FREE AGENTS 2016. (31-42)

Daleko smo od igrača koji donose velike promjene, duboko smo u sferama kada potencijalna visina ugovora itekako limitira mogućnost povrata investicije (Biyombo je super bio dok si ga plaćao 5% capa, ali može li nastaviti oduševljavati ako mu plaća skoči na 15% i to ovog novog napumpanog?). U idealnom svijetu većinom bi se radilo o back-up talentima, ovako će mnogi morati odrađivati startne role barem pola utakmice kako bi se krpala rotacija. Imamo gomilu defanzivnih centara u ponudi koji su upravo interesantna potvrda rečenog – mogu biti na parketu samo ako je netko sličan na drugoj strani, a koliko ih je trenutno u opticaju, ispada kako bi svaka franšiza mogla imati jednoga. Što automatski otvara priliku minutaži – zamislite dogodine dvoboje Ezeli-Biyombo, tko će dočekat.

ERIC GORDON (FA), 50 IOR

Kad je u komadu, može zabiti dovoljno trica da opravda minute, uz to i dalje je sposoban biti solidan sekundarni kreator. Obrambeno pak sve veći problem, teško ga je sakriti u bilo kojem sistemu zbog manjka atleticizma i momčad koja će njega držati na perimetru morat će imati igrače sposobne pomoći na ostalim pozicijama. 10 do 12 milja, dakle skoro u rangu dosadašnjeg ugovora, može očekivati, s tim da je ovo puno realnija cifra u svjetlu novog capa jer ne zaboravimo da je do sada bio na max ugovoru (Curry svojevremeno takvog nije dobio).

JR SMITH (PO), 49 IOR

Mrvicu bolji defanzivno od Gordona, ali u napadu se pretvorio u potpuno jednodimenzionalnog specijalista za tricu. Iako nije idealan za igrati na boku 25 do 30 minuta po večeri, pokazalo se da Cavsi nemaju problema doći do Finala dvije godine za redom s njim u takvoj roli. Tako da bi za razliku od prošlog ovo ljeto mogao unovčiti talent, višegodišnji ugovor s prosječnom ratom od 10-ak milja itekako je realan.

BISMACK BIYOMBO (FA), 48 IOR

On je ekspresno odbacio svoju opciju za ostankom u Torontu za siću i sada je potpuno slobodan igrač. Igrama protiv Cavsa vjerojatno je zaradio dodatnih par milja jer se tu potvrdio i kao potencijalno ozbiljan startni centar, ne tek elitni back-up. Momčad kojoj treba netko sposoban kontrolirati reket može birati ovoga ljeta između gomile ocpija, tako da bi se cijene mogle korigirati same od sebe. Da je na tržnici usamljen, dobio bi možda i više od 15, ovako bi ga se dalo zakapariti na 4 godine već za 50 milja. Što je za centra s manjkom centimetara i šuterskog raspona kojeg ćeš morati micati s parketa čim naletiš na nepovoljan matchup, više nego dovoljno.

DAVID WEST (PO), 48 IOR

Starina se solidno snašao u roli back-up petice, bio je jedna od boljih u ligi prošle godine, stoga će vjerojatno dobiti veći ugovor od Spursa koji će mu pokriti dijelom novac kojega se odrekao kada je napustio Indianu radi San Antonia. Oko koliko će se dogovoriti, 5, 8 ili više, sada je interna stvar između njega i kluba. Sumnjam da će netko sa strane nabijati cijenu jer centara u ponudi ima sasvim dovoljno tako da nitko neće trčati za Westom koji ionako u ovoj fazi karijere poprilično limitiran, više ne može igrati ozbiljne minute na četvorci, nije u stanju igrati previše minuta kao eventualna startna petica, što je dovoljno da ga se uglavnom ignorira na ovoljetnoj tržnici.

FESTUS EZELI (RFA), 47 IOR

Mrvicu bolji od Biyomba u napadu zbog horoka (iako je to kao da kažeš da je bolje u reketu imati zasađeno stablo bukve umjesto hrasta), mrvicu slabiji od Biyomba u obrani (nije toliko pokretan ni skočan). Ali, obojica će kontrolirati skok i oduzeti gomilu prostora na obruču, Biyombo atleticizmom, Ezeli masom. Sad je pitanje mogu li ga Warriorsi zadržati za maloprije spomenutih 50-ak milja (koje mogu učiniti još primamljivijima dodatkom pete godine koja bi ugovor dovela do nekih 65 milja) ili će morati matchirati eventualnu višu ponudu (sumnjam da će netko ići toliko daleko da mu ponudi max, ali netko bi mogao doći blizu, možda Lakersi ako ne uhvate Whitesidea). Bogut je sve stariji i buduća petica koja može po potrebi igrati ozbiljne minute itekako je potrebna, ostaje vidjeti hoće li to biti Ezeli ili netko drugi.

COLE ALDRICH (PO), 45 IOR

On će gotovo sigurno izaći na tržnicu jer je jedan od rijetkih igrača koje je Rivers doveo koji je opravdao povjerenje. Ako lani nije bilo spremnih riskirati nakon što je odradio dobru sezonu u New Yorku (bojali su se ljudi s razlogom da su njegove dobre igre rezultat očajnog rostera Knicksa), sada više nema sumnje da je Aldrich izrasatao u podnošljivu startnu ili vrhunsku back-up peticu koja ovisno o matchupu može odraditi dobar posao u sredini kao prozirna verzija Ezelia. Dakle, smetlarenje u sredini obrane, a u napadu se samo nadaš da neće slomiti obruč ciglama s linije slobodnih.

KENT BAZEMORE (FA), 45 IOR

Nije elitni swingman ni pod razno jer ne može čuvati krila, ali u ligi u kojoj je Courtney Lee plus na poziciji dvojke, Bazemore svakako ima mjesta dok igra dobru obranu na loptu i pogađa trice. Plus, za razliku od Leea (ili Danny Greena) može pomoći i iz driblinga kao sekundarni kreator, dakle čeka ga startna rola, a takve se plaćaju minimalno 12 milja po sezoni. Kad dodaš manjak ponude na poziciji, možda ulovi i 15 ili više.

NENE HILARIO (FA), 45 IOR

Solidan izbor za back-up centra, čovjek je u stanju dominirati i nositi napad protiv drugih postava i to bi neka ozbiljna momčad s dovoljno prostora na capu mogla prepoznati i usmjeriti dio resursa prema njemu. Jasno, pri tome moraju biti svjesni da će Nene od eventualne dvije godine ugovora u najboljem slučaju odraditi jednu zbog stalnih ozljeda. Isto tako, imat će tjedana u kojima će nositi momčad koševima u postu.

TIMOFEY MOZGOV (FA), 45 IOR

Potonuo je potpuno u Clevelandu, više zbog konteksta nego vlastite neučinkovitosti, što bi moglo dovesti do toga da mu cijena značajno padne i da netko za 40 milja na 4 godine dobije solidnog centra za 20-ak minuta po večeri koji će odraditi svoje u obrani i skoku. Pitanje je naravno koliko su ozljede koje su ga usporile ove sezone dugoročno opasne, tako da rizik od toga da se neće vrati na razinu na kojoj je bio u dvije sezone prije ove svakako postoji.

DAVID LEE (FA), 44 IOR

Lee još uvijek može opravdati svoj boravak na parketu dobrim učinkom u napadu, ali problem je što u današnjoj NBA za igrača njegovog profila jednostavno nema minuta. Ako nisi sjajan šuter ili rasna broj jedan opcija na poziciji četvorke onda barem moraš biti sposoban defanzivno, a dobro znamo da Lee to nije. Kako uz to nema visinu ni masu za igrati back-up peticu, praktički usprkos svom njegovom osjećaju za igru s visokog posta odakle je neosporna triple-threat opasnost, on danas teško do može makar i do korisne role u rotaciji, osim ako netko ne posloži drugu postavu oko njegovih kvaliteta. Najverojatnije će do gaže u nekom klubu bez ambicija koji treba tijela za podijeliti minute. 10 milja, 1+1 s opcijom za ponovni izlazak na tržnicu dogodine. Njegov slučaj će biti zanimljivo pratiti jer ako će izostati ovakve ponude i ako bude morao prihvatiti nešto niže, onda je to definitivni znak da je liga itekako svjesna da je njegovo vrijeme prošlo i da nudi samo šuplju statistiku.

JORDAN HILL (FA), 44 IOR

Nije prava petica, ali može od situacije do situacije odraditi solidno posao koji petice inače rade, posebice u skakačkom dijelu zaduženja. Novih 10 milja za plaćati prometne kazne su mogući, iako će morati čekati da se izreda sva gomila boljih centara koja će se naći u ponudi.

EVAN TURNER (FA), 44 IOR

Slično kao i Lee, nije dovoljno talentiran da bude prva ili druga opcija u napadu, a nema ni vještine da se uklopi uz takve, tako da ga čeka rola s klupe u kojoj će moći svoje talente iskazivati protiv primjerenije konkurencije. Što nije problem jer se u njoj kao back-up play sjajno snašao u Bostonu. Uglavnom, Evan je našao mjesto pod suncem, neće opravdati poziciju visokog picka, ali je midlevel igrač, sad ostaje vidjeti može li dobiti i ono što je po novim standardima midlevel novac, nekih 36 milja na 3 sezone.

1 thought on “FREE AGENTS 2016. (31-42)

  1. Što kažeš na Gordona u OKC kao 6th mana?
    Nešto ala Martin prije par sezona.

    I još pitanje u vezi Biyomba, povratak u Charlotte, zvuči li to kao dobra opcija?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *