ACCOUNTING CROWS – EAST

Sada kada je draft iza nas i kada su momčadi dodale nekolicinu novih imena na rostere, lakše nam je odrediti koliko su dodatno potrošile, tako da imamo zaokruženiju sliku onoga što koja franšiza može očekivati s početkom nove sezone i prvim danom tržnice. Namjera mi je u dva posta osvrnuti se na financijske mogućnosti svih 30 momčadi u ovom svijetu u kojem je salary cap skočio za trećinu, na 94 milje, a zona poreza na luksuz počinje tek iznad 113 milja (apron je dakle na 117 milja). Spomenimo i kako je floor na 84.6, dakle to je minimum koji momčadi moraju potrošiti, a usporedbe radi recimo da je lani taj iznos prebacilo samo 9 ekipa (praktički, na toliko je lani bio postavljen luxury tax, što simbolično govori o razmjerima ove promjene paradigme koja se događa u NBA).

Idemo konferenciju po konferenciju, uz pregled mogućnosti i nagađanja što bi se moglo dogoditi sa svim tim dolarima koji leže uokolo. Većina momčadi će naravno trgovati ispod capa, a neke imaju mogućnosti ostati i iznad. Kombinacija je gomila i ovo će stvarno biti nikada zanimljivije ljeto iz kuta tržnice i slaganja rostera.

SIXERS

Kako god okrenuli, opet će imati problema doći do minimuma od ovih 84.6 milja ako Colangelo ne odluči potpisati par veterana uz preplatu kako bi popunio momčad. Pokušajmo realno sagledati kakvo je stanje njihova rostera, a time i capa – uz dodatak Simmonsa imaju 7 garantiranih ugovora koji iznose malo više od 29 milja, znači da se odreknu svih negarantiranih i da ništa ne rade s ostalim ugovorima na koje imaju prava, imali bi suludih 62 milje prostora. Indicije su da bi se i Šarić konačno mogao priključiti momčadi, a isto tako za očekivati je da Colangelo zadrži neke igrače koji imaju negarantirane minimalce (radi potreba ovog posta recimo da će ih zadržati dvojicu, Covingtona i Granta). Luwawu gotovo sigurno dolazi (ima otkupnu cijenu koju su mudri ljudi iz Mega Leksa mudro prilagodili NBA pravilima), Korkmaz gotovo sigurno ne (prevelika odšteda, a i nije baš spreman za NBA), dakle kad dodamo sve njih na roster dolazimo do cifre od tek 34.5 milja za 11 igrača, s dodatnim holdom za mjesto na rosteru to je 35 milja.

Dakle, i u ovom slučaju Sixersi bi imali još uvijek nevjerojatnih 59 milja prostora. I tu još ne uzimamo u obzir mogućnost da negdje uvale Landryev ugovor ili ga jednostavno stretchaju kako bi otvorili možda i dodatnih 6.5 milja. Imaju puna prava na Canaana, koji bi mogao biti taj 12-i igrač, ali jasno je da ovdje pričamo o oceanu mogućnosti. Očekujte stoga da Colangelo aktivno nudi masne ugovore veteranima koji mogu ubaciti tricu s bekovskih pozicija, ujedno i da bude više nego voljan preuzeti ugovor od neke momčadi koja poželi osloboditi dio capa kako bi mogla trošiti prostor negdje drugdje.

A primjer gdje će ga između ostaloga trošiti dali su odmah, već su potpisali dva nedraftirana igrača za ljetnu ligu i vjerojatno trening kamp u Shawnu Longu i Jamesu Webbu, garantiravši im pri tome dio ugovora. Iako će ih gotovo sigurno otpustiti prije početka sezone, ovaj garantirani dio se računa u salary cap, samo što Sixerse to uopće nije briga jer ionako ne znaju što će s lovom.

Što se pojačanja tiče, uopće nemam pojma što od njih očekivati. Da nisu draftali Simmonsa, veteran poput Ronda koji može trošiti ogroman broj posjeda sjajno bi im došao, ovako sa Simmonsom u prvom planu mudrije je dovesti combo-beka koji može ubaciti tricu. Stvarno ne znam, nemam takvu maštu da zamislim realne scenarije za ovako suludu situciju u kojoj će jedna momčad imati pola rostera na rookie ugovorima prilagođenim salary capu od 60 milja, onda još dio na minimalcima također prilagođenim istom kontekstu, a onda još dobiju ovakvu gomilu dodatnog novca kojega treba spaliti. Bit će ovo show.

HORNETS

Imaju najzanimljiviju situaciju na Istoku jer im prijeti odlazak 5 od 7 članova jezgre, dakle vrlo lako bi se nosom iz playoffa i pozicije jednog od najugodnijih iznenađenja prošle sezone mogli strmoglaviti u lutriju (doduše, biraju dobar period za tako nešto, dva sljedeća drafta su odlična, a liga je krcata solidnim momčadima koje će ostvariti dobre rezultate i pri tome se nakrcati lošim ugovorima, dakle ako misliš odraditi brzi rebuilding, ove dvije sezone su idealan moment za tako nešto). Ono što je trenutno sigurno – imaju 7 igrača pod ugovorom teških 52 milje (uračunao sam tu i Belinellia), ali ne vode se kao momčad koja ima prostor jer im samo holdovi za ova 3 bitna igrača na koja imaju Bird prava (Jefferson, Batum i Lee) zauzimaju 51 milijun. To ih baca preko capa tako da uopće nema potrebe spominjati Marvina i Lina kao holdove jer ionako na njih nemaju puna prava i ako ih misle potpisati morat će to napraviti kroz prostor. Kojega nema dok god netko od ove trojke ne promijeni adresu.

Što je ovdje realan scenarij? Belinelliev dolazak vjerojatno znači da su zadržavanje Leea i Lina stavili na dno liste prioriteta, nadaju se kako će Talijan za u novim uvjetima skromnu plaću pokriti barem dio produkcije s klupe. To je ogroman rizik u pogledu produkcije na parketu koji im ujedno smanjuje i prostor za manevriranje, ali Hornetsi su u takvoj situaciji da vjerojatno računaju kako bi da nisu zamijenili pick za igrača poput Belinellia vjerojatno ostali s još manje opcija jednom kada krene tržnica. Uglavnom, gotovo je sigurno da će Batumov ostanak biti prvi prioritet, za što bi trebalo potrošiti max koji je sada već blizu 27 milja s ovim porastom capa na 94 milje. Dodaj to na onih 52 i već smo na 79, ali imaš jezgru, sada ti nedostaje samo još jedan visoki i stretch četvorka (s tim da se vraća i Kidd-Gilchrist, dakle tijela će imati). Jefferson vjerojatno neće dobiti max i to bi mu moglo olakšati ostanak u Hornetsima, ali recimo da njemu daš 15-ak milja (što je manje od njegovog trenutnog holda, dakle što ga prije riješiš lakše ti je s ostalim poslovima jer s novim ugovorom uzima manje prostora na capu nego sada kada je bez ugovora), automatski ostaješ bez prostora (79+15 iznosi upravo 94) za potpisati Williamsa koji će dobiti sličan ugovor na tržištu.

S tim da je Williamsa još teže ubaciti jer mu kroz prava ne mogu ponuditi više od 12 milja, dakle ako bi zahtijevao veću ratu onda bi Batum morao biti taj koji se odriče dijela maxa. Jasno, postoji mogućnost da Hornetsi Williamsu daju sve 4 godine koliko po pravilima mogu kad nemaju puna prava i tako ga odobrovolje da pristane na ovih 12 milja. Kombinacija je gomila, ali u svima je očito kako će Hornetsi ostati bez minimalno 2, a vjerojatnije bez 3 igrača, možda čak i 4 ako Batum žarko želi živjeti na nekom drugom dijelu kontinenta.

I zato je ovo loša situacija jer dok Hornetsi razriješe stanje sa svojim igračima, tržište možda ostane bez ponude adekvatnih zamjena. Tipa, ideje o dovođenju Howarda kao centra mogu postati aktualne tek ako Batum napusti klub jer dva max ugovora takve veličine (Dwight vjerojatno neće dobiti maximalnih 31, ali oko 25 bi mogao) Hornetsi ni pod razno ne mogu ubaciti u prostor. Čak i kada bi se odrekli svih igrača, odnosno kada bi pokušali igrati na rebuilding kroz prostor, s garantiranim ugovorima plus holdovima za mjesta na rosteru na raspolaganju bi imali nešto malo više od 39 milja, dakle teško da bi i kroz ovaj scenarij složili išta bolju momčad. Ne, njihova idealna priča ide kroz prava, dakle da jednostavno potpišu Batuma, Williamsa i Jeffersona putem njih, dođu do jezgre teške nekih 105 milja i ostatak rostera popune minimalcima i punim midlevelom na koji bi imali pravo ako bi cijelo vrijeme ordinirali iznad capa (jasno, nakon toga bi se aktivirao hard cap na 117 milja, što im ne bi trebalo predstavljati problem). Manje idealno bi bilo kad bi ostali bez jednog od ove trojice (iako bi bez Biga Ala vjerojatno preživjeli), ali obzirom na povratak Kidd-Gilchrista i to bi se dalo izgurati.

Sad ostaje samo čekati što će se dogoditi jer dosta toga će diktirati i tržište, odnosno koliko su konkurenti spremni ići daleko da potpišu Williamsa ili Jeffersona, odnosno želi li Batum uopće ostati u North Carolini.

HEAT

Nisu daleko od Hornetsa po složenosti situacije, također bi mogli ostati bez 3-4 ključna igrača. Jasno, kako imaju holdove za Wadea, Whitesidea, Denga i Johnsona (a samo Wadeov jede 30 milja, dakle skoro cijeli prostor koji fiktivno imaju) vode se kao momčad iznad capa i sve ovisi o tome kako će riješiti situaciju sa svojim slobodnim igračima. Za početak istaknimo kako imaju samo 4 igrača pod ugovorom plus dvojicu na negarantiranom minimalcu od kojih će Richardsona sigurno zadržati, a vjerojatno će ostaviti i Webera kako bi izbjegli licitiranje za usluge Tylera Johnsona. Dakle, neka bude na rosteru ovih 6, to je već 50 milja. Sad je ključno vratiti Wadea za ratu sličnu lanjskoj, dakle oko 20 milja, kako bi što prije izbrisao njegov ogromni hold i kako bi mogao postati momčad s prostorom u kojega zatim možeš ubaciti Whitesideov max koji će biti nešto manji od 23 milje – to je bitno jer kao što znamo na Whitesidea nemaju puna prava i moraju ga potpisati kroz prostor.

U ovom slučaju taman dolaze do 93 milje, s 8 igrača na ugovoru, a onda im ostaje tek room iznimka s kojom mogu potpisati Johnsona koji vjerojatno tako nešto i očekuje. Jasno, u ovom scenariju moraju se odreći Denga jer njegov hold nikako ne može preživjeti ovakve ugovore. Osim ako Riley ne nađe načina kako napraviti sljedeće – nagovoriti Wadea i Whitesidea da uzmu po par milja manje, a onda još ili strethcati ili negdje uvaliti McBobov ugovor kako bi napravio dovoljno mjesta za potpisati Denga kroz prostor za uvjete slične ovima koje smo spominjali maloprije u slučaju Marvina Williamsa (iako nemaju puna prava u Miamiu mogu ponuditi ratu preko 17 milja, ali to je neizvedivo, Deng bi morao dati popust i pristati na ratu od oko 12 milja, a zauzvrat bi valjda dobio maksimalne 4 garantirane godine). Neće ovo biti lako izvesti, zato je nekako najlogičnije Denga voditi kao bivšega.

Naravno, postavlje se pitanje ima li smisla sve ovo prolaziti da bi dobio još jednu priliku boriti se za finale konferencije? Ili je možda bolje pustiti Whitesidea da ode u Lakerse, pa prostor (nekih 20-ak milja ako potpišu Wadea za ratu sličnu zadnjoj) iskoristiti za neko drugu pojačanje (Durant za sada nije pokazao nikakav interes za uopće ikakve pregovore s njima, tako da je ta priča vjerojatno zaključena). I da, što ako Bosh stvarno ne bude mogao nastaviti karijeru, dakle morat će čekati cijelu sezonu prije nego budu mogli brisati njegov ugovor, znači tek iduće ljeto moći će imati na raspolaganju tih astronomskih 24 milje koliko iznosi njegova ovogodišnja rata.

Još jedna fascinantna priča za popratiti.

WIZARDS

Imaju samo 5 igrača na ugovoru teških 44 milje, plus sretch ratu za Webstera, dakle 45 milja. Jedini bitni hold im je onaj za Beala, težak 14 milja, što znači da slobodno mogu raspolagati s čak 33 milijuna prostora. Za ostati iznad capa trebali bi ostaviti prava na Nenea što nema smisla, pogotovo ako misle uloviti pojačanje vrijedno max ugovora. Od Duranta neće biti ništa, ali ovoj već solidnoj jezgri (praktički imaju spremnu petorku) mogu dodati veterana, ili dvojicu njih, pa opet krenuti prema vrhu Istoka. Bealu su već najavili max ugovor, dakle on nema razloga ne čekati da se stvari ne odvrte prije nego potpiše za svojih skoro 23 milijuna (njegovo čekanje je itekako bitno jer razlika između holda i prave rate je u njegovom slučaju čak 9 milja, dakle Wizardsi nemaju nikakve koristi od toga da ga potpišu među prvima). Imaju prostora čak i za zadržati Dudleya i Templea te se nakon što odrade tržnicu mogu i s njima dogovoriti za iznose preko capa (holdovi im iznose tek 9 milja, dakle i dalje mogu kalkulirati s max ugovorom). Također, prostor će im dobro doći za konačno potpisati Satoranskog koji ima nešto veću odštetu nego što je NBA pokriva, dakle otvara im se mogućnost potpisati ga u prostor i na taj način mu pokriti dio odštete koji “sam” plaća. Jasno, kad postanu momčad s prostorom, ostaju bez midlevela, ali ostat će im room iznimka za potpisati jednog veterana za više od minimalca.

Nisu u toliko zanimljivoj situaciji kao momčadi iznad, ali ovisno o tome koga potpišu, naravno uz uvjet da Wall i Beal budu zdravi, a Brooks dovoljno pametan da nastavi lanjskim putem stretch košarke, mogu se opet vratiti u doigravanje.

BUCKS

62 milje je garantirano za 9 ugovora na rosteru (uračunao sam i hold za Makera), plus još imaju stretch ratu za Sandersa, dakle ostaje im nekih 30 milja prostora za pojačati se (28 ako odluče zadržati Inglesa i O’Bryanta na minimalcima). Naravno, pod uvjetom da se odreknu prava na sve veterane – ako ostave hold za Baylessa jer ga imaju namjeru potpisati i zadrže Plumleea, ta cifra bi pala na 20-ak milja. Dovoljno za pojačanja, s tim da ove godine moraju pogoditi s time kome daju prostor jer već idućih sezona će to postati sve teže kada po prve max ugovore krenu Giannis i Jabari.

NETS

Momčad koja se tek treba složiti ima samo 5 igrača na rosteru koji zahvaljujući bahatoj rati Lopeza zauzimaju 28.4 milje. Larkin je svoju opciju da ostane već odbacio, vjerojatno će isto napraviti i Ellington, a sami Netsi moraju odlučiti hoće li otpustiti Jacka, a zatim i odreći se holdova za Reeda i Browna prije svih. Jack ima bonus od 0.5 milja ako dobije nogu, to je 29, LeVertov hold je 1.3 milje, to je 30.3, a vjerojatno će potpisati i Whiteheada za dodatni minimalac. Kad dodamo da su već nešto garantirali nedraftiranim NCAA igračima poput Ferrella i Mockeviciusa, zaokružimo cifru na 33 milje. S holdovima za mjesta na rosteru već smo blizu 35, što je i dalje ništa. Dodajmo i stretch ratu za Williamsa i nešto siće koju su dužni Bargnaniu, stiglo smo do brojke 41, što znači da im ostaje čak 53 milje za igrati se (cifra je bila značajno manja dok nisu našli načina kako se riješiti Younga). Bez obzira što su promijenili upravu, sumnjam da znaju što će napraviti s ovolikim novcem, a treba im doslovno pojačanje na svakoj poziciji.

BULLS

Za razliku od većine ekipa ispred, Bullsi već imaju formiran roster s praktički 12 imena (uz 11 garantiranih ugovora u što sam uračunao i hold za Valentinea uključit ću i minimalac za Felicia jer nema šanse da ga ne zadrže, za razliku od Dinwiddiea). Recimo stoga da su negdje na 69 zauzetih milja, dakle ostaje im oko 25 milja, više nego dovoljno za dovesti jedno ozbiljno pojačanje ili par solidnih rotacijskih igrača. Jasno, obzirom na konstrukciju rostera, većinu toga trebali bi usmjeriti u pravcu playmakera. Iako nemaju prostora za ponuditi puni max Conleyu, to je nešto što je puno lakše riješiti (stretchaju ili trejdaju neki manji ugovor, Calderon pada prvi na um, i dobit će više nego dovoljno prostora), a nešto veći problem je što će ostati bez midlevela kojim mogu dovesti dodatno pojačenje jer su osuđeni na to da operiraju ispod capa – jasno je svima da je Noahov hold fiktivan i da on odlazi, tako da će Bullsi izgubiti i midlevel i onu potencijalno korisnu trade iznimku nastalu od slanja Hinricha u Hawkse, odnosno uz prostor na raspolaganju će im ostati samo room iznimka. Inače, spomenimo reda radi kako je Gasol jučer i službeno odbio iskoristiti svoju opciju da ostane u Chicagu, dakle za sada sve ide po planu. Ako dodamo trade Rosea, rekao bih čak da su plan i nadmašili.

RAPTORS

Prvi cilj im je produžiti s DeRozanom, što bi značilo da su praktički momčad iznad capa jer njegov hold jede gotovo sav raspoloživi prostor. Imaju za sada 12 garantiranih ugovora teških 73 milje (uračunao sam i Poeltla i Siakama, potonji će valjda isto dobiti gažu kad je već biran u prvoj rundi), dakle DeRozanovih 15.5 u vidu holda plus iznosi punog midlevela i bi-annuala taman ih dižu iznad capa. To su ujedno i opcije koje će koristiti, ostalih baš nema previše. Nemaju puna prava na Biyomba tako da ga kao momčad iznad capa i bez prostora nemaju šanse potpisati, eventualno se mogu nadati zadržati Johnsona ili Scolu ako su uopće zainteresirani za nastavak suradnje. Ostanu li bez DeRozana, onda se mogu odreći svega ostaloga i doći do ove 21 milje prostora, što im opet nije ni približno dovoljno za dovesti Horforda ili Batuma (jeste za ostaviti Biyomba). Šteta, jedan igrač takovg profila na postojeću jezgru digao bih ih na novu razinu, bez toga gotovo da znamo kako će im proći sezona.

MAGIC

Dovođenjem Ibake jasno su dali do znanja da ih zanima samo playoff, stoga ne treba sumnjati kako će pokušati maksimizirati preostali prostor. Imaju 7 garantiranih ugovora trenutno teških malo više od 41 milju, a mogu pasti ispod toga ako se odluče riješiti Watsona i Napiera. Jedini hold kojega se zasigurno neće odreći je onaj Fourniera, možda i Dedmonov iako na njega nemaju puna prava te im ga netko može ukrasti pred nosom dok čekaju na što će potrošiti prostor. Tako da ću za ovu priliku zamisliti situaciju u kojoj su se uz Nicholsona i Jenningsa odrekli i njega. Dakle, kad dodamo Fournierov hold dolazimo do 47 milja, kad dodamo još holdove za mjesta na rosteru stigli smo do brojke 49. Znači, u nekom idealnom scenariju Orlando će raspolagati s 45 milja prostora u što bez problema mogu ubaciti jednog max igrača plus još poneko ozbiljno pojačanje. Sve dakle ovisi o tom max ulovu, tada će puno jasnije biti kakav im je plafon. Nakon što riješe prostor, onda idu s potpisivanjem Fourniera ili eventualnim matchiranjem nečije ponude, čime će na cap dodati još 17 milja koliko iznosi razlika između Fournierova holda i prve rate maxa koju može dobiti.

PACERS

Pretvorivši pick u Younga praktički su se izbacili iz značajnije bitke na tržnici. Imaju preko 70 milja zauzeto, tako da je jedini manevar koji im preostaje zadržati Mahinmiev hold težak manje od 8 milja te dogovoriti s njim bahati ugovor kojega će potpisati preko capa nakon što potroše ovih 16 milja koje im ostaju. U slučaju da Mahinmi negdje dobije novac kojega nisu spremni platiti, onda će s ove 24 milje morati složiti ostatak rostera. Ali, Bird je aktivnošću tijekom drafta jasno pokazao da nema namjeru čekati da mu tržnica diktira što će i kako raditi, doveo je dva nova startera i tako osvježio momčad prije nego su konkurenti uopće pomislili trgovati (da ne kažem da je s tržišta maknuo dvije očite mete koje su već duže bile u izlogu). Ipak, da se Bird malo gubi u ovoj roli potvrđuje i situacija sa Solomonom Hillom, mogli su ga bez problema zadržati za smiješnu cifru da su odlučili produžiti prava na četvrtu godinu njegovog rookie ugovora, sada će pak morati licitirati na slobodnom tržištu ako ga žele na rosteru ostati bez njega jer mu kao slobodnom igraču zbog pravila salary capa ne mogu ponuditi više od maksimalnog iznosa na kojega ima pravo kao igrač četvrte godine.

CELTICS

Doveli su se u nezgodnu situaciju, imaju potencijalno hrpu prostora, ali potpisivanjem gomile rookie ugovora imaju i hrpu tijela kojih su se namjeravali riješavati trejdanjem za veterane. Kako ne nalaze idealan trade, to su sada u situaciji da imaju samo 34 garantirana milijuna, ali za 9 igrača. Dva kasnija izbora prve runde ne računam na cap jer vjerojatno ostaju u Europi, ali kad dodamo Brownov relativno visoki hold, dolazimo do cifre od 38 milja za 10 imena (znači, bez problema dolazimo do potencijalnih 56 milja prostora). Recimo da zadrže i pravo na Sullingera (ne i na Turnera i Zellera) kojem imaju namjeru dati novi ugovor na kraju balade, to ih diže na nešto ispod 44 milje. Također, čekaju ih zanimljive odluke, dva bitna rotacijska igrača, Johnson i Jerebko, imaju negarantirane ugovore zajedno teške 17 milja, koje je realno očekivati da zadrže jer za te iznose teško mogu naći istu vrijednost. Tu smo sada već na 60-ak milja i praktički punom rosteru. Ovih 30+ milja koje ostaju još uvijek su dovoljni za dovesti Duranta na max ugovoru, ali, kako su i sami svjesni da to nije realno, pitanje je što će napraviti, da li će iskoristiti prostor za dovesti manje atraktivnog veterana preko tradea ili će kroz tržnicu potpisati centra? Možda i beka-šutera?

Bit će ovdje svega, Ainge će sigurno dosta miksati, ali kako je krenulo vjerojatno će i ove godine biti puno buke nizašto. S tim da si još jednu sezonu ugodne osrednjosti mogu priuštiti, uvijek postoje novi draft i nova tržnica, a njihova škrinja resursa nikako da presuši.

KNICKS

Oni su sušta suprotnost od Celticsa utoliko što imaju samo 5 garantiranih ugovora na rosteru, koji su skoro duplo teži od Bostonovih 10 – zahvaljujući Roseu i Carmelu na 55 su milja. Barem se ne moraju bojati da će im Afflalo smetati, on je svoju opciju da izađe na tržište iskoristio, a novost je da su manjak pickova na draftu nadoknadili tako da su potpisali dva nedraftirana NCAA igrača u Bakeru i trećem bratu Plumleeu (potonji izgleda ima i garantirani minimalac). Uglavnom, ako ćemo zamisliti da im nitko od igrača na koje imaju kakva-takva prava, a tu prije svih mislim na Thomasa i Gallowaya, nije toliko važan kao prostor, mogu raspolagati s nešto malo više od 34 milje prostora. Jasno, ukoliko bi željeli zadržati ovu dvojicu, taj iznos bi se vjerojatno smanjio za 10 do 15 milja, ovisno o tome koliko bi morali posegnuti u prostor da ih zadrže (vjerojatno nisu spremni dati im više od midlevela, što je i maksimum kojega netko može ponuditi Gallowayu na kojega Knicksi imaju rana Bird prava). To nije ni približno dovoljno za dovesti više pojačanja, ali jedan max ugovor si mogu priuštiti ako se odreknu slobodnih igrača. Tipa, bez problema mogu dovesti Howarda jer sada kada su doveli Rosea očito nemaju namjeru ganjati Conleya.

Rose, Melo i Dwight – bio bi to definitivni znak da je Dolan ipak i dalje gazda. Slava mu.

HAWKS

Oni su pred jasnom dvojbom, da li nastaviti gdje su stali ili okrenuti novu stranicu. Sramželjivo su već krenuli u ovom drugom smjeru tradeom Teaguea, sada sve ovisi o Horfordu. Praktički, odluka o tome što s njim sve rješava – ako se dogovore oko maxa i ostave ga na rosteru, njegov hold ostavlja im dovoljno fleksibilnosti da kroz prostor potpišu Bazemorea na kojega nemaju puna prava, a ostat će im još za dovesti dodatnog visokog ili back-up playa (trejd Teaguea za pick je dobrim dijelom realiziran i zbog ovoga, da bi stvorili dovoljno prostora za ostanak Bazemorea). U startu s dva rookiea imaju 10 igrača na rosteru teških 47 milja (reda radi spomenimo – ako do sutra ne otpuste Muscalu ovo raste na 11 igrača teških 48 milja), što uz ovih 18 za Horforda, koji će svoj max dobiti na kraju kad popune cap, znači da im ostaje 29 milja za Bazemorea i ostale kombinacije (jasno, u ovom slučaju odriču se svih ugovora kojih mogu, poput onoga Mikea Scotta). Ako je Horford pak odlučio promijeniti adresu, onda Hawksima ostaje potencijalno čak 47 milja prostora. I sad tu imaju novu dvojbu – trošiti to na igrače slabije od Horforda kako bi ostali u trci osrednjih ili krenuti u rebuilding.

A trenutak za rebuilding je idealan. Dogodine naime nemaju ni jedan jedini ugovor na capu, tek prava na igrače s rookie ugovorom (s tim da je jedino Schroeder bitan) i Millsapovu opciju koju ovaj zasigurno neće iskoristiti jer će logično izaći na tržnicu kako bi dignuo suludu lovu (dogodine može tražiti puni max kao veteran s 10+ godina staža, kako stvari sada stoje prva rata tog ugovora bi mogla biti oko 37 milja). Dakle, što ih sprječava da već sada dobiju nešto za Millsapa u tradeu, testiraju Schroederove domete davši mu momčad odmah u ruke i onda dogodine krenu od početka, sa visokim pickom na sjajnom draftu i 100-ak milja dolara na raspolaganju za potrošiti? Jasno, ovo je toliko riskantna opcija da je sigurno kako će pokušati sve da zadrže Horforda, ali, opet pitam, ako taj prvotni plan ne upali, zašto se ne okrenuti lutriji?

PISTONS

Imaju 60-ak milja garantirano za 9 imena (rookie je uračunat), a kada dodamo stretch ratu za Smitha tešku 5.3 milje, ispada kako im ostaje oko 28 milja prostora. Jasno, dio toga otpast će na Drummondov hold (on će svoj max dobiti, u to nema sumnje), ali čak i s njim ostaje im skoro 20 milja prostora u kojega mogu ubaciti iskusnu stretch četvorku i pravog back-up playa. I onda u lov na top 4 poziciju na Istoku.

CAVS

Obzirom da je Williams pokupio opciju za ostanak još jednu godinu, sada imaju 7 igrača na rosteru teških 75 milja. Jasno, u to nije uračunat LeBron koji će iskoristiti opciju kako bi potpisao novi ugovor, nakon kojega će roster Cavsa vjerojatno biti težak oko 107 milja za 8 igrača. Imaju puna prava na Smitha i Dellya i vjerojatno će ih zadržati, što će im dodatno povećati trošak, ali nije da imaju previše izbora. Ako jedan od njih ode, sve što im ostaje su minimalci i onaj manji midlevel rezerviran za porezne platiše jer Cavsi će, bez sumnje, opet biti jedni od tih bez obzira na porast capa. Dobra vijest – mudrim potezima opet imaju odličan žeton za unovčiti tijekom godine, kako su momčad iznad capa neće ostati bez iznimki, dakle onu preostalu od tradea Varejaoa, tešku više od 9 milja, imaju vremena pretvoriti u veterana do all-star pauze, tako opet mogu pronaći značajno pojačanje usred sezone.

5 thoughts on “ACCOUNTING CROWS – EAST

 1. Mislim da Ainge nema vise sta cekati, sad mora uleteti maxom dok ima brdo solidnih igraca na odlicnim ugovorima, samim tim i prostora. Ne treba da ceka jos godinu dve kada vec bude morao da isplati Ajzeu, Bradleya i slicnu kompaniju. Na ovih 38 milki sto si spomenuo u tekstu, treba da garantuju ovoj dvojici 17 i onda max za Horforda (sasvim realan potpis, reko covek da oce na istocnu obalu) i zahvaliti se Evanu, Sullyju i Zeleru. Cak bi mu i ostalo 14 miliona koje ne znam kome bi dao.
  Kad Vlade skonta da Boogie-ju cena pada li pada, pred deadline Ainge da uleti sa paketom koji moze sloziti i mislim da su onda zvanicmo izazivaci.
  Osim ako Vlade ne skonta su Boogie i Grk novi Zibo i Marc, onda imamo izazivaca al na Zapadu;)

 2. Noel, embiid, šaric, simmons, okafor. Šta misliš tko od njih ima najviši plafon? Tko bi trebao ostati, tko otici, kakva im je vrijednost na trzistu? Šta ako ih odluče zadrzati sve, ima li dovoljno minuta za njih

 3. @ Nerlens – dok imaš mikrofonku na glavi, tvoj je plafon najviši. šalim se, valjda Simmons, kvragu ako nije tako onda odmah mogu planirati novi rebuilding. trebaju ostati svi za početak, barem sezonu, osim ako se Okafor pokaže previše problematičan u svlačionici, inače u njemu imaju solidnog čovjeka s klupe (ako se ne može pomiriti s tim, onda odmah trade). Embiid preskače ljetnu ligu, a dojma sam da Colangelo čeka samo još jedan korak unazad u njegovoj rehabilitaciji kako bi prekinuo ovaj eksperiment. ako je Simmons nedodirljiv, onda je valjda Noel najveći potencijalni mamac, ali recimo Ainge nije za njega htio dati ni top 3 pick na ovakvom draftu bez da Sixersi ne dodaju pick Lakersa na koji imaju pravo i koji bi dogodine mogao biti iskorišten u lutriji.

  tako da nisam baš siguran kakvog ovaj roster ima smisla dugoročno, nema ni minuta za sve ko što kažeš – Šarić je moderna četvorka, kao i Simmons, kako će zajedno moći igrati kad ni jedan ne može braniti perimetar? sva tri visoka su im isključivo petice, čak i da je Embiid u stanju biti stretch visoki (mislim, pitanje je može li uopće istrčati na parket), neće tu biti dovoljno prostora u napadu za partnerstvo njega i Noela, niti su dovoljno kompatibilni u obrani on i Okafor. o Noelu i Okaforu kao paru neću trošiti riječi, kad god su bili zajedno na parketu Sixersi su upadali u rupe (-20 poena na 100 posjeda)

  tako da bit će bolje, tek se sada kreće u akciju, ovo sve do sada nije imalo veze sa slaganjem rostera. dogodine je pravi draft i nova prilika

 4. @gee indiana nemože licitirati za solomon hilla na tržištu jer mu mogu ponuditi samo ratu u visini qualifying offera što je par milja pa bez njega ostaju sigurno jer će i on dobit oko 10 na ovom tržištu

 5. @ twolves – taj detalj nisam znao, odnosno nisam se još susreo s njim svih ovih godina (sad gledam, nema ni riječi o tome kod Larry Coona, ali vidim po netu da se jasno ističe taj detalj, kako stara momčad ne može ponuditi više od QO ako se odrekne prava na igrača na rookie ugovoru), računao sam da kako postaje čisti FA da ga i oni mogu eventualno potpisati u prostor ako žele kao i ostalih 29 momčadi (iako ja ne bih, valjda su znali što rade kad su ga škartali s rookie ugovora). onda sigurno odlazi, nema šanse da ostane za tako mizeran iznos. muchas gracias na informaciji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *