OVER/BLUNDER (1-15)

Liga je sada u jednom mirnom periodu u kojem manje-više znamo sve o svakoj momčadi, imamo dovoljno podataka za potkrijepiti određene zaključke i za dešifrirati kontekst. Tako da ovom prilikom (točnije danas i sutra, po 15 franšiza) radim osvrt na to koliko je koja momčad ispunila očekivanja s početka sezone i na koji način, a sljedeći tjedan isto ćemo napraviti za igrače jer bi taman trebali biti gotovi izračuni “omiljeni” IOR učinci za kompletnu ligu.

Naravno, kako je sezona daleko od gotove, nećemo se bazirati na scoreu već na postotku uspješnosti, a krećemo po redoslijedu iz predsezone. Projekciju ćemo označiti s PPU (projekcija postotka uspješnosti), trenutni učinak s TPU (trenutni postotak uspješnosti), navest ćemo projicirana i trenutna mjesta po ORTG i DRTG učincima, a onda ćemo još prokomentirati na kojem dijelu parketa i zašto je došlo do raskoraka.

SPURS

PPU: 72% (1. obrana, 6. napad)
TPU: 84% (1. obrana, 3. napad)

Projekcija se može smatrati relativno uspješnom ako završi negdje s do 5% odstupanja, dakle ako smo Spursima prognozirali 59 pobjeda, za score od 4-5 utakmica gore-dolje može se reći da je na tragu očekivanja. Sad, ako momčad padne ispod, onda se uvijek može pozvati na ozljede, podjelu minuta i svašta još. Ali, ako momčad ovoliko nadmaši crtu i na putu je za deset pobjeda više? Onda je stvar jednostavno u tome da su bolji u tome što rade nego smo mislili.

Za Spurse je projekcija prognozirala vrhunski obrambeni učinak, ali ovo što trenutno rade je van pameti, praktički Popovichu je uspjelo vratiti se na obrambenu razinu onih najboljih generacija prije nego su ubrzali igru, a pri tome su zadržali suludu učinkovitost u napadu, prije svega na račun toga što im u egzekuciji sistemskih zamisli nema ravnih (osim prvaka). I ne samo da su terminatori, već su dupli terminatori – njihova druga postava bi vjerojatno bila bolja od četvrtine momčadi u ligi, što prevedeno znači da u najvećem broju utakmica protivnika dobivaju čisto na račun toga što su krcati od 1 do 9. I ne samo to, čak su im i najveći upitnici poput Simmonsa i Andersona u stanju pružiti iznadprosječnu razinu igre kada ih staviš u takav kontekst da su praktički deseti ljudi na rosteru.

E, tu možda leži i problem. Naime, zbog sposobnosti da gaze 48 minuta Spursi definitivno nabijaju razliku, a kad uzmemo u obzir da su imali relativno lagan raspored do sada (čak 21 utakmicu odigrali su protiv momčadi koje imaju ispod 50% učinka, a od ovih preostalih 16 čak 8 su ih odigrali protiv 50-50 franšiza, odnosno protiv Houstona, Memphisa, Bostona i Charlotte) i da su u utakmicama protiv 3 top 6 napada pokazali puno slabiju obrambenu kvalitetu (Toronto i Oklahoma su ih dobili, Clippersi su im usprkos porazu nakrcali više nego što u prosjeku primaju Bucksi), čini se da nema razloga Spursima ništa garantirati. Koliko god da su dobri, pitanje je može li njihovo čuvanje reketa proći protiv napada poput onoga Warriorsa i Thundera koji su krcati sjajnim opcijama s poludistance koje će kazniti svaku priliku za otvoreni šut.

WARRIORS

PPU: 71% (2. obrana, 5. napad)
TPU: 94% (6. obrana, 1. napad)

Da je ovaj raskorak van pameti pokazuje i podatak da bi po koš-razlici Warriorsi trebali imati score 29-6, dakle i to ukazuje da su im rezultati iznad stvarne kvalitete. Mislim, kvaliteta je takva da su i dalje prvi favorit za osvajanje naslova, ali nisu najbolja momčad svih vremena. E, zato ne treba razdvojiti uspješnost od pristupa. Naime, iako su imali nešto teži raspored od Spursa i više problema s ozljedama, način na koji su Curry i Green ušli u sezonu, pa i Bogut i Ezeli, a šuterski i Iguodala, jasno je dao do znanja da se nisu ni trenutka opustili preko ljeta, dapače kao da su imali dodatan motiv dokazati svima koliko su dobri jer su priče o njihovom neviđenom zdravlju kroz lanjskih playoff, kao, bacile mrlju na ono što su napravili (ako ćemo se rugati, možemo reći kako su se riješili i medicinskog štaba jer je bio toliko dobar da je smetao igračima da se nametnu kao heroji koji prevladavaju teške okolnosti).

Uglavnom, sada je situacija znatno drugačija, evo Curry priča kako mu ne pada na pamet sjediti nekoliko tjedana iako bi to dugoročno bilo najbolje i za njega i za franšizu, dakle taj kompleks heroja itekako je prisutan i u tome se definitivno nalazi dio razloga za ovakvu borbenost u, ruku na srce, nebitnim utakmicama (a i lov na rekord svakako je izvukao od igrača još onu dodatnu dozu energije koju vjerojatno u nekom drugom kontekstu ne bi bili spremni pokazati). Kada uz motiv još vežete činjenicu da Warriorsi nisu uopće mijenjali rotaciju, osim što je Rush bio prisiljen pojesti nešto minuta zbog Barnesove ozljede, dakle kada kombinaciji talenta i motiva još dodati i tu konstantu, jasno je zašto su još jednom nadmašili sva očekivanja.

I da, ova obrana je u skladu s očekivanjima, brojke su vrhunske, razlog za nešto slabiji plasman je prije svega taj što ima puno više elitih defanziva nego smo očekivali.

CAVS

PPU: 71% (14. obrana, 1. napad)
TPU: 73% (5. obrana, 4. napad)

Za sada su stvari rezultatski u zadanim gabaritima, ali obzirom da su riješili obranu, a da napad tek treba zaigrati na lanjskoj razini, kao i da su one u projekciju uračunate ozljede manje-više apsolvirane, moguće je da će i oni za 10% nadmašiti očekivanja.

CLIPPERS

PPU: 71% (7. obrana, 2. napad)
TPU: 64% (13. obrana, 5. napad)

Razočarali su u oba smjera, najgore od svega ne vidi se način na koji bi u trenutnom sastavu mogli preskočiti projekciju, posebice jer sve prinove nisu ništa pomogle u defanzivi. U tom kontekstu izostanak elitnog napada na koji su nas navikli također otežava život.

ROCKETS

PPU: 67% (5. obrana, 4. napad)
TPU: 49% (26. obrana, 8. napad)

Defanzivni pad je sramotan, a najluđe od svega do njega je došlo usprkos tome što imaju Howarda na raspolaganju, zadnjih nekoliko tjedana potpuno spremnog. Ipak, možda se u svemu ovome može pronaći zanimljiva poveznica – obrane su inače sklone puno većim oscilacijama za razliku od napada, a izgleda da je to nešto od čega posebice boluju obrane bazirane na zonskom presingu, odnosno gomilanju igrača na strani s loptom, bilo kroz udvajanje, bilo kroz pozicioniranje. Lani su Bucksi, Rocketsi i Sixersi redom bili top 10 obrane s top 10 postotcima ukradenih lopti, a danas su samo Warriorsi zadržali taj status (Atlanta i dalje ima odličan presing, ali ispali su iz top 10 jer ove godine protivnicima upadaju viši postotci na otvorenim tricama sa slabe strane). Bucksi, Sixersi i Rocketsi pak primali su trice kroz uši za razliku od lani kada je njihov agresivni stil zbunjivao protivnike (definitivno ima nešto i u tome, momčadi su spremnije za igrati protiv njih, a istovremeno njihova agresivnost nije ni približno na potrebnoj razini), da bi s vremenom potpuno napustili stil presinga bazirajući se više na osnovama poput zaštite reketa. Uglavnom, ovo ne znači da agresivna igra na loptu nema smisla ako loviš trofeje, već da moraš imati poseban roster da bi tako nešto mogao igrati konstantno. Roster kakav su nekada imali Bullsi ili Sonicsi, odnosno roster kakav danas imaju Warriorsi. Ako nemaš Pippena, Paytona ili Greena, drži se hibridne zone ala Spursi kada ti je pravila već dopuštaju igrati.

THUNDER

PPU: 66% (12. obrana, 3. napad)
TPU: 69% (10. obrana, 2. napad)

Možda je razočaranje što ne igraju više kao Warriorsi, ali, ruku na srce, nemaju ni 7 rasnih NBA startera na raspolaganju. Ono najvažnije je da Durant igra kao da ozljede nije ni bilo, a da je Russ bolji nego ikada. Dok je tako, imaju šanse, uostalom tko kaže da ako konačno jedan playoff budu zdravi neće barem opet razbucati Spurse?

GRIZZLIES

PPU: 61% (3. obrana, 9. napad)
TPU: 51% (16. obrana, 27. napad)

Ova očajna razina igre u oba smjera otkriva da su Grizliji statistički 10% rezultatski uspješniji nego bi trebali biti, što pak kazuje da postoji mogućnost da u drugom dijelu godine loše izvedbe stignu na naplatu i da se i score sroza. Nema sumnje kako je projekcija bila previše optimistična, ali pričekajmo idući tjedan da usporedimo učinke igrača s projekcijama – ozljede, a posebice loše izvedbe nositelja su toliko ispod očekivanja da sve objašnjavaju.

HEAT

PPU: 59% (17. obrana, 7. napad)
TPU: 60% (7. obrana, 16. napad)

Ha, ovdje je sve pogođeno, samo potpuno obrnuto. Nadmašivanje obrambenih očekivanja samo je još jedan dokaz da je Spoelstra as, ali napad je predugo bio Wadeov talac. Mogu li zadržati razinu u obrani i istovremeno popraviti igru prema naprijed?

BULLS

PPU: 59% (10. obrana, 11. napad)
TPU: 65% (4. obrana, 22. napad)

Da će imati bolju obranu nego u zadnjoj godini pod Thibsom, a isto tako i gori napad nego pod čovjekom koji nije odstupao od dvojca Noah-Gasol, to može osmisliti samo NBA.

HAWKS

PPU: 57% (11. obrana, 13. napad)
TPU: 60% (12. obrana, 7. napad)

Obrana ničim nije iznenadila iako je za očekivati bilo da će primati mrvicu više obzirom da su lani na otvorenim tricama protivnici zabijali ispod prosjeka, dakle to su stvari koje se s vremenom isprave same od sebe, makar kroz dvije sezone. A i napad je u biti točno tamo gdje smo ga očekivali, malo iznad prosjeka gledajući učinkovitost. Samo, liga je ove sezone za skoro poen lošija prema naprijed (ili su obrane bolje, kako hoćete) da su Hawksi sedmi s rezultatom koji bi im lani bio dovoljan tek za 12 mjesto. I koji je u stvari slabiji nego učinak koji im je u projekcijama dao tek trinaestu poziciju.

RAPTORS

PPU: 56% (12. obrana, 10. napad)
TPU: 60% (11. obrana, 6. napad)

Sve je manje-više očekivano, momčad je ovo koja ima dubinu i dovoljno opcija, jedino je Lowry puno bliži formi od prije dvije godine nego lanjskoj što je pomoglo da napad ostane izuzetno visoko (a i ovdje je očit efekt slabije napadačke sezone uopće, Raptorsi su u projekcijama praktički imali identičan učinak na 100 posjeda kao u stvarnosti, 107.5 naspram 107.1, ali razlika je eto 4 pozicije jer su mnoge momčadi razočarale defanzivno ili oduševile defanzivno ako hoćete).

PELICANS

PPU: 56% (15. obrana, 8. napad)
TPU: 32% (28. obrana, 17. napad)

Ozljede su dijelom bile uračunate u projekciju, tako da treba pričekati kraj godine da vidimo koliko je velik promašaj u pitanju jer do sada je utjeca idealnog rostera na brojke minimalan. Međutim, teško će kroz ostatak sezone moći nadoknaditi ovakav zaostatak, posebice jer ni Davis ni obrana nisu onoliko dobri koliko su trebali biti.

BUCKS

PPU: 54% (3. obrana, 19. napad)
TPU: 38% (30. obrana, 24. napad)

Gle, korak nazad u obrani je bio očekivan, ali nitko nije mogao znati da ćemo umjesto koraka nazad gledati španjolsku inkviziciju.

WIZARDS

PPU: 52% (8. obrana, 17. napad)
TPU: 46% (20. obrana, 25. napad)

Obzirom na ozljede i užasan učinak, uspješnost je izuzetna. Usprkos projekcijama, najave prelaska na smallball dale su naslutiti da će pad u obrani biti značajan, ali napadačka jalovost je nejasna, čak i svim ozljedama usprkos ovo je za 2 poena gore nego u prognozi. U biti, ovo je isti učinak kao lani, a stil igre je potpuno drugačiji. Randy Wittman, the Wizard.

JAZZ

PPU: 51% (6. obrana, 18. napad)
TPU: 46% (14. obrana, 17. napad)

Ako se epidemija ozljeda i propuštenih utakmica startera i nositelja uskoro zaustavi, ovo bi mogla biti poprilično točna projekcija (brojke na 100 posjeda su za sada u oba smjera gotovo identične i u snu i na javi).

2 thoughts on “OVER/BLUNDER (1-15)

  1. u sezoni u kojoj su osvojili naslov izgubili su u regularnoj sezoni sve 4 od Rocketsa, sve 4 od Thundera + 2x Blazers, Bulls, Heat, Pacers, Clippers

    nek se povijest ponovi 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *