49

CAVS @ WARRIORS, G7

I tako su Cavsi uspjeli u nemogućem, okrenuti minus od 1-3 u seriji u kojoj su do G5 i uopće u 3 od 7 utakmica izgledali kao momčad kojoj nedostaje nekoliko karika da uopće pomisli ozbiljno se suprostaviti Warriorsima. A onda je razlika među njima nestajala iz utakmice u utakmicu – malo ozljede (bivših) prvaka, malo glupost istih tih Warriorsa, malo najbolja košarka Jamesa i Irvinga u sezoni i uopće rast cijele momčadi u pravom trenutku, posebice obrane koja je nakon traženja kroz uvodne utakmice shvatila do neke mjere što treba raditi i kako igrati da bi si dali šansu. S tim da sinoć Cavsi nisu odigrali ni blizu razini iz prethodne dvije utakmice, posebice im je nedostajalo šuterske širine koju su davali James i Irving, a u prvom dijelu su napravili i gomilu grešaka u obrani, ali su si dali priliku kontrolom ritma i reketa. Warriorsi su bili bolji veći dio utakmice što se realizatorskog učinka tiče, ali nisu to uspijevali pretočiti u prednost jer su živjeli isključivo od šuta s perimetra kroz postavljene napade, bez laganih poena na obruču i kroz kontre. Usprkos tome što su na neki način igrali sporednu rolu prepustivši Cavsima da diktiraju tempo i što su u formi kakvoj jesu kao momčad, na kraju su imali više prilika obraniti naslov, a kod svake ih je, ironično, izdalo upravo ono što ih je dovelo tu gdje jesu – šut. Cavsi su pak odradili posao u zadnjoj četvrtini kao što su ga radili cijelu večer, imali su zaštitnu mrežu u koju mogu upasti u obliku dominacije u sredini, a i više sreće kada je bilo najpotrebnije. I tako proklestvo Clevelanda konačno prestaje, a ono Warriorsa tek počinje – tko će sada živjeti od pustih potraga za krvicima što je povijesna sezona završila ovako kako je. Iako je sve jasno, posebice nakon ovakve partije u kojoj jedno tek solidno izdanje Clevelanda uspije ukrasti G7 na gostujećem parketu – Warriorsi nisu zaigrali ni blizu razine kakvu su prezentirali najveći dio sezone i za razliku od serije protiv Thundera ovdje se nisu mogli provući. Dva puta za redom prevariti stvarnost ne ide, pogotovo kad u večeri, u kojoj si u prvih 36 minuta ubacio 14 trica, u zadnjih 12 minuta ubaciš 1 od 10 pokušaja.

Što se Cavsa tiče, ludi narativi koji se otvaraju u njihovom slučaju takvi su da ih ovako na brzinu ne mogu sve ni pretresti. LBJ je tako plesao na crti tragičara i junaka u zadnjoj četvrtini da je to bilo stresnije za njegove ljude i obitelj (koji znaju koliki je bio ulog ove utakmice, ode im ljetovanje u kurac da je ishod bio negativan) od rušenja zrakoplova i svijesti da ćeš uskoro tresnuti u ocean umjesto sletjeti na Bahame. Na kraju se provukao i ne samo da je postao prvak i ravan najvećima svih vremena (u nekim glavama koje su slično negirale, u većini je to već odavno), već je donio i taj naslov Clevelandu koji prekida jedan od dosadnijih narativa kojim nas gnjave već godinama. Uz to je u povijest upisao Dana Gilberta kao vlasnika šampiona, učinivši pri tome Luea trenerom koji je, barem kada su kante u pitanju, uspješniji od braće Van Gundy i Thibodeaua zajedno. I ne samo to, učinio je Earla Smitha šampionom. I vjerojatno spriječio trade Kevina Lovea. Sad, zamislite samo da je Curryu upala jedna od onih trica u završnici, da je samo jedna lopta završila u mrežici, koliko bi drugačiji bio tijek povijesti (Warriorsi su našli dovoljno snage za odraditi posao, Cavsi su ipak nedovoljno dobri, Lovea treba trejdati, James je opet zakazao kad je bilo najpotrebnije bla bla bla). Ne znam, košarka je bila ok, nije bila za uživanje, ali ovi narativi cijelu priču dižu na jednu višu razinu. Sada se treba pošteno odmoriti nekoliko dana, neka se slegnu dojmovi, pa donijeti pošteni zaključak jer ovako na prvu jedini dojam koji imam je da mi je drago da je konačno gotovo jer sam na kraju tekme i sam imao dojam da sam kopao zajedno s igračima na parketu.

Idemo sada na detaljni osvrt na tekmu kako bi se na dostojan način oprostili od izuzetne sezone. A nešto mi govori da nas dogodine čeka još bolja.

1

Najzanimljivije pitanje pred utakmicu je za koji pristup će se odlučiti Kerr, hoće li opet startati sa smallball postavom ili će dati šansu nekom od centara iako je nitko u prethodnih 6 utakmica nije zaslužio? Izabrao je ovo drugo, dakle na startu je itekako oprezan i nada se izbjeći upadanju u rupu kakvo mu je u prošloj utakmici priuštili upravo smallball postava koja je u seriji do tog trenutka bila itekako pouzdana. Ali, obrana Warriorsa raspala se u zadnje dvije utakmice, a s centrom na parketu barem si mogu priuštiti odmah staviti Greena na Jamesa tako da konačno, nakon sve ove gomile utakmica ispred, gledamo dva ponajbolja defanzivca Warriorsa na dvojici najvažnijih igrača Cavsa u napadu (osim dvoboja Draymond-LeBron i Klay je opet na Irvingu, dok su ostale kombinacije, recimo to tako, organske). Bilo bi super kad bi na raspolaganju imali i Boguta u izdanju iz G2 da čuva obruč, ali takve partije Australca su bile iznimka, a valjda će i Ezeli moći odraditi par šihti u kojima će držati Thompsona dalje od ofanzivnog skoka. Valjda.

Inače, uz spomenute matchupove onaj ključan je između Barnesa i Thompsona jer upravo ova dvojica su barometri uspjeha momčadi. Kada je Thompsona na parketu Cavsi izgledaju sjajno u obrani, s druge strane kada Barnes zabija Warriorsi su praktički nezaustavljivi jer dobivaju produkciju od četvrte opcije čime kažnjavaju obranu Cavsa te istovremeno otvaraju prostor za trojicu ispred. Cleveland se, kako bi LeBron ostao u mogućnosti preuzeti Currya nakon 1-4 pick & rolla, odlučio ostaviti Jamesa na Greenu, što je značilo da će Barnes opet imati gomilu šansi kazniti obranu. Po običaju je sporiji Love na centru, dakle Thompson je taj koji će morati pratiti Barnesa, a ako ovaj bude zabijao otvorene šuteve, tu počinju prvi problemi za Cavse.

Gosti su inače manje nervozni na startu, uzimaju što im se pruži dok domaćini forsiraju i to u rijetko viđenom stilu – Curry promašuje obruč nakon ishitrenog šuta za jedno pola metra i lomi tablu (što je još i super kakvu ciglu je bacio Klay koji se nije ni dobacio do koša, čisti airball kao nekakvo Drummondovo slobodno bacanje). Usprkos vidnoj nervozi, Warriorsi nakon prve 3 minute ipak imaju lagano vodstvo jer su ubacili dvije trice, jednu upravo preko Barnesa koji je iskoristio činjenicu da je ostavljen sam na perimetru, a drugu nakon totalnog raspada obrane Cavsa u kojoj ni Thompson ni LeBron nisu imali pojma gdje bi trebali biti nakon preuzimanja. Usprkos vidno nepreciznoj obrani koja je već nekoliko puta podsjetila na izdanja iz prve dvije utakmice i ne pretjerano efikasnom izdanju u napadu, gosti su prvu šihtu završili u egalu, što je signal Kerru da nakon 5 minuta ipak izvadi centra i gurne Iggya u vatru jer ako će Cavsi igrati ovakvu obranu, onda nema smisla to maksimalno ne koristiti.

Lue kasni minutu, ali ipak baca Jeffersona na parket na vrijeme da se obrana puno bolje posloži – sad već ima 5 pokretnih igrača koji možda neće svaki put na vrijeme odraditi posao, ali barem imaju noge za pokušati. Uz to što mu je puno lakše pokriti Barnesa, Jefferson je još jedan davež koji može i stisnuti Currya na lopti, ne samo oduzeti mu ulaz i obrana Cavsa djeluje puno bolje. Iako su u ovom periodu i Steph i Klay zabili trice, Cavsi se tako i dalje bez problema drže u egalu, u biti vjerojatno bi bili i u vodstvu da LeBron nije nekoliko lopti nepotrebno bacio u bunar. Dakle, ipak je prisutna nervoza i kod njega i Irvinga, svjesni su da moraju nositi napad i to sigurno dovodi do ovoliko izgubljenih lopti koje olakšavaju život Warriorsima.

U trećoj šihti ove prve četvrtine Kerr na parket šalje Varejaoa i Livingstona, dok Lue čak ima hrabrosti odmoriti LeBrona. Curry zabija novu tricu, međutim gledamo i još jedan airball, ovaj put od strane Iguodale, tako da nekog pretjeranog razloga za optimizam kod domaćina nema, usprkos odličnom otvaranju s perimetra i svim greškama Cavsa nakon prvih 12 minuta nemaju ništa više od egala. Cavsi su pak uz manje muke dolazili do poena na obruču, a posebice je dobar u skoku Love, koji igra i rolu centra protiv Varejaoa i u ovom periodu dok je James na klupi nosi napad Cavsa borbenošću pod obručima.

Ukratko – dosta pasivno izdanje s obje strane, svi su maksimalno oprezni jer znaju da popravnog nakon ove večeri nema. Što je samo još jedan način na koji se manifestira nervoza, da ne kažem strah (za sada ni jedni ni drugi ne ulijevaju povjerenje pojavom, a Steph je posebice kisel još od zagrijavanja, ne treba biti gost Petra Vlahova u trećem Dnevniku da skužiš kako mu teret utakmice itekako otežava dotok kisika).

2

Period je ovo kojega su Warriorsi dobivali po defaultu i kojega je uglavnom obilježio Barbosa, ali i Green na petici. Ovdje nečega sličnog nema, Kerr je smislio novu postavu, sa Speightsom kao partnerom Greenu pod obručima. Lue pak jaše Thompsona i Jamesa u sredini uz dodatak Williamsa umjesto Irvinga (Mo je prošlo utakmicu izvađen iz naftalina, Lue je valjda zaboravio i da postoji dok sam nije završio u medijima s izjavom kako će iskoristiti opciju i ostati još jednu godinu u Clevelandu, valjda su nakon toga pomislili, kvragu kad si već toliko tvrdoglav evo ti i nekoliko minuta u Finalu). Nikakvog značajnijeg utjecaja na do sada viđeno nema, nastavljamo po uhodanom – Warriorsi tu i tamo ubace tricu kako bi dodali poneki poen na konto (nova dolazi nakon još jedne zakašnjele reakcije Thompsona koji sada čuva Draymonda dok je LeBron na Speightsu), Cavsi napadaju obruč s dovoljno uspjeha kako bi ostali u blizini (Warriorsi 18 poena već imaju kroz trice, Cavsi čak 20 u reketu). Čiji će stil prije donijeti prevagu?

Nakon 4 minute akcije Lue vadi Thompsona i odlučuje se za Lovea kako bi dodao malo širine napadu i to je dobra vijest za domaćine koji su čak i u ovim postavama s centrom uspjeli učiniti Thompsona manje učinkovitim. Ne napadaju kroz pick & roll na njegovom čovjeku gdje se pokazao više nego sposobnim čuvati čovjeka s loptom već ga tjeraju da brani akciju kroz blokove na strani bez lopte što ga istovremeno izvlači od reketa, ali i otežava mu stizanje na perimetar jer je puno bolji direktno nego kada treba zatvarati. Praktički, napravili su ono što je bilo nužno, učinili su ga toliko problematičnim u oba smjera da ga trener mora povući s parketa i to je ogromna stvar jer su tako Cavse ostavili bez čovjeka koji je bio treći nositelj u zadnje dvije utakmice. Ostane li ritam ovakav do kraja, trebat će im netko treći da ponese njegov teret, Love je to odradio u napadačkom skoku, ali u obrani on zasigurno nije rješenje.

Kerr ovdje odmah prelazi na smallball jer se očito ne boji toliko Lovea pod košem kao Thompsona. Curry odjednom može napasti i kroz 1-5 pick & roll i tu se odmah vidi razlika – Cavsi sad nemaju nikoga tko može preuzeti, a ni čuvati obruč jer Love se totalno gubi nakon izlaska na Currya i Steph dolazi do laganog polaganja u sredini za kojega s Thompsonom na parketu uopće ne bi bilo prilike. Da obrana Cavsa nije sjajna čim nije u idealnoj postavi pokazuje i nova trica Greena kojega Smith na preuzimanju ne stiže na vrijeme zatvoriti – iako Warriorsi još uvijek imaju tek +2, bude li se igralo ovakvim stilom do kraja, Cavsi nemaju šanse podići kantu.

Kerr iz nekog razloga razbija smallball postavu usprkos ovih nekoliko sjajnih akcija i gura na parket Varejaoa umjesto Barnesa, ali večeras si to može priuštiti jer Warriorsi, a prije svih Green, ne prestaju ubacivati sve što nalikuje na otvorenu tricu – James zapinje u Varejaovom bloku, Love po običaju ne prepoznaje situaciju i uopće se ne rotira prema perimetru, tako da Draymond ubacuje još jednu potpuno otvorenu priliku. U zadnje dvije utakmice Warriorsima ovakve lopte uglavnom nisu upadala i to ih je ostavljalo bez baruta, a u G7 to očito neće biti slučaj, tako da bi sada Cavsi već ozbiljno morali razmisliti o nekom drugom pristupu jer Love očito ne može funkcionirati u ovakvoj obrani s preuzimanjem. Uvodi Lue Jeffersona i pokušava s LeBronom na centru, ali opet ista stvar, već na drugom preuzimanju Shumpert (koji je možda i veći problem od Lovea cijelu ovu Finalnu seriju) totalno gubi Greena iz vida i Draymond zabija još jednu potpuno otvorenu tricu. Znam, znam, treba sve to i pogoditi, ali na stranu preciznost, obrana Cavsa ovako loša nije bila od prve dvije utakmice, čim pred njih staviš blok na strani bez lopte totalno se pogube.

Ono fascinantno je da usprkos svim ovim laganim tricama domaćini i dalje nemaju veću prednost od +3 iako je Kerr odmah popratio prelazak Cavsa na smallball uvođenjem Barbose umjesto Varejaoa. Ipak, ova postava je previše potentna da ne napravi seriju, Barbosa između Currya i Klay, uz Iggya i Greena zadužene za štopanje LeBrona, može funkcionirati, pogotovo ako Lue odbija uvesti Thompsona i Lovea na parket jer je nezadovoljan njihovom igrom. Warriorsi očito imaju utakmicu gdje im treba, a Cavsi ni s 5 pokretnih igrača ne mogu zatvoriti sve rupe na perimetru – nakon što Barbosa pogađa otvorenu tricu iz kornera, imaju +7, što je daleko najveća prednost koju je itko imao ove večeri.

S toliko odlaze i na odmor, s tim da je dojam još povoljniji od rezultata. LeBron i Irving igraju kao smrtnici u napadu, što se može promijeniti u nastavku počnu li ubacivati s perimetra, ali, ako će sami nastaviti pogađati trice kao do sada, Warriorsi se ne moraju bojati Thompsona i Lovea, što je ogroman plus kojim su potpuno limitirali rotaciju Cavsa (ako će ovi dobar dio utakmice biti izvan parketa, onda je gostima i teže nastaviti kontrolirati reket, što dovodi do potencijalnog gubitka utakmice jer Cavsi upravo od reketa nad reketom životare u prve 24 minute).

3

Cavsi ekspresno stižu u egal, ponajprije jer Warriorsi s Ezeliem ne mogu funkcionirati dovoljno dobro (sada je jasno da će i večeras Varejao možda biti bolja opcija u sredini, to sve govori o obojici). Ezeli je prespor u oba smjera, u napadu ne može dovoljno brzo napasti obruč nakon pick & rolla i što je najgore nije u stanju baciti povratnu čime, osim što Loveu omogućuje da se sakrije u obrani, uništava smisao pokretnog napada (od iste bolesti često pati i Barnes i ovdje je vidljivo zašto nedostaje Bogut, bez njega na parketu Warriorsi imaju samo tri dodavača i to je premalo da pokrenu sistem), a u obrani jednostavno ne može braniti ništa osim obruča (a i tu mu Thompson uspijeva doći do skoka i zabiti zicer), što Cavsi koriste da preko raspoloženog Smitha koja zabija tri teška šuta (od čega dvije trice) izbrišu minus. Čak je i Kyrie, koji ove večeri ne može ubaciti skok-šut s poludistance, prošao pored njega na polaganje kao da ne postoji.

Domaćini tako nakon 3 minute pete kolone u svojim redovima kreću od početka s Varejaom i sada moramo zastati trenutak i staviti stvari u kontekst. Dakle, isti taj Varejao kojega su Cavsi otpustili jer je bio potpuno beskoristan u rotaciji sada je kako se čini jedini centar na kojega se Warriorsi mogu osloniti ako misle obraniti naslov. NBA – where crazy shit happens. Jasno, klasični centar neće biti presudna epizodna rola za Warriorse, ali nije zgorega da netko barem prestane biti šesti igrač protivnika. Presudno će biti da nastave ubacivati trice, kao što to radi Steph nakon još jednog istrčavanja, ovaj put iz dvostrukog bloka u širokom luku gdje ga Smith nije imao šanse pratiti – kao i cijelu večer, pitanje je samo hoće li lopta upasti. A za sada upadaju.

Ipak, dok god mogu sakriti Lovea na centru, Cavsi su opasni. Nastavljaju zabijati na obruču bez obzira što Kerr i dalje trpi klasičnu peticu radi skoka i čuvanja sredine (totalni nonsens, što će ti na parketu centar ako ne radi osnovni posao centra), a istovremeno uspijevaju i nekoliko posjeda za redom odraditi sjajnu obranu. Iako je Kerr ekspresno uveo Iggya umjesto Barnesa čim je ovaj prosuo par napada, Thompsona za sada nitko u obrani ne stiže kazniti, što znači da Cavsi imaju zatvoren reket. Iggy je konstantno sam na strani bez lopte, ali kad ona i stigne do njega, bude prekasno – pritisak na loptu Cavsa je sjajan (ovo je recimo obrana koju Love zna igrati, ako su rotacije iza njega dovoljno precizne može se sakriti njegovu sporost prilikom vraćanja u sredinu), druga i treća rotacija na pomoć su pravovremene i Warriorsi nemaju prostora za prebaciti stranu.

Dakle, nakon Ezelia Warriorsi nisu ništa bolje prošli ni s Andyem i ovo su Cavsi kakve smo gledali u prethodne dvije utakmice – iako James i Irving još nisu pronašli ritam u napadu, obrambeno stižu zatvoriti sve i dati si šanse u napadu. Nevjerojatno da ista momčad u istoj utakmici može imati ovakve faze igranja obrane i onakve propuste kakve smo gledali u prvom dijelu, a sve dobrim dijelom vezano uz to igraju li protivnici s klasičnom ili smallball postavom. Uglavnom, Cavsi rade prvu ozbiljnu seriju na utakmici i sada su oni ti koji vode s +6 dok Kerr konačno ne vraća Barnesa na parket i okreće se smallballu. Prva akcija s Barnesom i odmah se vidi razlika – za razliku od pick & rolla s Varejaom, koji je dovoljno teretan prilikom utrčavanja da se cijela obrana stigne rotirati nakon što Thompson preuzme Currya, Barnesa je ipak teže zaustaviti kada se u punom sprintu sjuri na obruč.

Warriorsi sada opet imaju zraka u napadu i ekspresno se vraćaju u utakmicu – nakon 1-2 pick & rolla Currya i Livingstona James odlazi zatvoriti rolera, a Irving kasni cijelu vječnost rotirati se na Greena koji stavlja još jednu otvorenu tricu. Lue povlači Lovea i stavlja Jeffersona što je sljedeći logičan potez kako bi dobio na brzini u obrani, ali Warriorsi s 5 šutera ipak su prevelik problem, pogotovo kada vrte ovako sjajnu akciju kakvu su prezentirali u završnici treće četvrtine – Green trči kroz Iggyev blok kako bi se oslobodio Jamesa i Cavsi naivno preuzimaju, ne računajući da sada Steph i Draymond mogu zavrtiti 1-5 pick & roll protiv Irvinga i Smitha, valjda jedne od najgorih bekovskih presing kombinacija u ligi. Draymond očekivano ostaje sasvim sam i može birati što hoće iz idealne triple threat pozicije – odlučuje se za ulazak u sredinu gdje Thompson po defaultu dolazi zatvoriti reket što rezultira s Barnesom samim u korneru. Odlična pas Draymonda i još jedna trica Warriorsa je u obruču. Mislim, kako je košarka jednostavna igra kada ti većina igrača ima potreban IQ, vještine poput šuta iz vana i dovoljno lucidnosti da odvrti akciju na savršeno sinkroniziran način. I kada se trener smiluje ostaviti ih zajedno na parketu.

Domaćini tako sada igraju skroz dobru košarku s najboljom postavom, upada im sve što treba, ali opet imaju samo +1 pred zadnjih 12 minuta sezone. Toliko su Cavsi žilavi iako ove večeri nisu u stanju ponoviti onako briljantu igru ni u jednom smjeru kao u prethodne dvije partije. Jednostavno, fali i Warriorsima vatre, uz standardne probleme u reketu u kojem uredno gube bitku i gdje jednostavno rijetko borave, nikako da podignu tempo i naprave seriju nizom trica u tranziciji kako inače znaju. Sve što su zabili, zabili su na postavljene napade iz vana, uz puno truda i koncentracije. Praktički, obje momčadi krvavo rade u napadu, samo što jedni rade u sredini, drugi na perimetru.

4

Cijela sezona tako je stala u ovih 12 minuta. Kerr odmara Curry umjesto kojega je na parketu Livingston, Lue pak odmara Thompsona umjesto kojega šansu dobiva Love. Sreća za Golden State je što LeBron treću večer za redom ne može ubacivati s perimetra, što ga pretvara u onu manje opasnu verziju koja se pokušava zabiti u sredinu na silu, što je puno lakše braniti, a sreća za Cavse je što Love igra svoju najbolju partiju u Finalu i što skakanjem u napadu i poenima na obruču nadoknađuje slabiju Jamesovu šutersku večer. Nakon što Kyrie, koji također ima problema sa šutom u najgorem mogućem trenutku, hvata vlastiti odbijanac i posprema novi skok u napadu, Kerr zove time-out i vraća Stepha u igru. Srećom, nije toliko isfrustriran dominacijom Cavsa pod obručima da uvede i centra u ovom momentu, dakle Warriorsi će ili živjeti ili umrijeti s tricom i smallballom, pa neka cijela povijest košarke i drugu sezonu za redom ode kvragu (Barkley u ovim trenutcima sigurno drži fige da Cavsi dignu kantu kako bi mogao reći kako “skouk šouterske moumčadi ne osvujoju nauslove”.

Iako je u ovom trenutku nemoguće reći što će se dogoditi – obje obrane su dovoljno fokusirane da znaju što žele. Warriorsi žele uštopati slash & kick Cavsa i natjerati Jamesa i Irvinga na igru kroz izolacije i to im uspijeva dobro te se gosti drže isključivo zahvaljujući učinku u napadačkom skoku i uopće kroz snagu koju iskazuju dok napadaju obruč. Cavsi pak žele zatvoriti udarne opcije i svesti napad Warriorsa na ispušne ventile, a Barnes s nekoliko promašaja i indisponirani Iggy (koji promašuje čak i dva slobodna bacanja) nisu to u stanju iskoristiti. Dakle, ovdje će u završnici presuditi detalji. Poput ovoga – Lue vraća Thompsona umjesto Lovea kako bi dodatno učvrstio reket, a Curry konačno uspijeva nešto s čime s muči cijelu seriju, pogotovo zadnje tri utakmice, a to je zabiti tricu preko Thompsona u 1 na 1 matchupu. Stephovska trica, jedna od onih koja bi odavno riješila ovu seriju da ih je Curry mogao pogađati. Znači li ovo da ima u sebi još 7 minuta čarolije? Ili je u pitanju čista slučajnost?

Dok na drugoj strani Smith pokazuje nervozu promašivši cijeli obruč (još jedna tabla, za to su sinoć trebali dijeliti barem pola poena), Klay stavlja dugu dvicu preko ruke, dakle oba snajpera Warriorsa spreman su za završni obračun (možeš mislit). LeBron pak na drugoj strani opet ide na ulaz nakon što se napad slomi i završi u izolaciji, pa nakon što ga udvoje baca loptu Jeffersonu kao jedinom igraču Cavsa koji je slobodan. A slobodan je s razlogom – novi promašaj Clevelanda u periodu kad se lomi utakmica. Inače, Kerr ipak ne može izdržati, iako u ovom trenutku sve ide po planu vratio je na parket Ezelia umjesto Barnesa, računajući valjda da ako već ima rupu u napadu, neka barem ima jednu koja se može gurati s Thompsonom pod košem. Steph je sada skroz opušten, što je dobro jer se odlučuje za ulaz pored Jeffersona (ne stavlja ga, ali barem je konačno pokušao nešto slično, inače stvar spašava Draymond rijetkim skokom u napadu domaćina), ali i loše jer pokušava dodavanjem iza leđa proigrati Klaya (kakav nepotreban haklerski potez u ovakvom trenutku, s jedne strane za divljenje, s druge za zatvor).

James pak na drugoj strani uzima stvar u ruke, nakon što je spremio tri lukavo izborena slobodna bacanja zabija i prvu tricu na utakmici, iz driblinga, za +3 na 5 minuta do kraja. Sve preko Ezelia koji ga uredno preuzima na 4-5 pick & rollu tri posjeda za redom – jedan je zajebao kad je nepotrebno napravio spomenuti faul, na drugom nije mogao ništa jer je Jamesu upao šut koji inače nije mogao ubaciti cijelu večeri (a skoro ni cijelu sezonu), a na trećem je opet solidno ispratio akciju koja je završila dugom dvicom koja, srećom po njega, nije ni blizu prolasku kroz mrežicu. Curry se na drugoj strani sjajno oslobađa Irvinga V cutom (Kyrie nije ni skužio što se događa), kreira si otvorenu tricu kao na treningu i promašuje. Vraća mu James još većim promašenim zicerom – čovjek ima skok-šut preko Currya sa sredine reketa i ne pogađa. Nakon toga opet ima Stepha 1 na 1, prolazi ga i promašuje polaganje jer ga u sredini spremno čeka Iggy.

Dakle, zvijezde će odlučiti ovu utakmicu, ali očito ne sistemom “tko više ubaci” već “tko više promaši”. Došli smo do zadnje 3 minute drame koja je više drama kontekstom i težinom koju nosi rezultat nego nekom spektakularnom izvedbom. Iako mi se ovdje već mota po glavi – tko god da izgubi ovu utakmicu neće se imati razloga sramiti, da se ovakve završnice igraju deset puta, deset puta bi odlučio jedan šut, a realno score bi bio 5-5 u tih 10 tekmi. Nevjerojatno, ali baš su se pronašli u idealnom trenutku, kad su Cavsi skužili kako igrati najbolju košarku sezone, odnosno kad su Warriorsi značajno pali u izvedbi (posebice Steph, to što su s njim ovakvim uopće došli do G7 svojevrsno je priznanje njihovoj kvaliteti). Stvari su se poklopile taman da pruže neizvjesnu završnicu – na semaforu je egal, na parketu za Cavse je startna petorka, a za Warriorse death lineup. Da li je možda Lue ovdje mogao ostaviti Jeffersona koji se pokazao sposobnijim igrati obranu u ovakvim okvirima? Ne, jer Love je sinoćnjom partijom zaslužio ove minute, plus nije da Warriorsi ionako nisu ubacivali trice kad god su mogli. Love kao skakač i dodatna opasnost u reketu korisniji je od Jeffersona koji je ipak sinoć igrač manje u napadu, dakle nije da čini Cavse ukupno boljima.

Tako Cavsi vrte post-up za Lovea preka Barnesa, pokušavaju igrati na svoje prednosti (ništa od toga, opet promašaj), a Warriorsi logično koriste one situacije koje im stavlja ovaj matchup – Cavsi se opet gube u rotacijama, Green ostaje sam na trici, ovaj put šut ne upada. James fenomenalnom blokadom spriječava Iggya na polaganju iz prve kontre za domaćine nakon dugo vremena (akcija utakmice i klasični LeBron, takav potez mogao je u ovakvom trenutku izvući samo on i još mu uspijeva učiniti da to izgleda kao nešto najnormalnije), da bi onda sve upropastio novim promašajem iz izolacije, ovaj put mu ne upada horok iako je Iggya kroz post-up nagurao skoro do obruča.

Ipak, još veći tragičar od njega ove večeri je Curry koji poteže tricu iz driblinga i opet pogađa tablu. Dakle, sad već imamo period suše koji traje duže vremena nego što ga je prošlo od kada su Slaveni stigli na Balkan. I kojega prekida Irving kojemu uspijeva nešto što Curry trenutno ne može ni otvoren – ubaciti tricu, i to baš preko Stepha. Što su Warriorsi pripremili za najvažniji posjed sezone? Ništa, Steph u par navrata završava s Loveom 1 na 1 na perimetru i ne uspijeva ga slomiti, izvlači nekakav loš pokušaj trice koji jedva dolazi do obruča i to je simboličan kraj nada za Warriorse – da čovjek čija obrana im je davala ogromnu startnu prednost kad je serija počinjala na kraju bude taj koji će solidnom reakcijom potpuno uništiti nade sada već bivših prvaka. Green ne dozvoljava LeBronu da poveća prednost zakucavanjem, ali, +4 na koliko Cavse diže jedan LeBronov pogodak s linije su više nego dovoljni. U periodu u kojem Warriorsi ne mogu ubaciti ni zicer, teško da će nekako izmisliti 4 poena. Game over, LeBron MVP u svakom slučaju, sad može mirno loviti ribe do kraja života jer je napravio sve što je trebao u karijeri. Curry je mlađi, pa je i pošteno da se idućih sezona pokušava iskupiti za (ne)prikazano u ovogodišnjem doigravanju.

23 thoughts on “49

 1. gledam i ne mogu vjerovati da se cijela sezona nakon toliko odigranih minuta košarke svede na jednu minutu. Svaka čast Bronu, nisam fan, navijao sam kontra, ali nema uopće priče tko je najbolji na planeti. Lik je nerealan. Ja sam sretan što je moj liebling J.R uzeo prsten!

 2. Gee kako komentiras Lebronovih 47 minuta igre i blokadu na igiju nakon 45 minuta borbe? Izgledalo je kao da je dao sve od sebe u taj blok. I jel imas kog na pameti da bi mogao toliko odigrat na toj razini psihicki i fizicki u game 7. (Meni pada na pamet jedino wess al on je bomba fizicki… psihicki isto bomba hehe)
  P.s. odlican blog, kad ce podcast? 🙂

 3. Sto se tice Lebrona i njegove ostavstine ili potvrde sampiona,mislim da njegove kvalitete rijetko tko osporava,to nije nikad bilo upitno,razlog zasto ga ljudi ne vole,razlog sto ne moze biti najveci i da osvoji jos pet kanti za svoj Cleveland lezi u cinjenici sto se od njega ocekivalo kao samoproglasenog “Kralja”, nikad se nece potvrdit,od njega se nije ocekivalo bjezanje od odgovornosti 2010.i sastavljanje u supermomcadi u Miamiu,od njega se nije ocekivalo da na taj ogavam nacin odjebe svoj dom Ohio,niti da ode nekom drugom(Wadeu) i da oformi supermomcad,taj nacin i taj postupak su ga obiljezili zauvijek, nema toga sto moze napravit,sam se proglasio “Kraljem”,sam se stavio iznad kosarke(vidi ljeto 2014.i GM-ovanje), previse razloga ga cini nedostojnim najveceg, pa i u konacnici bjeg iz Miamia nakon debakla sa SA, nesuocavanje sa samonametnum velicinom i grandioznoscu. Eto zato ne volim Lebron, moje skromno razmisljanje.

 4. Nisam ni ja fan Lebrona ali ono što on radi na parketu je za naklon. Nakon 47 minuta na parketu i iscrpljenosti izvući snage za onu blokadu na Iguodali je nevjerojatno

 5. Eh da, zato ne volim navijati za ijednu momcad jer si nakon ovakve zavrsnice priustim nekakvo emocionalno praznjenje. Realno gledajuci, Cleveland je zasluzio naslov, Brona ne volim, ali respektiram kao top 3 igraca svih vremena, covjek ih je nosio kad je trebalo i kad nije. Dubsi nisu imali nimalo srece sto se tice dogadaja zadnje 3 utakmice, pregazeni su i sad treba prebrojati mrtve. Osobno sam za to da se odreknu Barnesa ako itko ponudi vise od 15-16 milja po sezoni, bez toga da idem gledati kako ce momcad izgledati dogodine. Duranta nece uhvatiti, koje su druge opcije, zadrzati jezgru hoce, pretplatiti Ezelija i Barnesa ne bi trebali. Treba pricekati bar tjedan dana pa objektivno sagledati stvari. Veselim se uvodenju pretplate za sljedecu sezonu, ako nista.

 6. Kyrie je u ovoj seriji bio bolji Steph od Stepha. I to može veseliti navijače Cavsa. I jedva čekam Olimpijske, tamo bi Kyrie mogao bolestan turnir odigrat.

  I šteta što si već napisao spomenice ispod obruča, Andreson Varejao zaslužuje jednu. Za najvećeg pehista u povijesti. Igra dva finala NBA, oba izgubi, otpuste ga usred sezone i ode u Warriorse koji ostvare najbolji skor u povijesti regularne sezone i onda od ekipe koja ga otpusti izgubi prsten. Klasik 😀 Andy i njegova frizura su više od lige.

  I pitanje za kraj, planiraš mock nabacit? Onaj imaginarni draft podcast je uvijrk bio dobro popraćen i dočekan.

 7. Gee, jesi li Oracle? Pitam zato jer ako sam dobro zapamtio, prije nekoliko godina si imao tekst o Loveu i ostala mi je urezana u pamćenje rečenica tipa “Love će postati prvak, nema šanse da neće” i kada si ga usporedio s Wesom Unseldom!
  Svaka čast na “proročanstvu”!

 8. Takođe navijao za Warriorse, ali nema šta, mora se skinuti kapa. Kerrovi eksperimenti sa centrima su bili užasni večeras. Neshvatljivo mi je da je u drugom poluvremenu prosto zaboravio Speightsa i Barbosu koji su pristupom zaslužili da igraju mnogo više nego Andy i Ezeli (a i neshvatljivo mi je da usred G7 NBA finala 2016. stičem dojam da bi Mo i Leandrinho napravili razliku… cirkus :D). Žao mi je što nisu ovu sezonu okrunili titulom, ali jbg, ima i neke pravde da je LeBron uzme sad, jer ovo je sad valjda najveća stavka u njegovom legacyju koju je mogao da uzme:

  1. Dobio je 73-9 tim
  2. Dobio ih je posle 1-3 u finalu, prvi put u istoriji, uz game 7 u gostima
  3. Prekinuo je klivlendsku kletvu (posle The Drivea, The Fumblea, The Shota i The Decisiona, najzad imaju nešto čega će se sećati: The Block).
  4. Bio je najbolji u svojoj momčadi u finalnoj seriji u poenima, skokovima, asistima, krađama i blokadama. Mrzi me da proveravam, ali mislim da je samo još Hakeem to uspeo 1994.

  Sad više ni Skip Bayless više neće imati šta da prigovo… ovaj, ne… za trenutak potcenih ljudsku glupost i ograničenost. Mea culpa.

  P.S. Cubsi uzimaju MLB, garant. Sad je sve moguće 🙂

 9. Gee hvala na fantastičnom praćenju sezone i playoff duela, uživao sam u svakom članku podjednako kao i u utakmicama, nadam se da ćeš nas nastaviti svakodnevno uveseljavati svojim analizama, komentarima, mišljenjima, podcastima itd.

  Kao što kažeš, treba malo vremena da se slegnu utisci pa da se može definitivno ovo finale i naročito ova utakmica prožvakati i svariti, ali generalno drago mi je kako se završilo, LeBron je zasluženo plakao, vrištao i cmizdrio i čak mi ti njegovi izljevi emocija nisu išli na živce, bilo je super! 🙂
  I sada, nakon ovog finala, možemo li definitivno reći da je James zabetonirao poziciju broj 2 iza MJ-a na poziciji najvećih svih vremena?

  Što se tiče same utakmice, moje mišljenje je da je Green potvrdio ulogu apsolutnog lidera ekipe Warriorsa (kada govorimo o mentalnom pristupu, agresivnosti, borbenom duhu, tvrdoglavosti, neodustajanju, “leading by example” itd. itd.), a da je Curry potvrdio onu moju izjavu o “prepotentnom derištu” koja je nekima bila smiješna. Ta prepotentnost ispoljava se kao sklonost ka podcjenjivanju protivnika a očigledna je npr. prilikom njegovog okretanja nakon upućenog šuta za tri poena, čime se nastoji poniziti protivnik. A znamo da najveći svih vremena mogu sebi dopustiti negraničeno samopouzdanje (čitaj MJ), ali ne mogu dopustiti olako shvatanje i potcjenjivanje protivnika. A pod ovim “derište” mislio sam na mentalnu nedoraslost u graničnim situacijama, kada se udari u zid, a kada do izražaja dolazi mogućnost prilagođavanja ekstremnim uslovima. Npr., Curryeava reakcija na fantastičnu odbranu Cavsa bila je šutanje iz još veće udaljenosti. Gdje je taj slash&kick, gdje je taj dribling? Znamo da je Steve Nash mogao igrati tu igru čak i u poluraspadnutom stanju, ok, povreda koljena, ali ako praviš glupe turnovere i nisi u stanju predriblati Kevin Love-a, onda nemamo šta pričati. Mislim da je upravo Kyrie pokazao tu raznovrsnost u napadačkom dijelu koju sam očekivao od Curry-a. Čovjek je herojski napadao obruč iako ni on nije poznat po čeličnim koljenima. Moje iskustvo dugogodišnjeg košarkaša-rekreativca sa nekih 15-20 godina staža, sa skromnim talentom, drvenastom rukom, upitnim driblingom i osrednjim atleticizmom (u opadanju), došao sam do sljedećeg zaključka: čak i ako ekipu ne ide šut i ne može pogoditi ništa, uvijek sebi može dati šansu za pobjedu na sljedeći način: igranjem čvrste i beskompromisne odbranu, naročito u tranziciji, minimalnim brojem turnovera i kakvom-takvom kontrolom ofanzivnog skoka. U tom kontekstu, dva Curryeva bezvezna dodavanja u presudnim momentima utakmice, prvo nevidljivom pick&rollu partneru, gdje je loptu jednostavno dodao Kyrieu ili J.R-u (ne sjećam se), a onda ono nonšalantno bacanje lopte iza leđa u aut su stvarno vrijedni jedne kvalitetne šamarčine od kolege iz tima. Ali, uprkos ovim pljuvačkim kanonadama, moram reći da mi je jedan od najdražih igrača, valjda zato i doživljavam tako burno svako njegovo pogrešno dodavanje… Nadam se da će u nekom budućem playoffu imati svoj Isaiah Thomas momenat, kada će uprkos svim poteškoćama, povredama isl. nadići samog sebe, izrasti u pravog lidera i postati legenda playoffa, a ne samo regularnog dijela sezone. 🙂

 10. Na neki način, ovo je bio sudar Fila i Popa u finalu, po nekim filozofijama i potezima, kao da sam gledao Jordana u naponu snage kako nosi sve pred sobom i ne jebe sistem pet posto i Spurse iz ovog sad nedavnog perioda, to držanje principa, timskog duha, šanse za sve ga je na kraju očito koštalo titule, jer ako startaš sa Ezelijem a Varejao ti ima dobrih minuta u G7 finala, šta očekuješ, ne znam…

  Od potencijalne dinastije, pred njima je ljeto u kojem ih Barnes po drugi put u par sedmica može sjebati ako prihvati 16 milja od nekog drugog, a njima ostane popunjavati rupe sa realno slabijim streč četvorkama u potencijalno najboljoj postavi lige.

 11. @ varejao – prvi mi na pamet pada Wade, on je u naponu snage također mogao preskočiti parket u tri koraka i blokirati polaganje

  @ ray – Varejao možda i dobije prsten ako mu ga Cavsi odluče dati jer na njega ima tehnički pravo obzirom da je igrao dio sezone tamo. mock svojevrsni smo već imali prije par mjeseci kad je gostovao Frančeski, kako je draft tanak (a i pred vratima) nisam baš siguran da će biti prilike za novi

  @ max – ha ha, isto tako sam rekao da bi Warriorsima bilo bolje da su trejdali Lovea za Thompsona. na stranu prororačnstva, obožavam Lovea, vrhunski šljaker što je uspio eto na kraju čak dokazati u nemogućoj roli, u kojoj se od njega traži da pruži najviše tamo gdje je najtanji. rispekt

  @ flaster – je, može se reći. i pridružujem se nadama da će ovakve igre Currya natjerati da idućih sezona bude još bolji

  @ johannbgood – thanks na komentaru koji je sjajno zaokružio post.

  btw, hvala na sjajnim komentarima u zadnje vrijeme svima, dođe mi žao uvesti vam pretplatu 😉

 12. Sjajni LeBron, ali Warriorsi u zadnje 3 utakmice neprepoznatljivi. Ne znam koji je razlog, jer nisu samo rezultatski dominirali (3:1), već i igrački. Ne mogu se oteti dojmu da je u 5. došlo do preranog slavlja i podcjenjivanja Cavsa. Kod 3:3 više nisu znali što ih je snašlo. I opet su dobili priliku na svom parketu riješiti sve, i opet su bili izgubljeni. Davno nije viđeno da šampionski tim doživi tako velik pad o zemlju u finalu. Zapravo, izgubljeni 1:3 nikad nije viđen u finalima.

 13. Serija 11-0 da se moze naorsviti u finalu, a da ne zives minutu odmora je totalni bust Kerra. S kontra strane je Lue zvao odmor cim su Wariorsi povezali dvi obrane i dva pogodena napada.
  Sramota je sto smo morali gledati pola utakmice centre Wariorsa, a da bekovi Barbosa i Livingston dobiju ukupno 20 minuta. Obojica su odradila odlicne minute u prvom poluvremenu. Saptac centrima si je pucao u koljena cijelu seriju. Ne reagirati, a momcad zadnjih 5 minuta nije zabila poena, bust Kerr. Uglavnom, fuj.

  Inace, James i Irving nenandjebiva serija, dva najbolja igraca na terenu.

 14. Tek sad su se malo slegle emocije, gleda sam tekmu u snimci bez znanja rezultata i skakao sam na svaki koš, po napetosti utakmica uz bok onoj nenadmašnoj Heata i Spursa kada komentator viče BAnng na Ray Allenovu tricu iz kuta…Sa trenutnog gledišta drago mi je što je King ispisao povijest i uvrstio se na drugo mjesto iza Jordana kao najboljeg svih vremena, a za Currya još ima vremena i mislim da ćemo za dvadesetak godina o njemu pričati sa jednakim divljenjem kao i za spomenutu dvojku. Sve u svemu dobra sezona koja mi se čini kao uvertira za najbolje razdoblje moderne NBA s obzirom na sve ove mlade momčadi koje imaju strašan potencijal

 15. Nije dobro, Gee se poce javno zahvaljivat. Ili je smak svita ili ce pretplata bit paprena 😛

 16. Bravo Gee, ispratio si sezonu muski – koliko god da sam se navikao da gledam plejof u ova dva meseca, navikao sam se i da citam tvoje postove. Lepo obrazujes masu, samo nastavi da rokas! Evo me na moru, na najlepsim jebenim plazama na kojima sam bio u zivotu, a razmisljam samo kako da se dokopam vajfaja da dodjem do torenta i ovog bloga.

  Bravo dzi, bravo lbj!

 17. Gee daj uvedi neku pretplatu. Ne znam da li se ti zezaš sa tom “prijetnjom” ili si ozbiljan, mislim da bi nas dosta dalo neku pinku jer cijenimo tvoj trud. Pogledaj https://www.patreon.com/, to je jedan od načina da nam uzmeš te kune

 18. Nikakva pretplata nema para, nedajem u crkvu neću ni tebi. Prestani jesti prestani piti crkni samo nemoj prestati pisati

 19. Gee kralju kako cemo mi koji nismo iz Hrvatske placati pretplatu ? 😀 Pretplata na tvoj blog mi je prva stvar koju cu uraditi pocetkom zimskog semestra i ako ti nije sta, mozes li molim te napisati koliko bi ta pretplata trebala iznositi u eurima 😀

 20. Zajednička pretplata je u iznosu 1 deluxe season pass-a, kao i uvek 😉

 21. nema problema sa pretplatom :). Samo neka uradi tako, da možemi i mi koji nismo iz hrvatske, da platimo. Ima paypal opcija :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *