OVER/BLUNDER (16-30)

CELTICS

PPU: 50% (8. obrana, 24. napad)
TPU: 53% (2. obrana, 20. napad)

Njihov obrambeni učinak obzirom na unutarnju liniju bez poštenog centra u sredini je fantastičan, a sve je naravno rezultat sistema i čestih prilagodbi ovisno o protivniku. Celticsi igraju agresivno na loptu i odlično zatvaraju šutere, posebice na slaboj strani gdje uglavnom ordinira Crowder, a istovremeno s visokima igraju čistu zonu u sredini. To nije ništa neuobičajeno, ali neuobičajena je njihova kvaliteta u presingu i zatvaranju šuta nakon pick & rolla koja počiva isključivo na sjajnoj igri vanjske trojke. Ako oni ispadnu iz igre, Celticsi imaju osigurače u sredini, prije svega Amira Johnsona, što zna dovesti do problema u obrambenom skoku i zatvaranju cutera jer dva visoka više prate loptu nego individualna zaduženja. Međutim, usprkos riziku, ovakav stil igre u ligi koja je sve više okrenuta perimetru pali, dakle kvaliteta vanjske u linije u svim segmentima obrane ono je što ih čini ovako učinkovitima. I sve to funkcionira iako na parketu 33 minute imaju Thomasa.

A onda su tu i prilagodbe. Celticsi će ovisno o protivniku igrati i čistu zonu, možda će i preuzimati na pick & rollu, ali sve što naprave bit će planski. Sad, do kada ih to može držati ovoliko iznad vode teško je reći, ali s ovakvim pristupom nema šanse da završe izvan top 10 defanzivno bez obzira na roster koji je daleko od idealnog.

PACERS

PPU: 48% (21. obrana, 16. napad)
TPU: 57% (3. obrana, 14. napad)

Projekcija je računala s tim da im unutarnja linija neće biti u stanju odraditi posao i očito je bila u krivu jer njihova udarna trojka visokih radi sjajan posao. U biti, za njih vrijedi isto što i za Celticse, u pitanju su slične hibridne obrane, s gomilom prilagodbi od večeri do večeri, s tim da Pacersi češće preuzimaju na pick & rollu. Najveća razlika krije se u tome što Pacersi imaju pravog centra u sredini u Mahinmiu, iako Boston to nadoknađuje većim brojem korisnih tijela.

PISTONS

PPU: 48% (23. obrana, 14. napad)
TPU: 56% (8. obrana, 18. napad)

Ni Van Gundy nije uspio maksimizirati napad, što nije ni čudo obzirom da su ostali bez Meeksa i da se Jennings tek vraća, ali iz obrane je iscijedio što se dalo (kao što je već iscijedio i startnu petorku da bi ostvario takav učinak – u cijeloj NBA samo 8 igrača igra preko 36 minuta u prosjeku, a dvojica od njih su KCP i Morris).

HORNETS

PPU: 46% (17. obrana, 19. napad)
TPU: 49% (14. obrana, 11. napad)

Kembina pronađena šuterska kvaliteta, specijalizirani Marvin Williams, preporođeni Lin, propupali Lamb i Batum u lovu na max ugovor – sve su to razlozi zbog kojih je njihova šuterska kvaliteta s dna skočila na sam vrh. Clifford ih je sve stavio u prave role i time je izvukao maksimum iz napada, sada je samo pitanje koliko će još dugo moći izdržati obzirom da nemaju plan B na koji bi se oslonili.

MAVS

PPU: 43% (28. obrana, 11. napad)
TPU: 58% (15. obrana, 11. napad)

Carlisle po običaju izvlači maksimum iz rostera, kontekst je puno povoljniji nego smo očekivali obzirom na manjak konkurencije na Zapadu, ali svejedno je fantastično kako uspijevaju izvući prosječan obrambeni učinak iz ove zone s Dirkom na parketu, bez poštenih stopera na boku i bez poštenog presing beka. Ali, to je opet zasluga štaba koji zna kako koristiti igrače, posebice Pachuliu koji je srce obrane – čuvati skok i reket viškom tijela, ne riskirati presingom na loptu (lani s Rondom i Ellisom su igrali upravo suprotno kako bi iskoristili njihove brze ruke), ne faulirati i nadati se da protivnik neće zabiti sve otvorene šuteve, odnosno da neće istrčati previše kontri.

BLAZERS

PPU: 43% (22. obrana, 19. napad)
TPU: 40% (24. obrana, 9. napad)

Iako su rezultatski ostali u skladu s projekcijom, napad im definitivno igra iznad očekivanja. Da će visoki kupiti gomilu skokova u napadu smo naslućivali, ali ne i da će se ovako osjetiti McCollumova kvaliteta kao strijelca i kreatora, odnosno Aminuova sjajna trica iz kornera (ali i s krila).

SUNS

PPU: 43% (17. obrana, 22. napad)
TPU: 34% (22. obrana, 21. napad)

Klasični primjer raspada sistema kakvoga ne može predvidjeti nikakva projekcija, koliko god Sunsi u sezonu ulazili na klimavim nogama (i s nejasnim dugoročnim planom) puno toga se moralo poklopiti pa da nakon trećine sezone krenu stazom novog rebuildinga kroz draft (ako su uopće odlučili krenuti tim putem). Kako god, obzirom na razvoj događaja, za očekivati je da u oba smjera završe kao 25. ili gori po učinku.

KINGS

PPU: 41% (24. obrana, 15. napad)
TPU: 42% (23. obrana, 10. napad)

Za sada je sve po očekivanjima, ako izvuku nešto iz obrane možda ih i nadmaše.

MAGIC

PPU: 40% (20. obrana, 26. napad)
TPU: 53% (9. obrana, 19. napad)

Znali smo da će Skiles izvući maksimum iz igrača i da će obrana vjerojatno biti bolje nego u projekcijama, ali čovjek je u par mjeseci franšizu potpuno okrenuo naopako, u tako kratkom roku iscijedivši sve što imaju i to u oba smjera. Sada je samo pitanje što dalje, plafon su dosegli, kako ga povećati? Tradeovima? Novim miksanjem rotacija? Razvojem igrača na rookie ugovorima?

KNICKS

PPU: 35% (26. obrana, 25. napad)
TPU: 49% (17. obrana, 15. napad)

Od rostera koji niti smrdi niti miriše do rostera koji je solidan u oba smjera. Imaju dovoljno visine i mase u sredini, pronašli su nešto obrane na perimetru tamo gdje je malo tko očekivao, a slično se dogodilo i u napadu, šuterski su očekivano slabašni, ali sva ta gomila tijela, uigrani sistem i borbenost daju im oslonac. Kad im se uz to poklopi i dobra šuterska večer, izgledaju kao playoff momčad.

WOLVES

PPU: 35% (27. obrana, 22. napad)
TPU: 33% (18. obrana, 26. napad)

Obrana je u startu izgledala dobro, ali sada više dobro ne izgleda ništa.

NUGGETS

PPU: 30% (25. obrana, 28. napad)
TPU: 36% (27. obrana, 23. napad)

Barton i Gallinari su dali nešto šuterski, imaju gomilu korisnih visokih koji za sada igraju isključivo u napadu, dakle stvari su nešto bolje od očekivanih na toj strani. Da im je pošteni play, dojam bi bio još pozitivniji.

NETS

PPU: 29% (29. obrana, 29. napad)
TPU: 29% (21. obrana, 28. napad)

Lopez i Young su odlični, igraju u skladu s kvalitetom i to je najveći doseg ove momčadi, to što su usprkos lošem rosteru izvukli dovoljno od dvojca pod košem koji solidno čuva reket i još solidnije trpa na drugoj strani.

LAKERS

PPU: 27% (30. obrana, 26. napad)
TPU: 22% (29. obrana, 29. napad)

Čak su i mrvicu gori nego smo očekivali, zahvaljujući Kobeovom nevjerojatnom uvodu u sezonu.

SIXERS

PPU: 20% (16. obrana, 30. napad)
TPU: 11% (25. obrana, 30. napad)

Projekcije za defanzivu su bile preoptimistične, to je odmah bilo jasno, ali isto tako nema razloga da momčad s Noelom u sredini i tolikom hrpom atleta na bokovima ne igra barem malo bolju obranu. Za razliku od lani, najveći dio ove sezone uopće nema energije na tom dijelu parketa, što je za ovako mladu momčad također poraz. Napad pak povijesno kriminalan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *