12

HORNETS @ HEAT, G5

Zamjena uloga na startu, domaćini napadaju ulazima, a gosti prate šutom iz vana. Miami je taj koji bez problema dolazi do obruča jer je zona gostiju preširoka tako da Big Al ima problema i čuvati obruč i kontrolirati skok pored Hassana. Međutim, nakon što je Clifford brzinski spucao time-out da razbudi momčad, na parketu je defanziva kakve se ne bi posramio ni Larry Brown, 5 ljudi oko reketa koji se kreću kao jedan i bez problema stižu zatvoriti perimetar. Posebice energijom fascinira Kaminsky koji je ovaj put na Dengu svaki put kad treba. I da, evo konačno jednog perioda u kojem Hornetsi pokazuju za što su sposobni s perimetra, tri trice u prvih 6 minuta definitivno ih uvode u utakmicu na pravi način, a i Kemba zabija nekoliko šuteva s mudima.

Spoelstra prvi kreće s rezervama, ovaj put Winslow i Richardson donose potrebnu energiju, posebice u obranu, ali problem nastaje kada pogleda dalje niz klupu. Dok Clifford sada može računati i na Batuma kao devetog čovjeka na kojega se može osloniti (iako je u ovoj prvoj šihti njegova potreba da ima loptu u rukama isisala energiju iz onoga što su donosili Lin i Zeller), Spoelstra ne može nabrojati dalje od 7. Nova šansa Greenu nije donijela ništa, kao ni zamjena Amarea u rotaciji s McBobom, tako da Hornetsi, usprkos tome što ni Lin ni Zeller nisu igrali onako učinkovito kako su nas navikli zadnje dvije utakmice, malo po malo grade +8 do novog povratka startnih postava. Bio je ovo kaotičan period u kojem se su obje momčadi natjecale u potezanju cigli, promašenim zicerima i nesuvislim akcijama, međutim Hornetsi su iz njega isplivali kao bolji ponajviše zato jer je Hawes radio što je poželio pored McRobertsa.

Nevjerojatan je to zaokret, Hornetsi odjednom djeluju kao fizički dominantna momčad, a Heatu osim šuta za tri, koji im je do sada itekako olakšavao život, odjednom kronično nedostaje i tijela. Sve skupa naglašava problem kreacije, Johnson i Deng su sjajni spot-up igrači u ovoj fazi karijere, ali ni jedan ni drugi nisu u stanju kreirati (posebice je Johnson nevidljiv od kada ga je preuzeo Williams), Dragić je uglavnom nemoćan u ovakvom gustom reketu (pokušava si kreirati lakše prilike nabijanjem ritma, ali time osim do lakših šuteva često dolazi i do problema s kontrolom lopte), tako da sve veći teret u tom segmentu pada na Wadea. Koji, kako je pokazala treća četvrtina prošle utakmice, na periode može nositi napad kao playmaker iz posjeda u posjed, ali kako će to raditi 48 minuta ako ritam u koji je upala serija to bude zahtijevao?

Uglavnom, baš u završnici druge Wade kreće u akciju, u čemu mu pomaže i nekoliko čistih kontri (Hornetsi su izgubili netipičnih 5 lopti u četvrtini, čime su itekako doprinjeli njenoj kaotičnosti), kao i činjenica da je pod košem u obrani Whiteside (čije reakcije uglavnom omogućuju te kontre). Clifford ovdje možda radi grešku, poseže za smallballom i uvodi Lina umjesto Kaminskog, što veteranima Heata dodatno olakšava ulaze u sredinu i do poluvremena Miami je opet u egalu. Prošlu utakmicu ovo smanjivanje također nije upalilo, tako da ispada kako Hornetsi u ovoj seriji praktički ne mogu koristiti ono što im je u sezoni bilo glavno oružje, Williamsa na četvorci.

Na otvaranju treće gledamo reprizu prve – agresivnija zatvaranja i više pažnje posvećene perimetru od strane Hornetsa domaćini kažnjavaju jurišima na obruč, dok Hornetsi prate tricama (ubacuju još dvije, ukupno 12 za večer uz 50% šuta, e to je već Charlotte na kakvu smo navikli ove sezone). Ono što je jasno je da startna postava Heata može odraditi posao (kad god su imali 4 startera na parketu ostvarili su plus), dakle sada nekako treba preživjeti ovaj period s klupom.

Spoelstra reže rotaciju za Greena, na Hawesa stavlja Winslowa, a McBob je ovaj put na Zelleru. Kako god, Heat se puno bolje drži, ritam je puno sporiji i sve što Zeller, Hawes, Lin i Batum ostavljaju starterima je egal, nema prednosti koja bi mogla poslužiti u zadnjih 5 minuta.

I onda Clifford vuče interesantan potez – u clutchu bira smallball. Prvo na parketu ostavlja petorku koja je odigrala najviše minuta zajedno u regularnom dijelu (Zeller i Batum uz Leea, Kembu i Williamsa), a zatim ipak usporenog Batuma mijenja Linom. Dakle, bez obzira što ista ta petorka nije previše pokazala u prve dvije utakmice, odnosno što su posezanja za smallballom nakon toga uglavnom prolazila neslavno, Clifford daje šansu postavama koje su se dokazale na velikom uzorku, ignorirajući sve što su postigli s Kaminskim ili Big Alom u ovom kratkom prethodnom periodu.

Konačno serija nalikuje na ono što smo očekivali prije nego je počela, nadigravanje kroz duge postavljene napade dok netko ne ostane sam na otvorenom šutu i iskoristi činjenicu da ima igrača viška na perimetru. Deng zabija tricu, tek drugu u relativno tihoj večeri naspram onoga kako je igrao do sada, ali ovaj put odmah na drugoj strani svojom tricom odgovara Marvin Williams. Wade napada sredinu kao mladić, ali na drugoj strani prati ga Lin (Kemba je odlično čuvan od Richardsona koji je u završnici iz petorke istisnuo Dragića, Miamiu treba jedan vanjski koji može igrati obranu ako misle preživjeti).

Ipak, aktivnost Hornetsa u sredini i Wadeov manjak šuterskog raspona na kraju oduzimaju dva ključna posjeda Heatu – Lee sjajno igra obranu dovoljno udaljen da Wadeu spriječi ulaz, a kako su preostala 4 igrača Hornetsa na rubovima reketa spremna istrčati na šutere, napad prolazi dok Wade pimpla tražeći rupu. Kako mu to ne polazi za rukom, dva puta s istekom napada baca vrući krumpir Richardsonu na tricu u situaciji kad rookieu ne ostaje ništa drugo nego uzeti loš šut. Istu stvar (nakon što je Lee okrunio solidnu partiju još jednom tricom za Hornetse) gledamo u zadnjem posjedu na utakmici za Heat gdje Wade opet troši 15-ak sekundi u ništa, da bi onda nekako uspio doći do obruča, samo kako bi bacio još jednu povratnu Dragiću kojem Kemba uspijeva blokirati šut.

Hornetsi tako ne samo da su ukrali utakmicu, već su sveli Heat na temelje, totalno ih ogolivši i pri tome vrativši svoj identitet. Nevjerojatan je puni krug koji su napravile obje momčadi, Miami je od svoje najbolje košarke u sezoni pao na 1 na 5 košarku Wadea kakvu smo gledali na startu sezone, a Hornetsi su bijegom od onoga što ih je činilo posebnima našli načina preživjeti i onda se vratiti onome što su bili cijelu godinu. Samo što su sada još jači i definitivno kontroliraju ritam.

Sjajna serija.

BLAZERS @ CLIPPERS, G5

Kako je nakon Paula i Blake otpao za playoff, pitanje je samo bilo koliko Clippersi mogu izdržati bez dva ključna kreatora i s ozljedom usporenim Redickom. Uz Riversa umjesto Paula i Piercea umjesto Griffina, Doc se odlučuje staviti i Crawforda umjesto Aminua (ček, ček, taj baobab igra za Blazerse, dakle ovdje treba pisati “umjesto Mbah A Moutea”, sorry, botanika mi nije jača strana), kako bi na parketu imao kreatora koji može spasiti posjed i kreirati nešto iz ničega, a po logici stvari Clippersi su se tijekom ove večeri trebali gomilu puta naći u takvoj situaciji. Sad, pričati o tome zašto je uopće još jednom pokušao s Pierceom umjesto da gurne u petorku Johnsona, ili zašto nije barem Riversa ostavio na klupi ako je već odlučio startati s Crawfordom kako bi razdvojio jedina dva preostala slashera, nema smisla, ova momčad je praktički preko noći doživjela sudbinu Grizzliesa i samo se čekalo kada će se Blazersi odvojiti.

Obrane su i dalje u prvom planu, s tim da je Blazersima sada ipak puno lakše jer se više ne moraju bojati eventualnog fatalnog mismatcha u postu nakon preuzimanja na pick & rollu obzirom da Clippersi cijelu večer igraju smallball (sada mogu još više koristiti Hendersona ili Harklessa kao lažne četvorke i tako dodatno razvući obranu domaćina). Rivers je očekivano solidan na loptu, barem na startu utakmice, Aminu se i dalje ignorira u korneru (ovaj put ne ubacuje ništa i ta odluka se opet pokazuje dobrom), ali bilo je jasno da Clippersi onakav defanzivni učinak neće moći izdržati bez tijela, bez visokih postava i bez 48 minuta kvalitetnog pritiska na Lillarda.

Koji je sve što im treba u drugom dijelu – nakon što ga je Rivers potpuno nadigrao u prvom poluvremenu, što je i rezultiralo s čak +8 u jednom trenutku završnice druge četvrtine, Damian konačno zabija tricu iz driblinga na startu treće i više ne staje. Do kraja ih zabija još 4, ukupno 19 poena u 20 minuta koliko je igrao u drugom poluvremenu, što je uz solidno izdanje McColluma bilo više nego dovoljno za odraditi posao. Obrana Clippersa u nastavku tako više ne postoji, primaju 63 poena, a to s ovako limitiranim napadom nije moguće pratiti.

Inače gledam tekme bez tona, kako bi se mogao potpuno koncentrirati na akciju, ali kako je žena jutros gledala nekakav film, morao sam staviti slušalice i trpiti očajne lokalne komentatore Clippersa. Jedan od njih je najbolje opisao početak drugog poluvremena kada je rekao – ako Clippersi ne zabiju u nastavku, izgubit će utakmicu. Pa, nešto su i zabili u trećoj, Jeff Green i Crawford imali su trenutke inspiracije, tako da su se čak i vratili u jednom trenutku iz minusa od 9 poena u egal, ali već na startu četvrte upadaju u novu rupu iz koje ovaj put nema povratka. Tako da se komentator ipak zeznuo, trebao je reći – ako ne obrane nešto izgubit će.

Uglavnom, sada kada su opipali snage u ovim novim uvjetima, za očekivati je da će Lillard i McCollum u idućoj startati puno agresivnije i da će utakmicu završiti puno prije zadnje četvrtine.

ROCKETS @ WARRIORS, G5

Kao što su to napravili Warriorsi koji su stvar riješili doslovno u prvoj. Iako su Rocketsi osposobili Beverleya nadajući se borbi, već nakon minutu sve je jasno – Klay i Draymond nastavljaju gdje su stali u prošloj, otvaraju s dvije trice nakon što su bez problema pobjegli čuvarima i to je samo podsjetnik da Houston s ovakvom obranom nema što tražiti u doigravanju. Klay cijelu večer bježi Arizi koji doslovno ni ne pokušava proći kroz blok (točnije ove tri četvrtine što je igrao, u zadnjoj nije bilo potrebe trošiti njega i Greena), Warriorsi vode svih 48 minuta i utakmica je gotova nakon prve četvrtine kada domaćini odlaze na +17, usprkos tome što uglavnom igraju s visokom petorkom i Livingstonom kao playom bez šuta za tri i što po logici stvari ne bi smjeli ovako jednostavno ubaciti 37 poena u 12 minuta.

Do kraja druge su na +22, a nakon što do polovine treće Klay ubacuje još tri trice, prednost je već na +34. Ne samo da sramoti Arizu, već tjera Bickerstaffa da pri ovakvom rezultatu na njega stavi Beverleya (koji također dobiva tricu kroz uši), a onda za laku noć svima stiže i jedna s 9 metara u Stephovom stilu. Warriorsi su se tako poigrali i odradili posao, a Houston je sramotnu sezonu završio onako kako ju je većim dijelom i igrao – sramotno.

Ako je Harden godinu započeo izvan forme i bez imalo ponosa, sinoć su se tako ponijeli njegovi suigrači. Zabio je Brada svoju kvotu, ali nitko za njega nije radio, a posebice su bezvoljni bili Ariza i Howard. Tako da Rocketse čeka zanimljivo ljeto, ne samo da nitko na rosteru nije nedodirljiv, već je pod upitnikom i veliki Morey koji je stalnim miksanjem rostera i ignoriranjem kemije najzaslužniji za kreaciju ovog Frankensteina od momčadi.

11 thoughts on “12

 1. Zar nije legendarni Kyle Montgomery u toj ekipi koje komentira Clipperse?
  Number 8 is aaalways great…
  Hm, brzo googlanje mi kaže da ipak ne prenosi, nego radi pre i post game intervjue. Kakvo bacanje talenta. Inače, za neupućene, najbolji top 10 komentator ikad. Čak ni GOATmentator nije na tom nivou

 2. Gledas utakmice bez tona? I mene nervira vecina komentatora, o “doktoru” sa sportkluba ne triba ni govorit, ali mi volin cut zvuk baluna i skripu parketa 🙂

 3. Sad mi je tek zao sto Utah nije prosla u doigravanje…mislim da bi imali sta suprotstaviti Blazerima, a bome i Spursima…

  BTW, kamo cemo poslati Janicu na strucno usavrsavanje? U Utah, odnosno Denver (planine) ili pak Sacto/SAS/Atlantu (bratska veza)? 😀

 4. @Šime

  Meni je taj “GOATmentator” uzasan. Ja ono krestanje ne mogu da slusam stvarno. Od cele te ekipe koja komentarise NBA snimke, jedino mi je Kristen Ledlow kul. Ostatak je uzasan.
  Kyle Montgomery je car, bas mi je krivo sto ne radi Top 10 vise.

  Sto se tice serije Majami-Sarlot, slozio bih se da je serija izuzetno zanimljiva. I mislim da je odlucuje trenerski “dvoboj”. U prethodne tri utakmice, Kliford je u potpunosti nadmudrio Filipino Dzeksona. Sada je sav momentum na strani Hornetsa a plus sledecu utakmicu igraju kod kuce. Navijam za Majami ali ne verujem da Sarlota propusta ovu sansu.

 5. @Harden

  Sramota je jedino cviljenje igrača Heata, Wadea, njegove žene i priglupih Heatovih navijača koji su mislili da se Heat može suprostaviti Cavsima.

  Jeli bio faul? Možda, ali općepoznato je da se na kraju dopušta malo više kontakta.
  Baš me zanima koliko bi se pažnje posvetilo onom Wadeovom goaltendingu/faulu nad Lee-em da je utakmica završila pobjedom Heata.

  Priče za malu djecu i isprike za bezveznjakoviće.

 6. Sterling je prokleo svoju bivšu franšizu za narednih 100 godina nakon što su mu na prevaru pomoću vijetnamske kurave uzeli klub. Način na koji su ispali prošle sezone + ova tragikomedija sa Paulom i Griffinom

  😀

 7. Mislim na ovo: http://official.nba.com/last-two-minute-report/?gameNo=0041500125&eventNum=1295
  Ali evo kažu:
  “Wade (MIA) legally contests Lee’s (CHA) transition layup attempt. Wade does not touch the ball and his contact with the backboard does not affect the ability for the ball
  to score.”
  “Wade (MIA) makes incidental body contact with Lee (CHA) that does not affect his shot attempt.”
  Tu je i izvješće o zadnjem napadu u kojem je utvrđeno da nije bio prekršaja nad Wadeom niti nad njegovom ženom: http://official.nba.com/wp-content/uploads/sites/4/2016/04/Hornets-90-Heat-88.pdf
  https://twitter.com/OfficialNBARefs/status/725808902701473793
  🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *