FREE AGENTS 2016. (21-30)

Idemo dalje, na redu je novih 10 imena. Nema ovdje nositelja, ali još uvijek itekako korisni igrači su u pitanju, a čak i ovdje postoji “opasnost” od mahanja max dolarima iako je svima jasno da ih ovdje nitko ne zaslužuje.

JOAKIM NOAH (FA), 57 IOR

Obzirom na ozljede i regresiju uzrokovanu raubanjem koja je dovela do toga da ga je teško zamisliti kao dugoročnog startera, Noah ispada iz max kombinacija, ali i dalje ga čeka ozbiljan novac ako se odluči za takvu rutu, odnosno ako bude birao buduće odredište isključivo po cifri koja mu se ponudi. Naime, kao veterana s klupe željeli bi ga mnogi i ako je spreman dati popust i pristati na cijenu ispod realne vrijednosti, negdje oko 10 do 12 milja, mogao bi biti idealna zamjena za Ezelia u Oaklandu. Opcija je gomila, može se priključiti i Thibsu u Minnesoti kao mentor koji je u stanju biti i na parketu (a ne samo na klupi kao KG), može u Orlando čuvati leđa Vučeviću, možda i u Miami kao utješna opcija ako se ne Riley ne dogovori s Whitesideom. Gdje god ode bit će od koristi dok god može istrčati na parket, a uz to će ga definitivno biti interesantno gledati bez natpisa “Bulls” na prsima.

RYAN ANDERSON (FA), 57 IOR

Vjerojatno najbolji visoki šuter u ponudi, pokazao da je sposoban zabijati i 1 na 1 skok-šutom iz okreta, ukratko stroj za koševe kad naleti na povoljan matchup. Ujedno itekako zeznut igrač za uklopiti u momčad obzirom na mizerne obrambene mogućnosti. Naravno da kao i mnogi priželjkuje max ugovor, ali teško da će netko baš na njega usmjeriti većinu resursa iako, kako smo već isticali, ovoga ljeta sve je moguće. 80 milja na 4 godine pak trebalo bi zadovoljiti njegove apetitete, sve ispod je plus za franšizu, sve preko ogroman plus za njega. Dobre uspomene koje ga vežu za Van Gundya možda ga usmjere u Detroit iako teško da njegovim dolaskom Pistonsi rješavaju probleme vezane uz branjenje četvorki.

MANU GINOBILI (PO), 56 IOR

Za njega vrijedi isto što i za Duncana, izbor je vjerojatno ili mirovina ili ostanak u Spursima po već utvrđenim uvjetima. Nekako sumnjam da će iskoristiti opciju da izađe na tržnicu i eventualno dodatno optereti cap San Antonia, još manje mi se čini izglednim da ode u neki drugi klub.

AL JEFFERSON (FA), 54 IOR

Ozljede i kilometri učinili su svoje, danas sumnjam da postoji momčad spremna vezati se uz njega velikim i dugim ugovorom kojim bi ga praktički ovlastila da nosi glavninu tereta u sredini. Ako ga netko može ubaciti na roster kao jednu od sporednih opcija, super. U svakom slučaju gomila je centara u ponudi, posebice ovih defanzivnih, da bi Big Al vrlo lako mogao završiti s manjim ugovorom nego priželjkuje.

ZAZA PACHULIA (FA), 54 IOR

Dobar dio sezone nosio je obranu Dallasa, ali limiti u napadu, pa i manjak atleticizma u obrani, ipak ga svrstavaju više u kategoriju idealnih back-up centara. Ako pak neka momčad ostane s rupom u sredini, 15 milja za jednogodišnju rentu Pachulie pristojan su plan B.

JARED SULLINGER (RFA), 54 IOR

Nije dugoročno rješenje za startera u Bostonu, a dok ne riješi problematičan šut za tricu vjerojatno ni nigdje drugdje. Solidno je igrao u oba smjera, ali ipak je u pitanju tek rotacijski igrač i Celticsi će ovdje biti itekako oprezni oko toga koliko će mu dati, a sumnjam da će biti nekih masnih ponuda sa strane koje će trebati matchirati.

JORDAN CLARKSON (RFA), 53 IOR

Kao igrač druge runde nema pravo na puni max, tako da je Lakersima dodatno olakšano zadržati ga. Ne dogovore li se sami za neki ugovor, Lakersi će jednostavno čekati da netko ponudi Clarksonu ono što može po Arenas pravilu, dakle nekih 57 milja na 4 godine (2 godine midlevela + 2 godine max ugovora), što bi bilo idealno jer bi ove prve dvije godine na capu bile prikazane sa samo 5.5 milja (momčad koja bi ponudila ugovor pak prikazivala bi prosječnu ratu ukupnog ugovora, negdje oko 14 milja). Ako pak ne bude takvih, nema razloga da Lakersi ne iskoriste ovaj okvir i tako Clarksonu ponude 4 godine s prosjekom ne većim od 15 milja, dakle da ugovor baziraju negdje oko tih ukupnih 60. Što je više nego pristojno za solidnog combo-beka koji još nije potvrdio koja je njegova prava rola u napadu i može se li se uopće smatrati članom buduće jezgre. Eto, da komplicirana pravila salary capa barem jednom dovedu do nečega smislenog. S tim da je možda i bolje za Lakerse da ne čekaju eventualne “poison pill” ponude i da odrade posao sami – prostora na capu imaju kao u priči i ako dio potroše na Clarksona nije kraj svijeta, ostaje im i dalje više nego dovoljno za igrati se, dok bi eventualno matchiranje nekog ugovora dovelo do toga da u sezonama 3 i 4 njegovog ugovora praktički Clarksonu odjednom plaćaju max iznos što bi u tom trenutku, ako Lakersi uspiju stati na noge, vjerojatno limitiralo mogućnosti manevriranja kroz budući cap.

AMIR JOHNSON (TO), 53 IOR

Solidan visoki koji može pristojno poslužiti u nekoliko rola s klupe, lako uklopljiv kao šljaker. Na tržnici može dobiti 12 milja bez problema, zanimljivo baš na toliko Celticsi imaju opciju. Obzirom da Celticsi imaju dovoljno prostora za ubaciti jednog max igrača i kako ionako planiraju roster većim dijelom brusiti kroz tradeove, vjerojatno će zadržati Johnsona koji ima vrijednost i na parketu, ali i kao hodajući ugovor zadnje godine kojega se može lako okrenuti.

HARRISON BARNES (RFA), 51 IOR

Najrealnije bi bilo da se dogovori s Warriorsima za 75 do 80 milja na 5 godina, dakle u granicama onoga što su mu već nudili, ali s dodatnom godinom. Na tržnici se možda nađe i momčad spreman ponuditi 20 milja po sezoni, dakle razlika nije tako strašna iako bi Warriorsi trebali ozbiljno razmisliti o tome da li matchirati čak i tako nešto. Eventualni max vjerojatno će ignorirati i pustiti Barnesa da odšeta. Za obje strane produženje na racionalnom ugovoru je idealno rješenje, osim u slučaju da netko treći stvarno ne odigra na kartu maxa, onda ni Barnes ni Warriorsi nemaju izbora nego prekinuti suradnju. Bogutove i Iggyeve godine te Curryev budući ugovor prioreti su, treba se pozicionirati za nositi se s tim, a učiniš li Barnesa daleko najskupljim igračem na rosteru znatno si otežavaš buduće mogućnosti. Plus, stvarno nema smisla da je Barnes najskuplji igrač na ovakvom rosteru, bez obzira na kontekst – ako mu stalo pobjeđivati u Zaljevu, onda bi morao pristati na manje dolara. Uostalom, već to što bi cjenovno završio u istoj kategoriji s ostalim puno važnijim članovima jezgre trebalo bi mu predstavljati svojevrsno zadovoljstvo.

DERON WILLIAMS (PO), 51 IOR

Iako su se ozljede javile tu i tamo, pokazao je da može izgurati solidnu sezonu kao startni play, dakle gotovo sigurno će pokušati zaraditi još jedan bahati ugovor. Tko ponudi 60 na 4 godine trebao bi ga zakapariti, iako, obzirom na upitne fizičke sposobnosti, teško da će se naći franšiza spremna ponuditi više od 2 garantirane godine. Opet, Deron može slobodno tražiti dugoročnu sigurnost, potpisati negdje za 10 milja na 4 sezone jer ionako ga iduće 4 godine Netsi plaćaju nekadašnjim midlevel iznosom nakon što su ga stretchali (drugim riječima, dobiva još 5.5 milja svojevrsnog bonusa uz novi ugovor), dakle nije isključeno da potpiše i za nekog izazivača u manjoj roli. Ne, Deron je u pitanju, ipak će tamo gdje bude najviše dolara.

2 thoughts on “FREE AGENTS 2016. (21-30)

  1. Dizanjem s.c znači da će i polu igrači dobiti ozbiljne pare…Mislim da sa tim euro košarka će se još više pasti u kvaliteti. Još lakše će odlaziti “zvijezde” preko bare, koliko znam i u NBDL ligi će biti veće plaće tako da će Ameri radije zadržati u SAD i igrati za tamo neki Reno nego u nekom dobrom klubu u Europi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *