43

CAVS @ WARRIORS, G1

Odlučili su se Cavsi odmah na startu za Lovea na Bogutu kako bi mogli imati Thompsona na Greenu, ujedno i na 1-4 pick & rollu, što je bilo očekivano obzirom kako je prošao Love u zadnjem međusobnom susretu. Ono što nije bilo očekivano je da će pokušavati kopirati matchup zonski pristup Thundera i preuzimati na blokovima bez lopte, posebice jer za razliku od Thundera nisu pretjerano uvježbavali takvu aktivnost.

Logično, to je dovelo do nekih problema u reakcijama koje je na startu lukavo koristio Barnes koji je zabio nekoliko ulaza koristeći mismatch koji bi nastao kad bi ga uzeo niži igrač. Teoretski, stalna 1 na 1 prisutnost najbolja je obrana protiv Warriorsa, ali problem je što Cavsi nemaju prikladno ljudstvo za ovakvu obranu, što se odmah vidjelo na načinu kako su reagirali Irving, Smith i Love.

Golden State je pak na startu odustao čak i od Klaya na Irvingu – obzirom da i sami konstantno preuzimaju Kerr je očito smatrao da barem za početak serije može ostaviti početne matchupove bazičnima pa ih onda naknadno, ako se pokaže eventualna potreba da se nekoga brani striktnije, može prilagoditi. Kerr prvi poseže i za klupom, nakon 6 minuta uvodi Ezelia i Iggya radi svježine čim su Barnes i Bogut pokazali prve znakove umora, dakle očito je itekako fokusiran na branjenje Jamesa i reketa (opet isključivo od Jamesovih ulaza i eventualnog Thompsonovog skoka).

U napadu pak Cavsi im ostavljaju dovoljno otvorenih trica, tako da nije čudo kako vode veći dio prve četvrtine. Smallball gledamo tek par posjeda, i to onu postavu s Livingstonom umjesto Klaya, od koje Kerr ekspresno odustaje jer Lue ostaji pri Fryeu i Thompsonu na parketu, a onda uvodi Varejao kao centra umjesto Greena. Loših par minuta domaćina koje Cavsi nisu okrunili jer ni oni nemaju Jamesa na parketu, a Irving za sada ne briljira ni u napadu (ni na ulazima ni na izolacijama protiv Currya nije pokazao previše).

Start druge je itekako bitan, da vidimo što je Kerr smislio kako bi parirao drugoj postavi Cavsa s LeBronom i Fryeom. Potrudio se – nema Speightsa, od uljeza tu je samo Barbosa, formacija je smallball s Greenom kao peticom i praktički protutrovom za Jamesa na vrhu posta. Fryea tretiraju kao vanjskog s Barnesom, koji je ujedno i više nego dovoljno čvrst da se po potrebi gura i u sredini s “centrom” Cavsa. Racionalan potez Kerra, a racionalna je i reakcija Luea koji odmah vadi Fryea i uvodi Lovea koji uz šutersku komponentu može i kazniti Barnesa u post-upu.

Problem je samo što Cavsi sada forsiraju akciju kroz Lovea u post-upu, nema onih horns akcija s Jamesom, Jeffersonom i Fryeom, dakle Warriorsi su ih uspjeli izbaciti iz ritma kojega inače imaju u ovom periodu. I ne samo to, preko ulaza raspoloženih Barbose i Livingstona odvode prednost na do ovog trenutka najvećih +8. Dakle, postava koja je trebala biti najveći plus za Cavse odjednom je najveći problem.

Ostaje Lue tvrdoglavo pri ovoj postavi još neko vrijeme, što rezultira i s minus 14, dok Kerr lagano pojačava smallball s Curryem i Thompsonom. Eto, dobili smo odmah i odgovor na pitanje mogu li James i Love kao par visokih braniti postavu smrti – ne. Da malo razbije rutinu Lue na parket baca Thompsona, koji radi dovoljno problema u napadačkom skoku tako da je na parketu ubrzo i Bogut. Ali, ništa od ovoga nije prijetnja Warriorsima koji se do sada sasvi fino osjećaju u svojoj koži, pogotovo nakon što su nadigrali Cavse u ovom uvodnom periodu druge četvrtine.

I to iako su igrali bez Thompsona završnicu četvrtine jer je uhvatio treću osobnu (imao je problema s Jamesom na preuzimanju, stoga su Cavsi dosta napadali kroz 3-2 pick igru, nešto što treba imati na umu za ubuduće). Cavsi jednostavno nisu uspjevali smanjiti minus, stalno su kaskali desetak poena čak i kada je Lue konačno dao novu šansu postavi s Fryeom i Jamesom. I ova kombinacija koja bi s Dellyem i Shumpertom trebala dobro funkcionirati na perimetru ostavljala je previše otvorenih šuteva i bilo je očito da u obrani nisu na potrebnoj razini komunikacije da bi precizno izvršavali ovako zahtjevan koncept koji je pred njih stavio Lue.

Warriorsi su tako i bez nekog posebnog tricaškog učinka, dapače dalo bi se reći kako su bili ispodprosječni, pogotovo obzirom na relativno dobre šuteve koje su uzimali, bez problema kontrolirali utakmicu u oba smjera. U obrani su se logično fokusirali na gomilanje tijela u reketu i tu su dobrim dijelom usporili Jamesa i uopće Cavse koji su u reketu šutirali mizernih 35% (promašili su neke čiste zicere koje drugi put vjerojatno neće, ali nema sumnje kako su Warriorsi itekako utjecali na ovakav postotak).

S tim da je Jamesa u preuzimanju čak i Curry držao dovoljno solidno 1 na 1 da pomoć učini nepotrebnom do samog ulaska u reket, što znači da su Warriorsi istovremeno uspijevali zadržati formaciju i šutere Cavsa relativno pod kontrolom. Naravno, kad se cijela obrana ovako fokusira na Jamesa, onda bi stvar u ruke trebali uzeti Love i Irving, ali ni jedan ni drugi nisu bili dorasli zadatku. Irving nije mogao ubaciti ništa, dok je Love osim par trica uglavnom plivao u oba smjera. Čak i kada bi zabio kroz mismatch, to je totalno narušavalo ritam utakmice i očito je da Cavsi tako ne mogu igrati u ovako velikom broju posjeda kako su zamislili.

Ukratko, izuzmemo li nekoliko sekvenci u kojima su Thompson i James kupili skokove u napadu, a i to uglavnom hvatajući vlastite promašaje, Cavsi su potpuno nadigrani u svim elementima košarkaške igre u prvom poluvremenu prve utakmice.

U nastavku gledamo isto, Cavsi nikako ne mogu povezati nekoliko sekvenci dobre obrane kojom bi došli u priliku vratiti se u egal, a istovremeno su daleko od ikakvog ritma u napadu. I to usprkos tome što Warriorsi ne nameću brži ritam, dapače kao da im odgovara igrati kroz postavljene napade i uopće ne forsiraju tranziciju.

Jednostavno, s Thompsonom na parketu ne pali igra s Jamesom kao playmakerom iz reketa jer je prelako pokriti šutere i pri tome udvojiti LeBrona na ulazu, a Cavsi druge akcije nemaju, odnosno plan B im je spustiti loptu Loveu da pokuša kroz post-up ili Irvingu da pokuša iz izolacije, što definitivno nije neriješiv izazov za momčad poput Warriorsa. Cavsi koriste nekoliko lošijih minuta Golden Statea da konačno s par dobrih Irvingovih poteza, LeBronovom tricom iz kontre i novim skokom u napadu Thompsona dođu u egal, pri čemu se pokazalo da su i Warriorsi na sličan način ranjivi kada na parketu imaju peticu koja zauzima prostor u reketu (Ezeli je posebice problematičan jer nema Bogutov IQ, puno slabije se postavlja u oba smjera i tako omogućuje Loveu da se na vrijeme rotira u obrani), ali Kerr ne poseže za smallballom sve do zadnje akcije (gdje Warriorsi lakoćom kreiraju otvoreni šut na perimetru za Iggya), očito je taj strah od Thompsona i LeBrona zajednu na skoku prevelik i uporno drži Ezelia na parketu.

Lue je toga očito svjestan jer izvlači iz rukava prošlogodišnju postavu s Thompsonom, Dellyem i Shumpertom uz LeBrona (peti čovjek je ili Smith ili Irving), dakle žrtvuje napad radi defanzive kako bi dodatno usporio utakmicu i sveo je na valjanje u blatu. Toliko o tome što ćemo gledati napucavanje tricama i trku.

Cavsi tako ulaze u četvrtu s pristojnih -6, uz saznanje da su sposobni parirati visokim postavama Warriorsa. Samo, sada ih čeka gadan period jer Lue je jahanjem LeBrona i Thompsona cijelu treću opet samo sebe prisilio na traženje rješenja u hodu. Zanimljivo, James dobiva odmor, ali ne i Thompson koji je kao jedini centar koji igra obranu očito odjednom važniji od trica Fryea ili Lovea. Okružen je s 4 beka, dok Kerr na parketu ima istu postavu koja je napravila razliku na startu druge, s Greenom kao peticom.

Ni novo kemijanje ne pomaže Cavsima, domaćini opet rade razliku koju najbolje oslikava podatak da je Barbosa u ove svoje dvije šihte ostvario +14. Zašto su Cavsi ovako olako odustali od svoje ubitačne postave (Frye je igrao samo 7 minuta, uglavnom jer su Warriorsi skužili da ga treba tretirati kao beka i čuvati ga s vanjskim igračem)? Zašto je Lue iskoristio petorku s 4 beka uz Thompsona umjesto LeBrona? Vjerojatno ne zna ni on, čovjek je slušao instinkt, u oba slučaja je pogriješio i ubacio momčad u još veće probleme. Praktički, dok su se startne postave vratile na parket, Warriorsi imaju +16, sve bez značajnijeg utjecaja Klaya i Currya.

Ono, Barbosa i Livingston dobivaju i dio njihovih minuta jer Cleveland očito nema rješenja za smallball u bilo kakvom obliku, pogotovo dok igraju s Loveom na petici, tako da domaćini jašu ove postave, bez žurbe s uvođenjem Klaya i Stepha koji tako igraju kraće šihte, do +20 na 6 minuta prije kraja čime praktički osiguravaju pobjedu bez previše prolivenog znoja.

Cavsi u očaju pokušavaju s Jeffersonom na trojci kako bi dobili nešto dužine prilikom preuzimanja, a i zato što su Shumpert i Delly bili očajni i ovakav koncept obrane im očito ne odgovara (ne samo da ne mogu braniti veće igrače 1 na 1 kao što to mogu Curry ili Klay na drugoj strani, već su bili sporiji na rotacijama nakon preuzimanja od Lovea).

Mislim, ako moraš posezati za Jeffersonom kao rješenjem, sve je jasno. Iako su ubacili nekoliko trica i smanjili minus na 11, Steph tricom iz driblinga kroz uši Irvingu, a zatim i Klay tricom u tranziciji (koje iz nekog razloga nitko ne brani, Smith ga čeka u reketu kao da će ovaj istrčati kontru do kraja, nevjerojatno), rješavaju sve sumnje, ako ih je uopće i bilo.

Kad uzmemo u obzir da su dominirali veći dio utakmice i to bez nekih posebnih partija Stepha i Klaya (dapače, igrali su čak i debelo ispod prosjeka, posebice za playoff utakmicu) i usprkos činjenici da su ubacili samo 9 trica i, ovo je još luđe, samo 9 poena iz tranzicije (praktički, odigrali su tekmu kao naručenu za startnu petorku Cavsa), sve smo rekli, Cavsi s ovom obranom koja ostavlja jednostavno previše zicera nemaju što tražiti u Finalu.

Dakle, očito je kako Warriorsi imaju još itekako prostora za napredak u igri prema naprijed, posebice šuterski, a Cleveland može tješiti tek činjenica da teško mogu odigrati goru (posebice šuterski) partiju. Nije stvar samo u tome što je Lue razjebao rotacije i naivno izgubio bitku klupa (naglasivši tako dodatno probleme koje Cavsi imaju čim napuste startnu petorku) ili što su i sami slabašno šutirali trice (što je donekle razumljivo kada igraš 31 minutu s Thompsonom i gdje Warriorsima postaje prelako braniti perimetar i reket istovremeno), već i što su u reketu šutirali slabašnih 42% za večer usprkos tome što su dobili bitku u napadačkom skoku. To je ujedno i jedino u čemu su bili bolji, iako ni približno nadmoćno kao Oklahoma.

Kako je krenulo, bojim se da nas čeka serija ni upola zanimljiva kao finale Zapada. Cavsi su morali dobiti prvu da bi podigli tenzije, ovako moraju iskopati 4 pobjede u idućih 6 tekmi, što je granično nemoguće i u idealnom kontekstu, a kamoli ako će ovako igrati. Očito da ni sami još nisu svjesni koji je njihov identitet, još se misle da li igrati sa šuterima ili defanzivcima. Mislim Finale je počelo, a oni još nisu na čisto koje postave uopće koristiti, kamoli koliko im dati minuta.

I onda uz sve to, u pozadini vreba to saznanje da za smallball nemaju rješenja, koliko god se mogu solidno nositi dok su na parketu Bogut ili Ezeli, čim Green zaigra peticu – gotovi su (postave s njim kao centrom napravile su +16 u 19 minuta akcije). I nema tu ničega što LeBron sam može napraviti, sve da iduću utakmicu zabije i ono što je promašio u sredini sinoć, usput strpa Greena u džep u obrani, pa i da nekim slučajem ubaci još više trica, bez puno, puno bolje podrške ostalih u oba smjera sve mu je uzalud.

4 thoughts on “43

 1. očito svi prate raspad Vlade, ne jebe niko košarku. di su komentari?

 2. očito i u vladi vole small balls))
  1.što to James nemože objasnit Love-u kad širi ruke na klupi?
  Mislim da je Love odigrao korektno sukladno tome da je 3.banana i da ga ne traže toliko u napadu.
  2.J.R. je po meni najslabija karika cavsa,posebno u obrani.. Treba li Imam umjesto njega u petorku sukladno tome što može bolje preuzimati a i s klupe je dao više neko mr.smith?
  3.milk clock kao riješenje za Gsw?

 3. A nema se šta pisat, serija ide u smjeru kojeg sam se i bojao, metle GSWa. Juče su ih sredili na pola snage, kao na haklu kad se vidi da si bolji od protivnika pa se malo zezaš. Šta je najgore ne postoji nijedna smislena postava Clevelanda koja bi ugrozila GSW, tako da je pad Vlade skoro zanimljiviji od Finala :O

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *