38

RAPTORS @ CAVS, G5

Sve frustracije koje su se skupile kroz prethodna dva susreta Cavsi su očekivano istresli po Torontu u ovoj utakmici. Ono što nije bilo očekivano bio je način. Umjesto LeBrona u šestoj brzini od podbacivanja, Cavsi su jahali Lovea i obranu.

Od starta su presing na Lowrya digli na višu razinu, umjesto standardnog pomaganja i naknadnog rotiranja odlučili su se za agresivna udvajanja na svakom picku kojima su zaustavili motor Toronta, u pozadini igrajući obranu 3 na 4 ignorirajući Biyomba. Smith je ganjao DeRozana kako bi LeBron mogao odrađivati posao pomagača i zaštitnika obruča i sve u svemu bio je ovo solidan plan. Praktički, recept koji su koristili i inače do jedne mjere, ali nikada s ovakvim pristupom i ovako preciznom egzekucijom.

Na drugoj strani odlučili su slati Lovea što je češće moguće u post-up protiv Scole kako bi u neku ruku odvukao i pažnju Biyomba sa zaštite reketa i isplatilo se. Nakon što ih je Casey zbunio ubacivanjem Scole i nakon što Love dvije utakmice nije uspio ovaj matchup okrenuti u svoju korist, sinoćnje igranje na ovu kartu konačno se isplatilo. Dobar potez Cavsa, mogli su nastaviti kao do sada, ignorirati Lovea i izgubiti ga još više ili mu dati povjerenje i dobiti ga nazad (što je dugoročno još bitnije nego za ovu seriju).

Uglavnom, već nakon 6 minuta domaćini imaju +12, a Casey relativno brzo odustaje od Biyomba i pokušava ubacivanjem povratnika Valanciunasa stvoriti nekakav pritisak u napadu koji bi natjerao Cavse da brane poziciju petice. Na kratko se ovo pokazuje dobrim potezom, gosti dolaze na samo 4 poena razlike, ali u široj slici bez Biyomba u sredini puno je lakše vrtiti slash & kick igru, što Cavsima otvara napadačke pore. Ubacuju par trica na postavljenu obranu, lakše se otvaraju u tranziciji i usput Irvingu upadaju pokušaji iz izolacija kada nema boljih rješenja – ovo je uz izuzetnu razinu požrtvovnosti u obrani dovoljno za vatrene 4 minute u kojima rade 17-3, odlaze na +18 i praktički rješavaju utakmicu. I sve to dobrim dijelom bez Jamesa koji je po običaju završnicu proveo na klupi kako bi bio spreman povesti ubitačnu drugu postavu na startu drugog perioda.

Gdje, nevjerojatno nakon svega viđenog u prošloj utakmici, Raptorsi opet brane Fryea s visokim i dozvoljavaju Cavsima da ih ubijaju iz horns akcija u kojima se Jefferson i James rolaju u sredinu s visokog posta okruženi s tri šutera dok je najveći igrač za Raptorse u ovom trenutku na parketu, Patterson, zabavljen pokrivanjem Fryea u kutu umjesto da se gura ispod obruča. Cavsi tako nastavljaju zabijati kako požele, a obrana i dalje nastavlja biti solidna jer Shumpert ganja Lowrya dok Delly dobiva zadatak isključiti Rossa što se pokazuje mudrim – DeRozan radi probleme Jeffersonu, ali lakše je živjeti s njegovim dvicama nego baražom trica. Plus Cavsa narastao je na 23 poena, a onda povratkom startera dižu prednost sve do +31.

Opet igraju sjajnu završnicu, a uz obranu koja i dalje ostaje agresivna i neprelazna treba istaknuti nekoliko bitnih detalja. Tipa, Lue nakon trećeg penala vadi Irvinga i uvodi Dellya što samo otežava ionako betežan život Lowryu, LeBron ubacuje u onu svoju brzinu više koju ima i leti na sve strane kao kamion koji se odjednom pretvara u formulu 1, a i Love nastavlja maltretirati Scolu koristeći cijeli parket u napadu.

Drugu poluvrijeme tako je čista revija, Cavsi ne puštaju nogu s gasa, Raptorsi su odavno u mislima na sljedećoj i nakon što probijaju granicu od 40 poena minusa, cijela zadnja ostaje za Dahntaya Jonesa i Delona Wrighta.

Što reći? Kada Cavsi igraju ovakvu obranu, a u prvom poluvremenu zadržali su Toronto na 11 ubačaja iz igre i učinku od 34 poena iz 46 posjeda, prošetat će se kroz utakmicu. Načine za zabiti imaju, našli su neke već u prošloj utakmici i ponovi li Love barem djelomično ovakvu partiju i na strani, za taj dio igre nema problema. Ključno je mogu li ponoviti ovakvu obranu sada kada znaju da je bit usporiti Lowrya makar po cijenu da DeRozanu ostaviš više prostora, uspiju li i u tome nema potrebe vraćati se u Cleveland na sedmu. Raptorsi su pak dobar dio trikova ispucali, eventualno mi pada na pamet da sada kada imaju na raspolaganju Valanciunasa ili startaju s njim ili ga stave umjesto Scole pa zaigraju s twin towersima, bilo što da razbiju ritam Cavsa. Definitivno će dobiti bolju partiju od sporednih igrača pred svojom publikom, posebice šutera, ali ako će Lowry biti pod kontrolom i ako će ovisiti o tome kako će DeRozan koristiti mismatcheve, a Smith se pokazao sasvim solidnim 1 na 1 tako da je sinoć opet imao samo onaj period kada je iskoristio to što ga je čuvao Jefferson, to će im biti premalo oružja u napadu za provući se.

2 thoughts on “38

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *