WARRIORS VS BLAZERS

Najveća promjena za Warriorse u ovoj seriji u odnosu na prethodnu bit će u tome što ih sada čeka protivnik kojem je stalo i koji može igrati ozbiljnu obranu veći dio utakmice. Dapače, obzirom da su Blazersi definitivnim prebacivanjem Aminua na četvorku na neki način prigrlili recept Warriorsa i da im se obrana bazira na preuzimanjima na perimetru, odnosno da imaju gomilu swingmana koje mogu baciti u akciju, mogli bi biti itekako defanzivno nezgodni u ovom kontekstu bez Stepha.

Jasno, Blazersi nemaju takve centre u sredini obrane i nemaju takve pouzdane sporedne spot-up šutere u napadu, a nemaju ni all-round igrača poput Draymonda koji razbija svaku taktiku, ali dovoljno su solidni u oba smjera da ih se shvati ozbiljno. Stoga, za početak pokušajmo usporediti obje momčadi kroz IOR projekcije bazirane na učincima regularne sezone, s tim da ćemo Warriorse zamisliti bez Stepha, dakle s Livingstonom kao startnim playom tijekom 82 utakmice i s puno više potrošačkih odgovornosti za Klaya i Greena. Neće ovo biti idealna vježba jer teško je odraditi koliko je nekim pojedincima Stephovo prisustvo pumpalo statistiku, ali čisto da imamo okvir kada pričamo o seriji koja bi svojim dobrim dijelom trebala proći bez Currya.

Dakle, kad uzmemo sve u obzir, pa prihvatimo da bi Warriorsi mogli izgurati regularnu sezonu s trojcem Livingston-Barbosa-Clark kao glavnim konzumentima minuta ne jedinici (jasno, puno veće odgovornosi u kreaciji pale bi na leđa Barnesa i Iggya, sukladno tome igrali bi i više minuta nego je to slučaj ove sezone), dolazimo do projekcije po kojoj bi Golden State sezonu završio s 48-34, što je i dalje plus u odnosu na Blazerse koji i IOR projekcijom na osnovu ovogodišnje statistike potvrđuju da se radi o momčadi kojoj bi 44-38 bio realan rezultat.

Znači, Curry, pa makar s pola snage, bio bi od itekakve koristi napadu Warriorsa u ovoj seriji da ipak dodatno poveća razliku u klasi i stoga će interesantno biti pratiti kad ga misle vratiti na parket. Tipa, budu li išli u Portland s 0-2 za očekivati je da će požuriti s njegovim aktiviranjem, kao što je izvjesno da bi u slučaju 1-3 scorea gotovo sigurno igrao petu. Međutim, dok god Warriorsi održavaju prednost domaćeg parketa, što je nekako nejrealnije za očekivati obzirom da smo utvrdili kako su čak i bez Currya bolja momčad od Blazersa, vjerojatno neće biti potrebe za neracionalnim odlukama.

Ključno za Warriorse je što i u ovom odnosu snaga mogu dobrim dijelom zadržati taj identitet koji ih čini posebnim, a to je da mogu na neprirodno duge periode igrati clutch košarku (agresivna obrana na loptu, brze trice u tranziciji, sve u turbo ritmu), praktički pretvorivši taj clutch nivo igre u standard tijekom večeri. Blazersi, kao i svaka druga smrtna momčad, takve periode mogu čuvati za krajeve četvrtina, eventualno ih odigrati nekoliko puta po utakmici. Sad, Blazersi su s Harklessom i Aminuom dobili dobru kombinaciju u obrani na loptu i u tom aspektu igre su se definitivno digli, ali istovremeno su dodatno oslabili obranu reketa i skok.

Kad tome dodamo da bez Leonarda nemaju ni ključnog čovjeka za promjenu ritma u napadu, odnosno da Crabbe ne može igrati protiv Warriorsa kao trojka (doduše, nije mogao ni protiv Clippersa pa Stottsa to svejedno nije sprječavalo da ga stavlja uz McColluma i Lillarda) već da isključivo može koristiti one minute koje ostanu kada se McCollum prebaci na back-up playa, jasno je da imaju previše rupa i da će Stotts morati dobro balansirati sve kombinacije koje ima na raspolaganju da izdrži 48 minuta u oba smjera.

Plus, obrana na loptu im neće imati isti učinak kao protiv Clippersa gdje je Harkless itekako smetao Paulu dužinom. Kako nema Stepha, onda ona kombinacija da čuva Greena pa se prebaci na playa vjerojatno neće biti na vrhu prioriteta (osim ako Livingston ne bude radio probleme u post-upu, onda bi ga Harkless mogao čuvati većinu vremena, možda i direktno), pogotovo jer će se Klay lakoćom otvarati bez lopte i bježati McCollumu, tako da će Harkless vjerojatno u jednom trenutku dobiti zahtjevniji zadatak. A u njemu će se itekako osjetiti razlika između presinga na loptu i probijanja kroz višestruke blokove. Plus, obrana Blazersa neće moći ignorirati Greena i Barnesa na perimetru kao što su radili s Griffinom i Aminuom (opaska: ovdje treba pisati Mbah A Mouteom, ali moj unutarnji Danny Ferry očito mi ne da mira), a to će sredinu učiniti mekanom. Što nikako nije dobro kada nemate pravu peticu koja može čuvati obruč. Očekujte dosta Livingstonova post-upa na Lillardu ili McCollumu, čak i Barnesovih šuteva iz okreta preko McColluma ili Lillarda, kad i ako dođe od mismatcheva. Uglavnom, Warriorsi će imati dosta za kotrljati se u napadu, a tamo gdje bi seriju trebali okrenuti sebi u korist je obrana.

Tu je Golden State pred izborom na koga staviti Boguta/Ezelia, odnosno da li puno više koristiti smallball i većinu utakmice provesti s Greenom na petici. Naime, Green je kroz sezonu uglavnom bio na Plumleeu, što je i logično jer Blazersi uglavnom koriste Plumleea kao blokera u pick igri i tada Green može jednostavno skliznuti na Lillarda/McColluma. Samo, u zadnjoj međusobnoj utakmici sezone Blazersi su igrali bez dva visoka, dakle trenutnom postavom, i tu je Green preuzeo Harklessa, dok je Ezeli (Bogut nije igrao tu utakmicu) zonski čuvao Plumleea. Tu bi moglo biti problema s 1-5 pick & rollom, s tim da, ako se pokažu prevelikima, Kerr uvijek može na parket poslati Iggya umjesto centra. Ili jednostavno vratiti Greena na Plumleea, centra držati u zoni ispred obruča i ignorirati Aminua ili Harklessa u spot-upu. Uglavnom, opcija imaju, a ovo bi trebao biti i najveći problem kojega će im smallball Blazersa servirati.

Obzirom na nadmoć koju imaju na poziciji petice, za očekivati je da će Kerr ipak veći dio utakmice jahati centre nadajući se da će povremenu tricu koju će primiti nadoknaditi boljim učinkom u reketu.

Također, kad Green bude na Plumleeu, Portland će imati isti problem kao i protiv Clippersa, a taj je da idu na sjajnu pick & roll obranu koja usporava čovjeka s loptom zbog sposobnosti preuzimanja i zatvaranja prostora za ulaz. Lillard/McCollum mogu dobiti dosta 1 na 1 dvoboja kad ostanu u mismatchu, ali na ovaj način Warriorsi će dobrim dijelom uštopati slash & kick bekovskog dvojca koji je pogonsko gorivo napada Blazersa. Plumlee će imati dovoljno prostora razigravati kao sekundarni kreator jer Bogut i Ezeli neće izlaziti na njega, odnosno moći će prebaciti loptu preko nižeg igrača kada ga preuzme bek, ali pitanje je mogu li njegovi asisti prema kornerima biti dovoljni za izbaciti iz takta obranu Warriorsa, posebice ako uzmemo u obzir da će često završavati u rukama Aminua i Harklessa. Njih dvoje su tricu zajedno gađali s 30% protiv Clippersa, ali su iz kornera bili solidni, posebice Harkless, tako da će ih trebati respektirati malo više nego što je to prakticirao Rivers.

Opet, dok god mogu preuzimati na pick & rollu, Warriorsi su u stanju držati formaciju tako da će i Barnes i Iggy bez problema stići smetati na ulazu, a onda se i vratiti pokriti šutera u korneru. Tako da je zaključak koji se nameće sljedeći – Blazersi su intrigantni dok god smallballom mogu izazvati Warriorse, ali, ako uzmemo u obzir da su Warriorsi doktori smallballa, kad god se odluče za takav stil igre trebali bi biti u prednosti bez obzira na zamjenu Currya s Livingstonom.

Nada za Portland je da Lillard odigra puno bolje i nametne se kao prvo ime serije. Kako će Klay ipak trebati defanzivno na McCollumu, Livingston će odraditi većinu posla na playu Blazersa i ovaj bi definitivno trebao imati bolji učinak nego protiv Clippersa koji su ga sveli ispod 40% iz igre kao šutera. Ali, prosječni Lillard, koji gađa malo iznad 40% nije dovoljan, a Warriorsi ga mogu zadržati na takvim razinama. Uostalom, ako će iskontrolirati reket, dobrim dijelom zatvoriti sporedne opcije i svesti Blazerse na loše šuteve u postavljenim napadima, odradili su posao. Nema sumnje kako će u jednom trenutku serija preći u run and gun, pogotovo kako se petorke budu smanjivale (Stotts će sigurno posegnuti za onom spomenutom postavom s Crabbeom na trojci i onda su gotovi obrambeno), a u tom scenariju teško da mogu isplivati. Doduše, Warriorsi bez Currya nisu toliko opasni u kreativnom kaosu kao s njim, ali Klay i Draymond mogu vući više nego dovoljno.

Zbog svega navedenog, čak i da Steph ne stupi nogom na parket, ne vidim kako Warriorsi mogu izgubiti ovu seriju obzirom na utakmicu viška doma, relativnu prednost u fizikalijama i matchup koji im omogućuje maksimalno korištenje smallball postava. A kako je izgledno da Steph čak i nastupi, to sumnji nema, Warriorsi idu dalje. Da je zdrav rekao bih u 5, ovako jedna više čisto zbog nekog respekta prema široj slici.

WARRIORS IN 6

6 thoughts on “WARRIORS VS BLAZERS

 1. Daj je Curry unutra pisao bi metlu ovako isto metla 🙂
  Prevelike su rupe u Blazersa, Livingston i Barnes se nameću kao najbolje opcije za staviti Lillarda i McColluma, a to po meni znači da će jedan izgorit u pick igri probijajući se jer napraviti transfer na picku s Greenom je smrtna presuda u ovom slučaju.
  Drugo, ne znam kako će itko reagirati na trčanje Klaya kroz Bogutove blokove. Lagani test je bio Redick bez noge.

 2. Iznenađen sam što daješ Portlandu dvije pobjede, mislim da je Kerr i osipajuća kompanija skužila kako igrati malo bez Stepha, ovo je metla rekao bih…

 3. Gee, svaka cast za tempo kojim pises tekstove ovih dana, steta sto plejof nije na tom, tvom nivou. Doduse, mislim da si se malo umorio 😉
  “Plus, obrana Blazersa neće moći ignorirati Greena i Barnesa na perimetru kao što su radili s Griffinom i Aminuom, a to će sredinu učiniti mekanom.” 😀 Pozdrav i samo udri, ove najave pomazu malo i na kladionici, moram priznati.

 4. Slažem se s gornjim komentarom, nemam pojma otkud cilom svitu da Portland može uzet makar dvi četvrtine, a kamoli dvi partije.

 5. @ komšija – nije umor nego rasizam, Aminu i Mhab A Moute mi se miješaju od prvog dana

  @ Gogo – komentari na tijek serije ne uzimaju se u obzir nakon što je odgledana prva utakmica 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *