RAPTORS VS HEAT

Preostali matchup druge runde na papiru garantira neizvjesnu seriju. Međutim, iako su se obje momčadi provukle kroz prvu rundu, dojam je trenutno na strani Heata i to ne samo zato što su trenutno u boljoj formi, ima nešto i u matchupu (Raptorsi su se prošvercali u drugi krug s negativnom koš-razlikom, to nikada nije dobar znak). A jesu bolji, renesansa Heata koja traje od all-star pauze i njihova transformacija u smallball mašinu nekako su se poklopile s padom forme Raptorsa, posebice u obrani, te su obje momčadi ostvarile gotovo identične učinke u drugom dijelu sezone. Dakle, iako su Raptorsi u playoff ušli s 8 pobjeda više, u drugom dijelu sezone njihovih 21-9 su u rangu s Miamievih 19-10, a gledajući učinak Heat je u tom periodu čak i bolji za skoro 2 poena na 100 posjeda zahvaljujući kvalitetnijoj obrani. Kako su igrali samo jednu međusobnu utakmicu u ovom periodu, ovih 4-0 Toronta u sezoni slobodno možete baciti kroz prozor jer, u toj jednoj koja je relevantna i koja se igrala u Torontu, gosti su izgubili tek u produžetku iako su igrali bez Wadea.

Praktički, kako je i pokazala ova prva runda, momčadi od 2 do 8 na Istoku su gotovo u istoj klasi i stoga ovu seriju definitivno ne treba promatrati iz kuta rezultata kroz 82 utakmice regularne sezone. Puno je važnije što su Raptorsi, osim pada kvalitete u obrani, odjednom u situaciji da igraju s ovom nekom defektnom Lowryevom verzijom, dok je Miami na drugoj strani u odličnoj šuterskoj formi. Prvu rundu su završili s 41% šuta za tri protiv jedne solidne obrane za tricu, a ovdje ih čeka druga najgora obrana perimetra uopće (samo Sunsi su bili gori) koju su upravo izrešetali Pacersi, u najboljem slučaju prosječna tricaška momčad.

Sad, trica nije toliko bitno oružje Miamia jer i dalje ne troše više od četvrtine posjeda na nju, ali ako će je nastaviti gađati 40%, napravit će ogroman posao pošto sumnjam da Raptorsi mogu preko noći promijeniti svoj defanzivni identitet koji se prvenstveno bazira na zatvorenom reketu.

Perimetar će biti itekako bitan i u suprotnom smjeru gdje Toronto ovisi o tome kakvim postotcima sporedne opcije spremaju povratne koje im bacaju Lowry i DeRozan. Problem je samo u tome što Miami ima jednu od najboljih obrana perimetra u NBA, što su upravo potvrdili i protiv Hornetsa koji su bili puno opasnija tricaška momčad od Raptorsa. Taktika tjeranja šutera s trice i usmjeravanja na ulaz gdje ih u reketu čeka Whiteside, što obično rezultira dugim dvicama (po tome koliko tjeraju protivnike na šuteve između reketa i perimetra Heatovci su top 5 u ligi) pokazala se uspješnom. Sad, Toronto u DeRozanu ima opako oružje s tih pozicija, ali DeRozan je više igrač volumena nego učinkovitosti i Miami može živjeti s njegovih 30 poena iz 26 pokušaja ako će zaustaviti sve ostale opcije.

S tim da se opet moram vratiti na Lowrya – da čovjek igra kako je igrao najveći dio godine, birao bih Toronto u 7, usprkos tome što je ovo relativno povoljan matchup za Miami, jer ta kombinacija slobodnog DeRozana, raspucanog Lowrya i prednosti domaćeg parketa bila bi preteška prepreka čak i za Heat u top formi. Ovako, ako će Lowry šutirati ispod 40% zbog tog lakta ili jednostavno loše forme, Miami je apsolutni favorit.

Da se vratim na slobodnog DeRozana – pod tim ne mislim samo da će mu Heat svjesno puštati šuteve s poludistance, već i da Miami jednostavno nema stopera u startnoj postavi koji bi ga mogao držati pod kontrolom kao što je to radio George. Winslow je najbolje rješenje koje Miami ima i on bi trebao čuvati DeRozana u onim trenutcima kada igra s drugom postavom i eventualnim završnicama ako tako bude nalagala situacija, ali na početcima prve i treće četvrtine na njemu će biti netko od trojca Johnson-Wade-Deng. Tu je opcija gomila i Spoelstra se može odlučiti za svaku od njih. Dobro, Wadea će vjerojatno radije sakriti na Carrollu ili Pattersonu, ali tko god da dobije zadatak morat će se prvenstveno fokusirati na to da smeta dužinom i što više spusti postotke šuta DeRozanu zatvaranjem iz razmaka, nikako ne presing igrom, jer ih DeRozan može lakoćom pretrčati.

Uglavnom, bit će ovo puno povoljniji matchup za najboljeg strijelca Toronta, ali, kao što smo već rekli, Miami će s njegovim poenima moći živjeti dok god drže perimetar pod kontrolom. Sljedeća bitna stvar za Heat je kontrola reketa i tu je itekako važno da Whiteside nastavi sjajnim igrama. Dobra vijest je da ga Valanciunas ne može izvući iz reketa kao što nije mogao ni Zeller, odnosno da je puno manje opasan kao post-up strijelac od Jeffersona. Sad, dovoljno je snažan da se gura u sredini i kupi skokove u napadu, što će svakako biti novi tip izazova za Whitesidea koji je protiv Jeffersona pokazao da se ne nosi najbolje u kontaktu s nepokretnom masom, ali dobra vijest za Heat je što u napadu Toronto nema naviku spuštati loptu Valanciunasu u post, tako da će centar Heata imati dovoljno prilike smetati na obruču bekovima Raptorsa prilikom ulaza.

Obrambeno pak Jonas i dalje previše pliva čim stupi korak izvan reketa, što bi Whiteside mogao iskoristiti za zabiti pristojnu kvotu zicera utrčavanjem iza njegovih leđa.

Ni u ostalim matchupovima Heatu ne prijeti veća opasnost od upadanja u probleme. Ovakav Lowry je čak minus ako će Dragić nastaviti igrati kao u zadnje dvije utakmice protiv Hornetsa – ne samo da će zabiti više već ga Lowry neće moći ni čuvati, što znači da će Casey trebati raditi novu raspodjelu obrambenih zaduženja. A dok Toronto ima uglavnom spot-up igrače na pozicijama 2 i 3 na koje možeš sakriti manje aktivne starije građane kao Wadea i Johnsona, Miami je duž perimetra krcat sposobnim driblerima i strijelcima iz izolacija koji mogu iskoristiti mismatch.

Deng ne bi trebao imati problema u nijednom obrambenom zaduženju, a otvorenih trica će imati skoro kao da ga i dalje čuva Kaminsky. Johnson bi vrlo lako mogao nadigrati Carrolla kao što je i Williamsa veći dio serije protiv Hornetsa, u oba slučaja se radi o ne pretjerano brzim igračima koji ne mogu kazniti njegov manjak pokretljivosti, odnosno koji su mu taman po mjeri da ih može nadjačati 1 na 1.

Kako su se Richardson i Winslow već potvrdili kao defanzivni specijalci, Miami usprkos manjku stopera poput Georgea i Hilla može držati Torotno na lošim postotcima u napadu. Praktički, njihov jedini problem je manjak tog osmog čovjeka u rotaciji, točnije back-up centra, ali obzirom kako je Biyombo bezopasan u napadu, možda im u ovoj seriji Amare-McBob dvojac bude od više koristi nego u prošloj seriji, barem kao šuterska opasnost s lakta.

Raptorsi, pod uvjetom da se Casey ne odluči za regres i vrati Scolu u rotaciju (iako bi Luis možda protiv McBoba i Amarea mogao dobiti priliku), također imaju 8 (8 i pol) igrača na koje mogu računati, ali teško će ostvariti prednost jer Joseph i dvojac Powell-Ross (njih vodim kao tog jednog i pol igrača, praktički Ross je revolveraš u rangu Greena i sve što dobiju od njega u ovakvoj seriji je bonus) ni taktički ni energetski ne donose ništa čemu se Heat sa svojom rotacijom ni bi mogao suprostaviti. Eventualno bi Casey mogao povećati postave kao što je to napravio Clifford, dakle da eventualno riskira sa Scolom na Dengu kako bi u suprotnom smjeru dobio kvalitetu više u postu. Sad, vidjelo smo kako je to završilo, tako da je ovo čisto potez za slučaj krajnje nužde.

Ukratko, Toronto će ovu seriju morati dobiti kroz udarne opcije, ono lešinarenje kroz učinak klupe, kad su gomilali minute Lowryu i DeRozanu da konačno nešto zabiju, ovdje neće proći jer Miami ima nešto korisnih tijela na raspolaganju za razliku od Pacersa.

Dakle, Heat ima obranu, dovoljno duboku rotaciju i dovoljno talenta prema naprijed da ovu seriju okrene u svoju korist. Naravno, kako je ovo u suštini i dalje momčad koja ovisi o Wadeovom učinku u ključnim trenutcima, daleko su od sigurne oklade i sve što grade vrlo lako se može raspasti, kao što se skoro dogodilo usred serije s Hornetsima.

Ali, s druge strane, ako Lowry (opet trubim isto, ali što mogu kada je to stvarno ključ serije) i bez Hilla na sebi nastavi biti neučinkovit, onda će praktički Toronto ovisiti još više o DeRozanovim odlukama nego Miami o Wadeovim. A Dwyane, iako je daleko od nekadašnjeg sjaja i kao prva opcija vam ne garantira apsolutno ništa osim povemenih podsjećanja na bolje dane, još uvijek je bolji košarkaš od DeMara. Kad i to uzmem u obzir, uz sve ranije rečeno, jednostavno nemam izbora nego odigrati na Miami.

HEAT IN 6

1 thought on “RAPTORS VS HEAT

  1. Deng je poprilično dobro rješenje za probleme DeRozan kategorije. Nepokretne fosile Wade i Joe potrpaju na Pattrersonu i Carolu.
    Očekujem da Heat svaki pick DeRozana radi svić, a na kontra strani se nadam da će nekako oživit Nets-Raptors dvoboj i da se Spot up Joe vrati u svoju Iso Joe rolu protiv DeRozana.
    Jedini match up što bi Raptorsi mogli dobit je onaj na sf i centru ostalo više vjerujem neefikasnosti Wadea, probuđenom Dragiću i Dengu koji se očito bori za zadnji odličan ugovor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *