ONE FOR THE ROAD

Bacio sam oko na jednu tekmu s league pass ponude tako da slijedi post prije puta, a prije dojmova ne mogu odoliti prenijeti vijesti s tržnice – Raptorsi su izgleda našli zamjenu za Scolu ubacivši Sullingera u midlevel iznimku (teško da će Jared ponoviti lanjsku tricašku sezonu kakvu je odradio Scola, ali u suštini kao pick & pop oružje za 20-ak minuta donosi manje-više isto što i legendarni Argentinac), Atlanta traži sigurnost na playu potpisom Jacka za minimalac (koliko možeš biti siguran s veteranom koji se vraća s teške operacije koljena), a Netsi će gubitak Johnsona pokušati nadoknaditi angažmanom Vasqueza koji je uhvatio fini dio njihova prostora (5 milja, super ulov za veterana kojem je karijera u slobodnom padu). Plus, nakon što su ostali bez Crabbea, izgleda da planiraju sredstva usmjeriti u Waitersa. Nadam se da će Bodanović uživati u Riu jer ono što ga čeka iduće sezone bit će jedan od najgorih rostera koje je homo sapiens ikada skrpao i koji neće, to je najtragičnije od svega, rezultirati nagradom u vidu ulova mladog talenta. I to baš u dvije sezone u kojima je draft krcat kvalitetom. Mislim, Celticsi bi bili blesavi kada bi se odrekli ovakvih resursa osim u slučaju da zauzvrat dobiju i Westbrooka i Cousinsa. U biti, kad bolje razmislim, zašto ne bi ciljali baš na ovakav rasplet, uopće nije nemoguć?

WOLVES – RAPTORS

Iako nemaju savršen roster obzirom da nije imalo smisla Townsa slati ovdje, dovoljno su zanimljivi zbog kombinacije Dunna i dva lanjska rookiea, Jonesa i Paynea. Od veterana donekle su zanimljivi tek Murry i Clarke i to je u biti manje-više njihova ovoljetna jezgra (Murrya se možda i sjećate kao combo-beka upitnog šuta čiji forte je bila obrana, odnosno sposobnost da brani sve vanjske pozicije, koji je prije par sezona proveo godinu dana u rotaciji Knicksa da bi se zadnje dvije godine smucao po NBDL-u, dok je Clarke lani odradio trening kamp s Celticsima nakon čega je proveo sezonu u NBDL-u). Uglavnom, ovaj trojac na rookie ugovorima će nositi najveći teret i odmah upada u oči kako će s takvom ulogom najmanje problema imati baš Dunn.

Da ima NBA atleticizam i fizikalije nije bilo upitno, ali čovjek je ovdje pokazao kako je spreman istrčati na parket od prvog dana i pomoći. U obrani koristi spomenute kvalitete da igra kvalitetnu i agresivnu obranu na loptu, dok je u napadu sposoban non-stop energično ulaziti u sredinu eksplozivnim prvim korakom i driblingom. Nema elitne vještine ni kao šuter ni kao razigravač, ali brzina s kojom ulazi u reket i izuzetna realizacija kroz kontakt i uopće ta elitna eksplozivnost definitivno će se moći prenijeti i na višu razinu igre. Uglavnom, kao šesti igrač sjajno se uklapa u momčad koju Wolvesi slažu.

Doduše, ovdje zbog prisustva Jonesa igra uglavnom rolu strijelca tako da taj playmakerski aspekt igre baš i nema prilike dokazati, ali i po onome što znamo s NCAA razine činjenica je da čovjek voli dominirati s loptom i da ima onaj Rondo feler, a taj je da će dodati samo ako je siguran da namješta zicer. Šuterski problemi su još veći, sve izvan reketa je dosta drveno za beka, čak i slobodna, ali samo s ovom energijom i ovakvim pristupom Dunn nudi dovoljno da se može reći kako je upravo on zaslužio biti treći pick nedavnog drafta.

Ostali? Jones je solidan play kojem je najveći vrlina meka ruka iz spot-up situacija, međutim kao kreator ima problema stvoriti višak s driblingom. Usporedbe radi, jedan drugi patuljak, Ulis, pokazao je puno više u prvoj utakmici za Sunse iako nema tu godinu iskustva u NBA. Kako god, Jones bi mogao biti igrač u rangu DJ Augustina ako postane agresivniji šuter, za sada još uvijek igra prenesebično, da ne kažem pasivno, a takvim pristupom teško može pomoći momčadi (ako misli biti back-up play, onda mora potezati tricu nakon bloka puno češće, a ne samo kada je potpuno otvoren). Za Wolvese je to ionako nebitno, sada kada su dodali Dunna uz Rubia, imaju više nego dovoljno rješenja na poziciji.

Payne je pak definitivno najveće razočaranje, u svojoj trećoj ljetnoj ligi izgledao je gore nego u prethodne dvije. To nije dobar znak, kao što nije dobar znak ni to da i dalje ne može zabiti otvorenu tricu, što znači da ne može do minuta kao stretch četvorka. Obzirom da će uskoro imati 26 godina i da je definitivno pri kraju razvojne faze, teško je shvatiti imaju li Wolvesi u njemu ikakvu vrijednost – obzirom na iskustvo i masu trebao bi dominirati barem u reketu na ovakvim turnirima, ali i njegov pristup i rješenja koja ima u sredini daleko su od potrebnih. Još jednom se ostaje pitati što je pokojni Saunders imao na umu kada se odrekao pick prve runde 2018. za njega, danas je očito kako je gadno preplatio u toj transakciji.

Raptorsi? Iskreno, osim Powella koji se na sjajan način nadovezao na igre u playoffu i pokazao da nema što raditi na ovoj razini (kao i Booker za Sunse, s loptom u rukama može gdje poželi na parketu), čovjek nije imao što vidjeti sve i da se trudio. Caboclo, kojem je ovo također treća ljetna liga kao i Payneu, kao i uvijek samo visi na perimetru i povremeno ubaci otvorenu tricu. Jasno je da čovjek neće biti kreator, međutim Raptorsi bi do sada bili presretni da znaju kako u njemu imaju barem 3&D igrača ili smallball četvorku. Pa, možda nakon još 2-3 ljetne lige. Delon Wright, koji je u ligu stigao kao kompletan playmaker, kao da je nazadovao (pored Powella ionako nije mogao doći do izražaja), dakle čeka ga još jedna sezona kao trećeg playa na rosteru i minimum minuta što je šteta za igrača koji ima potencijal biti slash & kick kreator. Poeltl? Da ne znaš da je u pitanju top 10 pick na draftu mislio bi da gledaš nekog prosječnog Euro centra u potrazi za novim ugovorom. Trudi se čovjek u sredini, aktivan je u skoku i brani obruč, u napadu uglavnom zabije zicer koji mora, ali radi gomilu grešaka u oba smjera (u obrani je svaki izlazak izvan reketa pustolovina, u napadu je svako zaustavljanje lopte u njegovim rukama ogroman rizik) i teško da će ga Raptorsi odmah moći priključiti rotaciji u važnijoj roli (riječima Yode, zamjena za Biyomba on to nije, eto šanse za Nogueiru).

Od ostalih istaknimo kako je manje talentirani brat Singler ovdje zadužen za popunu petorke kao spot-up šuter (možda i upadne na roster za trening kamp jer Torontu baš nedostaje još jedan swingman na rosteru), a Raptorsi su šansu dali i VanVleetu kao back-up playu. Inače, Singleru se dodatni prostor otvorio jer je drugi pick prve runde Raptorsa, Siakam, koji bi vjerojatno startao kao partner Poeltlu, zbog ozljede koljena izvan punog pogona i minutaža će mu ovdje biti dozirana na kapaljku. Što mu je dobra priprema za ono što ga čeka u NBA karijeri.

2 thoughts on “ONE FOR THE ROAD

  1. Meni iskreno nije jasno zašto gledaš SL očekujući nešto konkretno od nje i od igrača tamo. U 99% slučajeva apsolutno ništa se ne prenese u ligu. Bukvalno su oni mečevi Porto Riko i Angola bili kvalitetniji od ovog i sa više zanimljivih igrača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *