28

RAPTORS @ HEAT, G6

Briga manje za oba trenera, dostupni su i Deng i Carroll (ni blizu potrebne forme, ali mogu trčati u obrani), a Spo ovaj put ne mudruje i Denga odmah stavlja na DeRozana (i dozirat će mu šihte i minute ovisno o tome kako Casey bude koristio DeRozana, što bi beka Raptorsa trebalo neutralizirati veći dio večeri). I ne samo to, ohrabren sjajnim izdanjem smallball postave u zadnjoj četvrtini prošle utakmice (i to, ne zaboravimo, bez Denga), Spo odmah odbacuje svoje kvazi centre i odlučuje igrati s najboljima pa je na parketu i Winslow. Obzirom da Raptorsi imaju unutarnju liniju u kojoj te ionako nitko ne može napasti kroz post-up i gdje ćeš tek dati povremeni skok u napadu Biyombu, ovo je potpuno racionalna odluka. U obrani pak, iako imaju podijeljena 1 na 1 zaduženja i trude ih se držati kroz tranziciju i rotacije, Miami igra gotovo klasičnu matchup zonu jer preuzimaju svaki pick i svako križanje na perimetru kako bi držali ulaze u reket na minimumu, ali i kako bi na minimum sveli potencijalnu štetu od sporednih opcija iz spot-upa.

Raptorsi stoga ovaj put itekako štekaju u napadu, što dokazuje i 6 poena u prvih 6 minuta. Sreća njihova što ni Heat nije bolji jer usprkos igri s 5 vanjskih i Winslowom koji ubacuje svoje šuteve (što je bonus i istovremeno apsolutna nužnost jer Biyombo ga ignorira kako bi mogao pomagati u reketu) teško pronalaze put do obruča i nisu u stanju napraviti značajniju prednost. Obrana Raptorsa u tom je pogledu standardno solidna, preuzimanjima i oni zatvaraju sredinu, tako da je za Heat ovdje ključ pronaći tricaški efikasnije postave koje mogu koristiti prostor na perimetru, posebice u ovim minutama dok su na parketu Biyombo i Patterson.

Čak i ta mala prednost Heata nestaje kad krenu izmjene jer sada i Raptorsi igraju s 4 vanjska plus mogu preživjeti s Thompsonom na parketu jer ne drugoj strani Heat je prisiljen koristiti McBoba. Ali, Casey radi grešku početkom druge, umjesto da jednostavno vrati Pattersona na parket i do kraja večeri ga rotira s Biyombom na petici i tako jednostavno sreže prilike Thompsonu (i kasnije Nogueiri), trener Raptorsa opet se vraća klasičnoj postavi s kojom je jednostavno puno teže pokriti sav prostor koji se otvara u tranziciji i na perimetru. Umjesto da ima Pattersona na McBobu i da sam zaigra brže, Casey ovakvim rasporedom samo pomaže Spoelstri da preživi s McBobom na parketu jer ga možeš sakriti na Biyombu ili Thompsonu. Patterson kao stretch igrač u napadu može proći, ali u obrani jednostavno nije dovoljno brz braniti bekove i tu ovakva rotacija predstavlja ogroman problem gostima.

Heat tako odlazi na +8 koje održavaju najveći dio četvrtine, čak i kada je Casey shvatio u završnici perioda da mu treba jedan vanjski i kada je Pattersona zamijenio s Rossom. Što nije dobra vijest za Raptorse – Spo im je ovim izazovom onemogućio koristiti najbolju postavu, pri čemu im je srezao i rotaciju jer ako će dva visoka moći igrati isključivo razdvojeno, Toronto sada više nema prednost u dubini. Dapače, kako Casey iz nekog razloga minimalno koristi Powella, koji je btw sjajno igrao protiv Pacersa upravo kao lažna četvorka, sada ispada kako ima 5 igrača za popuniti 4 pozicije. Spo pak ima jednog više (Greena nije dizao s klupe i to je dobra stvar, zanimljivo kako su pobjede Heata u korealciji s tim da Green ne izlazi na parket) i uz to Winslowa koristi kao peticu, što znači da ima i sedmo tijelo ako zatreba za pozicije 2, 3 i 4.

Nova startna postava Heata u trećoj i dalje drži isti razmak, a Casey i dalje najveći dio četvrtine igra s Biyombom i Pattersonom. Već standardnim ulaskom Rossa kao četvrtog vanjskog stvari se malo popravljaju, ali Toronto opet ne može iskoristiti činjenicu da je na parketu McBob jer moraju posezati za novim visokim obzirom da su Biyombo i Patterson na klupi. Nakon Thompsona, sada je Nogueira višak u rotaciji, tako da Spoelstra može odahnuti jer ne samo da je preživio ovih 18 minuta u kojima je morao imati jednog od visokih na parketu, već je tijekom njih napravio i razliku koju će Miami održati do kraja utakmice. Jasno, ako stručni stožer Raptorsa shvati da u idućoj utakmici samo mora ovih 18 minuta bačenih na Thompsona, Nogueiru i Johnsona (kojega je u očaju Casey bacio na parket u četvrtoj ne bi li dobio potrebno tijelo više u obrani iako ni Johnson nema kvalitete za igrati na perimetru, dakle samo je dodao još jednog visokog u rotaciju u kontekstu u kojem bi ih trebalo biti što manje) rasporediti na Powella (koji u drugom dijelu nije dobio ni sekunde), Carrolla i Josepha, taktička prednost koju u ovom trenutku ima Heat mogla bi se rastopiti.

Ovako, Heat ima definitivnu prednost pred sedmu jer znaju što rade, a rutina kojom su odradili drugu poluvrijeme, potpuno držeći pod kontrolom rezultat usprkos tome što je Lowry nastavio igrati dobro, pokazuje da Raptorsi itekako love u mutnom (baciti 6 ključnih minuta na Johnsona u ovakom kontekstu nakon što ga nisi koristio u playoffu u situacijama u kojima bi njegovo prisustvo možda i imalo smisla blago rečeno je sumnjiv potez). Opet kažem, rješenje je relativno jednostavno, iako ni ono ne garantira Torontu uspjeh – obzirom na to da su im šanse u smallball obračunu 50-50, donekle se može i razumjeti pokušaje forsiranja visokih postava kako bi seriju okrenuli u smjeru koji njima odgovara. Samo, kad imaš 5 visokih od kojih ni jedan ne može napraviti razliku, teško da ti takav pristup može donijeti pozitivan ishod. Jednostavno, u napadu ni jedan od njih nema vještinu koja će natjerati Heat da igra s visokim 48 minuta, kamoli dvojicom, a pri tome otežavaju branjenje krcatog perimetra.

Stoga nam ostaje vidjeti kako će se Toronto pripremiti za sedmu. Miami je pronašao identitet, Spo je opet u hodu smislio formulu, a sada je na protivniku da kontrolira štetu i ponudi odgovor. Obzirom da su zadnje 4 minute konačno zaigrali s Pattersonom na petici, nazire se kako su svjesni što je potrebno napraviti (cijelu večeri su inače odigrali samo 10 minuta smallballa naspram Heatovih 48, s tim da je Miami 30 minuta igrao i bez visokog, s Winslowom ili Johnsonom na centru), sad je samo pitanje hoće li se odlučiti iskušati teoriju na parketu.

2 thoughts on “28

  1. Serija se igra da bi došli u finale konferencije i za nagradu će biti tamo pometeni. Bolje da ispadnu odmah i idu pecati

  2. Pa sigurno da u finalu konferencije obje ekipe nemaju neke sanse za ugrabiti vise od jedne, ali veliki uspjeh bi bio sam plasman u finale istoka s obzirom na dosta problema s ozljedama kroz sezonu i playoff.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *