47

CAVS @ WARRIORS, G5

Ne, ipak ne ide bez Draymonda – kombinacija slabe obrane i još jednog suhoparnog izdanja u napadu, s najboljim LeBronom i Kyriem do sada, bili su previše. Prvake može samo tješiti što dobar dio sinoćnjih posljedica (dominacija Cavsa u drugom poluvremenu) mogu vezati uz uzrok (izostanak Greena plus katastrofalne partije svih visokih koji su istrčali na parket), ali, bez obzira na u startu nepovoljan kontekst, po prvi put u ovoj seriji sam pomislio da Cavsi možda mogu čak i dobiti sedmu u Oaklandu ako će LeBron i Irving biti u stanju ovako zabijati i ako će LeBron i Thompson ovako kontrolirati obranu veći dio utakmice (fenomenalni na obruču, još bolji na preuzimanjima prema perimetru). Koliko god teško izvediv bio u još dvije utakmice za redom (i to dvije utakmice u kojima će Green dobiti 35+ minutažu), ipak je to nekakav recept, bolji od svega što su do sada imali.

Dosta promjena na startu utakmice na obje strane, nešto uzrokovano suspenzijom Greena, nešto prirodnim razvojem serije. Iggy logično upada u petorku, što znači da Barnes odmah igra svoju rolu lažne četvorke, dakle umjesto s Jamesom ovaj put se nagurava s Loveom kojega je Lue vratio u startnu postavu. I to je razumljiv potez, Jeffersonov efekt se polako potrošio u zadnjoj utakmici, a kako nema Greena to bi Love ipak trebao malo lakše disati u oba smjera. Ipak, umjesto da Lovea ostavi na Barnesu kad mu već situacija to omogućuje, Lue se drži taktike iz prva dva susreta, dakle sporiji Love je na Bogutu, dok Thompson dobiva zadatak pratiti Barnesa (ovo nema previše logike ne samo zato što Love u ovom slučaju ima lakši matchup jer Barnes nije u stanju kazniti njegovu sporost na način na koji to može Green, već i zato što ovim udaljavaš Thompsona od reketa – da je bio na Bogutu, onda se još lakše može parkirati u sredinu i pomagati na svakom pokušaju ulaska Warriorsa).

Iggy je logično na Jamesu, ovaj itekako bitan dvoboj aktiviran je od početka, a uz to policijsku pratnju dobiva i Irving – nakon što je dvije utakmice za redom maksimalno koristio Curryeve poklone u obrani, Kerr je konačno na njega odlučio staviti Thompsona (pokazat će se bez prevelikog pomaka, Kyrie je zabio sve što je trebao, sjajnih 8-12 s poludistance koju mu Warriorsi ostavljaju, plus nekoliko ulaza, plus nije mogao promašiti za tricu). Dakle, dosta interesantnih poteza koji kreiraju nešto drugačiji kontekst u kojem se u uvodu malo bolje snalaze domaćini – obrana funkcionira standardno kvalitetno (zaboravimo na G3 izdanje koje se pokazalo kao iznimka i koje je puno više veze imalo sa samim Warriorsima i njihovim pristupom nego s nečim što su Cavsi napravili), za razliku od dosadašnjeg ritma Warriorsi pokušavaju nametnuti puno brži tempo kroz tranziciju i nakon 3 minute imaju 9-3 i tjeraju Luea na prvi time-out.

Ipak, prvu ozbiljniju promjenu rade domaćini – kako Bogut ni ovom prilikom nije dorastao trenutku, Kerr već nakon 5 minuta na parket šalje Ezelia, a nedugo zatim i McAdooa umjesto Barnesa. Kao i uvijek kada je niža postava u pitanju, trener Warriorsa se isključivo boji skoka u napadu i nada se da će ga ovim držati pod kontrolom jer Cavsi upravo preko Thompsonova kupljenja odbijanaca održavaju minus na 6 poena. Problem je što s ovakvom postavom Warriorsi gube tečnost u napadu, do ovog trenutka fenomenalni Iguodala nekoliko posjeda za redom upada u situacije u kojima mora kreirati obzirom da je obrani Cavsa sada puno lakše udvojiti Currya i odsjeći Klaya, tako se tu odmah pokazuje da ipak nije tako jednostavno ono što Green radi iz večeri u večer kao playmaker.

Par trica kasnije (još jedna LeBronova cigla, Cleveland solidno za sada prati s perimetra standardno raspoložene domaćine) i eto Cavsa u egalu, sve dok kratku sušu za Warriorse nije novom tricom prekinuo Barbosa koji je ušao umjesto Klaya. Zanimljivo, u ovih prvih 9 minuta Kerr je tako pošteno ispremiješao momčad (iako još nije posegnuo za pravim šestim igračem Livingstonom), a Lue u svom stilu jaše jednu petorku bez pardona. Sve do zadnje tri minute prve četvrtine kada Kerr daje šansu smallball postavi uvođenjem Livingstona umjesto Ezelia i kada Lue vadi Lovea za Jeffersona. To je taj pristup ratnog veterana, dok Kerr ipak puno više odmara i za sada na parketu u komadu ima samo Currya i Iggya, Lue pod izlikom da je Finale i da igrači u sebi moraju pronaći dodatnu energiju odbija preuzeti odgovornost za raspodjelu minuta (jasno, dio razloga leži u tome što Kerr bez Draymonda mora izmisliti iznova rotaciju, dok Lue zna što funkcionira, a što ne).

Konačno uvodi Dellya umjesto Irvinga na par minuta do kraja dok na drugoj strani Kerr nastavlja tražiti raspoložene opcije, tako da sada već imamo prilike gledati i nesretnog Varejaoa koji je odmah ovo malo vremena što je dobio iskoristio za bacati se po parketu čim bi mu se neki igrač Cavsa približio (čiste desetke za glumačku izvedbu, kao i uvijek uostalom). Time je pojačao dojam kaotičnosti u samoj završnici inače solidne četvrtine u kojoj Warriorsi ostvaruju tek +3 usprkos finim momentima u oba smjera, dok Cavse u blizini egala drži netipično efikasan vanjski šut Jamesa.

U postavi za start druge četvrtine gomila promjena na obje strane. Kerr ne vadi Iggya s parketa jer valjda očekuje LeBrona na drugoj strani, ali čim shvaća da James sjedi, vadi iz igre čovjeka koji je praktički bez predaha odradio utakmicu do ovog trenutka (propustio tek nekoliko posjeda u završnici prve). Warriorsi tako od svoje standardne postave u ovim šihtama odstupaju tek utoliko što umjesto Greena imaju na parketu Speightsa te uskoro Barbosu umjesto Iggya, dok Lue u potpunosti diže ruke od kombinacije Frye-LeBron. Tu su Love i Jefferson okruženi Irvingom, Smithom i Shumpertom, dakle itekako zanimljiva i potentna kombinacija. Koja dovodi Cavse u ekspresno vodstvo od 4 poena, praktički prvo na utakmici, što rezultira time da Kerr već nakon 90 sekundi ubacuje Stepha nazad u vatru.

Odličan je ovo potez Luea koji je definitivno zbunio Warriorse po prvi put u seriji oduzevši im period u kojem su standardno ostvarivali prednost (istina, pomoglo je i što nema Greena, ali Lue je konačno odradio pravu prilagodbu, to vrijedi zapamtiti), a sljedeći mu je još bolji – vadi Lovea i uvodi Jamesa kao smallball peticu, na što Kerr reagira uvođenjem LeBronove sjene Iguodale umjesto Speightsa. Sve su ovo aktivni potezi kakve obično ne viđamo od stručnog štaba Cavsa, čovjek ostane ugodno iznenađen, ali onda, naravno, stvarnost pokuca na vrata. Lue nakon samo par akcija vadi ispuhanog Jeffersona iz igre i uvodi Thompsona, dakle opet će pokušati klasičnom formulom snage protiv brzine koju Warriorsi imaju s ovim ultra smallballom u kojem je Barnes nominalna petica.

Naravno, ni Kerr ne treba previše da odustane od potencijalno opasnog oružja, već prvi skok u napadu Thompsona tjera ga da uvede Ezelia umjesto Livingstona i tako ostajemo bez potencijalnog showa. Natezanje u egalu tako traje praktički do poluvremena, Lue vraća Lovea na parket i James od petice u kratkom vremenu stiže do trojke, dok Kerr tek mijenja centre kao čarape jašući udarnu četvoricu uokolo njih – nakon Ezelia koji je odradio još jednu solidnu šihtu na kratko je na parketu Bogut (koji je nakon jedne akcije u kojoj su Cavsi već istrčali kontru dok se on tek dogegao preko centra u napad ekspresno izvađen iz igre), zatim i Speights.

Warriorsi u završnici druge pogađaju tri trice, uopće imaju solidan postotak realizacije s perimetra, ali nikako se ne mogu odvojiti jer je James opet sjajan i vuče Cavse tako da se i na poluvrijeme odlazi u egalu. Jednostavno, iako Iggy radi pristojan posao, bez Greena nema te kvalitete u obrani domaćina – preuzimanja nisu toliko funkcionalna, a i pomoć ne stiže tako precizno, tako da Cavsi bez problema prate napadački učinak protivnika. Uopće, iako treneri nisu pretjerano voljni riskirati, obje ekipe uspijevaju zabijati dovoljno.

Sad ostaje vidjeti tko će bolje iskoristiti slabosti onog drugoga, odnosno mogu li Warriorsi nastaviti zabijati trice i tako koristiti činjenicu da igraju sa stretch postavom veći dio večeri (rekao bih cijelu večer da Kerr nije neshvatljivo koristio onu postavu s McAdoom kao četvorkom uz centra bez šuta) ili će zatvoreni reket Cavsa presuditi. Warriorsi i dalje pokušavaju preživjeti s Bogutom, što je inače riskantno, a pogotovo u večeri kada je ovaj, umjesto partije u rangu G5 protiv Thundera, odlučio imitirati kornjaču s Galapagosa. I kada uz to James ubacuje trice kao na treningu. Igrom slučaja, nakon jednog doskoka Andrija sređuje koljeno, definitivno je izgledalo kao da su otišli ligamenti i, ako ništa drugo, Kerr ga više neće morati mučiti. Plus, ako nije samo u pitanju istegnuće i ako je nešto puklo, onda definitivno ostanak Ezelia ovoga ljeta dolazi u prvi plan.

I ovo mu je idealna šansa da se dokaže, jasno ako dobije priliku. Ako Kerr nekome ne vjeruje, onda je to Ezeli, tako da već sada imamo prilike gledati ultra smallball s Barnesom, Iggyem i Livingstonom koji pokušavaju čuvati Thompsona, Lovea i Jamesa. Tko će prije trepnuti u dvoboju ne pretjerano dobrih pokeraša, Lue ili Kerr? Kerr, ipak, čim su Cavsi uhvatili prvi skok u napadu i ušetali na obruč prestao je blefirati. Uvodi McAdooa umjesto Barnesa, što baš i nije neka velika promjena u obrani, dok u napadu samo otežava život jer opet, kao i svaki put kada je centar na parketu, Cavsima omogućuje da negdje sakriju Lovea. A napad je možda bio i veći problem u ovom periodu jer Warriorsi usprkos otvorenim šutevima koje su kreirali nisu mogli ubaciti ništa, trica ih je izdala baš u najgorem mogućem trenutku, dok se, logično, u obrani jasno vidjelo zašto je Green nezamjenjiv. S njim na parketu obrana može preživjeti jer njegova energija i sposobnost da brani svih 5 pozicija krpaju sve rupe, ovako ni usprkos svom preuzimanju Warriorsi nisu mogli zaustaviti Cavse na putu do reketa bez centimetara (stoga je još manje jasno zašto je McAdoo dobio prednost pred Ezeliem).

Uglavnom, Cavsi ovdje odlaze na +7 i definitivno izgledaju kao bolja i suvislija momčad i to u oba smjera (Love nije problem u obrani jer čak i kad domaćini igraju smallball može preživjeti na Iggyu koji, opet ponavljamo, nije kreator u rangu Greena i koji se previše troši ovakvom igrom što logično rezultira slabijim izdanjem u obrani). Warriorsi gube tlo pod nogama, a Kerr tek 5 minuta prije kraja treće uvodi Ezelia i usput vadi Stepha koji je opet u nekom čudnom raspoloženju, propušta priliku nametnuti se kao MVP kandidat u situaciji kada su mu stvari posložene – par ubačaja preko Thompsona zasigurno bi pomogli da se promijeni ritam utakmice. Umjesto njegova vodstva, u kontekstu u kojem se moraju sabrati i kontrirati protivniku koji preuzima kontrolu, domaćini na parketu imaju Barbosu. To nije dobar znak, a nisu ni mnogi drugi – Thompson je najbolji visoki koji je ove večeri stupio na parket usprkos tome što ne može ubaciti slobodno bacanje (promašio ih je jedno 49, što sve govori kakvi su bili centri Warriorsa), a James nastavlja trenirati šut za tri (na kraju završio s 4-8). Plus, njih dvoje u reketu su odlični, bez problema preuzimaju sve pokušaje pick & rolla Warriorsa i drže Currya pod kontrolom, a kako nema Draymonda to Golden State jednostavno nema sekundarnog kreatora koji može pokrenuti napad na drugoj strani.

Pred zadnjih 12 minuta Cavsi tako imaju i +9 i momentum, dok Warriorsi još traže nešto što funkcionira. Nada uvijek ostaje da mogu ubaciti dovoljno trica kako bi anulirali prednost protivnika, ali meni se po glavi mota nešto drugo, s ovakvom igrom koju prezentiraju veći dio večeri, pogotovo u trećoj četvrtini, jednostavno ne bi bilo pošteno da noćas podignu trofej prvaka, ne samo prema Cavsima već i prema trofeju, kvragu pa valjda ga treba zaslužiti nešto boljom prezentacijom košarke.

Laganih rješenja nema, Kerr pokušava nešto ušićariti na startu četvrte kada na parketu ima Stepha, a ovaj put i Iggya, dakle idu lešinariti dok se James odmara, ali takvi detalji neće biti presudni, pogotovo ne ako na centru držiš Varejaoa koji opet više vremena provodi ležeći na parketu nego na nogama. Kombinacija LBJ-Thompson opet je u igri nakon 90-ak sekundi predaha, a to znači da je obrana Cavsa zaključana – Tristan i LeBron su sinoć proveli zajedno čak 41 minutu na parketu, od čega 14 kao nominalni par visokih pri čemu su držali Warriorse na učinku od 96 poena na 100 posjeda što je teritorij Sixersa. Što god pokušali, Warriorsi ne mogu zabiti dovoljno i prednost Cavsa koje nose razigrani James i Irving (zabili 17 od 19 poena gostiju u zadnjoj četvrtini) samo raste iz minute u minutu.

Bez Draymonda, Warriorsi jednostavno nisu imali postavu s kojom bi natjerali Luea da makne Thompsona s parketa, u onih desetak minuta tijekom večeri koje su dali smallball postavama bez centra ostvarili su -12, dakle može se reći i kako se tu prelomila utakmica. Jednostavno, tricama nisu bili u stanju natjerati Cavse da odustanu od kombinacija koje funkcioniraju. S tim da bi kriviti isključivo manjak prave smallball postave bilo pogrešno jer ni jedan od 5 igrača kojima jer Kerr dao minute na petici u pokušajima da barem malo sakrije izostanak Greena (možda najkonstantnijeg igrača Golden Statea u prve 4 utakmice) nije zaslužio prolaznu ocjenu, eventualno Ezeli, ali njegova sirova snaga očito nije ono što Kerr želi u napadu, traži ipak malo više IQ-a, a to bez pravog Boguta ne može dobiti. I izgleda više ni neće obzirom da je Bogut vjerojatno out za ostatak serije.

Sad, obzirom kako su centri igrali do sada, to nije uopće loša vijest za Warriorse, konačno mogu u sljedećoj utakmici prekinuti mudrovanje i startati s death lineupom i Greenom na petici. To bi trebalo biti dovoljno da natjera Luea da s parketa makne Thompsona i tako otvori dodatni prostor u odjednom čeličnoj obrani Cavsa. Istovremeno, s Draymondom na parketu LeBron bi opet trebao imati teži posao kreirati poene – sve i da ponovi sinoćnju šutersku partiju, teško može opet imati 7-11 u reketu i 7 asista naspram samo 2 izgubljene. Irving ima puno više izgleda nastaviti u tonu u kojem igra jer obrana Golden Statea je dobrim dijelom i bazirana na tome da on troši šuteve s poludistance, ali, ako će šutirati 70% i njih i tricu, možda ne bi bilo zgorega malo razmisliti o većem pritisku na loptu kada je u njegovim rukama (opet, dobar dio problema s njim u pick igri bi se riješio kad bi ga preuzeo Green, a ne kao sinoć kada su mu centri Warriorsa ostavljali previše prostora).

Uglavnom, stvari bi se trebale izravnati same po sebi i vratiti se u centar, s tim da su u ovom drugom dijelu serije Cavsi pokazali nešto što je Finalu nedostajalo na samom početku – kao što smo rekli i nakon prvog poraza, ako Warriorsi i misle po drugi naslov, morat će igrati svoju najbolju košarku, nikakva polovična rješenja više protiv Clevelanda ne prolaze. To znači da bi G6 mogla biti vrhunac serije, osim ako je ne nadmaši eventualna G7 (koja je moguća, ne zaboravimo da više Draymonda na petici znači i veću mogućnost upadanja u probleme s faulovima, plus znamo da Kerr jedva čeka na parket poslati nekog centra ako Cavsi pokupe dva skoka u napadu za redom protiv smallball postave). Kako god, ako misle podignuti kantu, Curry i društvo će je morati zaslužiti onim što naprave ovdje i sada, ne onim što su napravili u prethodne dvije sezone.

2 thoughts on “47

 1. Al’ kako je Barnes propustio šansu da uđe u historiju kao MVP Finala i uhvati max ugovor sad na ljeto jebote hahaha

 2. Detalj koji mi je posebno digao tlak. Rez 99:92, Iggy ide u kontru 1-1, a iza dolazi Livingston i jedan Cavs, magarac umjesto da napadne obruc preko Dellyja (cini mi se) dodaje iza leda loptu Livingstonu koja ga pogada u glavu. Umjesto -5, Irving na drugoj strani pogada cirkus sut preko Klay upada u zonu i za pola minute je +13 jer je uz kos zabio bacanje i iduci napad tricu iz polukontre.

  Mvp Barnes je bio istaknuto posebno los, cigle koje je uputio ne bi se niti Josh Smith posramio. Pripisao bi to umoru i fajtu jer je cijelu utakmicu rudario pod obrucima.
  Iggy obrana na Jamesu je u nekoliko navrata bila na Rondo razini. Ok, da mu ide ispod bloka i stoji metar dalje, ali brate, de malo ozbiljnosti ako covik ude u seriju poena s distance. U njegovu obranu moze stati sto nije imao nikoga iza leda da pomogne, pa ajde.
  Irving s iso pokusajima je sinoc bio otac na terenu. Opcenito igra njega i Jamesa je bila fantasticna pogotovo James s obrambenim reakcijama u drugom poluvremenu i Irvingu koji je prelomio utakmicu s 3-4 uzastopna zavrsena napada u drugom dijelu zadnje cetvrtine.

  Mozda si jos mogao spomenuti kako su Cavsi 25% poena zabili iz kontre.
  Inace, recape utakmica su prste polizat, kao Irvingov sinocnji show u napadu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *