17

CAVS @ HAWKS, G1

Raspoloženi Cavsi već u prvoj četvrtini zabijaju 6 trica (Irving je u Curry modu), lete po parketu, šibaju loptu s jedne strane na drugu i bez problema kažnjavaju odluku Hawksa da igraju povučenije i kontroliraju reket, posebice skok. Defanzivno već standardna taktika Thompsona na Millsapu i ignoriranja Horforda na perimetru funkcionira bez greške. U napadu su tendencije gostiju približiti Horforda reketu (bezuspješnih par pokušaja), zabiti trice (rade to solidno) i uopće pokušati pratiti Cavse koji su fizički i atletski nadmoćna momčad. Bud prvi razbija startnu petorku, vadi Horforda i Bazemorea kako bi nosili igru druge postave, ali nova petorka muku muči zabiti. Lue pak ostavlja Lovea na parketu, a Jamesa čuva za početak druge kada ćemo gledati njega i Fryea. Uglavnom, zabavan uvod i ugodnih +11 za domaćine uz dojam da gosti mogu biti sretni što razlika nije i veća.

Cavsi bez ikakvih problema održavaju ovaj razmak i do poluvremena – iako je Bud početkom druge na parketu imao i Horforda i Millsapa kao mali pokušaj iznenađenja, LeBron i Frye nisu imali većih neugodnosti kontrolirati obranu, osim što je Jamesu bilo teže doći do prostora u sredini obzirom da se Horford nije morao gurati s Thompsonom. Početkom treće Cavsi nisu onako tricaški raspoloženi kao na startu, ali obrana funkcionira solidno (najgori njen dio bio je LeBron koji se očito još nije imao namjeru upaliti i koji je prečesto zaboravljao na Bazemorea, bilo na šutu, bilo na cutu, čak je Smith na Korveru ostavio puno, puno bolji dojam), Thompson kupi skokove u napadu, a Love sprema otvorene šuteve iz lijevog kornera. Kako se Bud i dalje drži namjere da rasporedi minute starterima, a Lue ostavlja svoju udarnu petorku na parketu skoro 10 minuta, to Cavsi odlaze na +18.

Međutim, umjesto potpunog raspada Atlanta radi potpuni preokret, koriste opuštenost Cavsa da u zadnje 4 minuta treće naprave seriju 16-2 i dođu na -5. Upada im nekoliko trica (Schroeder dvije, jednom Scott, jednom Bazemore), Schroeder leti po parketu (ali kontrolirano), dok su na drugoj strani Cavsi totalno van ritma, prepušteni Irvingom pimplanju. I samo tako imamo utakmicu. Sad se ono ranije rotiranje isplaćuje Budenholzeru jer na početku četvrte su na parketu opet Millsap i Horford protiv LeBrona i Fryea, praktički Atlanta ovdje ima startnu petorku (jedina zamjena je Schroeder umjesto Teaguea) protiv LeBrona i četiri igrača s klupe, što vrlo brzo rezultira egalom.

Lue nema izbora nego vratiti na parket udarnu petorku koja na rutinu i silu zaključuju utakmicu – napadanje sredine, iznuđivanja faulova, skokovi u napadu. Pomogao je i Schroeder s par izgubljenih lopti, na kojima mu ne treba zamjeriti jer bez njega Hawksi ne bi mogli izvesti preokret (dobar dio završnice parirao je Irvingu i jedan su drugoga anulirali slabom obranom i lakoćom kojom su prolazili u sredinu, posebice Schroeder na 1-4 pick & rollu protiv Irvinga i Lovea). Na kraju se nešto što je tijekom prve 24 minute bilo revija košarke pretvorilo u rudarenje, s tim da je udarna petorka Cavsa pokazala da je dominantna u oba stila (+21 u čak 28 minuta).

Budenholzeru se kockanje s rotacijama isplatilo (a nije da je imao previše izbora obzirom da mu je startna petorka nemoćna), Lue je pak malo pretjerao pokušavajući zaključiti utakmicu sredinom treće četvrtine i ne odustajući od ustaljenih izmjena usprkos izazovima Atlante – da se malo mudrije prilagodio vjerojatno na kraju ne bi bilo potrebe za dramom.

Priliku za popravni imat će uskoro, definitivno će morati naći načina kako više izvući od klupe. Za sada je najvažnije da su Cavsi sami sebi potvrdili kako imaju dominantnu startnu petorku i kako su obrambeno očito još u regularnoj sezoni našli recept za držati Millsapa i Horforda pod kontrolom. I sve to bez potrebe da LBJ odigra u petoj brzini.

THUNDER @ SPURS, G2

Kakva razlika u startu između ove i prethodne utakmice. Thunder zamijenjuje pasivnost u obrani aktivnošću, čak na trenutke i pretjeruju u tome i ostavljaju previše rupa u pozadini. Međutim, dobra stvar je što su Spursi ove večeri odlučili sve promašiti, fulali su barem 5-6 zicera u prve tri minute, tako da se gostima ovakav pristup isplatio, a još nas je San Antonio podsjetio na jednu drugu stranu svog identiteta, koju obično ne vežemo uz momčadi koje ostvare 67 pobjeda u sezoni – ponekad imaju periode kada jednostavno ne mogu zabiti, posebice kada su na parketu s Timmyem i kada pri tome Green ne može pogoditi ni tablu na otvorenom šutu (ili realizirati polaganje u čistoj kontri). Uz koncentraciju dostojnu playoff utakmice, novost kod Oklahome je i Roberson na Parkeru, čime su definitivno zasmetali Spursima da započnu napad, ali, opet, za sve ono što su oni promašili u prvih 6 minuta jedino logično objašnjenje je da im je karma/sudbina/energija matriksa vratila za sve ono što su pogodili u prethodnoj.

Uglavnom, ako su prije dva dana dobili utakmicu u prvoj četvrtini, pokazat će se kako su je ovdje izgubili jer ubaciti 4 poena u 7 minuta i upasti u rupu od -13 na startu, teško prolazi pogotovo kada ste poput Spursa momčad koja se teško vraća iz minusa jer nemate pouzdan šut za tri. Oklahomi se sada već vratilo samopouzdanje, naravno da i oni igraju jednako ružno u napadu, ali nalaze načina zabiti. Posebice dobro izgleda Russ koji nakon svih ovih promašaja i grešaka Spursa ima gomilu prostora u tranziciji. Sreća za San Antonio je što ova drvenost ruke nije zarazna, pa Manu i Diaw donekle ublažuju uvodnu katastrofu te OKC nakon prvih 12 minuta ima samo +8.

Početkom druge Spursi su već Spursi i za čas su u egalu – upadaju trice, Kawhi i Aldridge rade u postu kroz izolacije i ovo je već njihovo ozbiljno izdanje. Međutim, problem obrane 1-5 pick & rolla ostaje, Duncan je imao problema pratiti Adamsa, ista stvar se događa i Marjanoviću kojega Pop šalje na parket da vidi kako će on reagirati protiv centra Oklahome koji igra odlično. Pop eksperimentira, na što ga je možda natjerao i Donovan koji u ovoj utakmici odlučuje odgovoriti svim kritičarima da nije samo fikus – već je na parketu imao smallball postavu s Durantom ne četvorci, postavu s dva centra koje se Spursi posebice boje jer Kanter i Adams u skoku mogu razotkriti činjenicu da San Antonio nema pouzdanu peticu (posebice kad Timmy izgleda više nema dodatnu playoff brzinu), a dao je i popriličnu minutažu Morrowu i Payneu (koji je nastupio i prošlu utakmicu, ali kako je praktički nakon prvih 15 minuta sve bilo garbage time, teško je bilo reći koliko se radilo o tome da mu Donovan vjeruje, a koliko je jednostavno bio očajan) zakopavši pri tome na klupu Singlera (konačno) i Collisona (koji je u ovakvoj seriji čista peta kolona koja više koristi Spursima nego svojoj momčadi).

OKC dakle traži bilo kakav način da ostvari prednost i uspijeva im, čak i pored ovog buđenja Spursa održavaju minimalnu razliku aktivnošću u obrani i povremenim iskrama energije s klupe, a zatim i činjenicom da Russ i KD puno bolje zabijaju, često i izrazito teške šuteve. Na otvaranju treće ubacuju i one otvorene, dok Spursi vrte napad, troše gomilu sekundi, ali pored dužine startne petorke teško dolaze do idealnih prilika. Roberson je sada na Leonardu, dakle obrana Thundera se ne odmara i stalno nešto kombiniraju, dok u napadu i dalje koriste svaku zakašnjelu rotaciju Spursa da ovaj put preko Ibake zabiju otvoreni šut. 1-4 pick & pop, 1-5 pick & roll, dovoljno da se OKC kotrlja dok god su KD i Russ ovako voljni razigravati.

S tim da nije Thunder bio raspoložen samo u realizaciji, već su pokazali netipično strpljenje i u egzekuciji. Vrtili su pokretne napade se jedne na drugu stranu, razvlačili obranu Spursa i napadali tek onda kad bi imali prostora za 2 na 2 akciju. Spursima se nema previše toga za zamjeriti, možda nisu bili onako agilni kao u prvoj utakmici, posebice Aldridge, ali ovom prilikom su branili i puno širi prostor i puno raspoloženijeg protivnika. Jednostavno, odluka je bila izlaziti na pickovima kako bi usporio Russa i KD-a, a ako stradaš od sporednih opcija, jebiga. Dobro, možda im Adams nije onoliko puta trebao zabiti zicer (LMA ipak nije toliko pouzdan kad se treba rotirati u sredini za zaštitu obruča kao u izlascima prema perimetru), tako da su barem 1-5 kombinacije mogli braniti s Duncanom u zoni. Uglavnom, već u idućoj utakmici možemo očekivati da Spursi budu puno konkretniji što se taktike i egzekucije u defanzivi tiče.

OKC tako opet odlazi na desetak poena prednosti i potvrđuju ono što smo znali prije nego je prva utakmica uzdrmala paradigmu, a to je da imaju startnu petorku koja se može nositi sa Spursima (+15 sinoć u samo 16 minuta, dakle tu Donovan još ima prostora za miksati, tipa da u nekim šihtama ipak da prednost Robersonovoj obrani pred Waitersom i njegovim… i njegovim… sorry, ne mogu se sjetiti NBA kvalitete koju tip ima). Problem, opet sukladno ranijim saznanjima, predstavlja klupa – ovaj Donovanov eksperiment s još nižim smallball postavama nije urodio plodom, koliko god hvale vrijedan bio pokušaj da izbacivanjem Singlera i Collisona iz rotacije u korist Paynea i Morrowa dobije potentniji napad koji bi mogao pratiti klupu Spursa, na parketu se ništa nije osjetilo. Manu i Millsa za čas brišu razliku i pred zadnjih 12 minuta utakmica je još jednom u egalu.

Na startu zadnje još jednom OKC na brzinu odlazi u plus, već treći put ove večeri prelako se odvajaju i grade finu zalihu za završnicu. Naime, dok Spursi imaju smallball postavu pod kontrolom, nije im nimalo lako igrati protiv Kantera i Adamsa zajedno na parketu – tu se itekako vidi manjak prave back-up petice na njihovom rosteru, a ovom prilikom ga dodatno naglašava Popova odluka da riskira s dvojcem Diaw-West koji skakački ne može parirati centrima Oklahome. Marjanovićevom rolom u prvom dijelu Pop očito nije bio zadovoljan, ali ovakav rizik mu se još manje isplatio. Da je West ovako nemoćan protiv centara Thundera nikako nije dobra vijest za San Antonio koji ekspresno vraća prvu postavu na parket. Očito će morati ranije razdvojiti Timmya i LaMarcusa da bi jedan bio na raspolaganju u ovim periodima. Uz sve, pokazao se i problem s manjkom još jednog swingmana vrijednog povjerenja – kako je Kawhi odigrao nekoliko minuta kao smallball četvorka, Pop je u vatru bacio i Andersona i to se nije pokazalo mudrim.

U ovim situacijama kada Manu, Kawhi i Green nisu dovoljni za pokriti sve minute na pozicijama 2 i 3, možda bi najbolje bilo sakriti Diawa na Robersonu ili Waitersu i ostati vjeran igri s dva visoka, pogotovo jer onda Diaw na drugoj strani može u postu kazniti bilo koga tko ostane na njemu. Uostalom, Waiters im je i ovako zabio tricu u zeznutom trenutku jer Parker, kojega su skrivali na njemu, nije stigao na vrijeme zatvoriti korner, dakle očito ga smatraju igračem kojega se može pustiti samog na šutu. Ta tri poena manje bi dobro došla ove večeri, ali u široj slici to je jedini ispravan pristup, jednostavno si ne možeš dozvoliti da te dobiju Westbrook i Durant, pa ako moraš poginuti od Waitersa, onda neka bude tako.

Kako god, starteri Spursa bez problema brišu minus jer ovo sada već izgleda kao napad Spursa – pogađaju se otvoreni šutevi, Aldridge rudari pod košem (zabija čak i tricu i uopće je nezaustavljiv). Samo, kako je OKC cijelu večer u odličnom ritmu, domaćini nikako da prelome utakmicu – dolaze do tog poena minusa na završnom rezultatu, uz malo više sreće su mogli i dobiti, ali činjenica je kako je OKC cijelo vrijeme bio za 2-3 posjeda bolja momčad, odnosno kako su uvijek bili korak (ili ako vam je draže koračić) ispred.

Za utjehu Spursima može poslužiti saznanje da su teško mogli odigrati realizatorski goru utakmicu i da su usprkos tome do kraja imali šansu otići na 2-0. Thunder pak može biti zadovoljan načinom na koji su dobili utakmicu – iako su zabili dosta, ni Durant ni Westbrook nisu imali nekakve svemirske partije u kojima su dominirali sirovim talentom, već su praktički pobjedili Spurse njihovom igrom, strpljivom egezkucijom i kontrolom ritma, pa ako hoćete i većom razinom energije. Samo, ovo neće biti dovoljno protiv očekivano boljeg izdanja San Antonia, morat će nastaviti graditi na prikazanome i igrati još učinkovitije ako misle ovo pretvoriti u neizvjesnu seriju. A neće im biti lako rasti formom bez obzira što sljedeće dvije utakmice igraju doma – tu ih adrenalin ponekad previše ponese i lako bi se moglo dogoditi da u višoj brzini izgube dobar dio ove sinoć pokazane zrelosti. Spursi će pak zasigurno igrati na višoj razini sljedeću utakmicu, nema šanse da je otvore s onoliko promašaja, dakle imaju prostora za napredak. Posebice s izmjenama – iako je klupa i sinoć na momente napravila dobar posao, mogu još i bolje, posebice ako nađu načina parirati visokim sporednim postavama Oklahome.

11 thoughts on “17

 1. Ni riječi o spornom trenutku na kraju utakmice. Chuck Kenny Shaq i njegove naočale 10 minuta razglabali. Je li bio faul tehnička išta kada je Dion izbacivao loptu u zadnjem napadu?

 2. Gee,sjecam da si jednom davno imao temu o NBA sudijama,analiza svakog pojedinacno,tipa-procenat pobjeda gostiju kada oni sude itd…a posto vidim da od tada izbjegavas da ih spominjes uopste,kao da ne postoje i kao da nam svima ne kvare ugodjaj gledanja najljepse igre na svijetu samo cu da te pitam par stvari…prvo:kako je moguce da su ovoliko losi uz svu tehnologiju i uz milijarde dolara koje liga ima oni su svake godine sve losiji i losiji,drugo-meni nikad jasno,niti bilo niti ce ikada biti:je li oni stvarno ne znaju,ne vide ili NECE da sude ono sto svi vidimo?…o cemu se radi,”politika”?!…neznanje?…izbjegavanje odgovornosti ako dosudis nesto?!…i trece:je li bas isto ovako “reagujes” 🙂 odnosno ne reagujes i kada gledas utakmice,je li zaista mozes biti koncentrisan iskljucivo na igru kao sto si u svojim postovima?!…ja se to trudim sve vrijeme koliko mogu ali brate ovo je previse sta rade…onaj faul nesudjeni DeRozana na Mahinmiju prekjuce,minus tri Indiane i zadnji napad,sedma utakmica,mislim…sta da mislim?!…nisu vidjeli???…nisu htjeli da sude??!!..ako nisu zasto nisu?!…faul na Wadeu na kraju pete utakmice,nabrajam samo najocitije primjere koji mi padaju na pamet…da ne govorim ovo sinoc u San Antoniu,haos u zavrsnici…da se razumijemo nisam nikakav hater niti sam sitnicav,naravno da i oni grijese kao sto grijese i igraci i treneri,normalno je to i ljudski,i tesko je suditi ovakvim atletama pogotovo u PO,ali ovdje govorim o onim ocitim stvarima o kojima ne treba biti rasprave a stalno se ponavljaju,recimo kad vidim ovo…https://www.youtube.com/watch?v=hfdrP7QX9PM :)…sta reci?..je li i ovo bilo “tesko” za vidjeti?…ko je tu lud,mi ili oni?…a tek o ovome bi se moglo raspravljati,postoje li koraci u NBA ili ne postoje?…ili postoje samo za neke,a za neke ne?…uglavnom,poenta je-koliko god se ja trudio da ignorisem sudije i gledam samo igru sve cesce mi uspijevaju pokvariti dozivljaj,NBA je pojam perfekcije gotovo u svemu a zasto nije i u sudjenju to za mene ostaje misterija.

 3. bez obzira na sinoć, Spurs in 5.

  isto kao i Spursi preklani s MIA u finalu koji isto dobio drugu na strani i onda gudbaj.

 4. @ tyler – napisao sam u postu “uz malo više sreće mogli su i dobiti” i to je po meni sve što treba reći o suđenju. utakmica se igra 48 minuta, svaki posjed je bitan i toliko se fokusirati na jedan, o kojem odlučuje treća strana, stvarno je besmisleno. a da su mi Shaq i Kenny i Chuck ikakva vodilja u životu i da gubim vrijeme pratiti što oni misle, nisu i ne

  @ manu – naravno da ima smisla pričati o sudcima jer svaki od njih ima svoj stil, većinom su izrazito domaćinski nastrojeni (zato se čak i utakmice u playoff seriji znaju razlikovati u tempu i stilu igre jer sudci se prilagode onome što paše domaćinu), oni najbolji se trude držati balans, a neki i pretjeruju kad svaku 50-50 odluku donose u korist gosta (doduše, od kada je u penziju otišao Crawford sve je manje likova s mudima i sve više ove bezličnih robota). ali, ono što nema misla je živcirati se zbog njih.

  fokusirati se na njihove loše poteze pored ovoliko sjajne akcije? kao da čovjek ima izbor između 5 pršuta, kulena, pancete i parizera i on izabere parizer. plus, ako će se čovjek fokusirati na takve stvari na koje nema utjecaja, a stvarno ne znam zašto bi, sudci su nužno zlo da bi se odigrala utakmica i kao takve ih treba prihvatiti, onda će neminovno popizditi i ako je pametan, prestat će gledati ono što ga frustrira. ja košarku gledam radi košarke, svaki posjed jednako, fokusiram se na bitno (igru momčadi) i ovo doživljam čisto kao vremensku nepogodu, jebiga ponekad pada kiša i svejedno ideš na posao.

  dodatan razlog zašto se ne živciram oko sudaca je što smatram da nisu nepošteni već samo usrani od straha. također, uglavnom se pokaže da iako znaju utjecati na bitne posjede, oni nisu ti koji utječu na rezultat jer rijetko kad izgubi momčad koja to nije na neki način zaslužila, pogotovo u playoff seriji. evo, sinoć su Spursi mogli imati 2-0, al zato što nisu jel kriv sudac ili činjenica da su promašili 565 zicera u prvih 5 minuta?

  i još nešto, NBA je daleko od savršenstva u bilo čemu. kao i sve u čemu sudjeluju ljudska bića nesavršena je, što u izvedbi na parketu gdje se rijetko dogodi da se ega i teorija stope u nešto više od igre (primjer Warriorsa ili Spursa), što u njenom marketingu ala McDonalds za najšire mase koje mene osobno tisuću puta više iritira od suđenja (majke mi, ubio bi se da moram sjediti u dvorani i istrpiti sve one glupe time-outove, uvodne špice, dim i slična sranja), da ne govorim o razvučenosti cijelog događanja (gledaš li utakmicu uživo, ne da imaš vremena pisat izvještaj, već ti ostane i za napisati nastavak Moby Dicka).

  ništa u životu nije perfektno, istina je samo u očima promatrača (i aktera) koji biraju na što će trošiti svoju energiju. košarka je takav sport u kojem su pravila ionako tako nakaradna da je sudac bitan ne kao neki vrhovni moralni uzor već čisto da usmjerava promet otprilike podjednako u oba smjera, da se netko ne bi osjetio previše zakinut (cilindar? kontakt? to su tako apstraktne stvari da s njima uopće ne treba razbijati glavu, bitno je da se donekle ima konstanta kod njihova tumačenja u jednom periodu, odnosno ako si nešto ovaj napad sudio faul momčadi A, moraš i momčadi B, a onda već za 5 minuta to ne mora biti faul)

  ukratko, NBA suđenje neće nikada biti perfektno jer je u rukama ljudi koji definitivno ne ulažu takvu količinu radnih sati u brušenje svojih vještina kao što rade igrači ili treneri, a niti liga ima interesa previše ulagati u njih i njihov razvoj jer ih i sama doživljava kao trinaesto prase. a ako to ne možeš prihvatiti, onda ili si previše mlad, ili ćeš umrijeti mlad od stresa uzrokovanog stvarima na koje ne možeš utjecati 🙂

  a kako je jedini lijek odricanje od gledanja sporta, što nikome ne preporučam (za razliku od praćenja politike koja isto tako živcira nepravdom i koju definitivno preporučam izbjegavati), onda trebaš naučiti kako usmjeriti svoje interese na ono što te stvarno veseli

 5. Gee da li mislis da je za Sparse bitno da Kawhi cuva Russa a Danny Duranta ili bi i obrnuto bilo pametnije? Mislim Pop je sinoc ovako forsirao, kao Kawhi je veci pa da uspori malo Russa, medjutim nije bas islo. Ocekujes li da u sledecoj tekmi ovo promeni? Takodje, mislim da Pop mora da vodi racuna da njegovi swingmani prate minutazu OKC strelaca, jer ne sme da dozvoli da vadi Greena ili Leonarda ako su KD i Russ na terenu, odnosno da ne dozvoli da Ginobili cuva Russa odnosno Anderson KD sto je sinoc bio slucaj u pojedinim sekvencama.
  Nisam primetio u tekstu da si istakao nesto sto je meni bas zasmetalo u odbrani Sparsa, a to je preuzimanje. U postavljenim napadima su primili bar 20 poena direktno iz preuzimanja, kada LMA ostane na Russu ili recimo Parker/Mills na KD, to su ovi maksimalno kaznjavali. Mislim da tu igrac koji cuva screenera mora izaci na blok 90 stepeni, za pola tela, samo koliko da uspori ballhandlera kako bi izbegli preuzimanje, inace to je smrt za odbranu. I daj makar malo pohvali konobara, sinoc je u finisu fino bio odsekao Leonarda, s obzirom kako je inace uzasan, bio je super sinoc 😀
  A sto se tice sudjenja u Evropi i NBA imam primetio sam sledecu razliku. Kada igrac krene sa loptom u dribling i nakon driblinga se zaustavi nakon dva koraka (kao fintiranje), to bi morali biti koraci, i u Evropi se sviraju tako da to retko ko i pokusava. Medjutim, u NBA slasheri to maksimalno koriste i tako potpuno razoruzavaju visoke pod kosem, ta finta stvarno ne sme biti dozvoljena, medjutim, to se u NBA nikada ne svira kao koraci. Znas li zasto? Da li je to zvanicno, ili precutno pravilo? Pogledaj zadnji napad Toronta u G7, Derozan je bas to uradio 5 sekundi pre kraja na +3, i sudije umesto da mu dunu korake i vrate loptu Pacersima, sviraju naknadno faul i to je kraj. Hvala i pozz

 6. Milina izvještaj, milina komentar o sudijam u Doktor House stilu

 7. Gee,niti sam previse mlad niti se previse zivciram :),u stvari ne zivciram se uopste(glupo se zivcirati zbog stvari na koje ne mozes utjecati,to naucis prije ili kasnije,sto prije to bolje),ja ti samo pokusavam reci to da cak i nekom ovakvom-u sustini kao i ti,ko uziva u igri i koncentrise se na nju ugodjaj uspiju pokvariti ovi nesposobnjakovici koji ne znaju da rade posao za koji su debelo placeni(sad zamisli kako je onima koji placaju skupe ulaznice i navijaju za svoj tim,ocekujes vrhunsku uslugu za cijenu koju si platio,a dobijes…to sto dobijes 🙂 o tome se radi),ja sudije uopste i ne primjecujem dok se sami ne stave u prvi plan,ali jednostavno mi vrijedja zdrav razum kada gledam sve one gluposti koje ne mozes nikako ignorisati, ali pogodio si sa onim da “ne ulažu takvu količinu radnih sati u brušenje svojih vještina kao što rade igrači ili treneri”,e to jeste problem…a i zasto bi ulagali,zasticeni su k’o bijeli medvjedi,samo ih spomeni dobices po dzepu(Stan Van Gundy i recimo Marc Cuban su rijetki koji se ne boje reci sta misle o njima) :),mislim da je to najveci problem-sto nisu izlozeni nikakvoj kritici niti posljedicama a profesionalci su i zive od toga…i da ne mislis slucajno da ovo pisem jer sam navijac San Antonia :),sinoc lose sudjenje na obje strane,na kraju imas kontru tri na jedan kojom mozes rijesiti utakmicu,ne das kos,sam si odlucio o svojoj sudbini,nemas se na koga zaliti…a o “savrsenoj” NBA sam mislio u smislu organizacije citave lige van parketa,ako je vec sve na vrhunskom nivou kako na tom nivou ne mogu biti i sudije?…i kad vec spominjes gledanje utakmica live,e to je prava nocna mora za svakoga,to si u pravu…vrhunac svega je kad nekako prezivis jedan time out,onaj dugacki,krene igra i odigra se jedan napad i onda opet neko zatrazi time out :),ko nema league pass zna dobro ovaj osjecaj

 8. @ komsija – ne mislim da je presudno, očekujem miksanje zaduženja do kraja serije. sinoć je možda malo više posjeda Leonard bio na Russu, već u sljedećoj možda će ih više biti na Durantu. što se preuzimanja tiče, ne sjećam se da su baš toliko bila problematična, pogotovo ne u Russovom slučaju. dosta puta je na njemu ostao visoki jer je dosta napadao kroz tranziciju pa bi ga preuzeo najbliži čovjek, a onih nekoliko puta što ga je preuzeo LMA ubacio je šuteve preko ruke koji su isto tako mogli i ispasti. logika Spursa je očito bila ne ostaviti prostora za ulaze, tako su riskirali s izlaskom na pick & rollu, a kad bi se 2 na 2 akcija pretvorila u izolaciju često nisu imali izbora nego ostaviti vani visokoga koji je već izašao pomoći. s tim da se slažem da moraju više igrati zonski iduću tekmu s visokima, previše su poena poklonili na obruču da bi se ovakav pristup pokazao opravdanim.

  što se koraka tiče, u NBA je legitimno nakon drugog koraka stati i fintirati na stražnjoj nozi ili s obje ako je u pitanju doskok. kod ovog DeRozanova poteza jedino je upitno da li je već treći korak bio na podu prije nego je pustio loptu, ali sam pivot je bio legitiman. ako sam skužio što misliš, a nisam siguran 🙂

 9. @gee – naveo sam TNT ekipu iz zezancije niti su neki veleumi niti neka vodilja ali jesu zabavni. Shvatio sam što želiš reći oko suđenja međutim zaslužilo je barem neku rečenicu u ovakvim (usput genijalnim) osvrtima čisto jer ti uvijek koristiš riječ kontekst. U kontekstu ovakve serije jedna pobjeda ili poraz zbog očigledne sudačke pogreške može (a ne mora) značiti peti prsten Timiju ili prvi Durantu, a time usmjeriti ligu ka ostanku Duranta u OKC-u ili prelaza u drugu franšizu. Sumnjam da bi je preskočio da je u sedmoj utakmici posljednji posjed. I imaju mnogo više utjecaja ti isti suci nego im daješ za pravo (pada na um onako na prvu pljačka protiv Webberovih Kingsa). A zamaranje nepotrebnim, pa zar cijela ova priča ima smisla kada će Golden State osvojiti? 😉

 10. @ tyler – ne može sudačka pogreška donijeti nikome prsten, za tako nešto u seriji od 7 treba se dogoditi cijeli niz sudačkih pogrešaka (barem 4 s tim da bi onda morali imati 4 završnice odlučene jednim posjedom, jel). Kingsi? gle, kad u sedmoj utakmici Shaq gađa slobodna 11-15, a tvoj centar i budući GM 5-10, nisu ti krivi sudci nego to što je protivnik za dlaku bio bolji kad je bilo najvažnije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *