ACCOUNTING CROWS – WEST

Idemo još baciti pogled na cap situaciju kod ovih preostalih 15 momčadi sa Zapada. Sutra još podcast kao zaključak sezone, a onda od 1.7. idemo samo po tržnici, da vidimo tko preprodaje balancane iz Dominike, a tko stvarno ima domaću kapulu za prodati.

LAKERS

Po potencijalnom prostoru kojega mogu osloboditi mogu se mjeriti sa Sixersima – odreknu li se sutra negarantiranih ugovora Kellya, Huertasa i Blacka te puste li Clarksona kako bi ga mogli potpisati kroz prostor, ostaje im 64 milje na raspolaganju (imaju 7 igrača pod ugovorom plus holdovi za mjesta na rosteru, ukupno teško 30 milja). To je suluda cifra koju mogu dodatno povećati ako se odluče trejdati Lou Williamsa i stretchati Nicka Younga (i jedan i drugi razvoj situacije su realni), a može se i smanjiti ako zadrže prava na Clarksona koji je vjerojatno najveći ovoljetni “poison pill” potencijal u cijeloj NBA – kvalitetnih bekova je malo u ponudi i neka momčad mogla bi mu ponuditi maksimum, koji u njegovom slučaju iznosi oko 58 milja (prve dvije godine po utvrđenom midlevelu, zadnje dvije max rata).

Lakersi ovo mogu bez problema matchirati i dobra strana ovakvog posla je što iduće dvije sezone imaju Clarksona na cifri od 5.6, odnosno 5.8 milja, koliko iznosi zacrtani midlevel uz povišicu u drugoj godini, dakle i dalje ne diraju ozbiljnije u prostor. Međutim, u tom slučaju Clarkson im upada s max ratama tamo 2018. kada bi roster mogao biti nakrcan, a taj njegov skok od skoro 20-ak milja u plaći možda bi ih mogao baciti u zonu poreza ili im općenito otežati manevriranje. Stoga postoji sljedeća opcija – dogovoriti s Clarksonom ugovor niži od maxa, oko 15-ak milja, koji bi bio ekvivalent onome što može dobiti na tržištu ukupnom cifrom (čak i viši obzirom na povišice od godine do godine), ali koji bi se na capu Lakersa prikazao puno racionalnije, s ratom od 15 milja ove godine i standardnim rastom kroz iduće sezone. Dakle, ovisi o tome na što se odluče, Lakersi će s Clarksonom dodanim na ovu jezgru od 7 igrača (u koju sam uračunao Ingrama) imati ili 59 ili oko 49 milijuna čistog prostora. Odnosno, dok je aktivan samo njegov minimalni hold, mogu na raspolaganju imati i 63 milje pa Clarksona ubaciti naknadno preko capa, tu sada već sve ovisi o tempiranju.

Jasno, u sve spomenute cifre i dalje stanu dva max ugovora, a kako su izgleda krenuli stazom razvoja mladih, par veterana itekako bi dobro došli. Ironično, ne samo da pariraju Sixersima po pitanju fleksibilnosti capa, već su ih prestigli po pitanju talenta i smislenosti rostera, što je samo dokaz da za tankirati ne trebaš nikakvu specijalnu filozofiju i velike planove, jednostavno trebaš biti loš neko vrijeme i imati malo sreće.

GRIZZLIES

Momčad u tranziciji koja je vjerojatno svjesna da se više neće boriti za vrh Zapada, ali koja isto tako još uvijek ima kvalitetnu veteransku jezgru i gotovo sigurno neće krenuti put potpunog rebuildinga. Pokušat će Grizliji razvijati mladost kroz borbu za playoff, tako da nije isključeno kako će možda zadržati Conleya, što bi bilo itekako realno ako mu ponude petu godinu, tu već govorimo o dolarima koje nitko ne odbija osim ako Conley baš nema neku žarku želju promijeniti sredinu. A izgleda da nema, momčadi koje se bore za naslov nemaju potrebe za njegovim uslugama, navodno ni Spursi ne žele krenuti u tom smjeru (svjesni su da im Conley ne diže značajno plafon ako uz njega ne budu u stanju dovesti još nekoga, a to je u njihovoj situaciji praktički nemoguće), tako da i nema razlike koju god momčad odabrao. U Memphisu je barem doma.

Uglavnom, Grizliji trenutno imaju 7 igrača pod ugovorima koji iznose 47 milja, s tim da ovome možemo dodati i negarantirani ugovor Greena kojega će sigurno zadržati na minimalcu, što nas dovodi do brojke 48. Nakon što su se odrekli negarantiranih ugovora Stephensona i Munforda, vjerojatno će isto napraviti i s Carterom, dakle ostaje im 46 milja prostora. Jasno, kad u to dodamo hold za Conleya težak 14 milja i onih nekoliko holdova za mjesta na rosteru, dolazimo do realnih 30-ak milijuna s koliko će Memphis moći raspolagati u potrazi za pojačanjima prije nego ubaci svog playmakera preko toga. Dosta za pronaći pouzdanog swingmana i nastaviti se gurati na donje četiri playpff pozicije na Zapadu.

U slučaju pak da plana s Conleyom ne bude, odnosno da ovaj ipak odluči promijeniti stil života, onda će imati oko 45 milja za igrati se. Sve u svemu situacija uopće nije tako katastrofalna kakvom se činila lani – zdravi Gasol, infuzija mlade krvi i financijska fleksibilnost u budućnosti koju će imati usprkos velikim ratama za Gasola i (eventualno) Conleya, pomoći će da drže glavu iznad vode.

PELICANS

U nešto težoj situaciji od Memphisa nalaze se u Big Easyu. Doduše, dobili su Davisa na manjem ugovoru nego su planirali što će im sigurno pomoći u budućnosti, ali iako imaju franšiznog igrača, njima praktički treba cijela nova jezgra oko njega. Kako je misle okupiti, e to će biti zanimljivo pratiti. Ili možda neće obzirom da je Demps dobio još jednu priliku trošiti novac i voditi obnovu.

Nisu u sjajnoj situaciji, imaju 68 milja garantirano za 8 igrača, odnosno 69 za 9 ako Gee iskoristi svoju opciju. Dakle, manje od 24 milje za trošiti kad uračunamo holdove za mjesta na rosteru. To definitivno nije dovoljno za pojačati se na ovakvom tržištu, posebice u situaciji kada ti treba puno više od jednog-dva igrača. Stoga, nije isključeno da će Pelicansi funkcionirati iznad capa s holdovima za Gordona i Andersona i da onda, ovisno o tome kako se bude razvijala situacija, pokušaju vratiti cijelu lanjsku jezgru (u biti već Gordonov ogromni hold dovoljan je da ostanu iznad capa). Anderson bi mogao postati preskup, ali izađu li na tržište vrlo lako bi mogli ostati bez ičega, pogotovo bez takvog talenta koji barem u jednom smjeru sjajno nadopunjuje Davisa, dok će se s Gordonom vjerojatno biti puno lakše dogovoriti ako to požele. Ako Anderson pristane na npr. 20 milja, a Gordon na 15, idu preko capa i dobivaju pravo na midlevel uz dva solidna igrača zakaparena (idealno bi bilo dati im još veće rate uz manje godina, kako bi već za dvije sezone mogao krenuti s čišćenjem kuće). Ako se ne dogovore s njima, idu na tržnicu gdje će za puno manje novca morati naći sličnu produkciju, što neće biti jednostavno.

Uglavnom, Demps ih je tako usosio s ugovorima koje je dijelio uokolo da im čak ni ovakav skok capa ne pomaže. Definitivno bi bilo mudrije okrenuti novu stranicu, pozdraviti se s limitiranim igračima poput spomenutih i napraviti što se bude dalo s prostorom, pa onda i trejdati Evansa ili koga god se bude moglo (barem Ajincu ako je Asik već kontaminiran) – rezultati vjerojatno neće biti znatno drugačiji bez obzira na što se odluče (ganjanje playoffa je neki maksimum) i uglavnom ovise o tome može li se Davis vratiti u formu od prije godinu dana, ne toliko o tome hoće li imati Andersona ili nekog trećeg. Ako ništa drugo, stvarno su mogli iskoristiti ovo mračno doba da srede upravu i financije. Možda je dovođenje Ferrya prvi korak u tom smjeru, vidjet ćemo.

JAZZ

Oni su u sjajnoj situaciji, odmah je lakše podnijeti lanjsko razočaravajuće ispadanje iz doigravanja na onaj način čim postaneš svjestan da im ove godine nitko ne može uzeti mjesto među 8 osim u slučaju da se opet u priču upetlja sreća. Dovođenjem Hilla u prostor popeli su se na 12 garantiranih ugovora teških 65 milja i uz to imaju kompletiranu rotaciju (u kojoj je svih 5 startera sposobno igrati obranu), povratak Exuma i dodatak sada već bivšeg playa Indiane riješavaju najveći prošlogodišnji problem. Imaju tri opcije od kojih vjerojatno neće pokupiti samo onu za Johnsona – Withey za minimalac kao back-up centar je čista krađa, a i bili bi ludi ne zadržati Macka kao petog beka za 2.4 milje. Jasno, u tom slučaju morat će naći načina kako se riješiti Neta i Burkea, ali za sada nam je bitno odrediti neku granicu njihovog salary capa, a ona se u slučaju da ostave Witheya i Macka penje na 68.5.

To znači da im ostaje nekih 25.5 milja za potrošiti u situaciji kada imaju samo jedno slobodno mjesto na rosteru i kada uopće nemaju potrebe za starterima ili pojačanjima. Kako dosta momčadi u ligi nema previše rješenja na jedinici, možda uspiju Burkea zamijeniti za boljeg swingmana od Inglesa jer to im je pozicija na kojoj su najtanji (plus, Burks je opet završio na operaciji, tako da im definitivno dobro dođe još jedno tijelo za pozicije 2 i 3). Možda bi najbolje bilo preplatiti jednog veterana na godinu-dvije (Dudley za 15 milja bio bi idealan jer može igrati i smallball četvorku, to je još jedna opcija koja im nedostaje na rosteru) i jednostavno čekati da jezgra krene potpisivati nove ugovore (dogodine već čekaju pregovori s Haywardom, a i Gobert dolazi na red).

WOLVES

Možda su u još boljoj situaciji od Jazza jer uz sjajne uvjete u pogledu financija i rostera još imaju i Townsa kao franšiznog igrača. I oni imaju već 12 igrača pod ugovorima koji su, s dodatkom stretch rate za Martina, ukupno teški oko 65 milja. Dakle, skoro identična situacija kao u Utahu, s tim da oni nemaju negarantiranih ugovora vrijednih ostavljanja (Rudež je vjerojatno bivši). Dapače, još je i bolja jer imaju 29 milja za potrošiti, što je više nego dovoljno za pronaći dva poštena veterana koji mogu pomoći mladima loviti playoff. Dakle, ne samo postojati kao Miller, Martin i Prince, već stvarno pomoći, kao Korver (koji bi sigurno postao dostupan ako Hawksi krenu u rebuilding), Deng (koji neće biti jeftin, ali kojega si Wolvesi mogu priuštiti) ili bilo koji šuter koji može igrati na pozicijama 2 i 3, što je jedina rola na rosteru gdje im treba pomoć. Jasno, nije isključeno da će Thibs možda i mijenjati nekoga od klinaca, a kako stvari stoje očito nije previše zadovoljan ni s Rubiom kao startnim playom. Također, iako su pod košem više nego dobro pokriveni, pitanje je koliko Thibs vjeruje u Dienga i Paynea kao buduće oslonce na četvorci, tu također možemo očekivati promjene.

THUNDER

Dovođenjem Oladipa i Sabonisa broj garantiranih ugovora popeo im se na 11, a u slučaju da ne otpuste Ilyasovu koji ima negarantiran ugovor, što gotovo sigurno neće jer takvu stretch četvorku ne mogu naći na tržnici za ovakav iznos, imat će 12 igrača teških 71 milju. Kad na to dodamo Durantov hold, jasno je da će operirati iznad capa i da im, kada Durant dobije svoju ratu, ostaje tek midlevel za dovesti još jedno ozbiljnije pojačanje – hoće li to biti swingman koji može ubaciti tricu, back-up play s iskustvom ili pokretna četvorka koja može odraditi posao u obrani, vidjet ćemo, ali ovo je profil igrača kakvi bi im dobro došli za izbrusiti roster. Pitanje petog beka mogu riješiti tako da zadrže Foyeov hold pa ga potpišu preko capa (imaju puna prava), a nešto slično mogu u teoriji izvesti i s Waitersom, ali čisto sumnjam da i oni i Waiters žele ostati zajednu u kontekstu u kojem bi Waiters od šestog igrača postao osmi (i uz to pre-skupi osmi).

U slučaju da Durant potpiše negdje drugdje, što smatram potpuno nerealnim, recimo samo da se odricanjem holdova za Foyea i Waitersa mogu dokopati 23 milje prostora, što je dobro, iako ne znam postoji li zamjena koja bi ih utješila u slučaju takvog razvoja događaja.

NUGGETS

O potezima na tržnici dobrim dijelom će ovisiti hoću li ih dodati Jazzu i Wolvesima na vrhu top liste LP momčadi jer za sada imaju talenta, ali im nedostaje jasna vizija kakvu već možemo vezati uz spomenute konkurente. Kada potpišu svoja dva rookiea (Hernangomeza po onome što se da naslutiti neće odmah dovesti), imat će 11 igrača pod ugovorom koji će zauzimati 59 milja capa, a kako će vjerojatno zadržati Lauvergnea, stat će na 12 igrača teških malo manje od 61 milju. Također, možemo očekivati da ostave hold za Arthura, što nas u finalu dovodi do nekih 28 milijuna prostora u kojega mogu ubaciti pojačanja. Međutim, roster je manje-više složen i teško je odrediti koje bi mete mogli ciljati, naime prostor na salary capu im je manje bitan u ovom trenutku od brušenja onoga što već imaju. Centri im definitivno nisu potrebni, a nije da u ovoj fazi rebuildinga imaju potrebe za novim licima na lopti ili na bokovima. Dakle, ne trebaju im toliko pojačanja koliko tradeovi koji će možda cijeloj ovoj slici dati neki smisao. Sada imaju višak mladih bekova koji bi nekome mogli biti zanimljivi, imaju veterane poput Gallinaria, Farieda i Chandlera koji bi također mogli nekoga zaintrigirati i koji im nisu neophodni (posebice potonja dvojica). Dosta bogato, ali i dosta kaotično, ovo ljeto je stoga idealno za udariti jasne temelje budućeg identiteta koji ipak mora biti nešto više od borbenosti i trčanja.

SUNS

S dodatkom dva lutrijska picka i garancijom za Tuckerov ugovor (koju će sigurno dati jer imati takvog igrača za midlevel bit će čisti luksuz dogodine, uostalom nisu ga trejdali tijekom prethodnog prijelaznog roka što jasno daje do znanja koliko ga cijene) doći će do 10 imena koja zauzimaju 62 milje capa. Ovisno o tome što planiraju s Teletovićem i Leuerom (obojicu neće definitivno zadržati sada kada treba naći minute Benderu i Chrissu), možda budu imali manje od 32 milijuna prostora, ali to nije ni toliko važno obzirom da je u njihovoj situaciji puno važnije kako su zamisliti da će izgledati u novoj sezoni. Naime, ako misle nastaviti davati gomilu prostora Bookeru i ubaciti dva rookiea u rupu koju imaju na četvorci, onda definitivno moraju trejdati barem Knighta, ako ne i njega i Bledsoea, a po mogućnosti i Chandlera. Ako pak klince misle uvoditi manjim intenzitetom i imaju namjeru s veteranima loviti playoff, onda moraju ciljati na pojačanje na poziciji četvorke (i tu ne mislim na nekoga situacijskog igrača kao što Teletović, već na solidniju opciju). Kako ih na tržnici baš nema, Knight je još jednom idealan mamac za eventualni trade. U svakom slučaju, situacija nije loša, bitno je samo ne učiniti je gorom eventualnim dugoročnim nepotrebnim ugovorom.

WARRIORS

Bivši prvaci imaju relativno jednostavnu situaciju, ili će ostati preko capa pa onda vraćanjem Barnesa i Ezelia pokušati vratiti naslov dogodine s istom jezgrom, ili će otići ispod capa, ostati pri tome bez spomenute dvojice (ili barem Barnesa koji je ipak puno važniji u ovoj priči), pa onda nekako pokušati s to prostora što im ostane potpisati zamjene. A situacija nije idealna, s Livingstonom (kojega će gotovo sigurno zadržati) i dva rookiea sada imaju 9 igrača pod ugovorima koji, uz dodatak holdova za mjesta na rosteru, cap dižu na 78 milja. Dakle, ostaje im samo 16 milja za dovesti pojačanja. Jasno, u to ne stane ni približno max ugovor, tako da će za svaki eventualno ambiciozniji posao morati negdje poslati Iggya ili Boguta. Što u situaciji kada ovoliko momčadi ima prostora na capu neće biti problem, ali upitno je ima li takva taktika ikakvog smisla, odnosno garantira li išta bolji roster ako se zamjena za Barnesa ne zove Durant.

Stoga je najpametnije ostati konzervativan, zadržati Barnesa uz mali popust koji bi trebao dati kao ispriku za očajne igre u završnici Finalne serije, pustiti Ezelia da odšeta kako se ne bi previše opteretio ugovorima u budućnosti, pa onda dovesti njegovu zamjenu s midlevelom kojega će imati na raspolaganju ako ostanu iznad capa. Uz još nekoliko veterana koje mogu dovesti uz bi-annual iznimku ili minimalce, a možda i kroz trade u zamjenu za par iznimki koje su ostale od tradeova Leea i Wallacea prošloga ljeta, trebali bi se ugodno smjestiti ispod zone poreza na luksuz i aprona.

CLIPPERS

Kod njih je situacija vrlo jednostavna, s već 3 max ugovora na kontu imaju istu dvojbu kao Warriorsi iako uz to ni približno balansiran roster. Njihovih 7 garantiranih ugovora, nešto siće koju su dužni za stretchane igrače i holdovi za mjesta na rosteru jedu čak 81.5 milju, dakle u slučaju da se odreknu svih slobodnih igrača imali bi samo 12.5 milja (plus room iznimku) na raspolaganju za potrošiti. Ako ostanu iznad capa, što je vrlo jednostavno izvesti ako se dogovore s Greenom, možda i Riversom, onda će još dobiti i puni midlevel za dovesti veterana po izboru. Zadrže li pak i Crawforda, na kojega kao i na ovu dvojicu mlađih imaju puna prava, mogli bi se popeti vrlo blizu poreza – zamislimo da ih oni koštaju oko 27 milja ukupno, ta cifra dodana na ovu ranije spomenutu diže ih do 109 milja. Praktički, u ovoj situaciji ne bi mogli potrošiti puni midlevel jer bi s njim već bili u zoni poreza, s aktiviranim hard capom, što bi im opet otežalo život kao što je bio slučaj prošle sezone. Dakle, opet bi, usprkos tome što je cap skočio za trećinu, mogli na raspolaganju imati samo manji midlevel rezerviran za porezne platiše. Ovo je ipak situacija koju ne treba očekivati, sumnjam da će zadržati sva tri udarna slobodna igrača, tako da će se u miru moći smjestiti u sličnu situaciju kao i Warriorsi, dovoljno ispod aprona da mogu mirno disati.

SPURS

Oni imaju još manje manevarskog prostora od Warriorsa i Clippersa, sada kada je Timmy pokupio opciju i kada su odlučili ostaviti Diawa, popeli su se na 81 milju za samo 9 igrača. Manu i West su otkazali svoje rate, s tim da je za očekivati da Manu, ako ne planira u mirovinu, potpiše za iznos bi-annuala ili minimalca kako bi makli njegov hold iz slike – s njegovim holdom, Spursi su na 87 milja (uračunati i holdovi za preostala mjesta na rosteru), dakle vode se kao momčad iznad capa kad dodamo ostale iznimke. Ako ubace Manua za npr. 2 milje (koje će naknadno prikazati kao bi-annual iznimku) i odreknu se ostalih slobodnih igrača, ostaje im samo 10-ak milja prostora za dovesti pojačanja, dakle očito je kako će vjerojatno izbjeći tu rutu, što je uostalom postalo jasno u trenutku kada su Timmy i Diaw ostali na rosteru (bez njih mogli su otvoriti više od 20 milja prostora, ali čak i tu je bilo jasno da je nategnuto dovođenje bilo kojeg max igrača, posebice Duranta). Čak i da Manu ode u mirovinu, situacija s prostorom ne postaje ništa bolja, a uz to Spursi su već izrazili želju da zadrže Marjanovića, na kojega nemaju prava i kojega bi morali potpisati kroz prostor ako odu ispod capa. U najgorem slučaju, morali bi mu dati midlevel iznos, tako da je i to razlog da ostanu iznad capa i potroše opciju midlevela koja im se time otvara na njegov ostanak. Dakle, očito da prostora za pojačanja nemaju i da će još jednom pokušati izgurati sezonu s istom jezgrom.

KINGS

Nakon tri izuzetno dosadne situacije s izazivačima, dolazimo u jednu koja će zasigurno biti zanimljiva. Riješivši se Belinellia, oslobodili su nešto prostora i sada imaju 11 igrača pod ugovorom (Caron Butler je naravno iskoristio opciju za ostati još godinu dana i zezati se s Cousinsom dok skuplja materijal za novu knjigu) koji zauzimaju 60 milja (uračunao sam sva tri rookiea jer je Divac rekao da i budući Marc Gasol, Papa Gianni, stiže odmah). Kad dodamo stretch ratu za Ellingtona, to je 61 milijun, 61.5 s još jednim holdom za mjesto na rosteru. Ako računamo da Bogdanović ostaje u Feneru jer cilja dobiti više od rookie ugovora dogodine, kao i da će se Kingsi odreći svih holdova za slobodne igrače, kao i nebitne opcije za izvjesnog Dukana, ispada kako im ostaje skoro 31 milijun za igrati se. I to je sjajno jer tko zna što je Vladivek zamislio u svojoj dvostrukoj glavi. Hoće li biti tradea? Idu li u rebuilding ili po playoff? Ako idu po playoff, koliko će potrošiti na back-up playa poput Lina ili Feltona? Hoće li se sjetiti da bi im dobro došla stretch četvorka? Jedva čekam rezultate i naknadne Cousinsove tweetove.

BLAZERS

Imaju zeznutu situaciju, ali, s druge strane, bolje da je tako jer to je znak da barem dobro rade – da Harkless, Leonard i Crabbe nisu imali sezone kakve su imali, odnosno da nisu pokazali NBA potencijal kakav je malo tko od njih očekivao, onda sada ne bi razbijali glavu oko njihovih novih ugovora. Ovako, isplatilo se naći u ovakvim nedoumicama.

Portland u startu ima 7 igrača pod ugovorom što im uzima 48 milja prostora. Kad u to uračunamo stretch ratu za Varejaoa i holdove za Crabbea, Harklessa i Leonarda te za još dva mjesta na rosteru, to je još 21 milja. Blazersi imaju puna prava i na Hendersona, ali rekao bih da su ova trojica ipak važnija i da će, ako već moraju riskirati gubitak jednog od članova rotacije, to biti upravo Henderson. Dakle, 48+21=69, znači Blazersima u idealnim uvjetima ostaje 25 milja za dovesti pojačanje, prije svega centra sposobnog čuvati reket, kako bi zaokružili rotaciju.

Kako na tržištu upravo takvih ima dosta u ponudi, nije isključeno da nakon što dovedu svoju novu peticu krenu riješavati jednog po jednog Harklessa, Crabbea i Leonarda. Dapače, imaju dovoljno prostora da čak i u slučaju da Crabbea moraju ekspresno platiti, a to bi vrlo lako mogao biti slučaj obzirom da nemaju njegova puna Bird prava te će ga vjerojatno morati ubaciti u prostor radije nego da čekaju eventualnu “poison pill” ponudu, još uvijek ostaju s dovoljno prostora za dovesti npr. Biyomba. Crabbe nek uzme dodatnih 11 milja uz one 3 koje smo mu već uračunali kroz hold, dakle neka dobije ratu od 14 milja, to je 80, dakle Portland i dalje ima 14 milja što bi trebalo biti dovoljno za dodati centra prije nego krenu matchirati ponude za Harklessa i eventualno Leonarda (iako u slučaju dovođenja pravog centra mogu sebi dozvoliti da ga izgube, posebice ako dobije nekakvu nemoralnu ponudu).

Jasno, ako oba dobiju ponudu između 12 i 15 milijuna, zadržati ih značilo bi da Blazersi idu debelo u porezne vode, što za momčad koja baš i nije materijal za izazivača nije logičan ishod, pogotovo u situaciji kada ih tek čeka platiti McColluma. U svakom slučaju, netko od dvojca Davis-Plumlee postaje višak tako da će kod njih definitivno raditi i tradeovi, a dobra stvar ovoljetne tržnice je što svi imaju prostora, a manjak je igrača u ponudi, tako da će lako biti naći momčad koja će im posuditi svoj cap kako bi mogli manevrirati kroz sve opcije. Što bi definitivno na simboličan način označilo promjenu paradigme – još jučer su Blazersi bili momčad s viškom capa u koji su ubacili Varejaoa i tako pomogli Cavsima na putu do naslova, a već sutra će njima trebati slična asistencija.

MAVS

Po običaju Cuban je opet složio stvari tako da je mu roster na ljeto prazan, ali za razliku od inače, sada se za usluge slobodnih igrača mora boriti s barem još 20 momčadi koje imaju prostora za bahate ugovore. Tako da im neće biti lako ni ovom prilikom složiti išta više od još jednog prijelaznog rostera. Kako je Dirk odustao od dodatne godine, ali je isto tako najavio da će odigrati još par sezona, za očekivati je da opet u dogovoru s Mavsima odradi i ovu tržnicu. Sad, pitanje je samo oko koje će se cifre dogovoriti, hold mu je samo 12.5 milja što bi po logici stvari trebala biti i visina nove rate, dakle nije isključeno da čuvaju ovaj hold do kraja i onda ovisno o tome koliko je prostora ostalo nagrade Dirka bonusom. Nije da ima potrebe da on pristaje na manji ugovor kako bi Dallasu oslobodio prostor jer ionako ga imaju dovoljno, ali ni to ne možemo isključiti kada je Dirk u pitanju. Za potrebe ovog posta pak poslužimo se njegovim holdom – kada ga dodamo na 5 garantiranih ugovora, stretch dugove i holdove za mjesta na rosteru, dolazimo do brojke od 45 milijuna koliko Mavsi neće imati na raspolaganju.

Ostatak od nekih 47, pod uvjetom da ne zadrže Mejria i McGeea te da se odreknu holdova za sve ostale slobodne igrače, mogu slobodno trošiti. Sad, Pachulia, Williams i Parsons vjerojatno će im postati preskupi, Felton i Lee su nebitni, ali šteta je ostati tek tako bez Powella. Opet, ako misle dovesti dva max igrača, onda im eventualni midlevel kojega će trebati dati Powellu neće pomoći. On je također potencijalna žrtva “poison pilla”, dakle stvar je brutalno jednostavna – ako žele Conleya i Whitesidea uz Dirka i Matthewsa, neće se moći zamarati sitnicama.

Uglavnom, još jedan je ovo plan koji neće promijeniti smjer franšize jer ovo ljeto nije baš bogato igračima koji rade razliku, ali dovede li makar jednoga, Cuban će biti prezadovoljan. Idućega ljeta imat će novu šansu kalkulirati, a do tada će opet skrpati što se skrpati da. Primjera radi, uzmimo scenarij po kojem dovode samo Whitesidea, u tom slučaju mogu si priuštiti zadržati čak i Parsonsa. Problem je samo što će to biti teško izvesti obzirom da će Parsons, dok Dallas sagleda sve mogućnosti, vjerojatno već potpisati ugovor negdje drugdje i tako sam izbrisati svoj hold.

ROCKETS

Ni njima skok salary capa neće donijeti rješenje svih problema. Iako im Howardov potvrđeni odlazak otvara dosta prostora, situacija je daleko od idealne. 8 igrača pod ugovorom uzimaju 46 milja prostora, što u teoriji ostavlja više nego dovoljno mogućnosti za dovesti pojačanja. Problem je samo koga preplatiti u situaciji kada je tržište puno gladnije od ponude? Koji od slobodnih igrača, a da nije Durant, pomaže Rocketsima vratiti se tamo gdje su bili prije godinu dana? Postoji li u ovoj ponudi kombinacija koja donosi produkciju Howarda na petici i možda i važnije, pošteno rješenje na četvorci, bez potpunog zadiranja u cap koje bi blokiralo financijsku fleksibilnost ne samo ovog ljeta, već i sljedećeg? Koliko će uopće upliva u krojenje rostera imat D’Antoni?

Gomila je tu pitanja, ali laganog rješenja nema. Nije to ni Whiteside, nije to ni Horford, tako da će Rocketsi prvenstveno morati voditi računa o tome da ne ostanu bez svojih slobodnih igrača uzalud. Motiejunas i Jones neće dobiti bahate ponude kakve su mogli da su prošle sezone bili zdravi, dakle možda ih Houston zadrži za relativno podnošljivu cifru. Njihovi holdovi teški su 11.5 milja, što u situaciji u kojoj ionako ne znaš kamo bi s prostorom i nije strašno – ova cifra dodana na onih garantiranih 46, plus još 1 milja holdova za mjesta na rosteru, ostavljaju Rocketsima nekih 35 milijuna za igrati se. To u idealnoj situaciji može biti dovoljno, ali, kao što smo rekli, ovo ljeto je daleko od idealnog, posebice ako kao Rocketsi maštaš o tome da postaneš izazivač. Međutim, trebalo bi biti dovoljno da ih ostavi u borbi za doigravanje i iduće sezone.

6 thoughts on “ACCOUNTING CROWS – WEST

 1. @Gee što misliš kolike su šanse warriorsa da potpišu Duranta? Osobno mislim da su veće nego što ljudi misle, pogotovo s obzirom na dobar odnos s iggyem, stephom i drayom i perspektivu koju vidi u silicon valley (a čitam da mu to igra ulogu),a i sam način igre i protok lopte mu jako odgovara. Definitivno će ovo ljeto presuditi, ne vjerujem da će sastančiti i dogodine u ovo vrijeme, i dalje mislim da je najizgledniji ostanak u oklahomi, ali warriorsima su šanse dosta velike, u biti ako napusti oklahomu ne vidim gdje bi drugo išao.

  I što s warriorsima ako ne potpiše, vidiš li možda noahu, howarda ili tako nekog ko bi mogao doći?

 2. @ acista – kao što ističem svakom prilikom u postovima, mislim da ostaje u Oklahomi

  pojma nemam za plan B, te opcije s dovođenjem dodatnog centra, možda i zamjenom Boguta, su zanimljive, ali o tome možemo kad se dogode

 3. I was down at the New Amsterdam staring at this yellow-haired girl…

  Stvarno šteta što ima ovoliko para unaokolo a nigdje nikog poštenog da ih pokupi. Kevin je jedini veliki domino, ali sam siguran da će uzeti 1+1 u Oklahomi i tako u korijenu sasijeći tu potencijalnu dramu. Od ostalih, padaju mi na pamet jedino Hassan, Horford i Howard kao potencijalno važni faktori, ali strašno puno će zavisiti od njihovog izbora ekipa. Ne mogu biti jednako efektivni u svakom kontekstu, pogotovo ova potonja dvojica. Conley i Barnes su mi totalno nezanimljivi, ovaj prvi jer će vjerovatno ostati u Tennesseeju (šta mu drugo preostaje sad kad su Knicksi uzeli Ružu), a Harry B. nije baš neko zbog koga se treba uzbuditi.
  Ostaje se nadati suludim preplaćivanjima i kockanju od strane “najkreativnijih” ligaških GM-ova kako bi ljeto bilo vruće.

 4. Sad mi nesto prolete kroz glavu. Moze li se trade exception koristiti u sign&trade sporazumu? Odnosno, da li bi sampioni uz pomoc iznimke za Varejaoa mogli trejdati Lovea za Horforda? I da li ti mislis da je to neko resenje za sve strane? Atlanta ne bi morala juriti u rebuliding, iako bi sjebali odbranu, Love ipak ima vrednost na trzistu. Al bi se borio za titulu. S druge strane, LBJ konacno dobija two way saigraca, do sada mu je takav najbolji bio JR, mos mislit.

 5. @ komsija – može, ali za jednog igrača (npr. kad bi Horford potpisao za 10 milja, Cavsi ga mogu trejdati za spomenutu iznimku). u kombinaciji s drugim igračem ne može. ali, mogu trejdati Lovea i Shumperta za Horforda 😉

  inače, svaki izazivač ima kombinaciju za Horforda (Warriorsi bi škartali negdje Boguta da mu otvore prostor, Thunder bi škartao Kantera i Singlera radi istog razloga), zašto ne bi i Cavsi

  jedini problemčić – ako dovedu igrača putem sign & tradea, Cavsima se aktivira hard cap, a već smo izračunali kako će s novom LeBronovom ratom otići na 107 milja. dakle, iako bi slanjem Lovea i Shumperta osloboditi dovoljno prostora za Horforda, imali bi problema u tih 10-ak milja koje im ostaju ugurati Smitha, Dellya i zamjenu za Shumperta. kako ih LeBronov hold drži iznad capa, Cavsi ne mogu tek tako poslati potrebne ugovore u neki drugi klub kako bi dobili prostor, dakle ovakav potez praktički im je nemoguć

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *