HORNETS + BLAZERS = 11

Evo nam i prvih ozbiljnijih promjena u projekcijama. Jebiga, nekim franšizima stvarno nisu suđeni dani ponosa i slave. Ozljedom ramena Michaela Kidd-Gilchrista u prvoj pripremnoj utakmici, ozljedom koja mu je okončala sezonu i prije nego je pošteno počela, Hornetsi ostaju bez svog x-faktora, čovjeka čije prisustvo na parketu je bilo najveći razlog zašto su imali onako solidnu obranu kakvu prezentiraju zadnje dvije godine. Sreća u nesreći je eto da na rosteru imaju Batuma koji će sada ipak zaigrati u prirodnijoj mu ulozi trojke pa je katastrofa izbjegnuta. Također, gomilanje šutera tijekom ljeta sada je dobilo dodatan smisao, gubitak Gilchrista otvorit će gomilu minuta za Lamba i Lina (sretno s tim, zvuči kao naslov propalog projekta Zagreb Filma i Iskoraka).

Dakle, neće Hornetsi propasti, točnije do određenog napadačkog pomaka u odnosu na lani bi ipak trebalo doći, ali defanzivno je ovo nenadoknadiva šteta (u odnosu na lanjski DRTG, ovogodišnja projekcija bez MKG-a im je čak za 3 poena lošija, dakle umjesto u top 10 vrlo lako bi mogli završiti u donjih 10). Iako sam u prvim projekcijama već imao MKG-a projiciranog na skromnih 60 utakmica, njegovo micanje iz slike ruši koš-razliku Hornetsa do razlike od čak 3 pobjede manje (kako bi broj utakmica štimao u široj slici, te tri utakmice manjka dodane su momčadima čija koš razlika je bila najbliža pribrajanju dodatne pobjede, a to su Detroit, Washington i Utah). Jasno, ovdje govorimo o čistoj matematici, u stvarnosti bi poraza moglo biti i više – sjetimo se samo onog nevjerojatnog podatka da su lani bez Kidd-Gilchrista u postavi imali samo 6-24 (20% uspješnosti), a s njim čak 27-25 (52% uspješnosti). Baš šteta.

HORNETS

SCORE: 38-44

NET/SOS: -1.5/-1.1

ORTG: 105.1

Nakon što su zbog ozljeda Kidd-Gilchrista, Walkera i Jeffersona lani propustili ponoviti uspjeh od godinu ranije i plasirati se u doigravanje, prezentiravši pri tome napadačku nemoć u rangu Sixersa i Knicksa, Hornetsi su odlučili sve karte baciti na popravak vanjske linije, što šuterski, što kreatorski. I napravili su fin posao, dovođenjem Batuma konačno u petorci imaju swingmana sposobnog ubaciti tricu, za svaki slučaj su još posegnuli i za Lambom u klasičnom potezu niskog rizika i potencijalno velikog povrata, a sve su zaokružili dovođenjem Lina kao vrhunskog osigurača za Walkera.

Gubitak Kidd-Gilchrista u ovom aspektu igre nije problem jer će sada Clifford biti prisiljen dati minute igračima koji su uglavnom ili bolji šuteri ili kreatori nego što bi to bio MKG. Jasno, problem se krije u tome što taj rast napadačkog učinka koji je neminovan u odnosu na lanjsku katastrofu neće biti toliki da pokrije pad u defanzivi.

Uglavnom, možemo očekivati da igra kroz visoki post preko Jeffersona i Zellera ostane oslonac, uz neizbježnu većinu lopti za Big Ala u post-up situacijama i Kembu u pick & rollu. Samo, sada će taj okvir biti okružen s kvalitetnijim dodatcima. Batum možda nikada neće imati prilike zaigrati s Kidd-Gilchristom (iduće ljeto je slobodan igrač), ali sada ima definitivno više prostora da se dokaže u oba smjera i nabije si cijenu. Njegov spot-up učinak nije vrhunski, ali je prijetnja i kao šuter i kao kreator, što će malo više raširiti obrane. Uz ulogu ispušnog ventila, Batum će dobiti i svoju kvotu lopti kao pick & roll kreator, što bi možda moglo pozitivno utjecati i na postotke Walkera.

Puno veća rola sada čeka i tri isključiva šutera koji su dok je MKG bio programirani starter mogli očekivati samo mrvice. Iako je i dalje upitno kakvu će postavu Clifford izabrati kao startnu (ima opciju Batuma staviti na tricu, a može ga zadržati na dvojci kao što je i bio plan te trojku popuniti Marvinom Williamsom), naglo se povećao broj prilika za Lamba, Danielsa i Hairstona. Samo da pucaju trice i ne rade ništa drugo, bit će plus u odnosu na lanjskih Stephensonovih nezaboravnih 17% učinka s perimetra, a i u odnosu na katastrofalnu sezonu koju je imao Gary Neal kao prvi šuter s klupe. Ni jedan od njih nije solidan defenzivac kao Henderson, ali teško da mogu biti manje aktivni u napadu od njega, tako da dođe skoro na isto.

Kao bonus, Clifford sada ima i mogućnost odmoriti Walkera, ali i zaigrati s opasnom postavom sastavljenom od dva combo igrača kada spoji Kembu i Lina. Roberts seli u rolu trećeg playa i tu je već luksuz, za razliku od lani kada je u periodu dok nisu doveli Mo Williamsa čak i startao, dakle i po tom pitanju su opako popravili krvnu sliku.

I tu nije sve – gubitak McBoba je lani ostavio Hornetse bez itekako bitne stretch opcije na četvorci, opcije bez koje jednostavno nema dovoljno prostora za Jeffersona čak i kada su na parketu najbolji šuteri. Pokušali su s Williamsom riješiti barem dio tog problema, ali, usprkos tome što je gađao solidnih 36%, Williams jednostavno nije mogao značajnije pomoći zbog limitiranih mogućnosti u oba smjera. Stoga su doveli i dva igrača koji bi možda mogli biti od više koristi, Kaminskog i Hawesa. Prvi je rookie, drugi je lani u Clippersima odigrao očajno, ali obojica barem mogu stati u reket i smetati visinom, dakle neće škoditi obrani kao Williams, a pri tome imaju povijest kao spot-up specijalci i stretch opcije.

Uglavnom, nije idealno, ali Clifford ima dovoljno materijala da izvuče iz ovog rostera solidan napad kao pogodi prave kombinacije postava. Posebice će bitan biti učinak klupe, kombinacija Lina, Lamba, Kaminskog i Hawesa bi mogla biti ubojita, odnosno morat će biti takva ako žele nadoknaditi manjak borbenosti kojim je do sada klupa ponajviše doprinosila.

DRTG: 106.6

Obranu su već bili pomalo zanemarili baveći se napadom (određeni regres je bio neminovan obzirom na manjak back-up centra), a sada su ozljedom Kidd-Gilchrista osuđeni na puno ozbiljnije probleme. Već smo konstatirali da će gubitak najboljeg obrambenog igrača biti nenadoknadiv, takvog game changera više nemaju na rosteru (zamislite samo da Spursi ostanu bez Leonardove energije u obrani na sezonu, na što bi to nalikovalo), ali uz probleme koje stvara efekt domina ima tu i strukturnih. Prije svega tu mislim na odluku da krenu u sezonu bez klasičnog defanzivnog centra.

Istina, Clifford ovo može držati pod kontrolom tako da dosta rano razbije startni par Zeller-Jefferson i onda sa Zellerom igra uz Hawesa ili Kaminskog, dakle neće biti očajno loši, ali neće definitivno imati onu kvalitetu više kakvu im je u obrani donosio rezervni par visokih prethodne dvije godine. Dovođenjem Hansbrougha pokušali su dodati nekoga tko je u stanju donijeti malo agresivnosti u reket, ali to nije potez koji može nešto ozbiljnije promijeniti jer Hansbrough nije petica bez obzira koliko voljan bio gurati se u reketu. Na kraju krajeva, nema ni minuta za sve ove spomenute igrače, a gdje je još Marvin Williams koji će sigurno odigrati dobar dio minuta kao četvorka (u biti, da nije ozljede Kidd-Gilchrista, to bi mu bila i primarna zadaća).

Što se problema koje uzrokuje ozljeda MKG-a tiče, oni će se osjetiti na svim razinama. Od toga da više nemaju onu dužinu i pokretljivost na vanjskim pozicijama na koju su navikli, preko toga da će bez njega teško imati vrhunsku tranzicijsku obranu, do toga kako nema šanse da opet onako vrhunski brane pick & roll kao do sada. Zeller je aktivan i pokretan i u 1-4 akcijama on sam može odraditi dobar dio posla, ali svi ostali visoki će biti kao na streljani ako ih izvučeš izvan reketa.

Kidd-Gilchristova veličina je bila u tome što je igrajući zonu na laktu omogućavao prije svega Jeffersonu da ostane parkiran pod košem dok bi on pomogao oduzeti beku prostor za ulaz, istovremeno se uspijevajući rotirati nazad na svog čovjeka na perimetru. Ukratko, bez njega će primati puno više koševa na obruču bez obzira koliko zone igrali, ali i puno više trica jer jednostavno neće moći stići zatvoriti onoliku količinu šuteva iz vana kao do sada.

A znamo što u NBA znači pad učinkovitosti – neka im protivnici umjesto 49% efektivnog šuta sada ubace 50%, to je pad od minimalno 1 poen na 100 posjeda, a u tom jednom poenu krije se razliku od 2.5 pobjede ili poraza, kako vam drago.

ROSTER

U Walkeru i Linu imaju dva izuzetno atraktivna haklera koji će trošiti gomilu lopti. Obojica su idealni za combo rolu s klupe, ali kao par nisu loše rješenje za 48 minuta na jedinici. Linovo prisustvo možda smanji Walkerovu potrošnju, što je dobra stvar jer bi to moglo značiti da će mu barem malo skočiti produktivnost. Ni jedan ni drugi nisu vrhunski kreatori nakon pick & rolla, što je šteta obzirom na to koliko tu akciju koriste kao momčad, ali kao realizatori su solidni, posebice na ulazima – lakoća kojom dolaze na liniju slobodnih dobrim dijelom prikriva šuterske nedostatke. Uglavnom, obzirom na manjak rasnog swingmana koji bi odradio najveći dio minuta uz Batuma, zasigurno ćemo ih gledati dosta zajedno, što bi moglo biti zanimljivo iskustvo obzirom na nesklonost stručnog štaba da utakmice usmjeri prema više run and guna (što je doduše do sada barem dalo povrat u minimalnom broju izgubljenih lopti i odličnoj tranzicijskoj obrani).

Od tri šutera Lamb djeluje kao najbolja opcija za ozbiljniju minutažu jer osim pouzdanog šuta daje i dozu kreacije iz driblinga. Nije baš pick & roll mašina, ali u izolaciji može slomiti slabije defanzivce, što pak znači da mu je idealna rola ona s klupe. Međutim, obzirom da je trenutno vjerojatno manja obrambena rupa od Hairstona, neće imati taj luksuz već će morati ozbiljno raditi ako misli pomoći. Nije oličenje snage, ali njegova dužina i atleticizam definitivno mogu ostaviti značajniji trag u defanzivi nego je to bio slučaj do sada.

Hairston je isključivo spot-up opcija, što je potvrdila lanjska sezona kada je u svakom drugom pogledu bio katastrofa (njegovi pokušaji napadanja driblingom bili su veći problem od očajne selekcije šuta, a to sve govori), za očekivati je da u drugoj godini napreduje, ali ne i toliko da može biti išta više od šutera s klupe. Daniels je šuterski specijalist koji bi možda bio i najbolje rješenje obzirom da daje izuzetan omjer niske potrošnje i visoke šuterske učinkovitosti, ali defanzivno je prevelika rupa da dobije više od marginalne role.

Batum će kao što smo spomenuli ipak zaigrati kao trojka i to vjerojatno u najodgovornijoj roli do sada u karijeri, tako da će svakako imati prilike zaraditi novi masni ugovor. Ili pak povući napad Hornetsa na dno – Batum je solidan u svemu, ali nije odličan u ničemu, pa bi, posebice ako se problemi s raznim ozljedicama nastave, vrlo lako opet mogao odigrati ispod potrebnog nivoa kao šuter i uopće strijelac. Njegovi pravovremni pasovi i igra u obrani manje su upitni, ali bez potrebnog šuta nisu ni toliko bitni. Plus, treba vidjeti kako će ga Hornetsi uključiti u napad – u Blazersima je bio izuzetno bitan u sistemu zbog sposobnosti da proigra iz prve, bez driblinga, dok bi ovdje isključivo trebao kreirati iz pick & rolla. To bi moglo ostaviti traga i na količini asista, ali i na broju izgubljenih lopti, u oba slučaja negativnog.

Marvin Williams će silom prilika dobiti minute na boku iako je Clifford lani mudro procijenio da je njegova jedina korist u roli stretch četvorke. Dovoljno je žilav i dug da može čuvati neke četvorke barem u postu, tako da je u ovoj ulozi bio podnošljiv na oba kraja parketa. Ako će sada biti prisiljen više braniti na perimetru, možemo očekivati regresiju u oba smjera, jednostavno nema noge za igrati obranu protiv bržih igrača, a jednodimenzionalna igra u napadu koja može proći na poziciji četvorke, gdje je primarno stvoriti mismatch izvlačenjem visokog iz reketa, ne služi previše na poziciji trojke gdje uz šut moraš moći tu i tamo spustiti loptu na parket. Tu mu ne pomaže ni činjenica da mu je srednje ime Gaye (bravo mama i tata).

Uglavnom, dogodi li se nešto i Batumu, na ovoj poziciji će biti bez rješenja. Pod košem je situacija nešto bolja čisto zato što imaju više tijela na raspolaganju, ali raznovrsnost oružja baš i nije nešto. Zeller je aktivan u obrani i solidan strijelac na visokom postu i u pick igri, ali ne poboljša li šut iz vana i realizaciju na obruču, njegovi učinci ostat će primjereniji roli s klupe. Da ne govorim kako je nepohodno da kao startni krilni centar bez dometa za tricu mora moći tu i tamo napasti obruč iz driblinga. Međutim, obzirom da je Hansbrough spor i već prastar za NBA, Cody je jedini visoki koji može uopće i pomisliti igrati obranu izvan reketa, što mu garantira gomilu minuta.

Jefferson je to što je, mrcina sposobna zabijati na niskom postu u ogromnim količinima i razigravati s visokoga, ali njegovi učinci važniji su radi održavanja ritma nego što rade razliku na semaforu. Jasno, potreba da mu se posveti dodatna pažnja u reketu otvara prilike na perimetru i zato je prava šteta što ga do sada nismo bili u stanju gledati okruženog boljim šuterima. Možda se ove sezone i njegova učinkovitost popravi s više prostora u sredini, više laganih poena dignut će mu postotke, a manja potreba za onolikim radom u post-upu možda mu ostavi i više energije za obranu. Uglavnom, oko njegovih talenata Clifford je do sada već naučio kako složiti igru u oba smjera, problem je kako podijeliti minute oko njega.

Rekli smo da je Zeller neophodan radi obrane, ali Zeller napadački zauzima sličan prostor kao Big Al i njihov duet, iako daleko najsolidniji gledajući ukupni učinak, otežava potreban napadački iskorak. U Williamsu, Hawesu i Kaminskom imaju šutere koje će vjerojatno pokušati što više miksati s udarnim dvojcem kako bi dobili šutersku širinu, ali, bez Kidd-Gilchristove fanatične obrane teško će biti bilo koju od ovih postava istrpiti defanzivno u dužim šihtama. Obzirom da je rookie, Kaminsky će vjerojatno dobivati mrvice na obje pozicije, iako mu više Williamsa na trojci otvara bonus minute na četvorci.

Trebat će dosta kreativnost i upornosti da izvuku maksimum iz ove rotacije, s tim da problem back-up petice ostaje. Hawes i Hansbrough mogu odraditi tu rolu ako je Jefferson na parketu tri trećine utakmice, ali ako Big Al opet bude imao problema s ozljedama i propusti 20-ak utakmica, a da ne govorim ako opet bude imao limitiranu minutažu na 30-ak minuta po utakmici kao lani zbog stopala, njihove slabosti bit će razotkrivene. Da je nekako Hansbroughovu borbenost prenijeti u Hawesovo tijelo mogli bi se provući, ali dok je jedan limitiran fizikalijama, a drugi glavom, nemaju opcija.

COACH

Sve ostaje isto, uz Clifforda su i dalje Pat Ewing kao desna ruka (obojica stižu iz štale Van Gundyevih tako da je jasno zašto tako dobro funkcioniraju kao par) i mumija Bob Weiss kao savjetnik za napad (njegov old school pristup razlog je zašto Hornetsi isključivo igraju postavljene napade i vrte gomilu akcije kroz pick & roll i post, bez previše tranzicije i slash & kick improvizacije). Jedina promjena je što nema Marka Prica za rad sa šuterima, eto ironije, otišao je u njihovu NBDL podružnicu za glavnog trenera baš sada kad ima s kim raditi.

PLUS

Big Al je pouzdan koliko se to može biti u ovakvoj roli volume scorera u postu, ali možda najveći je dodatak svih ovih šutera. Ne znamo kako su zamisliti iskoristiti ih, ali ako u tome uspiju i pri tome zadrže ranije kvalitete, poput tranzicijske obrane i kvalitetne kontrole lopte, bit će žilav protivnik.

MINUS

Otvaranje ka više ofenzivnih postava, što namjerno, što nametnuto kontekstom bez MKG-a, neminovno sa sobom donosi i pad obrambene učinkovitosti, teško je izbalansirati oprezni stil igre koji su do sada njegovali i gdje su rizike pokušavali svesti na minimum, sa više slash & kick igre i više šuteva s perimetra. A padne li im i tranzicijska obrana uz neminovni pad u branjenju postavljenih napada, gotovi su.

WCS

Ozljede gnjave Batuma, Walkera i Jeffersona, klupa se muči zabiti dovoljno, a obrana im potone debelo ispod prosjeka, što ih gurne na dno Istoka uz Sixerse i u novu lutriju s puno više loptica nego lani.

BCS

Ostanu u komadu, zabiju gomilu trica (posebice klupa koja u gomili utakmica napravi ključni preokret rešetanjem s perimetra), obrana ostane solidna, ne top 10, ali prosječna, te se nekako održe u borbi za osmo mjesto do kraja i u završnici iskoriste raspad sistema nekoliko konkurenata. Što Jordan proslavlja kao da je osvojio novi naslov.

BLAZERS

SCORE: 35-47

NET/SOS: -2.0/-2.5

ORTG: 105.1

Ostali su bez 4 startera što je rijetko viđena situacija, ako ne i svojevrsni presedan kada govorimo o rosteru koji se borio za sam vrh. Međutim, svjesni da je ta momčad ionako dosegla svoj maksimum kroz prethodne dvije sezone, Blazersi praktički nisu napravili ništa neobično odlučivši se za rebuilding, osim što su reagirali puno ranije nego smo navikli od franšiza da to rade.

Dobra stvar je da usprkos gubitku gomile bitnih igrača, ostaju s onim najvažnijim, prvom opcijom sposobnom odraditi najveći dio posla u napadu. Istina, dobar dio Lillardove veličine leži u činjenici da nikada nije ozljeđen, a pomogao mu je i kontekst izuzetno kvalitetnih suigrača, ali da je u stanju relativno konstantno održavati nivo visoke potrošnje i solidne učinkovitosti nije upitno, a to je temelj za slagati plan igre u napadu. Jasno, bez opasnih šutera na boku i post-up prijetnje ispred sebe (osim ako ne računamo Kamana kao nekoga tko može odigrati ozbiljne minute, što nećemo) parket će mu se poprilično smanjiti što će svakako ostaviti traga na šuterskim postotcima, ali ostane li opet zdrav, Blazersi će u njemu imati toliko potrebnu pick & roll mašinu sposobnu ubaciti tricu i napasti obruč (lani konačno napravio iskorak u ovom potonjem) koja će relativno učinkovito potrošiti najveći dio posjeda što kao strijelac, što kao asistent.

Stotts će teško složiti postave s dva prava šutera na boku, ali ono što će pomoći da napad potpuno ne potone je činjenica da ove sezone Blazersi imaju opciju svih 48 minuta provesti sa stretch visokim na parketu. Leonard je lani bio fanastičan u toj roli, samo tako si je otvorio vrata dugoj karijeri nakon što se činilo da će biti promašaj, a čak i da mu povećana minutaža i odgovornost smanje postotke, nema šanse da ne bude prijetnja koja zahtijeva pažnju. U drugoj postavi sličnu rolu bi mogao odraditi Vonleh – za njega praktički nemamo nikakve pokazatelje da će to biti u stanju osim malog uzorka iz NCAA i nedavne ljetne lige, ali obzirom na ono viđeno na svim njegovim dosadašnjim postajama nema sumnje kako kroz pick & pop može biti od koristi već sada.

Uglavnom, pravilnim kombiniranjem visokih postava i držanjem Davisa i Plumleea dalje jednog od drugoga, Stotts može složiti energičnu i opasnu rotaciju u kojoj će na parketu imati i šutera i vrhunskog skakača u napadu, odnosno odličnog pick & roll finišera. Naime, Davis i Plumlee ne znaju puno, ali su izuzetni baš u ova dva segmenta igre, tako da bi njihova 2 na 2 igra s Lillardom, uz rašireni reket od strane Vonleha i Leonarda, trebali biti oslonac napada. Nije nešto, ali je bolje od ničega, posebice jer Blazersi jednostavno nemaju post-up opciju kojoj mogu spustiti loptu u izolaciji, pa ni visokog kroz kojega mogu zavrtiti akciju na visokom postu. Možda to u budućnosti bude Vonleh, ali sada su osuđeni na pokušaje da budu što učinkovitiji u maksimiziranju ovih nekoliko opcija na koje se mogu osloniti.

Jasno, puno bi to lakše bilo s šuterima i kreatorima na boku, tako da tu leži vjerojatno i ključ njihove sezone. Sreća u nesreći je da će zbog ozljede Hendersona na startu sezonu puno više prilike dobiti McCollum koji bi mogao skinuti dio tereta u kreaciji Lillardu. Osim toga, zamijeni li dio pokušaja za tri iz driblinga šutevima iz spot-up situacija, Lillard bi i na taj način mogao pozitivno utjecati na vlastite postotke, a da ne govorimo koliko će tek više prostora u spot-up situacijama ostajati McCollumu kao sekundarnom kreatoru uz Lillarda. Na Stottsu je da što kreativnije iskoristi potencijal ovog combo dvojca jer o tome koliko će i kako igrati zajedno u velikom mjeri ovisi kako će se napad Blazersa kotrljati.

Također, bez Hendersona nemaju izbora nego u vatru gurnuti i Crabbea, još jednog mladog igrača koji je pokazao zanimljiv tricaški potencijal i sposobnost igranja na obje bočne pozicije. Potpuno je jednodimenzionalan, ali obzirom na neupitni šuterski raspon te sposobnost otvaranja kroz blokove, možda je i bolja napadačka opcija od pojačanja iz Hornetsa.

Spomenuti Henderson će jednom kada bude spreman svakako pomoći u spot-up roli na oba boka i to u minutaži primjerenijoj skromnim napadačkim talentima. Tko zna, možda mu smanjena odgovornost i pomogne jer definitivno je prikladniji za rolu ispušnog ventila nego kreatora. Od njega je ionako važnije kako će povratne lopte spremati dvojac koji bi trebao dobiti većinu minuta na trojci. Kao i Henderson, Aminu i Harkless prvenstveno su defanzivci, ali imali su epizoda u kojima su pokazali da mogu ubaciti i otvorenu tricu. Uspiju li se tijekom boravka na parketu držati barem na 33%, Blazersi bi mogli doživjeti puno manji napadački pad nego očekujemo.

Jasno, na željama i nadanjima ne možeš graditi napad, tako da postoji još jedan način na koji si mogu olakšati život – s više trčanja. Stotts je imao gomilu sjajnih akcija, uglavnom kroz horns formaciju, ali ovo nije momčad s takvom razinom talenta koja može funkcionirati isključivo kroz postavljene napade. S dva combo beka sposobna nabijati ritam te gomilom krila i visokih sposobnih trčati, Blazersi će tranziciju morati pretvoriti u oružje ako misle opstati. Što će staviti dodatni pritisak na vanjsku liniju, ali drugog izbora nemaju, sve i da dobiju dovoljno kvalitetnih šuteva iz vana za stvoriti prostor u sredini, bez poštenog strijelac na bloku teško će do visokokvalitetnih prilika na obruču.

DRTG: 107.1

Neka obilježja igre u obrani svakako će pokušati zadržati, prije svega zonu u sredini zaduženu za čuvanje obruča i striktno ostajanje na šuterima kako se ne bi dozvolio prostor za otvorene trice. Ova taktika je lani donijela solidan povrat, iako su još jednom zbog Lillardovih slabosti primali gomilu poena iz pick & rolla. Međutim, teško je zamisliti da Stotts odustane od ovog principa i zaigra agresivnije na lopti ili pick & rollu čisto zato što je opet nakrcao momčad dobrim defanzivcima na boku sposobnima protivniku oduzeti spot-up mete.

Trojac Aminu-Harkelss-Henderson će tako odrađivati glavninu posla na ovom dijelu parketa, od striktnog čuvanja šutera, do presinga na playa ako netko protiv Lillarda baš bude imao večer. Sad, kako će postave s McCollumom na dvojki dobiti hrpu minuta, tu će ostati bez dominantne obrane perimetra, ali će barem u svakom trenutku imati jednog čovjeka koji može držati opasnijeg protivničkog bočnog pod kontrolom.

Ako će već bočni ostati zaduženi za striktnu 1 na 1 igru bez potrebe za agresivnim rotacijama i rizičnim zatvaranjima šutera, Blazersi bi svakako mogli zaigrati malo riskantnije s visokima. Nema tu više sporih igrača poput Lopeza i Aldridgea tako da mogu zaigrati s više pritiska na loptu, a posebice s više preuzimanja. Naime, nije da imaju što izgubiti jer ionako na rosteru nemaju pravu peticu osim Kamana (koji je pak limitiran godinama i činjenicom da se ne uklapa u stretch/pick & roll kombinacije jer je isključivo post-up igrač) – samo Leonard ima visinu da odradi ulogu zonskog zaštitnika koliko toliko podnošljivo, dok Plumlee i Davis nisu defanzivne petice ni pod razno. Dakle, ionako ne mogu čuvati obruč na potrebnoj razini, stoga će trebati nekako naći načina koristiti njihovu aktivnost i dužinu i pri tome ne ostavljati još veće rupe u pozadini, što će biti izazov na kojega bojim se neće pronaći odgovor.

Jednostavno, nemaju vanjske igrače koji mogu pomoći u agresivnijem stilu igre poput zonskog presinga, a bez toga je teško sakriti manjak mase i centimetara u sredini. S ovako slabašnim učinkom playmakera i centara defanzivno, pad učinka je neminovan, tako da će Blazersi na ovom dijelu parketa isključivo ovisiti o partijama bočnih i energiji pod koševima. Skakački će svakako trebati ostati pri vrhu da donekle ublaže više šuterske postotke za dva koje će dozvoljavati na obruču, kao i veći broj pokušaja s linije.

ROSTER

Na poziciji playa imat će čovjeka koji će vjerojatno na kraju sezone biti top 5 strijelac u ligi, tako da s te strane imaju dovoljno. Nastavi li Lillard igrati ovoliko minuta i ovoliko utakmica kao do sada, straha za back-up poziciju nema, može to odraditi McCollum, a uz to će im i treći play biti solidan, bilo da u toj roli kroz kamp ispliva Frazier (bolji šuter) ili Pressey (bolji pick & roll kreator). Jasno, u slučaju Lillardove prve ozbiljnije ozljede u karijeri, ostaju bez ikakvih šansi da igraju konkurentnu košarku prema naprijed.

Osim Crabbea možda nemaju pravog catch & shoot igrača, ali McCollum je dovoljno dobar u spot-up roli u napadu, a Henderson u obrani, da nadoknade dobar dio Matthewsova učinka. Ono što neće imati je luksuz da vrte loptu kroz post-up preko beka, ali, ako McCollum bude zabijao trice visokim postotcima, moći će živjeti bez toga.

Batumova raznovrsnost će nedostajati još više, uopće imat će napad s puno manje opcija i puno manje kolektivnog IQ-a, ali ako Aminu i Harkless uz energiju donesu i nešto spot-up poena barem će dati Stottsu dovoljno figura da kroz sistem nadoknadi dio problema s rosterom. Tu je i Connaughton koji također ima 3&D potencijal na obje pozicije i koji je još jedna garancija da im borbenosti neće nedostajati.

Pod košem imaju dovoljno šljakera da se nadograde na ovaj energetski element, a uz mladu četvoricu koja će odraditi glavninu posla možda dobiju i povremene napadačke bljeskove Kamana. Tu je i mogućnost igranja s Aminuom kao stretch četvorkom u nabrijanim run and gun postavama, dakle imaju materijala, ali prije svega za složiti nešto u napadu, teško u obrani.

COACH

Stotts je dobar dio filozofije preuzeo od Carlislea, što je vidljivo u oba smjera. Uostalom, tako si je i posložio pomoćnike, više kao produžetak vlastitih ideja nego kao donosioce promjena. Obzirom na to da će ove sezone trebati više kreativnosti, za očekivati je da Jay Triano, bivši trener Raptorsa i vječni glavni čovjek kanadske reprezentacije, doprinese više u napadu, posebice u smišljanju načina za ubrzati igru i posložiti rotacije, dok će u obrani stvari pod kontrolom pokušati držati Nate Tibbets. Ostatak štaba uglavnom je zadužen za individualni razvoj i sudeći po tome kako razvijaju svoje pickove rade fenomenalan posao.

PLUS

Skok, posebice u napadu. Svi visoki su redom sposobni po tom pitanju (osim Leonarda koji igra kao bek stoga baš i ne dolazi do izražaja u napadačkom skoku), a Aminu i Harkles donose im dva bočna sposobna skakati debelo iznad prosjeka pozicije. Također, iako nemaju igrače s previše različitih vještina, imaju dosta zanimljivih atleta koji mogu igrati više pozicija i ta sposobnost bacanja raznih postava na parket kroz sezonu, pa i utakmicu, svakako će biti od koristi.

MINUS

Kako god okrenuli, Blazersi nemaju potencijala za biti iznadprosječni u bilo kojem smjeru. Možda neće biti grozni, ali bez da si barem na jednoj strani parketa poseban, na Zapadu se nemaš čemu nadati.

WCS

Stotts ne uspije izvući potrebno iz rostera, Lillard propusti prvi značajniji period u karijeri zbog ozljede te završe među 5 najgorih u oba smjera i s jedva 20-ak pobjeda na kontu.

BCS

Lillard biva jednoglasno izabran na all-star od strane trenera, stručni štab nadmaši sva očekivanja s napadom koji završi u top 12 i s top 16 obranom, Vonleh, Davis, Plumlee i Kaman uspiju kupiti skokove u napadu izuzetnim postotcima (trebali bi produžiti negdje između 28% i 30% posjeda kad su na parketu barem dvojica, odnosno dodati 15 ili više bonus pokušaja po utakmici), a Aminu i Harkles ubacuju skoro par trica po utakmici s više od 33% – bit će ovo dovoljno za puhati Jazzerima u vrat do samog kraja regularne sezone.

6 thoughts on “HORNETS + BLAZERS = 11

 1. “A znamo što u NBA znači pad učinkovitosti – neka im protivnici umjesto 49% efektivnog šuta sada ubace 50%, to je pad od minimalno 1 poen na 100 posjeda, a u tom jednom poenu krije se razliku od 2.5 pobjede ili poraza, kako vam drago.” – strašno, koje nijanse ovde odlučuju.

  Ako napad Hornetsa klikne, dođe do dobre kemije, onda će to stvarno bit lipo za gledat. Ali ka šta si reka, osmo misto “uvr glave”. Šteta za ovu ozljedu, ne samo radi momčadi nego radi Gilchrista koji je po svemu ove sezone triba napravit iskorak u svojoj igri, šta zbog godina, šta zbog izbalansiranije momčadi. Jedino šta mi strašno bode oči je angažiranje Hawesa koje je po meni grozan potez, a pustili su Biyomba da ode mukte.

  Za Portland nema zime, ouv sezonu će bit lošiji. Spoznat ćemo koje su Lillardove individualne granice, krije li se u Harklesu ipak startni materijal i je su li Vonleh i Leonard budući moderni startni centarski par Blazersa. Henderson mi nije drag, ali mislin da će svi ovi ostali pokazat da in je misto tu ili da će poslužit ka koristan trade chip za neku buduću akviziciju.

 2. Mislim da ce Lillard konacno biti prikazan kao dobar igrač koji se uporno prikazuje kao superstar, iako ne zasluzje taj tretman. Uletio je kao rookie u dobru ekipu, di je imao odlične suigrače, vrhunskog partnera u Aldridgeu, dva vrlo dobra bočna igrača u Batumu i Matthewsu. Sad konačno mamo priliku vidjeti od čega je napravljen i zaslužuje li status superstara.

  Zadnjih par godina dva beka mi padaju napamet koji su morali nositi glavnu ulogu u lošoj ekipi, a bili su sezonu ranije na all star razini. Gordon u prvoj sezoni s Hornetsima, di je oigrao 9 utakmica i u njima pokazao da je s njim tovtotalno druga ekipa sto govori i omjer s njim 6-3 protiv 15-42 bez njega i Harden sezonu kasnije kada je uveo Rocketse u PO i bio top 3 strijelac lige.

  Očekujem ga bliže Gordonu nego Hardenu, a statsi ce mu opasno pasti. Možda prebaci 40% FG

 3. Gilkrist je njima bio ujedno i najbolji skakac uz Ala. Ne vjerujem da mogu pokriti njegov izostanak s ovim limitiranim rosterom. Volio bi da Lamba instaliraju u petorku, pa da bar dobiju duzine u obrani. Kako ce slozit rotacije pod kosem da obrana nekako funkcionira ce biti pravi misterij.
  Hornesai su samo dokaz koliko su bili blizu srece, a opet jebeno daleko. Dobijes Gilchrista umjesto Davisa.

  Blazersi ako misle da im napad funkcionira, obrana ce se raspast, te obrnuto. To liveranje situacije ce biti zanimljivo pratit uz razvoj dece

 4. Danas bas citam od Abramsa tekst za Matthewsa gdje kaze da je uprava htjela krenuti u smjeru rebuildinga, pa ga nisu potpisali. Ne znam samo koliko bi im on stetio u tom procesu s 29 godina na ledima i rehabilitacijom, a niti bi im zatvarao prostor za razvoj nekog mladog igraca. Ovo mi je jedina losa stavka u njihovom ljetnom prijelaznom roku jer su ipak puno ulozili u njegov igracki razvoj

 5. Sviđa mi se što Blazersi nisu odlučili provesti sezonu mediokriteta nego su se odmah bacili na rebuilding. Mislim da će biti zanimljiva ekipa kroz koju godinu. Ove godine, Lillard sigurno upada u Top 5 strijelaca. Potrošnja će mu skočiti do plafona, a u nekim combo postavama s McCollumom bi mogao dobiti i pokoju spot-up šansu. Ali nekako ne vjerujem u njega kao all-round igrača i nositelja ekipe, prvenstveno zbog “obrane”. Ipak, nadam se da sam ukrivu i da će se popraviti u tom segmentu.

 6. pogledao clipperse i hornetse i neki čudan osjećaj prođe čovjeka kad gleda hornetse kojima je igra u napadu gledljiva 🙂
  @gee, što misliš kakva je budućnost za Big Ala u hornetsima nakon što mu istekne ugovor nakon sezone? bi li trebali tražiti drugačiji tip centra s obzirom da im ostatak petorke nije baš kompatibilan s njim (ni godinama ni stilom igre)?
  pretpostavljam da se podrazumijeva da bi ga produžio za neki razuman iznos i trajanje ugovora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *