39

THUNDER @ WARRIORS, G5

Najveća promjena kod Warriorsa, uz to i potpuno očekivana obzirom kako su igrali veći dio drugog poluvremena prethodne utakmice, je ta što konačno igraju normalnu NBA obranu. Naravno da Thompson, Bogut i Green i dalje vise na rubovima reketa i čekaju u zoni na strani bez lopte kad god se ukaže prilika, ali barem igraju na čovjeka. Uz to, Klay je konačno na Westbrooku kao primarni čuvar veći dio vremena, dakle nakon svih taktičkih kerefeka kojima su nas častili u prvim utakmicama ovaj povratak klasici djeluje kao pravo osvježenje.

U korist domaćinima ide što Adams nakon par minuta upada u probleme s osobnima, ali ne zvuči dobro što to inspirira Donovana da ekstra rano posegne za postavom apokalipse. Koliko je ovo utakmica bitna najbolje govori to što tako već nakon stotinjak sekundi imamo prilike gledati ključni razvoj događaja, a to je kako će se startna petorka Warriorsa snaći protiv postave koja je masakrirala sve što je Kerr do sada bacio pred njih, a radilo se isključivo o smallball petorkama. Ako Golden State u ovom periodu uspije preživjeti s najboljim centrom kojega ima na parketu, onda imaju i šanse vratiti se u seriju.

Kerr ne dira radikalno u matchupove, Curry uzima Waitersa, Green se prebacuje na Robersona, dok Barnes ostaje na Durantu, a Bogut na petici, u ovom slučaju Ibaki uz rizik da ga stretch formacija kazni. Draymond je sada mogao konačno otići na Duranta, ali nije važno, Warriorsi nekoliko posjeda igraju sjajnu obranu, ključno je što ne dozvoljavaju protivniku da se razmaše u tranziciji i uopće igraju spore postavljene napade. Oklahoma naravno nema razloga za promjene u obrani, ali vidno se muče u napadu gdje nikako ne mogu nametnuti višu brzinu, zabijaju poene na kapaljku i nakon 6 minuta duge šihte Warriorsi su konačno ne samo dobili jedan period protiv postave apokalipse, već su stvorili i zalihu od +7. Obzirom na ono što im se događalo zadnja četiri poluvremena kad bi zaigrala postava apokalipse, ovo je fenomenalan preokret. Praktički, Warriorsi su morali postati Spursi da bi dobili Thunder koji se pretvorio u Warriorse.

Donovan ni za zadnje tri minute prve četvrtine ne odustaje od svoje petorke, što je za apsolutnu pohvalu, nije reagirao panično i tako riskirao da izgubi nešto što ga je dovelo tu gdje je. Nema ni nekih posebnih promjena u zaduženjima u obrani, ionako se sve preuzima, jedino radi sitne i kratke izmjene radi odmora (tipa, Kanter umjesto Ibake ili Foye umjesto Duranta, s tim da daje šansu čak i Morrowu). Kerr pak također ne odustaje od svoje vjernosti visokoj postavi, nema poigravanja sa smallballom, ali pitanje je zašto umjesto Ezelia sada na parketu gledamo Varejaoa. Također, promijenio je i rotaciju, umjesto Thompsona i Greena na klupi kako bi bili spremni za start druge, što je također funkcioniralo prošlu utakmicu, odlučio se odmarati Currya. Uglavnom, Warriorsi se još traže, nisu odigrali ovaj period dobro i imaju samo +4, ali, opet ponavljam, obzirom na to što im se događalo prošle dvije utakmice u Oklahomi, ovo je fenomenalan preokret.

Kerr nastavlja iznenađivati nepotrebnim rizicima, sada na startu druge nema Currya, igra s onom najklasičnijom mogućom drugom postavom gdje je Barnes jedini starter i vraća Barbosu u rotaciju. Donovan pak nakon skoro 10 minuta smallballa baca na parket jednu visoku postavu, nema twin towersa, ali zato pokušava kupiti koju minutu Kanteru stavljajući ga uz Ibaku koji donosi taj stretch element u napadu. Zanimljivo, Donovan i dalje vjeruje Morrowu, koji mu vraća povjerenje sa 7 poena u nizu i vraćanjem utakmice u egal. Sad, dok je zabijao Morrow nije baš djelovao kao da zna što radi, ali pokazao je dozu samouvjerenosti i imao je sreće što mu je sve upalo. Tako da ovo teško možemo zvati ičim osim rizikom koji se isplatio. Samo, kako Kerr nije dobio ništa od Barbose i ove postave, imamo se pravo pitati što čeka s Curryem i kako može propustiti ovakav period da pokuša napraviti razliku? Tri minute protiv Duranta bez ikoga od tri glavna napadača na parketu, to je u ovoj situaciji u kojoj se nalaze stvarno hrabro.

Uglavnom, nakon ovog čudnog perioda u kojem serija kao da se vratila u kameno doba (stvarno, zar postoji igrač u NBA koji bi bolje izgledao u odjeći Freda Kremenka od Speightsa?), na parketu je za Warriorse opet kompletna startna petorka (dakle, Kerrova namjera je očito bila kupiti što više minuta za ovu postavu kako bi ih što duže mogao koristiti zajedno i držati pod kontrolom ritam utakmice) dok se Donovan vraća svojim starterima koji zbog Adamsovih osobnih nisu praktički ni imali prilike zaigrati ove večeri. Neće ni ovom prilikom, iz nekog razloga trener Oklahome ovdje uvodi Waitersa umjesto Ibake, dakle igra na smallball kombinaciju s Adamsom protiv najboljega što trenutno Golden State može ponuditi. Sad, da je ova startna petorka domaćina toliko bolja da pod svaku cijenu želiš pokušati ubrzati igru ne znam, ali znam da gosti ni u ovom periodu ne uspijevaju nametnuti ritam, nadigravanje kroz postavljene napade im baš ne ide – Russ baca nekoliko posjeda, Curry zabija tri za redom i eto Warriorsa na +8 i u više nego ugodnom periodu u kojemu lagano uspostavljaju kontrolu nad utakmicom.

Vraća se Donovan najboljoj postavi koju ima u ovoj seriji, Ibaka ulazi umjesto Adamsa dok Kerr standardno tek mijenja Barnesa za Iggya, ali pomicanje pijuna ovdje nije toliko bitno koliko činjenica da je vraćanjem klasičnoj obrani, sa zonom na strani bez lopte, centrom u zoni na pick & rollu i preuzimanjem na svim drugim pick & roll kombinacijama, Golden State konačno prisilio Oklahomu da igra kao Oklahoma. U ovom periodu sporedne opcije se ne vide (Roberson je imao nekoliko šuterskih bljeskova, ali Ibaka je nevidljiv, a Waiters sve više iz 3&D majstora prelazi u onog lošeg combo Waitersa), dakle sve se vrti oko Russa i Duranta koji igraju gomilu izolacija i pokušavaju 1 na 5 košarkom, što je posebice štetno u slučaju Westbrooka koji nema onog prostora u tranziciji kao u zadnje dvije utakmice, a znamo da nije bi približno učinkovit svojim haklanjem na postavljene napade.

Razlika se ne topi, tako da Donovan sada opet poseže za starterima, ali ni tu nema promjena, klasična petorka Warriorsa u stanju je igrati protiv Thundera, a eto uspijeli su usporiti i postavu apokalipse. Bogut odličan, svi ostali solidni, nitko nije odigrao ništa ekstra, nije tu bilo čak ni neke posebne tricaške podrške, čista klasična kontrola ritma i reketa uz dobro slashersko izdanje Currya i korisnu all-round rolu Greena. Warriorsi u ovakvom izdanju su itekako sposobni, nisu povijesno dobri kao kada igraju smallball, ali su konkurentni, dok Oklahoma bez tranzicije pokazuje da oni problemi o kojima tupimo cijelu godinu nisu nestali, samo su se sakrili dok su jahali smallball. Sada samo moraju smisliti način kako ga opet nametnuti jer igrajući ovim načinom imaju šanse dobiti utakmicu, ali puno manje nego da je serija i dalje u run and gun kontekstu.

Opet, nisu postotci ništa naklonjeniji ni Warriorsima, ako će igrati isključivo s Bogutom i fokusirati se na usporavanje i nadigravanje, ne mogu stvoriti velike zalihe, a još ih teže mogu stizati ako protivnik stvori prednost. Ovih 8 poena su ništa za momčad koja ima Duranta i Westbrooka, to se jasno vidi i na startu treće kada OKC lakoćom stiže u egal, čak i do prvog vodstva ove večeri. Dosta je da upadne nešto sa strane bez lopte (probudio se Ibaka), da Durant igra svoju igru, da Westbrook uspije povući poneku kontru nakon promašaja Warriorsa i eto Oklahome u ritmu u kojem praktički nisu ni imali prilike biti cijelo prvo poluvrijeme zbog Adamsovih problema s osobnima.

Igra se skoro 9 minuta u komadu u ovom odnosu snage uz ona standardne izmjene (Iggy umjesto Barnesa, Waiters umjesto Robersona) prije nego Donovan odluči dati novu šansu smallballu, dok Kerr očekivano ostaje vjeran visokoj postavi, s tim da ovaj put na parket šalje Ezelia umjesto Varejaoa. Uz još jednu novost u rotaciji, naime sada je Curry na parketu dok je Klay taj koji odmara za razliku od finiša prve četvrtine. Sve skupa ne dovodi do nikakvih tektonskih poremećaja, Warriorsi su uvijek jedan-dva koraka (ili je prikladnije reći koračića) ispred, dakle Thunder opasno puše za vratom iako je utakmica daleko od konteksta u kojem je oni žele i iako domaćini i u ovoj šihti uspijevaju držati smallball gostiju pod kontrolom.

Donovan opet pokušava dirati u status quo, vraća se Morrowu, a po prvi put ove večeri poseže i za twin towersima što se pokazuje potezom kojim vjerojatno gubi utakmicu. Iako su na parketu bili samo minutu, za tim apsolutno nije bilo potrebe jer Golden State igra samo sa Speightsom pod košem, dakle rizik je ovaj put donio negativan povrat – Warriorsi odlaze na +9, Donovan je u panici (ponavljam, sve potpuno nepotrebno, sam si je iskopao rupu), domaćini dolaze do najveće prednosti (+13) i sada Oklahoma ima pretežak posao u zadnjih 8 minuta, trebaju sve ovo stići u kontekstu u kojem Warriorsi kontroliraju ritam utakmice. Startna petorka, koja se sve bolje nosi sa startnom petorkom Warriorsa, smanjuje minus na 6, ali to je najbolje što mogu – Kerr baca postavu smrti na parket kako bi raširio reket s 5 igrača na perimetru, Donovan ostaje vjeran starterima i ovom novom promjenom ritma Warriorsi uspjevaju izbjeći dramu. Da nije bilo onog kiksa na startu četvrtine, možda su gosti mogli u samoj završnici biti u egalu i uz malo sreće okončati seriju, ovako su domaćini imali preveliku prednost da bi je prokockali.

Da se razumijemo, potpuno zaslužena pobjeda Warriorsa, promjenama u obrani i u rotaciji igrača (uz ovu kratku završnu šihtu za death lineup koristili su smallball još samo 7 minuta, isključivo na početcima parnih četvrtina kao drugu postavu) dovoljno su utjecali na stil igre da skrenu tijek serije sebi u korist. Iskontrolirali su reket, konačno dobili bitku u tranziciji i natjerali Oklahomu da uzima lošije šuteve, a ključ svega je bio Bogut koji je odradio 30 odličnih minuta. Kerr je imao sumnjivih poteza, ali se manje igrao s vatrom od Donovana, to je bilo dovoljno za preživjeti.

Samo, preživjeti je jedno, a okrenuti šanse u svoju korist je nešto drugo, a Warriorsi nisu pokazali ništa toliko revolucionarno da bi pomislili kako imaju kontrolu nad serijom. Našli su način za suprostaviti se i dali su si šansu, ali sada treba dobiti još dvije utakmice u kontekstu u kojem se moraš osloniti na to da Bogut može ostati na parketu 30-ak minuta dvije večeri za redom (od čega jednu u Oklahomi), kao i da će smallball Thundera opet odigrati ovako nenadhnuto kao u ovoj utakmici. Sve što Oklahoma treba je malo ubrzati ritam, podići razinu energije u obrani, izbjeći nepotrebne minute za loše postave, igrati što više sa svojih startnih 5 protiv startnih 5 Golden Statea i dobiti 48 koncentriranih minuta od sporednih opcija umjesto 24 kao noćas (u prvom dijelu su bili totalno izgubljeni dok nisu skužili što im je raditi u nastavku) i to je to. Warriorsi, usprkos svim problemima Oklahome u postavljenoj igri, nisu toliko bolja halfcourt momčad da bi mogli preživjeti činjenicu da nemaju pravo na grešku, dok Oklahoma, čak i da ne uspiju više prezentirati apokalipsu na parketu, ima čak dvije prilike za zaključiti stvar.

Jasno, ako bi Steph pronašao u sebi jednu curryevsku četvrtinu u kojoj bi u nekoliko posjeda ubacio više trica od noćas (samo 3-8) i ako bi Draymond konačno odigrao jednu draymondovsku partiju (sinoć opet fokusiran i energičan, ali samo 4 asista, 11 teško izborenih poena, bez trice), Warriorsima bi šanse i za uspjehom na gostovanju rasle proporcionalno njihovoj izvedbi. Ovako, dok su više Spursi nego Warriorsi, mogu se samo nadati da će im poći za rukom ono što nije originalu, preživjeti oluju. Koja će u utakmici karijere za Duranta i Westbrooka definitivno nalikovati na tornado. Kako god, G6 bit će posebno iskustvo.

8 thoughts on “39

  1. Naravno da je Ibaka nevidljiv,jer niko ga ne vidi kako stoji u uglu i mase rukama da mu se doda lopta potpuno sam dok Wess jurisa bezglavo u reket…na zalost Wessa je opet spopalo ono njegovo ludilo-meni covjek djeluje bukvalno kao neko ko sinoc nije primio lijek za smirenje-prve cetiri utakmice je djelovalo(igrao nestvarno dobro,napadao odbranu u tranziciji i razigravao Adamsa i Ibaku,pogadjao kad je trebalo…),sinoc nije,opet je bio stari “dobri” Westbrook,on i Durant gotovo 60 suteva,to je vec ona Oklahoma koju uglavnom znamo a to sigurno nije recept za dobiti GSW…slijedi utakmica sezone,po do sada pokazanom OKC su zasluzili da prodju u finale,po malo me ovo podsjeca na 2012 kada su gubili 2:0 protiv Spursa a onda ih jednostavno zbrisali,nadjacali,pretrcali,nadskakali i ucinili da ovi djeluju potpuno nemocno bas kao i Warriorsi u trecoj i cetvrtoj utakmici.

  2. Kljuc je da Warriorsi uzmu OKCu ponovo tu tranziciju tako sto nece praviti poluretardirane greske u napadu i gubiti zive lopte nakon kojih se Wess i KD bez problema mogu sjuriti do kosa. U postavljenim napadima mislim da je GSW bolji jer RW suteve na postavljenu odbranu pocne pogadjat u serijama tek kad udje u ritam kroz tranziciju, a ovako ako mu se ne dopusti da leta i jos sa Bogutom i Greenom u reketu spremnim da pomognu, Wess nije ni blizu toliko ucinkovit. Iggy veci dio serije radi solidan posao na KDu i on je relativno dobro branjen. Nadam se u 6. utakmici napokon jednoj utakmici za historiju Stepha, a kad Steph proigra i pocne pogadjati ono sto inace pogadja, dize se i citav GSW i odjednom svi imaju vise prostora da igraju svoju igru. OKC je zasluzio prolaz obzirom na 3 i 4 utakmicu, al ja se nadam prolasku GSWa. Stvarno bi steta bila da ovakva sezona Stepha i tima ostane neokrunjena titulom.

  3. OKC ima samo jednu meč loptu. Moraju je iskoristiti. U 7. utakmici teško da bi Wariorsi kod kuće to ispustili.

  4. @ Joso – teško, ali ne i nemoguće. ne zaboravi da je ova suluda momčad Thundera skinula i Spurse dva puta u San Antoniu u 7 dana, mogu i ovakav usporeni Golden State

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *