CAVS VS HAWKS

Može li ova serija popraviti dojam koji su ostavila dva dvoboja kojima je počela druga runda, gdje smo dobili još dva blowouta nakon onakve prve runde u kojoj ih je bilo više nego nakon ručka s previše proteina u staračkom domu? Prije nego krenem smišljati jednako loše sročen odgovor, da nam svima skratim muke – ne može. Možda ne bude masakra noćas, ali Hawksi ovo ne mogu dobiti dok god su Cavsi u komadu.

Za početak povucimo samo paralelu s lanjskom serijom u kojoj su Cavsi pomeli Hawkse – ona Atlanta je bila bolja verzija ove, a ovi Cavsi su bolja verzija prošlogodišnjih. Naravno, iako bih sada ovdje mogao završiti najavu i lijepo se posvetiti nekom drugom poslu, to mi ne pada na pamet jer boljeg posla od ovoga nema (pogotovo ako je konkurencija nešto raditi na stvarnom poslu).

Sad, neko može reći kako je ovo trenutno izdanje Atlante bolje jer su oni Hawksi lani imali načetog Millsapa, Carrolla na jednoj nozi i kako su onda još ostali i bez Korvera nakon samo dvije utakmice. Samo, ne zaboravimo da je i ono izdanje Cavsa bilo ranjeno – igrali su bez Lovea, Irving je odigrao samo dvije utakmice i to pod ručnom, a rotacija im je bila duboka 6 ljudi plus nekoliko statista Walking Deada poput Jamesa Jonesa i Shawna Mariona.

Dakle, Millsap je zdrav, Korver je u komadu (ali je i pola lanjskog Korvera), a umjesto loše verzije Carrolla tu je dobra verzija Bazemorea (što, ako mene pitate, ne predstavlja nikakvu veliku razliku u široj slici). Ajde, možda je ova klupa mrvicu bolja, iako nikada ne znaš što ćeš od njih dobiti. S druge strane pak imamo Lovea koji je upravo odigrao odličnu playoff seriju (najbolju u karijeri he he), Irvinga koji je u top formi i poštenu rotaciju od 8 ljudi. Kvragu, čak i statisti poput Mozgova i Jeffersona nisu stigli sa seta Walking Deada već sa snimanja One Tree Hilla gdje glume Nathanove suigrače u lokalnoj rekreativnoj ligi.

Razlika u talentu je tako još očitija jer ovaj put ne samo da imaju LeBrona, već i drugu i treću opciju koje će im raditi puno više problema nego Delly i Shumpert. A ispalo je da im je i LeBron često dovoljan sam po sebi jer Atlanta, na svoju žalost, nema čovjeka koji ga može braniti. Nije to mogao Carroll, ne može to ni Bazemore, a stvar pogoršava unutarnja linija koja ne može čuvati obruč kada se LeBuldožer probije kroz ovako mekani perimetar (iz istog razloga ne pomaže ni preuzimanje jer LeBron je, uz to što je jednako snažan kao oba visoka Hawksa, i puno brži). Već ovo je problem s fatalnim posljedicama, a gdje je tek saznanje da im protiv Jamesa ne može pomoći ni udvajanje – ako ga krenu zatvoriti agresivno, netko će ili ostati sam na ziceru pod košem ili na perimetru, a Magic Johnson ove generacije neće imati problema baciti taj dodatni pas. Uglavnom, serija je već ovdje prelomljena i Atlantu može spasiti samo neko slabije izdanje Jamesa ili potpuni raspad pratnje.

U ovom kontekstu u kojem će se u napadu uglavnom gostiti, raspoloženi Irving i Love, koji su imali puno konkretnije zadatke prema naprijed protiv Pistonsa, trebali bi zabiti svoju kvotu bez obzira na što se odluči obrana Atlante. Ako će trpati reket, Cavsi imaju dovoljno stretch postava da ih izazovu, ako će igrati presing na loptu i slabiti stranu bez lopte, Cavsi imaju dovoljno šutera da ih kazne. Tu je i prednost u skoku gdje će Thompsonova agresivnost u lovu na odbijance itekako izazvati slabašni defanzivni skok Atlante. Uglavnom, da ne dužimo, Cavsi će svoje u napadu napraviti bez obzira što su Hawksi sezonu završili kao elitna obrana, tako da će, kao i u prvoj rundi, biti puno zanimljivije pratiti kako Lue misli posložiti stvari u obrani.

Tu su svoj najveći problem, branjenje 1-4 pick & rolla, riješili onog trenutka kada su odustali od Mozgova u startnoj postavi i kada su jednostavno stavili Lovea na Horforda, a Thompsonu prepustili da ganja Millsapa. Thompsonova pokretljivost i snaga u sredini itekako limitiraju najboljeg igrača Atlante koja je prisiljena tražiti mismatch na drugim pozicijama. S tim da Cavsi imaju rješenje čak i za trenutke kada Thompsona nema na parketu, a to je jednostavno pustiti otvoren šut iz vana visokima Hawksa i paziti na reket. Teoretski, LeBron bi mogao čuvati Millsapa u onim minutama kada Thompson iz nekog razloga nije na parketu, ali znamo da LeBron ne voli baš kopati više nego treba, tako da će Love i Frye dobiti svoju priliku da ih Millsap nakrca poenima kad se Lue odluči za više stretch postava. A hoće jer ako će i imati problema u obrani, sve će moći nadoknaditi u napadu gdje će stretch postavama s Loveom ili Fryeom na petici itekako izluđivati Hawkse koji će morati igrati agresivnije nego protiv Bostona (ovdje sjedenje u pozadini i izazivanje protivnika da šutira neće proći), a tu će onda Cavsi lakoćom nalaziti otvorenog čovjeka u postavama gdje će LeBrona okružiti s četiri šutera.

Uglavnom, momenata u kojima će Millsap moći napadati Lovea ili Fryea kroz pick igru ili izolacije će biti premalo, a kako je Millsap nedovoljno pouzdan šuter, teško može nositi napad Atlante (koji je, podsjetimo se, čak i s njegovim elitnim učinkom ispodprosječan). A bez njega nema previše drugih opcija – Teague će moći zabiti pored Irvinga, ali nema sumnje kako će primiti više na drugoj strani pored Kyriea koji zadnjih mjesec dana trpa kao mladić u najboljim godinama (definitivno je našao formu u pravom trenutku). Korver može bježati kroz blokove Smithu, ali ovogodišnjeg Korvera se ionako nitko previše ne boji i neće rastezati cijelu obranu kao lani. Horford u ovom sistemu igra takvu rolu da ne može kazniti Loveove probleme s kretanjem u obrani jer uglavnom predstavlja ispušni ventil, ne napada sredinu, tako da će na njemu Lue bez problema ostaviti i LeBrona i Fryea, ovisno kakvu kombinaciju visokih bude koristio.

A koristit će ih sve, što zbog spomenute kvalitete u napadu koju im daju stretch postave, što zbog manjka respekta prema unutarnjoj liniji Atlante. Naime, kroz utakmice regularne sezone Cavsi pokazali da su itekako spremni ostavljati otvorene visoke Hawksa na perimetru kako bi kontrolirali reket, u biti oni i žele da ovi šutiraju što više, posebice Millsap. Dakle, formacija Atlante ne pali sama po sebi, što znači da bi Millsap i Horford morali šutirati kao Curry i Thompson da ovakvim stilom igre skinu Cavse. A ako će Cavsi kontrolirati reket i ako će LeBron pri tome odsjeći jedan korner (možemo očekivati kako će Bazemorea svesti na promatrača ako odluči igrati sa 100%), napad Atlante svest će se na minimum opcija i iskreno ne vidim načina kako će moći zabiti više od poena po posjedu. A ako vas obrana Cavsa, koja nije oličenje stabilnosti, može dobar dio utakmice svesti na razinu Celticsa i Sixersa, čemu se imate nadati?

CAVS IN 5

5 thoughts on “CAVS VS HAWKS

  1. Sljedeci podkest predlazem detaljnu razradu kuhanja piva, druga runda ionako nije vrijedna govora

  2. znači, ovaj komentar… 😀
    “Kvragu, čak i statisti poput Mozgova i Jeffersona nisu stigli sa seta Walking Deada već sa snimanja One Tree Hilla gdje glume Nathanove suigrače u lokalnoj rekreativnoj ligi.”
    sad ozbiljno, bi li Cavsi s Nathanom mogli protiv Warriorsa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *