CAVS + SPURS = 1

Evo i zadnja najava, od sada se bacam na tekuće stvari, prvo kroz rankingse koji bi uz malo sreće do sutra navečer trebali osvanuti na blogu, a onda i kroz podcast koji bi u srijedu, najkasnije četvrtak, trebao također biti dostupan. A podcast je i razlog zašto pišem ovaj uvod – ako imate kakvo pitanje, osobito ako je o Hezonji obzirom da je gost njegov PR agent, slobodno ga ostavite u komentarima i tako pomozite da popunimo satnicu.

CAVS

SCORE: 58-24

NET/SOS: +6.1/+6.5

ORTG: 112.1

Prošle godine kroz trening kamp su izgledali odlično, činilo se da je cijela momčad spremna prihvatiti Blattove zamisli bazirane na principima Princeton sistema, a onda je krenula sezona, s njom porazi uzrokovani manjkom poštene rotacije i slabašnom obranom, što je dovelo do toga da je prvotni plan brzo bačen kroz prozor. Momčad se potpuno okrenula jahanju Jamesa i Irvinga kroz izolacije, Love je služio isključivo kao spot-up ispušni ventil i povremeno kao kreator u post-upu, a kad su konačno dovođenjem Smitha, Shumperta i Mozgova riješili pitanje rotacije i obrane, zaigrali su toliko dobro da im više nije ni padalo na pamet vraćati se planu iz predsezone.

Ove godine pak nisu ni imali planova. Iako je možda bilo racionalno pomisliti da bi ovaj kamp mogao poslužiti Blattu da ugradi više akcija, posebice kroz Jamesa i Lovea na laktovima, ozljede koje su ih napale praktički su se pobrinule da kroz trening kamp isključivo vode računa o tome da ne ostanu bez još nekoga (jedina pobjeda bila im je protiv Dallasa koji je imao još goru situaciju, to simbolično kazuje sve što treba znati o njihovim pripremama). Mislim, možeš misliti što su stigli uigrati s Irvingom, Loveom i Jamesom uglavnom nedostupnima tijekom ovog perioda.

Ovakav uvod u sezonu pokazao je pak dvije stvari. Prvo, potvrdio je da kod njih vlada potpuna pomirenost sa situacijom, odnosno svjesni su da je njihovo vrijeme sada i da im je najvažnije biti u dobroj formi kad je najpotrebnije, u playoffu, nego bilo što forsirati kroz regularnu sezonu, a kamoli nekakav kamp. Na kraju krajeva, došli su do Finala konstantnom improvizacijom, dakle pitanje je što specijalno mogu uigrati, a da dodatno podignu plafon. Drugo, sada znamo da će i ove sezone izolacije i 1 na 5 košarka biti itekako bitan dio njihove igre.

Sreća u nesreći je ta da su bez Irvinga još neko vrijeme. Dakle, u tih mjesec-dva dana, ovisno o tome koliko oprezni žele biti s njegovim koljenom (a već smo ustvrdili da im je to najvažnije, čak i da upadnu u novi niz poraza i budu rezultatski na 50-50 učinku kao lani, kao momčad su dovoljno sazreli da ništa ne požuruju svjesni konačnog cilja), Cavsi neće imati izbora nego sve one izolacije zamijeniti s više momčadske akcije. Ako se već neće svih 5 igrača kretati, otvarati bez lopte i postavljati blokove, onda će im s Loveom u puno važnijoj potrošačkoj roli svakako barem 2 na 2 igra dobiti na kreativnosti.

Iako nema sumnje kako će Love dobiti svoju dozu izolacija kroz post-up, manjak slash & kick opcija, a posebice jedne takve kakva je bio Irving, dovest će do puno više hand-off akcije uz neizbježni pick & pop. Također, obzirom da je Love sjajan asistent s vrha posta, a da su se rosteru uz lanjske opcije pridružili povratnik Varejao i veteran Jefferson, obojica odlični cuteri, povećat će se i broj zicera na strani bez lopte. Već ovi sitni pomaci, uz činjenicu da su Cavsi još lani dosta koristili istrčavanje iz blokova kao oružje (to je pak bio čisti Blatt) za Irvinga, Smitha i Lovea (sada imaju i opcije u Williamsu i Jeffersonu), obogatit će napad koji nije oduševljavao raznovrsnošću.

U biti, jedino je pitanje kako će pronaći balans jednom kada se Irving vrati. Naime, da bi Love ostao u roli koju će odrađivati do povratka Kyriea, a njegovo prisustvo na parketu ključno je da bi napad maksimalno štimao, što zbog strech formacije koju im omogućuje, što zbog dodatnih opcija koje im otvara s loptom u rukama, i James i Kyrie morat će trošiti manje nego su navikli. Uspiju li pronaći balans, onda će se otvoriti i više prilike da Blatt ubaci još koju akciju među standardne, a tada će stvarno postati nezaustavljivi.

Barem s udarnom petorkom na parketu – klupa će imati taj problem s formacijom jer kombinacija Varejaoa i Thompsona ne širi reket, a James nema namjeru igrati četvorku u ozbiljnijim minutama (barem ne do playoffa). To im smanjuje broj opcija, ali ostane li Love u komadu, 30 i nešto minuta s njim u postavi ionako će biti toliko dobri da im ovo preostalo neće ni biti previše važno. U biti, ono najvažnije u ovom periodu bez Irvinga će biti podijeliti minute tako da su ili James ili Love uvijek na parketu, kako momčad ne bi ostala bez vrhunskog kreatora sposobnog razigrati svu ovu gomilu solidnih igrača zadatka.

A ti igrači zadatka će biti itekako važni – Cavsi imaju izuzetnu šutersku moć, gotovo svi osim tri centra su sposobni ubaciti tricu, a to je na ovakvom rosteru krcatom vrhunskim opcijama koje mogu razbiti obranu i baciti povratnu ključno. Vjerojatno neće ubrzati igru, to im ne odgovara obzirom na teretne postave i činjenicu da James više nije onakav sprinter kao nekada, ali šuterska preciznost s perimetra i formacija s 4 vanjska dok su Love ili LeBron na četvorci nadoknadit će manjak laganih poena iz tranzicije.

Kad se sve uzme u obzir, svaki rezultat ispod top 3 napada bio bi šokantan.

DRTG: 106.0

Dovođenjem Mozgova riješili su pitanje petice, zatvorivši tako najveću rupu u obrani, a izvuku li još nešto od Varejaoa, imat će rotaciju visokih koja bi trebala dominirati u skoku. Činjenica da će uglavnom igrati s visokim postavama, u kojoj će James pratkički biti još jedan visoki sposoban pomoći u sredini, vjerojatno je znak da su problemi sa obranom prošlost. U Varejaou i Thompsona imaju solidne back-up petice, a obojica mogu odraditi i posao četvorke u defanzivno tvrđim postavama bez Lovea. U biti, Thompson je dobar dio ugovora zaradio upravo na sposobnosti da igra solidnu obranu na cijelom parketu, što se u kombinaciji s Mozgovom u pozadini pokazalo itekako dobrim rješenjem u playoffu.

Na perimetru nemaju takvu kvalitetu kao pod košem, ali nisu ni potpuno bez rješenja. LeBron još uvijek može odraditi dobar posao kada se odluči na tako nešto, Dellavedova je pravi terijer koji odlično dođe za promjenu ritma, a kad budu imali Shumperta u formi, imat će i solidno stopersko rješenje, ali i čovjeka koji može odigrati presing na loptu dok Irving igra više zonski na manje opasnoj opciji.

Ta zona je ključ, Lue je brzo odustao od presinga na stranu s loptom s više igrača čim su stigli Mozgov i Shumpert, zaigrali su konzervativnije s više zone, što i odgovara startnoj petorci koja je tako zaključala reket. Love će biti problem kad naiđu na momčad s mobilnom stretch četvorkom, a ni Varejao više nije u stanju letjeti na sve strane kao nekada, ali s Mozgovom parkiranim ispod obruča imat će dovoljno. Plus, kad god im zatreba policajac sposoban pokriti prostor od obruča do perimetra, tu je Thompson. Ako on prenese onu razinu iz playoffa u ovu sezonu, a nema razloga da tako ne bude, imat će pravog modernog visokog koji može preuzimati na pick & rollu, izlaziti do perimetra, a ujedno i čuvati sredinu protiv većine startnih četvorki i back-up petica.

Uglavnom, kad se vrati i Shumpert, imat će dovoljno opcija da zaigraju top 10 obranu iz večeri u večer, što praktički znači da su već lani pametnim tradeovima, mudrom prilagodbom sistema i rotacija, kao i razvojem igrača koje su već imali na rosteru i koji su ispekli zanat kroz playoff odiseju, riješili najveći problem koji ih je sputavao na početku prošle godine, pitanje nedovoljno dobre obrane za dogurati do naslova.

ROSTER

Potpisavši starog LeBronovog pajdaša Williamsa ovog ljeta omogućili su Irvingu dovoljno vremena za oporavak, a usput se i osigurali od ponavljanja situacije poput one u lanjskom Finalu kada su Dellya morali jahati po 40 minuta. Sada imaju dva odlična combo back-upa za Irvinga, jednog sposobnog zabijati u seriji, drugog sposobnog presingom izluditi protivnika i to je pravo bogatstvo. Možda je premalo minuta za sve na jedinici, ali i Williams i Delly mogu odraditi poneku minutu off the ball uz Kyriea kad i ako za tim bude potrebe. Ili jedan uz drugoga, što uostalom i sada imaju prilike vježbati (i izgledaju odlično u ovom sitnom uzorku) dok čekaju da se vrate i Kyrie i Shumpert.

Isti šampionski balans imaju na dvojci kad su kompletni, Shumpertova solidna obrana na loptu i nešto manje solidna na čovjeka u kombinaciji sa Smithovim šuterskim rasponom daju im izuzetnu 3&D kvalitetu. Naravno, idealno bi bilo kad bi te kvalitete imali u jednom čovjeku, ne u dvojici, ali opet se mogu prilagođavati ovisno o matchupu. Plus, Shumpert može ubaciti spot-up tricu, ako je baš nužno može i napasti iz driblinga (nije poželjno jer to uglavnom završava skok-šutevima s poludistance), a i Smith je fizikalijama itekako sposoban smetati u obrani. Uostalom, ako baš nalete na veliku trojku koju Shumpert ne može čuvati, tu je ionako James.

Koji će opet odraditi gomilu minuta na trojci, birajući kada će trošiti energiju u obrani i uglavnom se zabavljajući kreacijom u napadu. Barem kroz ovaj regularni dio sezone. Kad se odluči za kratki odmor, tu uvijek mogu uskočiti Smith i Shumpert, a sada i Jefferson, koji je već godinama u procesu mumifikacije, ali definitivno nije kompletirana mumija kao što je to bio Marion. Jasno, tu je i James Jones, za kojim sada ima još manje potrebe što je uvijek dobra vijest – što ti je on niže na hranidbenom lancu, to bolje za tebe. A kad imaš takvog specijalista na dnu klupe i kad znaš da ga možeš izvući jednom u dva mjeseca, otresti s njega prašinu i da ćeš dobiti 2 trice u šihti od par minuta, to je super stvar.

Ništa manje bogati nisu ni pod košem. Love i povremeno James idealne su opcije na četvorci, ali i Thompson i Varejao vidjet će svoju kvotu minuta u toj ulozi, kao uostalom i u roli back-up petice uz neprikosnovenog Mozgova čija je kombinacija elegantnog kretanja u napadu i sirove snage u obrani preporodila ovu momčad. Doveli su i Kauna, ali više vjerojato na inzistiranje Blatta kako bi imao nešto ljudi u svlačionici na svojoj strani (i barem jednoga koji ga sluša na time-outu), nego jer im je potreban. Po onome što je zadnjih godina pokazivao u Euroligi i repki, Kaun je dosta slabija verzija Mozgova, što uopće nije loše za četvrtog centra na rosteru. I to je to – samo tako, u nekoliko poteza, Cavsi su u dvije godine složili savršen šampionski roster bez značajnije mane.

COACH

Blatt je to na papiru, na parketu je to LeBron. Ta simbioza je dobro poznata, ali ipak ne treba ignorirati neke načine kojima je Blatt očito pomogao ovoj momčadi, prije svega korištenjem blokova kojima je oslobođao Lovea i Irvinga za catch & shoot. Još neka ove sezone natjera Jamesa na više cutova bez lopte (tko ga može zaustaviti u takvim situacijama) i više hand-off akcije između Lovea i Jamesa ili Kyriea (tko ih može zaustaviti u trku kad su i ovako u izolacijama ubojiti) i zaslužio je plaću. Sve ostalo što treba raditi je brinuti se da u napadu imaju dovoljno prostora za slash & kick (znači, opet koristiti Jamesa kao četvorku dobar dio večeri ako se Love ozljedi) i pametno raspodijeliti minute da svi budu spremni za doigravanje. Kako mu pri tome koriste veterani Boylan i Drew, ex-NBA treneri koji su mu prije svega trebali pomoći u aklimatizaciji na ligu, nejasno je.

U obrani pak konce kroji Lue, su-trener u jednoj od sve popularnijih NBA kombinacija u kojoj dva stručnjaka dijele odgovornost, svaki za svoj dio posla. Bivši Thibsov učenik ima stvari pod kontrolom, zna znanje, a, još važnije, LeBron mu maksimalno vjeruje.

PLUS

Kada imaš tri od 30 najboljih igrača u ligi, i onda još jedan drugome ne smetaju obzirom da igraju dosta različite pozicije, imaš sve što ti treba. Kad tome još dodaš izuzetno posložen roster s gomilom rotacijskih igrača koji u nekom drugom kontekstu ne izgledaju kao nešto posebno, ali u ovoj situaciji donose baš one potrebne vještine koje idealno zaokružuju udarne opcije, imaš rasnog izazivača. Ozbiljno, GM Cavsa je složio momčad po naputcima iz udžbenika “Kako složiti momčad za NBA prvaka”. Dakle, prvo ti treba superstar, pa dva all-stara, a onda i nekoliko rasnih startera. A Cavsi uz Mozgova i Smitha imaju još i Thompsona koji odgovara takvom opisu. Zatim ti treba nekoliko odličnih rotacijskih igrača, ne baš startne kvalitete, ali sposobnih odraditi 20-ak minuta, a to su Shumpert, Williams i vjerojatno još uvijek Varejao. I onda ti treba još njih nekoliko za dubinu, ne baš za top 8 rotaciju, ali dovoljno dobrih da ih ne možeš tek tako zamijeniti posezanjem u NBDL, a to su Delly i Jefferson. Uglavnom, lanjska situacija kada su u playoff krenuli s 8 ljudi, pa onda ostali na 7 nakon što je otpao Love, da bi u Finalu igrali sa 6 kada je otpao Irving, neće se ponoviti. Čak i da ostanu bez jednog all-star učinka, Mozgov im donosi takvu kvalitetu na parket da to mogu maskirati, a kamoli ako ostanu bez člana rotacije. Praktički, jedina ozljeda koju moraju izbjeći je ona Lebrona, za tu nemaju lijeka.

MINUS

I to je u biti jedini minus, činjenica da LeBron leži uz parket kao Nash svojevremeno, odnosno da je već u predsezoni primio inekciju u leđa (zašto, mislim ovo je doba godine kad si može priuštiti odmor, dakle ako se ide na inekcije ovako rano, onda tu nešto smrdi). Već lani je bio vidlji pad učinkovitosti u njegovoj igri, ali je nadljudskim naporima nosio momčad kada je bilo najpotrebnije. Ove godine se nadaju da za takvim herojstvima neće biti potrebe, ali svejedno, ako zagusti, a James ne bude mogao odgovoriti na izazov, vjerojatno neće imati dovoljno za suprostaviti se prvaku Zapada.

WCS

Irving i Love nastave imati sitne probleme s ozljedama cijelu godinu, LeBron počne posezati za odmorom češće nego bi želio kako bi leđa držao pod kontrolom, a uz to im se rotacija stanji jer opet ostanu bez jednog bitnog bočnog i visokog igrača. Jedva izbore prvo mjesto na Istoku s 54 pobjede, nekako se proguraju do Finala, ali tamo jednostavno opet nemaju dovoljno za suprostaviti se protivniku u puno boljoj formi.

BCS

Love igra cijelu sezonu kao mladić, Irving se vrati potpuno spreman i zapali ligu, James ne propusti ni jednu utakmicu pametnim doziranjem minuta i potrošnje dok je na parketu, a izbjegnu i ozljede rotacijskih igrača. Prošetaju se Istokom, kako u regularnom dijelu gdje lakoćom prođu 60 pobjeda, tako i u playoffu gdje izgube samo jednu utakmicu kroz tri runde, a onda s prednošću domaćeg parketa ispraše i protivnika sa Zapada scoreom 4-1 u Finalu. James osvaja novi naslov, što je manje bitno, ono važnije je da se u Clevelandu iduće godine rodi stotine dječaka s imenom LeBron. I poneka djevojčica.

SPURS

SCORE: 59-23

NET/SOS: +7.0/+6.9

ORTG: 109.1

Dovođenjem Aldridgea morat će dosta toga mijenjati, iako naravno nemaju namjeru to raditi preko noći. Njihov pokretni napad koji je započinjao pick & rollom i u velikoj mjeri se oslanjao na napadanje iz spot-up situacija zadržat će najvećim dijelom okvir, ali uz dodatak velike doze post-up akcije za Aldridgea. Ovisno o tome kako će Parker i Mills funkcionirati kao kreatori iz pick & rolla, a danas više nije nezamislivo da ih Pop koristi kao ravnopravni dvojac obzirom na to koliko se Parkerova učinkovitost srozala, odnosno ovisno o tome koliko će Leonard napredovati ne samo kao strijelac iz spot-upa, već i kao primarni kreator s loptom, što kroz izolacije, što kroz pick & roll, toliko će LMA dobivati prilike da zabija ili razigrava s laktova ili s bloka.

Ova raznolikost opcija dat će Spursima potrebnu iskru u napadu jer su lani, samo sezonu nakon što su otišli do kraja igravši napadački najučinkovitiju košarku ikada, pokazali određeni regres, prije svega ostavši bez Parkerova elitnog učinka u pick & rollu, a zatim i bez idealne šuterske situacije jer su im tri ponajbolje šutera od sezonu ranije, Belinelli, Mills i Green, značajno pali u postotcima, što zbog ozljeda, što zbog manjka tečnosti u napadu uzrokovanog tranzicijom s Parkera na Leonarda.

U tim situacijama odlično je došla mogućnost oslanjanja na Diawa koji im je omogućio da igraju sa stretch formacijom i Duncanom usamljenim u sredini, a ta opcija će im sigurno dobro doći i ove sezone. Iako LMA radi na trici već niz godina, njegova igra je ipak temeljena na poludistanci i to uopće u pravom sistemu ne mora biti problem. A Spursi su jedna od rijetkih momčadi u ligi koja iz toga može izvući korist. Naime, iako su prije nekoliko godina uvođenjem pick & roll elemenata i forsiranjem tranzicije na velika vrata preokrenuli franšizu, prebacivši se iz igranja kroz Duncana na igranje kroz Parkera kao primarnu opciju, Spursi nikada nisu ludovali s ovim trenutno modernim run and gun elementima.

Njihov broj pokušaja za tricu uvijek se vrtio više oko 25 nego 30%, a iako su guranjem Greena i Leonarda u važnije role dobili i tranzicijsku kvalitetu, lani su opet značajno usporili čim su usporili Parker i Mills. Dakle, nije da će dovođenjem Aldridgea previše toga mijenjati u samom pristupu igri – neće forsirati tricu, neće forsirati trku, a sve u očekivanju da će učinkovitost u realizaciji kroz postavljene napade biti dovoljna.

A trebala bi biti ako se Parker potpuno ne raspadne i ako Leonard nastavi napredovati. LMA iza sebe ima dvije sjajne sezone u kojima je lakoćom napad izgrađen oko horns formacija, s njegovim skok-šutem za dva poena kao osnovom, držao iznad prosjeka (a prije dvije sezone su samo Clippersi bili učinkovitiji). Dakle, očito je da 4 igrača vani nisu nužna da bi imao napad sposoban otići do kraja – istina, konkurencija je sve gušća kako sve više momčadi bira efikasnije šuteve s perimetra i na obruču, ali pravo pitanje je koliko ih je u stanju u tome biti učinkovito? Kako broj pokušaja za tricu raste, postotci uspješnosti padaju, tako da Spursi taj manjak šuteva s perimetra lako mogu nadoknaditi izuzetnom realizacijom svojih ostalih pokušaja. A u tome su svih ovih godina bili maestralni, dakle nema razloga da tako ne bude i sada, bez obzira što moraju proći kroz jedno razdoblje prilagodbe i traženja.

Uostalom, u tom periodu imat će jednog čovjeka koji je i dan-danas najmanji upitnik od svih i kojega po potrebi mogu jahati kroz post-up dok se ova trojica ne dogovore oko novih uloga – Duncana. Prestar je da bi bio prva opcija iz večeri u večer tijekom 82 utakmice, ali tu i tamo, na par dana ili tjedan, Timmy još uvijek može nositi NBA napad, čak i u ovoj ligi ludom za tricama. Takav osigurač nema nitko i dok je on na parketu za Spurse se ne treba bojati.

DRTG: 102.1

Dok smo se svih ovih godina divili napadu Spursa, obrana je nekako ostajala u sjeni, što je uostalom i sudbina ovog dijela igre koji je jednako bitan, ali i manje atraktivan te time i manje urezan u svijest. Međutim, činjenica je da su Spursi briljantnoj napadačkoj igri usprkos, svih ovih godina bolje rezultate ostvarivali u defanzivi. Točnije, onoga trenutka kada je Pop otkrio Greena, Leonarda i Splittera te ih pustio na svijet, Spursi su uz sjajan napad opet dobili i elitnu obranu koja je zadnje tri sezone lakoćom ostajala u top 3.

I tu bi sada moglo biti određenih problema, svakako puno većih nego u napadu. Naime, odricanjem od Splittera ostali su bez izuzetno korisnog visokog igrača koji je ne samo bio dovoljno pokretan da igra obranu na četvorkama sve do perimetra, već i da odrađuje rolu back-up petice kad ne bi bilo Duncana na parketu. Plus, tu su lani imali i Baynesovu tjelesinu. LMA i Diaw mogu solidno odraditi ovaj dio posla, ali činjenica je da nisu toliko pokretni, a pogotovo ne mogu igrati odličnu 1 na 1 obranu na perimetru. Što znači da će Spursi igrati još više zone i da će ostavljati još više otvorenih šuteva s poludistance na pick & rollu, ali i na perimetru za četvorke koje će čekati u spot-upu.

Dijelom će ovo pokriti zahvaljujući činjenici da imaju Leonarda koji će na strani bez lopte biti teror kao pomoć, ali pitanje je odakle čovjeku energija potrebna da sakrije sve rupe. Donekle ga mogu poštediti barem uloge presing igrača jer Green može solidno stisnuti playa, iako ni približno onako sjajno kao Kawhi, ali svejedno ga onda čeka posao čuvanja opasnijeg strijelca na boku protivnika i još pomaganje u sredini. Naravno da on to može, vjerojatno to i radi najbolje u ligi, ali količina energije koju će trošiti u obrani neće previše pomoći da se razvije u napadu. Stoga će biti itekako bitno da mu Aldridge vrati uslugu time što će trošiti gomilu posjeda.

I dok će se u idealnoj postavi moći sakriti s Leonardom u roli pomagača i Duncanom pod košem, problemi će nastati kad jednog od ove dvojice ne bude na parketu. Baynes je bio daleko od Splittera, ali Baynes je zauzimao ogroman prostor u sredini, a postave s Aldridgeom ili Westom na petici neće donijeti takve mogućnosti. LMA ima visinu, ali uvijek je bježao od role zaštitnika obruča, a West jednostavno nema fizikalije za tako nešto. Očekivati čuda od Marjanovića pak nema smisla, iako poznavajući Spurse ne treba isključiti ni tu mogućnost – sjetimo se samo što su izvukli od Nesterovića, a zatim i spomenutog Baynesa.

Uglavnom, njihov sistem u kojem je ključno zaustaviti tranziciju, kontrolirati skok u obrani i čuvati obruč i perimetar opet će funkcionirati dovoljno da ih gura, kada imaš igrače poput Greena, Leonarda i Duncana drugačije nego biti solidan i ne možeš, ali trebat će izbrusiti sve ove sitne stvari uokolo da bi opet imali top 3 ili barem top 5 defanzivu. A to neće biti lako u situaciji kada imaš hrpu igrača poput Bobana, Westa ili Andersona od kojih tek trebaš izvući razinu igre potrebnu da popuniš rupe.

ROSTER

Ako će ih imati na raspolaganju cijelu sezonu, Pop iz Parkera i Millsa može izvući dovoljno, koristeći ih i kao pokretače napada, ali i kao combo strijelce koji će sigurno imati dosta prilika iz sekundarne akcije kako će se lopta češće nalaziti u rukama Aldridgea ili Leonarda. McCallum kao treći play je ok, nije da će im trebati previše ako će ova dvojica ispred ostati u komadu – Pop ionako nikada ne koristi postave s dva playa, tako da će imati dovoljno na jedinici.

I to bez obzira što Parker teško može biti išta više od solidnog startera – Mills je također tu negdje, a razvući dva takva solidna combo beka na 48 minuta nije mala stvar, posebice za momčad koja ima dovoljno rezervi na drugim pozicijama. U biti, obzirom da Mills zaslužuje više od 15-ak back-up minuta, a i uzevši u obzir da Parkeru treba čuvati noge, umjesto da ih dijelimo na startera i zamjenu već ih lagano možemo smatrati za svojevrsni tag team koji će zajedničkim učinkom pokušati maskirati manjak all-star klase na poziciji.

Na dvojci je slična situacija, tu bi Green i Manu trebali odraditi veći dio minuta, pa ako ostanu u komadu možda nećemo ni imati prilike saznati vrijedi li išta Simmons kojega su doveli kao treću opciju na poziciji. I jedan i drugi su se inače znali šaltati na poziciju trojke kako bi otvorili prostor za Bellinelia ili kad bi Leonard igrao smallball četvorku, ali obzirom da sada nemaju takvu raskoš izbora, možemo očekivati striktnije zamjene. Druga postava s Manuom u pick & rollu i Millsom u spot-upu ili obrnuto bit će ubojita, tako da Spursi neće previše izgubiti u napadu što se klupe tiče, taj manjak tijela više će se osjetiti na smanjenoj mogućnosti da odmaraju igrače bez da pati rezultat. Ali, ako im je cilj doći do playoffa u komadu, žrtvovati poneku utakmicu regularnog dijela i dati minute McCallumu i Simmonsu nisu kraj svijeta.

Problemi bi mogli nastati ako se Anderson ne pokaže dostojnom zamjenom za Leonarda, posebice u situaciji ako ovaj propusti niz utakmica. U tom slučaju bi Pop možda mogao prekršiti vlastito pravilo i dodatno oslabiti obranu korištenjem Parkera i Millsa zajedno u značajnoj roli, a vjerojatno bi u tom slučaju i Greena ili Manua gledali kao trojku dobar dio utakmice. Tu su stvarno tanki, Rasual Butler je lani odigrao par dobrih mjeseci za Wizardse, ali on je u ovim godinama tek spot-up tricaš, a Spursi na boku ipak trebaju nešto više, posebice u obrani.

Pod košem su stvari solidne, ali ne nedostaje upitnika. Situaciju s back-up centrom smo već spomenuli, ne bude li Marjanović taj, West i LMA mogu dati tek djelić onoga što im treba. Tu ni vrhunska produkcija s četvorke koju će im dati LMA i Diaw neće biti dovoljna da sakrije potencijalne probleme u obrani. West im je čisti luksuz u tom pogledu na ovoj poziciji, njegove minute na petici bit će puno važnije, a ne zaboravimo ni Bonnera koji još uvijek može tu i tamo istrčati na parket, postaviti dobar blok i zabiti otvorenu tricu. Teško da je još u stanju odjednom postati neizbježni dio rotacije kad nalete na matchup koji će zahtijevati od njih da koriste stretch postave, u tom slučaju uz Diawa dio minuta na četvorci dobit će prije svega Leonard, ali od situacije do situacije mogu ga iskoristiti.

COACH

Pop je opjevan i tu nemamo što pričati, dovoljno je pogledati dosadašnje postove i nabrojati sve ljude koje je odgojio i koji su se skrasili u rolama glavnog trenera ili asistenta u preostalim franšizama. Bit će svakako interesantno gledati ga kako opet pokušava igrati kroz post i twin towerse nakon što se prebacio na brzinu i pick & roll, ali nema sumnje kako će bez obzira na to odakle akcija počinje i s čim završava, ono između biti krcato kretanjem, što lopte, što igrača. Kretanjem i nesebičnošću.

U tome će mu opet pomagati prije svih Ettore Messina, legenda Euro košarke koja je uglavnom zadužena za napadački dio igre, dok će u Bullse odbjeglog Boylena kao svojevrsni defanzivni koordinator mijenjati lanjski privremeni trener Orlanda, James Borrego. U biti, Borrego je i stigao s Vaughnom iz Spursa i već je prošao kompletnu školu kod Popa, tako da se samo vraća doma. I dok će ova dvojica imati itekako utjecaja na taktiku, snaga Spursa leži možda u najboljem paru razvojnih trenera u NBA, doktoru šuta Chipu Engellandu i Chadu Forcieru, dvojcu kojega mnogi ističu kao glavni razlog zašto Spursi izvlače maksimum iz igrača bez obzira na godine i prijašnje iskustvo.

PLUS

Možda nemaju dubinu na koju su navikli, ali od 1 do 8 imaju sjajnu rotaciju koja, dočeka li playoff u komadu, može pružiti izuzetnu razinu igre na oba kraja parketa. S tim da je ono najvažnije, zbog čega su se najvećim dijelom i odrekli te dubine kroz regularnu sezonu, dolazak Aldridgea. On možda nije rasni superstar kakvog imaju protivnici, ali je dokazani potrošač koji će skinuti dio tereta s leđa Leonarda, skrenuti dio očekivanja s Parkera i, najvažnije, odmoriti Duncana. Jer, praktički, Timmy je lani izgurao sezonu kao prva opcija, dok su čekali Leonarda i dok se Parker raspadao on je bio taj koji je uzimao stvar u svoje ruke, što je najočitije bilo u playoffu protiv Clippersa. Dakle, Spursi jednostavno nisu imali izbora, ako nisu htjeli da im opet u ključnim utakmicama sezone Duncan bude prva opcija i ako ne žele da Leonard izgori, onda je dovođenje all-star igrača bio jedini izbor. S Aldridgeom na rosteru imaju šansu biti bolji nego lani, to je poanta, da su ostali s istom jezgrom možda bi se manje patili kroz sezonu, ali jednom kad bi naišli na podjednako dobrog protivnika u playoffu, puno veći izgledi bi bili da im se ponovi serija protiv Clippersa. Ovako, poklopi li se Leonardov rast s Duncancovom stabilnošću i Aldridgeovim talentom, opet imaju šansu otići do kraja.

MINUS

Tko je ovdje čovjek koji će uzeti stvar u svoje ruke kad bude najvažnije? Parker je u fazi kada pitanje “tko će više pružiti, on ili Rose” ima smisla, a to nikako nije dobro. Leonard je sjajan igrač, ali Leonard mora žestoko raditi na oba kraja parketa da bi dominirao, nema onu lakoću s kojom poene trpaju Durant, Curry ili Harden, a to znači da se više i troši – ako će ga Spursi jahati cijelu sezonu, teško da mu može ostati dovoljno za playoff. Upravo zbog takvog stila igre događaju se i ozljede, a koliko god Spursi dobri bili u čuvanju igrača, ovo je sezona kada si to baš neće moći dopustiti ako ne misle kao lani startati s loše početne pozicije u doigravanju. Aldridge je Aldridge, on dolaskom u novi sistem neće odjednom promjeniti stil igre, a znamo kako to izgleda kada je on prva opcija, radije će se odlučiti za skok-šut preko ramena nego za napasti obruč. Dakle, ovdje bi i dalje stvari u kritičnim situacijama mogle izgledati kao lani, znači baci loptu Duncanu na post-up da spašava stvar. Ni Abdul-Jabbar u ovako poznim godinama nije mogao bez Magica, a uostalom Timmy lani nije bio dovoljan ni za preskočiti Clipperse. Dakle, pomoć je neophodna.

WCS

Traže se u napadu kroz cijelu godinu, a u tome im ne pomažu ni ozljede koje uzimaju standardni danak. Timmy je iscrpljen pred playoff zbog tereta kojega je nosio kroz sezonu, tako da im top 7 obrana popušta u najgorem mogućem trenutku, a prosječni napad ionako nije obećavao. Opet ispadaju u prvom krugu, opet kao najniže rangirana momčad od 5 veličanstvenih na Zapadu.

BCS

Stvari u napadu odmah kliknu kako treba, cijelu sezonu ih služi idealno zdravlje tako da se nešto tanja rotacija nego inače ne osjeti, što je itekako bitno za obranu, te opet završe u top 7 u oba smjera. Ovaj put si ne dozvole kiks kao lani, zadržavaju prednost domaćeg parketa u prva dva kruga playoffa, a onda u finalu konferencije koriste slabiju formu Warriorsa uzrokovanu ozljedama da dođu do Finala gdje opet pobjeđuju Cavse u 7 dramatičnih utakmica. Duncan je 2007. odmarao prepustivši titulu MVP-a Parkeru, ali ovaj put se vratio po zasluženo, postavši s 39 godina najstariji MVP Finala ikada, preskočivši Kareema. I dodatno zacementiravši mjesto u povijesti košarke kao jedan od najvećih svih vremena.

17 thoughts on “CAVS + SPURS = 1

 1. imam nekoliko kratkih pitanja:

  da ste na mjestu GM-a Jazza bi ste li trejdali Burke-a za Bogdanovića?

  koga bi rađe htjeli imati u ekipi, Haywarda ili Georgea?

  tko će biti prvi trener ove godine koji će dobiti otkaz?

  moji pickovi su ili Hollins ili Clifford

  p.s. Wolvesi imaju smješnog trenera, kada je na parketu prva petorka zna se dogoditi da svih 5 igrača bude unutar trice, žali bože talenta.

 2. Misljenje o Porzingisu? Iznenadio je sve koliko se brzo aklimatizirao na NBA kosarku, nije se ocekivalo da ce od samog pocetka biti ovako dobar i doprinositi.

 3. Ko ce prvi u napad na Martina – MEM, DET ili neko treci?
  Noah ili Gibson – trade za sutera ili da ostanu kao luksuzne rezerve cijele godine koje igraju po 20 min?
  Predlog za trenera MIN?
  Jasaitis, ja bih predlozio da Casey leti prvi – nema smisla da protiv BOS Jonas sutne samo 6 puta

 4. Tko je najspremnij da skine Warriorse ali da su jedni i drugi zdravi tko bi po tebi ima najviše šanse?

 5. Znam da su samo 4 utakmice prošle, al svejedno je nevjerovatno vidjet Curry-jev PER 50.50 😀

 6. Hoće li prije: Lebronu u potpunosti otpasti kosa ili vi snimiti podcast kraći od 90 minuta? 🙂

 7. Jest da je tek pocetak sezone i tek su 4 utakmice odigrane, ali sta kazes na ove rapsodije Stepha ? Meni ovo izgleda bolje nego prosle godine, kao da mu je sut postao jos bolji (koliko god da je to nevjerovatno) i kao da je sad u stanju da puno bolje i cesce zavrsava u reketu. Zanima me isto tako tvoje misljenje o Russellu i Randleu. Koliko ti ocekujes da ce se D’Angelo privikavat na ligu i na fizicki totalno drugu dimenziju ? Vidi se da je momak previse fizicki inferioran trenutno al isto tako vidim i izuzetnu sposobnost pogadjanja suteva iz driblinga. Znam da je trenutno u uzasnom kontekstu s puno igraca koji zahtjevaju loptu (Kobe, Clarkson, Lou, Swaggy) i uz to je trener zaostao u 80-im (puno previse igre kroz visoki post i kroz Hibberta), tako da sta ti ocekujes od malog do kraja sezone (isto tako vidi se da zapinje u odbrani maksimalno, al dobro, rookie je). Sto se Randlea tice, meni ovo sto do sada prikazuje izgleda kao odlican potencijal za biti match up nocna mora. Strasna brzina za cetvorku, odlican prvi korak, jak ko bik i zna vratit pas. Odbrambeno ce valjda uvijek stekat kao zastitnik obruca al kao neka verzija Draymonda Greena ima mozda nekih potencijala.

 8. Šta kažete na miami na startu sezone i na to kako Dragić izgleda skroz neuklopljen u momčad,zapažanja o Winslowu(hebenu obranu igra za sada).I još jedno pitanje mislite li da se Pelicansi mogu izvuć iz svih problema sa ozljedama i čvrsto zgrabit 7 poziciju ili bolje?

 9. Byron Scott – lik i djelo 😛

  Svima je uoci sezone bilo jasno da ce Lakersi bit losi. Ali bez obzira na sve, zamislite na sekund da je njihov trener Brad Stevens pa mi recite da on ne bi izvuka bar 30 pobjeda iz ovoga rostera. Russel u pick and rollu, otvaranja za Randlea, handoffovi, izolacije za Loua protiv rezervnih petorki, pick nad pop za Bassa, ma izmisli bi on nesto. Ako nista drugo, mogli bi oni obranit onaj svoj pick i produzit Philadelphijin rebuilding za jos koju godinu 😀

 10. Da li je od 2003 bila bolja ruki generacija nego ova sad? A i ova sad mi se cini dublja nego ta lebronova i karmelova iako je prosla samo predsezona i par tekmi na pocetku…
  Sem mozda Kaminskog, ja ovde ne vidim flop za prvih 15 pikova…

 11. Ako stignete procitat/vidit.

  Zasto se toliko “drka” na niske petorke, tj prebacivanje sf na pf poziciju u sve vecoj mjeri? Zadnji primjer Ariza je starta na visoj poziciji (manjak opcija zbog povreda), ali kontinuirano se govori, njihova najbolja postava je 4 out tu ce se talenti najbolje eksplotirat. Zar je stvarno potrebno toliko prostora? Ispada da je to najjednostavnije napravit, okrenut Aco Petrovic stil iz perioda Cedevite.
  Pitanje, zar nisu sampioni uvijek i bili najefikasniji s jednim vellikim i okolo suterima? Lakersi s Odomom, Celticsi s Poseyem, Heat s Battierom i mislim isto Poseyem ili Walkerom, Spursi s Diawom

 12. Mene samo zanima koliko je zapravo loš ronnie price? Uvijek ga se dotaknes :p

 13. Sto mislite o ofanzivnom ucinku wigginsa??
  Nisam gledao mnogo ali sve sto sam vidio je neki pokusaj posta
  Kome bi minesota mogla uvaliti pekovica??

 14. 1) Da si GM Hawksa bi li probao tradeati Horforda za nekog dobro SF-a?
  Pa da imaš postavu Teague – Korver – dobar 3&D SF – Millsap – Splitter
  i misliš li da bi ta postava bila opasnija na istoku od ove?
  (zanemarimo rupu na visokim pozicijama koja bi nastala nakon ovoga)

  2) Koliko će love dobit Bogdanović kad mu istekne ovaj ugovor?

  3) Hoće li SVG napravit novi Orlando od Pistonsa? i hoće li mu ekipa umrijet ako nastavi ne koristit klupu 😀

  4) Hoće li Bucksi nastradati zbog nedostatka šuta ili će Mayo, Bayless i ostatak revolveraša biti dovoljno dobri u divljanju protiv drugih postava?

  5) Kod računanja IORa, je li Brandan Wright bio “previsoko” na listi? 🙂
  I kad kažeš da uzimaš 30% adjusted PER, 30% WS/48 kako to skaliraš? (ako nije tajna)

 15. @ kistra

  1) ne i ne

  2) minimalac

  3) neće jer Dre nije Dwight, Ilyasova nije Lewis, a ono najvažnije što ljudi često zanemare je da nema ni Hede na vidiku – on je bio taj koji je bio ključni kreator, a ne Nelson

  4) ne očekujem da ih klupa nosi kao lani, ali Parker i bolji Giannis (možda i bolji MCW) će ih spasit od potopa, plus uvijek mogu bacit loptu Monroeu, to će bit dosta za bolji napad od lanjskog

  5) naravno da je, ali za to je krivac Carlisle, ne IOR 🙂

  Nikako, ne uzimam od njih 30% nego oni čine otprilike takav postotak u ocjeni. Tipa, da nije +/- učinka i prilagodbi koje su za svakog igrača drugačije, nekome su puno važnije u ocjeni, nekome manje, ovisno o učincima u određenim kategorijama, potrošnji i minutaži, onda bi adjusted PER i WS/48 činili 50% svaki, jednostavno zbrojeni. A onih desetak posto koje oduzimam i dodajem određenoj brojci su točno to, desetak posto (ne točno 10 jer sve zaokružujem kako bi mi bilo jednostavnije, dakle negdje se oduzme manje, negdje više, ovisno o slučaju).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *