29

HEAT @ RAPTORS, G7

Tvrdoglavi Raptorsi ne poduzimaju ništa, ostaju vjerni visokoj postavi i na startu im to ne donosi povrat (samo jedan napadački skok i 2 poena Biyomba u 10 minuta akcije), ali imaju novu olakotnu okolnost što je Spoelstra opet povukao Denga s DeRozana, tako da ipak lakše dolaze do poena jer DeMar ima više prostora za lešinaranje uokolo. Trener Heata se ovdje možda prekombinirao, u stvari koje funkcioniraju se obično ne dira, ali očito nije imao mira – kako bi usporio Lowrya koji je prošlu utakmicu nosio Toronto stavio je na njega Winslowa, tako da je Deng dobio zadatak čuvati Biyomba. Jasno je i zašto, osim što je fizički jedini osposobljen skakati s centrom domaćina, ovako je mogao nakon 1-5 ili 2-5 pick & rolla kliznuti na Lowrya ili DeRozana, ali možda je Spo ovdje ipak mogao ostaviti Johnsona u roli defanzivne petice kako bi oba playmakera Raptorsa imao pod kontrolom u izolacijama. Ovako, usporio je jednoga, razigrao se drugi.

Heat, pogotovo sa startnom postavom, ima problema zabiti iz vana i teško koriste prostor koji im ostavlja obrana Raptorsa koja opet odrađuje solidan posao s Biyombom i Pattersonom kao gospodarima reketa, ali se drže u minimalnom zaostatku i ulaskom klupe čak prelaze i u vodstvo. Raptorsi startom druge konačno na parketu imaju smallball postavu, ali i dalje nepotrebno troše minute na Thompsona protiv McBoba iako bi ovdje sada bilo sjajno da imaju npr. Pattersona kao centra. Međutim, tvrdoglavost im se ipak isplaćuje sredinom perioda kada uspijevaju otići na +7, što je za ovakvu igru u napadu prikazanu na obja strane apsolutni uspjeh. Uz poneki skok u napadu, za to je zaslužan prije svega Lowry tricama i ulazima, a pomogao je i Miami koji još uvijek traži raspoložene opcije prema naprijed. Koliko je tanka njihova margina pogreške s ovim rosterom najbolje govori to što je Spoelstri teško prilagoditi rotacije kako bi imao optimalne uvjete, pa je tako već imao period u kojem su istovremeno na klupi bili Dragić i Wade, ali i puno opasniji u kojem su na klupi istovremeno sjedili Deng i Winslow, što je i omogućilo Lowryu da se razigra. Samo, kako išta prigovoriti treneru Heata na ovom konstantom prelijevanju iz šupljeg u prazno u ovakvom kontekstu, čovjek je barem pokušavao. Uostalom, nije Miami pokopala obrana, tu se već prelaskom na smallball znali da otvaraju reket i da će efikasnost patiti, već bezidejni i neraspoloženi napad kojem ni formacija s 5 vanjskih nije pomogla da živne.

Na startu treće Lowry nastavlja koristiti povoljne matchupove (Winslow je sad na Biyombu pa ga čuva Dragić i to nikako nije dobra vijest za Heat), sad mu se pridružuje i DeRozan (Deng je nominalno opet na njemu, ali nakon preuzimanja ostaje dovoljno povoljnih prilika) i kad njihovom doprinosu dodaš učinak u napadačkom skoku Biyomba i Pattersona, očito je kako su Raptorsi našli dovoljno u napadu da se kotrljaju i da odgovore na svaku prilagodbu Miamia. Startna petorka Heata opet ima problema s ubacivanjem dovoljno skok-šuteva i Toronto sredinom četvrtine odlazi na +14, što je jasan znak da se utakmica prelomila. Klupa Heata spaja par trica i smanjuje minus na 8 poena, ali momentum se neće okrenuti dok Heat šuterski ne ode na razinu više jer ako već gubiš bitku u skoku i ne možeš zaustaviti dvije udarne opcije protivnika, teško se držati u egalu s dvicama. Smallball bez trice je isto kao i burger bez umaka, jednostavno ne funkcionira.

Umjesto da odgovore na izazov, Heatovci odigravaju svoju najgoru četvrtinu utakmice, možda i serije, te Raptorsi idu dalje bez većih problema. Tvrdoglavo inzistiranje na visokim postavama na kraju se ipak isplatilo, s tim da prolaz ne bi bio moguć bez Lowrya koji je konačno proigrao u ovoj seriji. DeRozana su protivnici ipak nekako uspjeli držati pod kontrolom, ali Lowry, koji sve više podsjeća na Lowrya iz regularnog dijela, bio je previše za Miami koji sinoć nije imao raspoloženog čovjeka koji bi mogao koristiti prednosti formacije. Wade i Dragić su uzimali hrpu teških šuteva, nije im upadalo, a kad nisu mogli parirati ni DeRozanu, kamoli Lowryu, nisu se imali ni čemu nadati. Premalo poena, premalo šutera, premalo tijela i uopće premalo svega koštalo je Heat, dalje ide manje loša momčad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *