40

CAVS @ RAPTORS, G5

Cavsi su konačno došli odraditi posao i na gostovanju. Od starta su krenuli fokusirano, ubacili su sve trice koje su trebali (Smith i Love), neke koje nisu trebali (LeBron), agresivnom obranom na loptu kreirali su si lagane prilike u tranziciji i s te strane nije bilo problema, dok ih je u obrani jedino mučio DeRozan kojega su odlučili braniti preuzimanjem kako bi mu zatvorili ulaz. Svejedno, protiv Lovea ili Thompsona uspjevao je kreirati relativno otvorene šuteve za duge dvice, međutim kako je Lowry imao problema započeti napad (uglavnom su ga udvajali, a i LeBron ga je češće preuzimao 1 na 1), njegov učinak teško da može biti dovoljan za pratiti raspucane Cavse koji skoro tijekom cijele prve održavaju prednost od tih par trica koje su Jamesu upale iz driblinga naglasivši tako da će ga ove večeri slušati i šut. A znamo kako to završava, ako LeBron ubacuje s perimetra, onda čekanje s Biyombom u reketu ne prolazi, moraš izaći čuvati ga, a u tom slučaju otvara mu se sredina za ulaze, počne bacati povratne i napad Cavsa funkcionira besprijekorno.

Na startu druge sporedna postava Cavsa po običaju radi probleme stretch formacijom, trice nastavljaju upadati, a obrana na Lowryu još je agresivnija, brane ga gomilanjem igrača na lopti i napad Raptorsa i dalje ima problema zabiti dovoljno. Praktički, jedini segment igre u kojem vode su laktovi, time uspijevaju dovoljno isprovocirati Cavse da utakmica prijeđe u run and gun obilježen gomilom grešaka i Valanciunasovom energijom u sredini tako da prednost gostiju ne odlazi iznad desetak poena. Ipak, čim se na parket vratio Biyombo, Cavsi su dobili dodatnog čovjeka u pozadini koji je uvijek bio spreman zatvoriti reket, što je uz LeBrona na laktu uvijek spremnog pomoći značilo da su opet stisli u obrani. Odmah su zaredali s nekoliko poena iz tranzicije, zabili su otvorene trice i na odmor odlaze sa solidnih +14.

U koje je LeBron ugradio 21 poen i čak 23 minute akcije. Lue nije previše mudrovao s postavama, jahao je Jamesa i ovaj je maksimalnim naporom omogućio da sve funkcionira u oba smjera (prije svega bilo je gomilu otvorenih šuteva za Lovea i gomila 1 na 1 mismatcheva za Irvinga). U biti, čudo je da prednost nije bila i veća obzirom da su Cavsi istovremeno još jednom usporili Lowrya koji je pokušavao svim silama pokrenuti momčad, ali to jednostavno ne ide kada je cijela protivnička obrana fokusirana na tebe.

Na startu treće četvrtine tako gledamo sličnu priču, prednost Cavsa raste, a Toronto jednostavno nema napad kojim ovo može pratiti (iako Casey sada stavlja Pattersona umjesto Scole od starta i maksimalno steže rotacije kako bi pratio Luea). U obrani solidno kontroliraju reket, ali Cavsi tricama i tranzicijom zabijaju sasvim dovoljno da izbjegnu sušne periode i odlaze u jednom trenutku i na +21. Svima u dvorani je već sve jasno, ali izgleda ne i Lowryu koji koriste opuštanje Cavsa da kroz solo akcije u zadnje tri minute zabije 15 poena i smanji razliku na podnošljivih -15. Ako već mora poginuti, Lowry se pobrinuo da to bude u stilu, još jednom pokazavši trenutak nadahnuća kakvih je bilo gomilu ovu sezonu, trpajući trice sa svih strana.

Žilavi Toronto pokušava još neko vrijeme smanjiti minus, ali bez novih Lowryevih eksplozija nema pomaka (Casey u očaju pokušava s Johnsonom umjesto Carrolla, koji se izgleda opet ozljedio, kao stoperom na LeBronu). Dapače, novih par trica Cavsa, ovaj put čak i ne posebno dobro izrađenih već čisto bezobraznih, Smithova s 9 metara i Irvingova iz driblinga, potvrđuju da ovo nije večer domaćina. Kyrie još malo popravlja statistiku dok konačno na +25 tri minute prije kraja Casey nije bacio ručnik i povukao startere.

Solidan nastup Raptorsa ove večeri, uopće u seriji u kojoj su, posebice u G4 koju su ukrali u pravom nadmetanju, pokazali da su s razlogom veći dio sezone bili druga najbolja momčad Istoka. Samo, razlika u talentu je takva da realnih šansi nisu imali (Irving i Love se sinoć nisu pošteno ni oznojili za poene, to stvarno nije pošteno kad uzmeš u obzir koliko je Lowry, pa čak i DeRozan, morao kopati). Cavsi su, pogotovo kada LBJ odigra ovakvu all-round partiju, za klasu iznad, što su i pokazali u ove zadnje dvije utakmice gdje su konačno uz napad posložili i obranu. Tako da im je ovo na kraju bio solidan test za ono što ih čeka u Finalu.

2 thoughts on “40

  1. @Gee- Možeš li trenutnu igru LeBrona staviti u perspektivu njegovih igara u playoffu zadnjih 5 god, koliko je mu je pao učinak u oba smijera i jeli uopce? I mozes li reci da i danas od svih igraca u ligi najvise pridonosi ekipi u oba smijera kad igra punom snagom?

  2. @ Marko – dojam je, a potvrđuju ga i brojke, da nikakvih padova kod čovjeka nema, ono malo što je i izgubio šuterski nadoknadio je obrambenim učinkom. Praktički, kao i uvijek u karijeri prilagodio se kontekstu, sad kad ima potrošača poput Irvinga uz sebe i treću opciju poput Lovea koja nosi i napad po potrebi više se bavi nekim drugim rolama, od playmakerske i stoperske do one uber pomagača s visokog posta pa čak i zaštitnika obruča. Kao uvijek, što god treba momčadi. Uglavnom, boljeg two way igrača još uvijek nema, a dalo bi se raspravljati obzirom da nema Leonarda i obzirom da su Steph i Durant u ne pretjerano dobroj formi kako je možda i odvojeno gledajući naj u oba smjera i u ovom doigravanju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *