25

THUNDER @ SPURS, G5

Ništa Pop ne poduzima po pitanju napada, gledamo opet iste probleme s Duncanom i jezivo otvaranje Spursa koji u prve 4 minute igraju možda i svoj najgori period u seriji. Ima zato promjena u obrani gdje Spursi povlače Leonarda s lopte u pozadinu – umjesto da otvori utakmicu na Westbrooku i da se onda kasnije šalta na Duranta, Kawhi je sada na Robersonu, što prevedeno znači da igra libera. Ima smisla jer Spursi su imali užasnih problema s pomaganjem pomagaču do sada, a ovako nakon udvajanja na Durantu ili Westbrooku imaju Leonarda u sekundarnoj rotaciji koji je vjerojatno u cijeloj ligi najkvalificiraniji za takvu rolu. Samo, koliko god ovaj potez bio taktički zanimljiv jer s njim Spursi drže pod kontrolom sporedne opcije Oklahome, toliko je stvarao problema jer držiš Parkera na Westbrooku, što znači da Russ može nesmetano igrati 1 na 1 i zabijati s poludistance ili u reketu kad se sjeti. Istina, možda je dio plana Spursa i tjerati Westbrooka da troši što više posjeda kako bi ih manje ostalo za Duranta, ali Russ, usprkos svim trenutcima ludila koje još uvijek zna pokazati, igra pod kočnicom, pogotovo u ovim ranim fazama utakmice, tako da OKC nema ni približno problema sa zabijanjem kao Spursi.

Domaćini su živnuli odmah čim je s parketa maknuta Duncanova mumija, stižu u egal, ali usprkos solidnom ulasku u utakmicu rezervi, ništa manji problem u ovoj seriji od produkcije s pozicije petice postala je i klupa Oklahome koja do kraja četvrtine opet radi prednost. Znamo kakav je bio plan, starteri održavaju egal, klupa radi razliku, ali čak ni Manu ni Boris više nisu bitni od kada je Donovan sredio rupe odustajanjem od smallbala i jahanjem visokih postava. S dva centra u sredini, Durantom kao liderom druge postave i korisnim Waitersom u spot-upu (a priliku je sada dobio opet dobio i Foye koji je odlično reagirao u završnici prošle tekme) OKC je tako našla protuotrov za najbolju klupu regularnog dijela itekako zaslužnu za sve one pobjede Spursa. I taj Donovan čovječe, tip najveći dio sezone izgleda kao da nema pojma što se događa, onda u drugoj utakmici pokuša baš sve (i nekim čudom dođe do pobjede u svom tom kaosu) i skuži dvije prilagodbe koje treba ponijeti dalje (prva je ignorirati Duncana u napadu i igrati s centrom u zoni, druga je raspodijeliti 96 minuta pod košem na tri visoka koja ima) te praktički matira Popovicha.

Koji opet ne pokušava ništa radikalno poput davanja prilike smallballu ili barem drugačije raspodjele minuta kako bi Manu i Boris igrali više s Leonardom, Aldridgeom i Parkerom/Greenom. Stvarno, zašto Diaw ne bi igrao Duncanove minute kad Timmy ionako ne brani obruč već također izlazi na 1-5 picku, takvu rolu može odraditi i Diaw, a kao plus u napadu definitivno može izvući Adamsa iz reketa ili barem natjerati pokretnijeg Ibaku koji se zalijepio za Aldridgea da ga preuzme i tako napravi malo više prostora za Aldridgea. Odnosno, zašto Manu ne bi bio play u napadu, a kao plus u obrani može dužinom i brzim rukama smetati Russu puno više nego Tony ili patuljak Mills. Ili kad smo već kod Millsa, ako je cilj mahati Westbrooku crvenom krpom pred nosom, onda startaš s njim – nema šanse da bi Russ mogao odoliti završavati baš svaki posjed ako bi pred njim bio ovaj bucmasti dječak.

Uglavnom, nakon što su klupe izmjenile brojeve, na parketu su opet starteri (gosti uspijevaju pronaći Durantu čak i vremena za mali odmor u drugoj obzirom koliko se naradio predvodeći klupu, a Spursi ni to što je Morrow na parketu ne uspijevaju iskoristiti) i gledamo sličan razvoj događaja dok Pop u zadnjih nekoliko minuta nije, makar sramežljivo, krenuo s eksperimentima. Manu je stalno na parketu, Duncana mijenja Diawom, a onda nekoliko posjeda priliku dobiva i smallball postava s Manuom umjesto Duncana – dovoljno za otići na odmor s +5, što je, obzirom da su gosti bili ti koji su vodili najveći dio utakmice, popriličan uspjeh. Da stvari odjednom djeluju bolje za domaćine pripomogao je i Donovan koji opet pokušava jahati par Kanter-Adams u završnici što mi nema nikakvog smisla pored Ibakinih elitnih 3&D kvaliteta (upalilo je prošli put, ne znači da odmah mora postati standard, pogotovo ako Spursi na parketu nemaju Duncana ili Westa) i koji u smallball postavi od tri moguća visoka bira Kantera za rolu jedinog centra uz 4 beka iako je za nju vjerojatno najmanje osposobljen (Foye je na parketu umjesto Adamsa).

Početkom treće obje momčadi se muče kreirati (ova taktika s Leonardom u pozadini, uz to što je ograničila zicere za Adamsa i Ibaku, definitivno je razotkrila postave s Robersonom, Spursi sada imaju ekvivalent ovome kako Adams ignorira Duncana, što u principu omogućuje i Ibaki da igra ovako striktno na Aldridgeu ma gdje se nalazio), a onda domaćini dobivaju super bonus u vidu par Greenovih trica i jedne kontre koju je istrčao za povećati prednost s 5 na 13. Sad je red na Oklahomu da se nekako trgne, a način za izvesti tako nešto je očit – dati Westbrooku odriješene ruke da počne koristiti snagu protiv Parkera i Millsa. Već nakon nekoliko akcija Pop shvaća namjere protivnika i prebacuje Leonarda na Russa, ali Westbrook ne staje s napadanjem sredine i prije prelaska na klupe OKC je na -7.

A onda se opet događa već opjevani problem klupe San Antonia koja nema rješenja za Duranta. Serija je sad u fazi kada se ovakve greške ne smiju događati, ali Pop opet ostavlja Andersona na parketu dok su i Leonard i Green na klupi – kako je moguće ne prilagoditi rotacije da ti jedan od 2 stopera nije na parketu kada i najbolji strijelac protivnika? OKC za čas stiže na -3, dakle još jednom su dobili bitku klupa, a osim Duranta na pikniku treba istaknuti i Foyea koji je opet zabio otvorenu tricu iz kornera (koju Spursi ostavljaju po defaultu, samo što Foye nije Roberson i očito ne možeš na njemu sakriti Millsa). Mislim, čovjek ima samo jednu NBA vještinu, to što može pogoditi otvorenu tricu, prošlu utakmicu te je skoro ubio istim tim šutom, a ti ga ostaviš samog jer ti trebaju sva raspoloživa tijela za braniti Duranta. Također, ne treba ni naglašavati da igra s dva centra u ovim momentima bez problema drži pod kontrolom Diawa i Westa.

Na startu četvrte Pop na parketu odmah ima i Leonarda i Aldridgea protiv Duranta, Green ubacuje još jednu tricu, ali sve je uzalud, ovaj Thunder jednostavno ima dozu samopouzdanja kakvu valjda nisu imali cijeli sezonu, očito vjeruju da mogu ravnopravno sa Spursima. Koji rade netipične greške u obrani u najgorim mogućim trenutcima, kao prilikom Durantove trice za izjednačenje kada u tranziciji nitko nije pratio najboljeg tricaša protivnika. Ovakvi brain fartovi se događaju Kingsima, ali Spursima? Svašta.

Uglavnom, Spursi se lagano počinju rušiti, a OKC raste iz minute u minutu. Kako su Westbrook i Durant sad već totalno razigrani, Pop se vraća standardnom pokrivanju kojega je koristio veći dio serije, dakle Kawhi na Russu, Green na Durantu i preuzimanje na picku, dakle poanta je usporiti ovaj dvojac, što jasno odmah otvara prilike u pozadini Adamsu i Kanteru koji su opet Donovanov izbor za zaključiti utakmicu i već je nevjerojatno da Pop ovakvo stanje na parketu ne pokušava izazvati promjenama već uporno igra s Duncanom i Westom kao peticama na kojima bez problema možeš sakriti Kantera defanzivno (što bi sve imalo smisla da oni mogu kontrolirati skok, ali kako ne mogu, čemu služe na parketu?). Praktički, već duži period Spursi žive od Greenovih trica, ubacuje čovjek još jednu (stavio ih je 6 od 8 koliko je zabio kolektiv), ali čak ni ovakva njegova utakmica, uz kvalitetnu i pametnu obranu veći dio večeri, nije bila dovoljna.

Iz dva razloga – onaj prvi, klupu koja je od rješenja postala problem već smo opjevali, a drugi je isto očit da očitiji ne može biti. Kada stvari zaguste, OKC jednostavno može računati da će KD i Russ izvući nekakav poen iz guzice ako treba (posebice je sinoć takve ubacivao Westbrook, neke trice je potezao čisto da ne istekne napad i uglavnom su upadale). Spursi ne mogu računati na ništa slično, Tony već nekoliko sezona nije taj, LMA nije nikada ni bio, a Kawhi još nije postao (ako ikada i hoće). Još do prošle sezone su barem imali Duncana kojem su mogli baciti loptu u post da nešto smisli, sada je i to prošlost i sva jalovost Spursa u napadu bila je itekako vidljiva u ovoj situaciji.

Opet, usprkos svim problemima, na 4 minuta do kraja i dalje imaju +6 jer im OKC redovno servira prilike za tranziciju – gosti su izgubili čak 20 lopti protiv ove poboljšane obrane, opet su imali više izgubljenih nego asista, Spursi su konačno nešto zabijali s perimetra, a Russ i Durant su, do završnice kada su zbog maloprije spomenutih razloga konačno do zraka došli Adams i Kanter, zabili dvije trećine poena momčadi. I čak i ovakvo old-school izdanje im je bilo dosta za ukrasti utakmicu u gostima i to na parketu kojega nitko do njih nije mogao osvojiti cijele godine.

Kako? Pa, osim toga što i sami imaju izbrušen obrambeni plan, gosti su maksimalno koristili prednost u mišićima da dominiraju u reketu, posebice u napadačkom skoku gdje su Adams i Kanter produživanjem posjeda nadoknađivali manjak efikasnosti u kontroli lopte. Spomenimo samo kako su u 60-ak minuta ukupno Kanter i Adams zabili 20 poena uz 53% realizacije i čak 24 skoka, od čega 9 napadačkih, dok su Timmy, West i Diaw, u također 60-ak minuta, zabili 9 poena uz 19% šuta i mizernih 7 skokova. Plus, agresivnost u ulazima njihovih udarnih opcija donijela im je hrpu laganih poena s linije slobodnih dok je kod Spursa jedino nešto kopao LaMarcus. Kawhi i Tony su za napasti birali isključivo čiste situacije te su zajedno ubacili 2 slobodna. Kanter i Adams ubacili su ih pak 4.

Najluđe od svega, već drugu utakmicu za redom u clutchu gledamo OKC kako dominira. Ili Durant zabija sve što poželi, ili Westbrook ide glavom kroz zid kao sinoć i nosi sve pred sobom na putu do obruča. Sad, to su stvari na koje su morali biti spremni, ali one koje predstavljaju puno veći problem su ta nemogućnost da se brane od Adamsa i Kantera i da zabiju kad je najpotrebnije. Mislim, ova momčad Oklahome kroz sezonu nije mogla završiti utakmicu da bi sada odjednom izgledali kao da imaju povećano srce. Kanter na parketu nije cijelu godinu mogao izdržati par bitnih defanzivnih posjeda dok nije naišao na Spurse. Koji su, kao, vratili twin towers košarku u modu. Da bi se njihovi tornjevi raspali čim su naišli na dva tipa koji izgledaju kao da žive u baraci na planini.

Jasno, OKC ima svojih problema koji se itekako mogu iskoristiti, stoga je ova serija daleko od gotove. Ali, nevjerojatna je upornost kojom Popovich inzistira na nečemu što očito ne funkcionira i po čemu ova serija podsjeća na onu protiv Dallasa kada mu je trebalo tri utakmice da se prilagodi. Sinoć su Spursi imali +8 kada su uz udarni trojac igrali Diaw i Manu, a koristili su ovu kombinaciju samo 3 minute. Smallball postava nije dobila ni 60 sekundi. Mislim, obzirom na probleme u skoku očito da ne mogu koristiti ovakve postave najveći dio utakmice, ali pola? Apsolutno.

2 thoughts on “25

  1. Serija još nije gotova, ali osim tebe ne vidim baš po (boljim) američkim medijima koji prate NBA da se Popovicha poziva na odgovornost zato što Spursi vise o koncu. Priča se o Timmyju da je gotov, o Parkeru, o boljoj Oklahomi… ali tko je kriv što Donovan odjednom izgleda ko Carlisle? A baš je tako izgledao u petoj. Durant na parket kad je Slo-Mo u igri, kad su Diaw i West tandem onda igraju Adams i Kanter, balansiranje između Robersona i Waitersa, Foye umjesto Paynea… Jedini flop mu je bio uparivanje Kantera i Collisona u jednom momentu druge četvrtine kada su Adams i Ibaka skupili 2 penala.

    A Popovich? Andersonu previše minuta, postave bez Greena ili Leonarda, premalo napadanja Kantera kada je ovaj na parketu, bez promjene ritma sa small-ballom. Umjesto da izazivaju Ibaku tako da mu zalijepe Parkera oni izazivaju Westbrooka. Sjajno. Ok, radikalno je, ali Ibaka osim skok šuta ne može zabiti ništa, zašto ne pokušati? Gdje je Simmons i čime je Anderson zadužio Gregga? Zašto se u potpunosti ne razdvoje minute Diawu i Westu, trećoj najgoroj skakačkoj kombinaciji Spursa u ovoj seriji (najgoroj kada se u obzir uzme samo ozbiljna minutaža)? Isto vrijedi i za Duncana i Aldridgea koji samo smetaju jedan drugom. West-LaMarcus (starteri), Boris-Timmy (klupa) bi moglo funkcionirati.

    Da, ne znam, Doc Rivers ima ovoliko loših poteza po utakmici davno bi bio razapet i označen ko Pedro. Ali zbog Popovichevog autoriteta i ugleda u javnom diskursu se ne priča baš o ovim temama. Možda se čeka ishod serije, ne znam, ali još od lani i Clippersa čini mi se da Greggara nije što je bio. On ili njegovi asistenti.

  2. Mozda je glupo sto neznalica poput mene komentarise doktora kao sto je Pop, ali bre… I prosli put je upadalo u oci to sto skoro 5 minuta (krajevi neparnih cetvrtina) igra bez oba najbolja swingmana, iako Donovan, normalno, drzi uvek ili Russa ili KDa. Ako sam sinoc lepo izbrojao imali su u tim situacijama -12 ili mozda cak -15, tako da su Sparsi mogli rutinski ovo prelomiti pre neizvesne zavrsnice, gde zbog individualnih kvaliteta je ocekivano da je Tander u prednosti. Ipak mislim da ce Pop ovo izvuci, time sto ce ipak malo vise voditi racuna o ovim sitnicama.
    Nego, kako je moguce da je Pop napravio najbolju odbranu lige od samo dva iznadprosecna defendera na rosteru?
    I sta mislis, kakav profil visokog Sparsi treba da jure na leto? Biyombo, Mahinmi, ili pak neki drugi tip igraca? Pozz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *