WARRIORS VS CAVS

Na startu riješimo jednu stvar – dva susreta iz regularne sezone neće imati previše veze s onim što ćemo gledati u Finalu. Mozgov, koji je lani bio itekako bitan dio rotacije i koji je startao obje ovogodišnje utakmice, vjerojatno neće ni vidjeti parket. Warriorsi sigurno neće dati 20 minuta u nijednoj utakmici Rushu kao što je bio slučaj u prvom susretu u kojem su dobili Cavse bez Barnesa i s načetim Bogutom (s tim da je u toj utakmici i Irving bio van forme). I da, nema Blatta, koji je bez problema u oba susreta uredno držao Lovea na Greenu veći dio susreta, pokušavajući s Irvingom i Loveom braniti 1-4 pick & roll – preuzimanjem. Sretno u Turskoj. S tim da ostaje vidjeti ima li Lue bolji plan jer, ne zaboravimo, on je bio defanzivni koordinator i dok se David motao po svlačionici i pretvarao da ima odgovornu ulogu.

Uglavnom, Cleveland je sigurno u boljoj formi nego što je bio u onom periodu kada su Warriorsi došli u goste i namlatili ih u desetak minuta, a Warriorsi su u slabijoj. Jasno, ne drastično slabijoj, ipak je ovo momčad koja po potrebi može izvući dodatne zalihe energije, ali definitivno nisu onako lepršavi i nezaustavljivi kakvi su bili u tom periodu kada su lakoćom dobili Cavse s 34 razlike.

Sad, predstavlja li to išta u široj slici? Možda Cavsi mogu na svježinu dobiti jednu utakmicu, odmah zakomplicirati stvari, kvragu možda mogu ukrasti i seriju ako im se baš sve poklopi, ali nemojmo pričati o tome kako su bolja momčad i kako u ovu seriju ulaze iz ravnopravne pozicije, kamoli one favorita. Ono što nije upitno ni u jednom trenutku – Warriorsi JESU bolji. Za to postoji gomila empirijskih dokaza kojih je svjestan svatko tko nije proteklu godinu proveo u kavezu s gorilom. Samo, dok imaš Jamesa i gomilu šutera koji ga okružuju i kojima u teoriji LBJ kao košarkaški švicarski nožić može bacati povratne, uvijek postoji mogućnost da nekako ukradeš seriju, možda i ponudiš nove argumente njenim tijekom kako si ipak ti najbolja NBA momčad, bez obzira na ovih 16 pobjeda manje u regularnoj sezoni.

Možda i nabasamo na poneku teoriju kroz post koja ide Cavsima u prilog, stoga krenimo s češljanjem.

I to od rostera, gdje već na poprilično plastičan način uočavamo zašto su Cavsi ostvarili slabiji učinak u regularnoj sezoni.

Iako imaju svoja tri zvučna imena koja teoretski smatramo nužnima ako želite titulu izazivača, da Cavsi nisu na istoj razini jasno je već kad usporedimo startne petorke. Bekovski dvojac prvaka za klasu je bolji od onoga Cavsa (Curry je jednoglasni MVP lige, Irving je all-star koji igra jedan na pet; Klay je top 3 dvojka u ligi, Smith je granični starter na poziciji), Green je svestraniji i korisniji igrač od Lovea, a centri jedan drugoga isključuju koliko su sposobni biti nebitni u napadu kao strijelci (imaju uloge u napadu, daleko od toga, ali ne pomažu kao ispušni ventili u stretch formaciji i nikako nisu plus, eventualno mogu ne smetati ako odrade sve što treba, što u slučaju Boguta znači postavljati blokove i razigravati, a u slučaju Thompsona kupiti skokove u napadu).

Praktički, jedina pozicija na kojoj su Cavsi bolji je ona trojke, a i tamo LeBrona čeka mučenje protiv Iguodale barem pola utakmice (možda i u puno većem obujmu odluči li se Kerr odmah krenuti u seriju s Iggyem kao starterom). Ironično, kad je slagao ovaj roster James nije mogao znati da biranjem all-star kvalitete na pozicijama 1 i 4 ideš na ruku Warriorsima koji imaju prednost u direktnom matchupu, a onda još sve začinjava podatak da su i Irving i Love isključivo igrači za jedan smjer i da ih je teško istovremeno držati na parketu.

Dakle, da bi nekako seriju učinili zanimljivom, Cavsi moraju bitku dobiti nekim drugim kombinacijama u kojima će izjednačiti matchupove. Delly i Shumpert definitivno nisu bolji od Irvinga, ali eventualno u nekim postavama njihova obrana na Curryu može pomoći momčadi pronaći balans jer znamo da startna petorka nije u stanju igrati elitnu obranu (iako za Curry nema obrane kada igra četvrtinu kao što je bila ova zadnja protiv Thundera). Frye na centru može dobiti individualnu bitku protiv Boguta i natjerati Warriorse da mijenjaju obranu i rotacije, ali bez dovoljne doze Thompsona, jedinog plus defanzivca u startnoj postavi uz Jamesa, obrana bi se mogla raspasti.

Naime, ako neće imati nikoga u sredini, onda će ih Warriorsi uništavati kroz pick & roll jer će uvijek imati čovjeka sposobnog utrčati na zicer – Cavsi igraju na loptu, uvijek ili izlaze ili preuzimaju, a u oba slučaja svi njihovi visoki koji se ne zovu Thompson imaju problema s vraćanjem u sredinu. A ako će Warriorsi uz trice dobiti i dozu zicera na obruču, onda Cavsi nemaju šanse.

Isti problem ih čeka ako će s Thompsonom braniti Greena i ostavljati Lovea na Bogutu. Kao pomagač i čuvar obruča Love je još slabiji nego na lopti, tako da bi praktički u nekim momentima najbolje bilo staviti staviti Jamesa na Boguta (skoro kao libera), Thompsona na Greenu kako bi preuzao Currya nakon pick & rolla, a Lovea sakriti na čovjeku u korneru. Jasno, možeš i Jamesa staviti na Greena iz istog razloga, što je vjerojatno i najbolje rješenje iako time stavljaš još jedan ogroman teret na čovjeka koji igra šesto Finale za redom i koji je valjda odigrao duplo više minuta u zadnjih 6 godina od sljedećeg igrača koji će istrčati na parket.

S tim da je to vjerojatno i ključ serije. James na četvorci protiv Greena, to je definitivno matchup koji može usporiti Warriorse, uostalom upravo je nešto slično pošlo za rukom Ibaki i Durantu. LeBron i nije ništa drugo nego Draymond prije Draymonda, uber-Green, jer ono što je on igrao kod Spoelstre rola je koju danas igra Draymond, kreator u napadu s pozicije stretch četvorke, ujedno i flaster za sve rane u obrani. Obzirom da sa Smithom protiv Barnesa ionako mogu držati stvari u egalu na poziciji trojke, dobiti bitku polivalentnih četvorki je krucijalno za Cavse ako misle završiti seriju trijumfom.

Naravno, tu smo došli do bitnog problema s rosterom Cavsa, a to je da, ako će LeBrona isključivo koristiti kao četvorku, a to bi morali ako misle maksimizirati potencijal, onda imaju manje minuta za Lovea. Odnosno, više će ih ostati za neke manje talentirane igrače koji nužno ne donose potrebnu kvalitetu, ali imaju poželjnije vještine. Sad, mogu li u toj trampi talenta za kemiju dovoljno profitirati ili gubitak Loveovih kvaliteta u zabijanju i skoku donosi sa sobom nove probleme? Saznat ćemo vrlo skoro.

Uglavnom, s LeBronom na četvorci imaju prednost na jednoj poziciji, plus u dva matchupa ostaju u egalu, na trojci i petici, tako da im problem ostaju “samo” bekovi. Ok, ovo je već podnošljivo, dakle imaju dvije visoke postave koje mogu baciti pred Warriorse i nadati se da mogu pratiti njihov ritam, a ako bi Irving i Smith uspjeli pratiti Currya i Thompsona učinkom s perimetra nekih 80%, možda i ukrasti seriju.

Ali, i dalje nema postave koja može odigrati značajne šihte i napraviti razliku. One lanjske defenzivne sa Shumpertom, Dellyem i Thompsonom teško mogu igrati prema naprijed jer Warriorsima je prejednostavno podići ritam u oba smjera smallballom protiv postave gdje praktički možeš ignorirati dva čovjeka u napadu (Shumpert i Thompson mogli bi funkcionirati možda na startu kada je na parketu Bogut, ali kako cijelu sezonu Cavsi nisu mijenjali Smitha radije birajući njegov šut od Shumpertove obrane, teško da će to napraviti u ovoj seriji, pogotovo u prvim utakmicama).

Ni ovo uvjetno rečeno spuštanje na smallball s LeBronom nije idealno. Ako staviš Lovea ili Fryea umjesto Thompsona da dobiješ dodatnog šutera koji bi sakrio Shumperta, gubiš sposobnost preuzimanja u obrani. Delly ili Jefferson umjesto Shumperta mogu također dati bolju spot-up tricu, ali Delly i Jefferson neće presuditi nijednu seriju, pogotovo Finale – obrana Warriorsa tretirala bi ih na sličan način kao i Shumperta.

Praktički, ako misle dobiti seriju, uz iznadprosječna individualna izdanja svih članova jezgre, a posebice Irvinga i Smitha, ono gdje će morati graditi razliku bit će sporedne postave, posebice druga petorka s Jamesom i Fryeom. Kerr voli koristiti klupu, evo na kraju mu se protiv Oklahome to isplatilo, ali u ukupnoj seriji od toga često ima više štete nego koristi, tako da je za Cavse itekako bitno da startom druge i četvrte četvrtine iskoristi eventualni boravak na parketu Speightsa, Barbose ili nedajbože Varejaoa. Kerr će vjerojatno brzo prilagoditi izmjene i valjda će se potruditi imati barem Iggya na Jamesu i Klaya ili Stepha kao prvu opciju u napadu u ovim periodima, ali, ne bude li spreman na limitiranje minuta klupi već u G1, Cavsi bi mogli dobiti potreban poticaj za ukrasti utakmicu (ako i imaju šansu dobiti jednu na strani, to je naravno uvijek u G1 gdje domaćini ima dozu samopouzdanja viška koju je moguće dobrom šuterskom partijom iskoristiti).

S tim da treba imati na umu kako sam pisao ovo iz vizure Cavsa, dakle nisam još ni došao do promjena koje mogu izvesti Warriorsi, točnije nisam u obzir uzeo njihov prelazak na smallball. Ako je u seriji protiv Oklahome gotovo bio neutraliziran, death lineup ovdje će opet vjerojatno prodisati punim plućima. Kad Green ode na peticu, stvari postaju još kompliciranije za Cavse jer onda se dodatno širi prostor koji moraju braniti, što im usprkos uvođenju dodatnog vanjskog (uglavnom Shumperta) nije jednostavno. Oni su momčad fokusirana na branjenje lopte, nikako sekundarne akcije koje stretch formacijom Warriorsi vrte lakoćom jer imaju dodatnu gomilu prostora koju mogu iskoristiti, a ako će Cavsi igrati bez Thompsona pod košem u ovim periodima (za očekivati je da Love dobije većinu minuta), Warriorsi će ih ubijati cutovima i uopće sekundarnim kretnjama. Ako gurnu LeBrona pod koš, imaju čovjeka manje na perimetru, ako ostave Thompsona kako bi LeBron mogao braniti pick & roll, nemaju stretch formaciju u napadu. Dakle, u smallballu peticu moraju igrati ili Love ili Frye, a tu opet dolazimo na iste probleme o kojima smo već pričali sa zaštitom obruča i uopće obranom, samo što su ovdje dodatno potencirani. Cavsi tako nemaju dodatnu prilagodbu za death lineup, praktički imaju dvije postave, jednu defanzivniju, drugu šutersku, pa ispada kako je njihova širina LeBron, odnosno rola koju igra, a vjerojatno će odigrati sve.

Plus, moramo spomenuti bitnu stvar – Warriorsi u smallballu ubrzavaju, dižu igru u tranziciji na novu razinu, a Cavsi vole igrati sporo, dijelom i jer je to prilika da odmore LeBrona koji će ionako morati odraditi lavovski dio posla i kao kreator u slash & kick igri i kao stoper. Ne budu li u stanju kontrolirati ritam, to je novi niz problema za Cleveland jer muče se i s postavljenom obranom, možete misliti kako će reagirati u kaosu gdje je od dobrog plana puno važnije moći koristiti atleticizam.

Što se Warriorsa tiče, u obrani Klay će zasigurno dobiti zadatak usporiti Irvinga, Steph će se rotirati prema Smithu, a Barnes će startati na Jamesu dok na parket ne uđe Iggy. Green će vjerojatno držati Lovea, iako nije isključeno da u nekim periodima i on inicijalno bude na Jamesu ili čak Thompsonu. Bogut bi dakle imao dovoljno slobode čuvati reket, kao i Ezeli, koji bi u nekim momentima mogao igrati na Jamesu kako bi Barnes stigao zatvoriti Fryea ili Lovea u korneru (što je posebice bitno napraviti protiv postave u kojoj Frye igra “peticu”, a u biti se otvara kroz blokove ili u spot-upu kao klasični bočni). U obrani će možda i imati izazova pronaći idealne matchupove, ali u napadu bi jednostavno trebali igrati svoju igru traženjem najboljeg šuta (dakle, bez onoliko brzanja kao protiv Thundera koji im je mogao matchup zonom oduzeti prostor i prisiliti ih na iso košarku) i tako lagodno živjeti od prostora kojega će im Cavsi ostavljati u pick & rollu i tranziciji.

Ovo su oni realni problemi s kojima će se Cavsi susresti i s kojima ulaze u seriju. Mogu li ih nadići boljom formom i do detalja razrađenim planom igre? Može li Lue pronaći neke postave koje će promijeniti paradigmu kao što je uspio Donovan? Možda s LeBronom na petici okruženim s četiri beka kako bi pokušali zabiti više trica od Warriorsa dok James dokazuje da je original, odnosno da je Green tek solidna kopija? Može li LeBron u takvoj postavi dominirati kao petica u oba smjera jer, osim što će morati napadati kroz sredinu, morat će i igrati rolu zaštitnika obruča i to bez previše pomoći? On je košarkaški robot, ali ne zaboravimo da taj košarkaški robot ima više izgubljenih nego dobivenih Finala iz jednostavnog razloga što nije toliko svemoćan da može dobiti bolju momčad.

Također, osobno ne vjerujem da itko može šutem iz vana dobiti najbolju šutersku momčad svih vremena, na stranu što trenutno Cavsi izgledaju čak i bolje jer su brojke iskrivljene obzirom na to koliko su lakši put imali u prve tri runde. Kako Cavsi drugih opcija nemaju, odnosno kako zasigurno ne misle dobiti seriju obranom obzirom da su im temelji na toj strani parketa lošiji od Oklahominih, a ni Thunder, usprkos svoj dužini i puno bolje branjenom reketu nego što to može Cleveland nije uspio zaustaviti kišu poena kad je bilo najpotrebnije, po meni su stvari ovdje poprilično jasne. Rekao bih Warriorsi u 5 jer stvarno mislim da su toliko bolji i još imaju povoljan momentum, nakon ovakvog povratka iz mrtvih samopouzdanje im je zasigurno na vrhuncu – sudbina je na njihovoj strani, čak i svemir želi da okrune ovakvu sezonu naslovom. Možda Draymond propusti jednu zbog penala koji se skupljaju, možda Cavsi u jednoj zabiju više trica, možda u jednoj LeBron bude nezaustavljiv u sredini. Možda se dogodi još nešto pa izgube i 4 od sedam. Dakle, iracionalno bi ih bilo birati u 5, ali, kako mi se čini još iracionalnije tipovati na Cleveland, neka bude

WARRIORS IN 6

5 thoughts on “WARRIORS VS CAVS

 1. Otkud usporedba LeBrona i Draymond Greena, možda sam krivo shvatio, ali nema mi ih smisla uspoređivati, jedini aspekt igre u kojem je Green u rangu s LeBronom je obrana. Ja Draymonda uopće ne smatram tako dobrim razigravačem, ballhandlerom kakvim ga većina vidi, a i serija protiv Thunderima mi je to i potvrdila.

  Mislim da uopće nije neki poseban napadački talent, ali čovjek igra s valjda 2 najbolja šutera svih vremena i igraju 200 na sat, jedini način na koji on dobiva asistencije je u tranziciji ili kada se odigra pick s njim i onda imaju višak igrača i samo treba odabrati hoće li baciti lob ili dodati u tricu iz kuta. Kada se igra uspori, obrane stisnu i nema se toliko prostora i slobode, ne može on više to raditi. I to ne tvrdim na temelju ove serije, nego otkad je počeo sav taj hype oko njega kao nekakvog svestranog razigravača. Čovjeka izvlači obrana i zbog nje igra, a on za svoju visinu nije ništa posebno u navedenim segmentima, za razliku od jednog LeBrona koji je pravi play u tijelu krila. I to sve govori čovjek koji ne voli LeBrona, ali ga cijenim i Draymond se jednostavno ne može mjeriti s njim. I mislim da će upravo o LeBronu ova serija i ovisiti, on je taj all-time great i evo ovo mu je prilika da pokaže da može jednom dobiti i kada nije favorit, imat će loptu cijelo vrijeme naravno, ako može kontrolirati tempo, ritam igre, zabijati u Jordanovskim razmjerima, Cavsi imaju šanse, ali bojim se da će i svaka iole lošija partija rezultarti lakom pobjedom Dubsa, osim ako se neko od ovih snajpera totalno ne zapali.

 2. …a ako bi Irving i Smith uspjeli pratiti Currya i Thompsona učinkom s perimetra nekih 80%, možda i ukrasti seriju.

  – Najbolji dio u tekstu! Svaka čast!

 3. mislim da će Kyrie nadigrati Stepha, uvijek sam ga smatrao “ubicom”, nisu Cavsi bez šansi ali definitivno trebaju odigrati najbolje kako znaju, dok GSW može proći i sa ovom nekom samo “solidnom” formom…

  rekao bih Cavsi u 7, samo bi to vjerovatno značilo da moraju dobiti dvije u gostima, teška misija pred LeBrona, a i prvi put da stvarno narativ idu u tom smjeru da mu je “legacy” ugrožen, a ova titula bi ga smjestila u drugog najboljeg svih vremena po meni 😀

 4. Jedva čekam tvoj komentar za “jutrošnju” tekmu , po meni Oklahoma bi dala “guze” da im je bila u 4/4 ona postava (bez ikoga Curry, Thomson i vecim djelom i Green), doduše bila je i protiv njih u 2 navrata ali u 2/4 ali vrlo kratko i nisu se dobro proveli kako se sjećam. Samo da pitam jel ti misliš da Cle može dobiti bez JR Smithovog učinka ?

 5. @Kobe – misliš da bi ona postava igrala protiv Oklahome onoliko minuta? Kerr ju je držao na parketu jer je mogao.

  btw da dodam – ne mislim da Cavsi mogu dobiti i s idealnim Smithom, kamoli ovakvim kilavim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *