiljnih konkurenata vjerojatno znači da obojicu čeka mjesto među 15).

Na trojci će uz spomenute Thompsona i Sampsona većinu minuta dobiti Grant kao najbolji atleta i defanzivac od svih spomenutih (ujedno još jedan popriličan šuterski problem), a u kombinacijama za popuniti bok su još McRae i Tokoto. Tokoto se uklapa u profil atleta bez šuta s tim što je interesantan zbog sposobnosti driblanja, dok je McRae manje zanimljiv atleta, ali ima combo vještine i potencijalno može pomoći kao sekundarni kreator. Obzirom na manjak kreativnosti na boku Sixersi će biti prisiljeni igrati s dva playa puno više nego bi to željeli (zbog defanzivnih problema koji idu uz to), tako da ostanak jednog od ove dvojice ne bi bio iznenađenje.

Naravno, to bi najlakše bilo ostvariti ako otvore dodatno mjesto na rosteru otpuštanjem Landrya koji će propustiti trening kamp zbog ozljede. Obzirom da se ničim ne uklapa u ovaj rebuilding, stvarno ne postoji razlog da na njega troše minute. Posebice jer su pod košem ionako popunjeni, a i Landryev stil igre baziran na post-upu na poziciji četvorke definitivno se ne uklapa u profil rostera. S druge strane, stil igre Covingtona je ono što Sixersima treba. Iako je u sličnoj situaciji s ugovorom kao Thompson i Sampson, dakle vodi se kao negarantiran, nema šanse da ga ne zadrže obzirom na ono što pruža za tu siću. Praktički, nakon Noela im je najvažniji igrač, njegove šuterske kvalitete u roli stretch četvorke praktički su jedino što ovom napadu daje koliko-toliko podnošljiv raspored na parketu. Defanzivno je malo sitan za NBA standarde na poziciji, ali dug je i pokretan tako da se uklapa u shemu. S tim da bi ove sezone puno više minuta mogao vidjeti na trojci kao šuterski specijalist u korneru dok Sixersi igraju s postavom u kojoj će par pod košem biti Noel i Okafor.

Koji su i udarni projekti koji bi trebali vidjeti najviše minuta. Peticu praktički tako imaju pokrivenu, kao i dobar dio minuta na četvorci s Noelom i Covingtonom, a u ono minuta što ostaje pod košem uskakat će Aldemir i Holmes. Potonji bi mogao biti osvježenje u rotaciji visokih, potencijalno pravi stretch visoki koji već sada ima pouzdan šut s poludistance. Doduše, još od ljetne lige stalno ima probleme s ozljedama, ali ako ostane u komadu mogao bi biti ugodno iznenađenje dobije li priliku. Aldemir pak služi za popuniti minute i reket, osim skoka u oba smjera ne donosi previše, a to je za rolu treće petice i petog visokog sasvim ok. Wood, još jedno ime za trening kamp, interesantan je čisto zato što su Sixersi u takvoj situaciji da ga mogu zadržati ako ih privuče atleticizmom i blokerskim kvalitetama, dakle i on je kandidat za eventualno dodatno mjesto koje bi otvorio odlazak Landrya.

COACH

Brett Brown je odličan motivator i njegova vječna Aussie pozitva idealna je za ovaj projekt uber-skupog dječjeg vrtića. Nažalost, osim brige za krhke psihe svojih mladića, Brown baš i ne stigne pokazati previše. Obzirom na manjak talenta i šutera, forsiranje tranzicijske igre je prioritet, a ako već moraju napasti na postavljenu obranu, Sixersi će se uglavnom poslužiti pokretnim napadom koji će nakon niza dodavanja i promjena pozicija opet rezultirati običnim visokim pick & rollom ili otvorenim šutom za swingmana koji gađa tricu 30% (jebiga, kad imaš manjak šutera u formaciji onda nije lako doći ni do prostora za napraviti nešto kreativnije).

Obrana tako ostaje jača strana, ali i tu će im nedostajati bitan kotačić, Chad Iske. Lani Brownova desna ruka itekako zaslužna za obrambene prilagodbe, danas je kod Karla u Sacramentu, a Brown ostaje bez prvog časnika, s gomilom trenera kojima je prvo i osnovno zaduženje razvoj igrača. I ovaj detalj jasno govori što je na umu njihovoj upravi – samo razvoj, rezultat je apsolutno nebitan.

PLUS

Sekundarni logo na kojem Benjamin Franklin dribla stvarno je zakon, kao onaj pijani rudar kojega su nekoć Nuggetsi imali čak na glavnom logu. Osim toga, možemo tek istaknuti činjenicu da na kraju sezone mogu imati dva ekstra visoka picka (uz još dva manje bitna vjerojatno krajem prve runde). Doduše, ako je suditi po ovoj projekciji to se neće dogoditi jer Lakersi će vjerojatno uspjeti zadržati top 3 zaštitu, ali oni bi svakako konačno uz malo sreće mogli do prvog izbora vlastitom mukom. Ako pak dobiju i ovaj pick Lakersa i završe s npr. dva top 5 picka, onda bi dogodine stvarno bilo vrijeme da se ovaj cirkus završi i da počnu slagati nešto nalik na NBA momčad.

MINUS

Šuterske slabosti su preočite, ne bi me šokiralo ni da sezonu završe s gorim učinkom od lanjskih 32%. Sampson i Grant jednostavno će morati početi zabijati neke od otvorenih šuteva koje imaju jer inače bi stvari mogle postati gadne.

WCS

Okafor će se pokazati kao gora verzija Eddiea Currya, Noel će vući sitne ozljede kroz sezonu, obrana će značajno popustiti, a trica će otići ispod 30%. Opasno će se približiti rušenju rezultatskog rekorda za sezonu od 82 utakmice kojega su baš oni kao franšiza postavili 1973. sa samo 9 pobjeda. Na kraju priče, Hinkie će dobiti nogu i za GM-a će postaviti čovjeka kojem plan slaganja momčadi neće biti baziran na igranju lota jednom godišnje. Ili ovo zadnje možemo staviti pod najbolji mogući scenarij?

BCS

Iz trećeg pokušaja probit će granicu od 20 pobjeda u sezoni, dijelom zahvaljujući tome što će Okafor ostvariti hrpu double-doubleova, dijelom zato što će Noel biti zdrav cijelu sezonu. I onda će ih, usprkos tome što možda neće imati najgori score, lutrija nagraditi prvim pickom, usput izbacivši Lakerse iz top 3, taman do četvrtog mjesta koje im treba. I da, kao predstavnika na lutriju poslat će Embiida s funkcionalnim stopalima.

LAKERS

SCORE: 22-60

NET/SOS: -6.5/-7.4

ORTG: 103.3

Možemo opet očekivati gomilu akcija za Bryanta na laktu i hrpu izolacija na perimetru koji je sada pojačan jednim od najvećih revolveraša u ligi, Williamsom. Po logici stvari njegovim dovođenjem učinkovitost u pick & roll igri bi trebala porasti, ali ne treba očekivati čuda. Naime, Lakersi su i lani bili solidni u tom segmentu s Clarksonom i Linom (kojega je Scott veći dio sezone zapostavljao iako nije imao višak korisnih kreatora), a Williams eventualno može povećati volumen takvih akcija ako bi mu se povećala minutaža u odnosu na lanjsku rolu koju je odrađivao u Torontu. Jasno, to onda smanjuje rolu Clarksona i zatvara prostor za Russella, tako da je teško reći koliko će od svega skupa biti koristi.

Međutim, Lakersi imaju dovoljno solidnih driblera na vanjskim pozicijama, to nije mala stvar, nažalost po njih imaju i trenera za kojega baš i nije izgledno da će pokušati maksimizirati tu činjenicu. Uz dodatak Williamsa i Russella, kao i zdravog Randlea, Lakersi bi trebali što više trčati i igrati što više s raširenom formacijom na postavljene obrane, ali Scott iz nekog razloga forsira organizirane napade kroz definirane akcije. Obzirom da je Kobe u stanju kakvom je i da rolu potrošača danas može odrađivati isključivo kroz post-up izolacije, odnosno da su dodali sporog Hibberta, teško mi je zamisliti scenarij u kojem će dovoljno ubrzati igru da bi mogli maksimizirati napadački potencijal.

Plus, uopće je upitno koliko će ti njihovi kreatori biti učinkoviti. Ispušnih ventila niske potrošnje i visoke učinkovitosti koji bi maskirali visoku potrošnju i nisku učinkovitost nema (fascinantan roster bez 3&D swingmana), a ako ćeš igrati s tri vanjska igrača navikla daviti loptu (što će biti neminovno u postavama s Clarksonom, Williamsom i Bryantom), efikasnost će patiti. Dodaj tome da su i Russell i Young igrači koji isključivo igraju s loptom i postavlja se pitanje što Lakersi mogu prezentirati osim gomile 1 na 5 košarke.

DRTG: 109.8

Lani nisu imali igru na ovom dijelu parketa, odnosno nisu ništa ni pokušavali. Cilj je bio čuvati reket i kontrolirati skok, dakle držati se čiste osnove, ali za to jednostavno nisu imali ljudstvo obzirom da su na petici koristili ili četvorke Hilla i Davisa ili limitiranog Sacrea. Dakle, imali su ogromnu rupu u srcu obrane, a uz to nisu branili ni perimetar, što je rezultiralo spomenutim katastrofalnim učinkom.

Dovođenje Hibberta konačno im daje pravu peticu sposobnu čuvati obruč, dakle čisto s te strane trebali bi u ovom konzervativnom sistemu napraviti korak naprijed. Problem ostaje utoliko što će i dalje imati rupe svuda uokolo po perimetru i na lopti tako da neki značajniji iskorak ne treba očekivati. Dapače, obzirom da su ostali bez jednog od rijetkih dugonja na perimetru koji je mogao preuzimati u obrani (Johnson), kao i da neće imati toliku skakačku moć bez Davisa i Hilla (znamo da Hibbert nije dovoljno dobar atleta da nakon obrambene reakcije uhvati skok ili ode po loptu ako mu ne pada direktno u ruke), vrlo lako bi se moglo dogoditi da napretka i ne bude.

ROSTER

Spomenuli smo kako imaju gomilu driblera i kreatora i tu potrebe za panikom nema. Nitko od njih nije rasna prva opcija, situacija je ovo kada od viška boli glava, ali barem imaš mogućnosti za kombiniranje. Dok snime koliko su kompatibilni Clarkson i Russell, tu su Williams i Bryant da troše većinu napada. Istovremeno, obzirom na to da je Kobe na zalasku, sigurno će njegovi izostanci otvoriti dovoljno minuta i za klince. Nažalost, i za Nicka Younga, koji je u ovom trenutku vjerojatno jedan od najgorih ugovora u ligi i krunski dokaz da uprava Lakersa nema viziju već da samo prčkaju kljunom po zemlji (gdje se ovdje uklapa Huertas, nemam pojma, a nije ni previše bitno jer Marcelinho ionako kasni 3-4 godine s dolaskom u ligu, danas teško da može ponuditi išta više od desetak minuta veteranske košarke, dakle u obrani agresivno na svaku loptu, u napadu zavrtiti akciju i stati u stranu).

U pokušaju da na bok dodaju i nešto catch & shoot opcija potpisali su rookiea Browna, u kamp još idu i lanjski Brown te Frazier s Floride, ali ni jedan od njih neće biti na razini koju je lani prezentirao Ellington. Uglavnom, na bokovima su užasno tanki ne samo tijelima već i raznovrsnošću talenta, tako da nije isključeno kako će Kobe većinu minuta morati odigrati kao trojka. U biti, kako nemaju baš ni jednog velikog swingmana, nije isključeno da bi čak Metta World Peace mogao upasti među 15, što bi pak bio još jedan razlog za otjerati Bussa juniora iz kluba (Larry Nance bi s vremenom mogao upasti u ovu rolu, ali momak je na sveučilištu igrao isključivo četvorku i to upravo najviše u roli kreatora s visokog posta koju Scott preferira i zbog čega su ga vjerojatno izabrali, pitanje je ima li atletskih kvaliteta za igrati na perimetru).

Ovdje se možda otvara šansa za Holmesa koji je bio sjajan na ljetnoj ligi u 3&D roli kao prava trojka i koji bi mogao biti ovogodišnji Clarkson u tom smislu što su pronašli vrijednost tamo gdje je malo tko vidio, što im ne diže značajno ovogodišnji plafon, ali je svakako još jedan dobar detalj za budućnost (jasno, i on i MWP i Huertas upitni su jer spadaju u sedmoricu koja se bori za tri slobodna mjesta).

Pod košem bi Black mogao dati malo Davisove energije, Randle bi trebao moći zabiti nešto i vlastitom kreacijom s vrha reketa, a ne samo u tranziciji i skupljajući otpatke, a tu je i Kelly ako im zatreba stretch opcija na štetu obrane i skoka. U sredini će na 20-ak minuta imati Hibberta koji će, ako ništa drugo, u tom periodu obranu učiniti podnošljivom. Premalo je to, posebice jer će Bass pružiti istu gomilu alibi šuteva s poludistance poput Hilla (i zabit će ih u boljim postotcima), ali uz puno slabiji skakački učinak i puno manje defanzivnih bljeskova (također je pitanje kako će razviti i Blacka i Randlea ako će Bass dobiti svojih 20 i kusur minuta). Nance i Kelly će teško pomoći defanzivno, Sacre je nebitan, Upshaw djeluje jednako tako beskorisno (njegove šanse za upasti među 15 su minimalne) i s ovakvom rotacijom pod košem teško je igrati ozbiljnu košarku, kamoli parirati silama na Zapadu.

COACH

Scott je pregažen trener u NBA okvirima, njegova koncepcija jednostavno je prekruta za stadij u kojem su Lakersi – slično Knicksima, gomila akcije koju vrte svodi se tek na pomicanje figura koje nema nikakvog značajnijeg utjecaja na ishod posjeda obzirom da na kraju sve rezultira izolacijom, često kroz post-up, ili pick & rollom (nije čudo da su upravo ovo dvije momčadi koje su potegle ponajviše dugih dvica u ligi).

Naravno, dijelom je to tako zbog marginalnog talenta, ali dijelom i zbog krutih akcija koje dozvoljavaju minimum kreativnosti. Za nadati se je da će ove sezone Shaw dozvoliti više slash & kick igre, šutiranja s perimetra i uopće više tranzicije, iako to neće odgovarati Hibbertu. Koji je baš ono što Shawu treba, još jedan post-up igrač koji će dodatno usporiti akciju i dobiti svoju kvotu lopti da ne napravi ništa.

Tako da ovdje neke promjene ne treba očekivati, uostalom čak su i asistenti ostali isti. Pressey i Eyen zaduženi su za obranu i napad, ali obojica su veterani koji sa Scottom surađuju već dugi niz godina i donose isti pogled na stvari (Pressey je doduše imao zanimljivu karijeru kao asistent pa čak i kao igrač, od njega bi čovjek očekivao više kreativnosti, posebice s postavama, ali očito u ovoj roli služi prvenstveno kao moralna podrška dugogodišnjem poslodavcu).

PLUS

Clarkson je lani sjajno reagirao na priliku i nametnuo se kao legitimni NBA igrač. Sva pitanja oko njegove playmakerske kvalitete sada će biti pod manjim povećalom jer dolaskom Russella na rosteru imaju tog potrebnog briljantnog playmakera, tako da Clarkson može više vremena posvetiti drugim aspektima igre poput šutiranja i obrane dok istovremeno odrađuje rolu sekundarnog kreatora. Ako se lanjska epizoda pokaže održivom, onda u njemu Lakersi imaju idealnog partnera za staviti uz Russella u modernom combo dvojcu koji može odraditi od svega po malo u napadu, dok u obrani bez problema mogu preuzimati obje pozicije (u teoriji, u praksi su zasad obojica minus igrači).

Randle i Russell su lutrijski pickovi i od njih se velike stvari očekuju, ali ako su u Clarksonu pronašli trećeg člana buduće jezgre, onda će biti puno lakše preživjeti to što bi ove sezone mogli ostati bez picka.

MINUS

Kupchak slaže solidan roster, ali mu ni malo ne pomaže činjenica da u Jimmyu Bussu ima svog Dolana. I iako je sestra Jeanie već najavila da će brat dati otkaz na poziciji prvog čovjeka košarkaških operacija ako Lakersi ni ove godine ne uđu u playoff (i vjerojatno se prihvatiti posla koji mu je primjereniji, tipa izdavanju koncesija za hot dog), šteta koju je dotični napravio od kada nema oca da ga kontrolira poprilična je. Lakersi će potencijalno ostati bez dva lutrijska picka u iduće 4 godine kao rezultat neuspjelog kockanja s Nashom i Howardom, ali, dok se ti potezi još nekako i mogu opravdati kad ih stavimo u kontekst, lutanja zadnje dvije godine i nesposobnost da se prihvati realnost jasno su prikazali Lakerse kao razmaženo derište koje samo čeka da mu se nešto servira bez uloženog znoja. Ukratko, Buss je potpuno preslikao svoju osobnost na franšizu i to nikako nije dobro kad je ovako velik klub u pitanju.

WCS

Najgori mogući ishod je ujedno i najbolji dugoročno – Kobe će opet propustiti gomilu utakmica, Russell i Randle će biti marginalizirani u napadu koji će i dalje donositi previše neučinkovitih 1 na 5 akcija, završit će s jednim od dva najgora rezultata u ligi i kroz lutriju će sačuvati pravo na pick.

BCS

Najbolji mogući ishod ujedno je i najgori dugoročno – Kobe će gađati iznad 40% s lakta (umjesto lanjskih sramotnih 31%) i iznuditi gomilu slobodnih uz to što će opet dobiti nekoliko utakmica nerezonskim šutevima preko ruke (i izgubiti ih duplo više na taj način, samo što to neće prikazati u sažetcima), Russell i Williams dat će im šutersku dimenziju koju lani nisu imali (jasno, ovo znači da će im Scott dati dozvolu da šutiraju), Hibbert i Randle će donijeti toliko potrebne mišiće u sredini te će završiti s oko 35 pobjeda i tako ostaviti dojam da su na pravom putu.

4 thoughts on “SIXERS + LAKERS = 15

  1. Jackson iz 76ersa ne vjerujem da moze igrat nba ligu. Bazira je igru na brzini i onda slomio nogu ili koji vrag vec. Probao u Fenera igrat back up opciju i mislim da je dobio otkaz, nije se moga probit do obruca.

    Kako ce samo Lakersi rasporedit minute na bekovima je zajebano. Ocekujem da ce Kobaru dignit na full time trojku, a opet se ne bi zacudio da on i Panda startaju na boku. Steta sto imaju Younga koji ce zatvorit minute Jabari Parkeru i pokrast suteve Ruselu. Pozitiva sto ce Randle valjda dobit 30 min po utakmici zbog ne bas dobre konkurencije

  2. Gee kako ti vidis plafon Russella u buducnosti ? Ima li tu potencijala za fransiznog igraca/vrhunsku prvu opciju i nekog igraca tipa Curryja/Hardena ? Sto se tice Randlea, ni sam ne znam da li mi vise vuce na nekog busta ili pak na all star igraca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *