WAY TO EARLY PROJECTIONS – ATLANTIC

U drugom postu nepotrebno ranih projekcija bavimo se najslabijom divizijom u ligi – svaka čast Raptorsima i Celticsima koji su legitimni konkurenti za počasno mjesto u finalu konferencije, ali kad u skupini imaš Netse i Sixerse, teško možeš do laskavije titule. Za razliku od Southeasta gdje su nam se franšize grupirale u samo 5 utakmica razlike, što praktički znači da su talentom manje-više osposobljene za uloviti playoff i da će odlučivati sitne promjene unutar užeg konteksta, ovdje je situacija puno jasnija zbog jaza koji postoji između vrha i dna i koji iznosi čak 18 utakmica.

Jasno, u stvarnosti će on biti i puno veći, ali u ovakvim banalnim projekcijama gdje je poanta samo odrediti snagu rostera, ne i što točniji score, to su ogromne razlike. Uz Raptorse, koji su očekivano krema divizije, siguran playoff putnik trebali bi biti i Celticsi (iako sistem nije uopće impresioniran njihovim rosterom više nego inače), a tu negdje u granicama potencijalnog playoff nastupa kretat će se i Knicksi. S tim da u ovakvoj konkurenciji u kojoj je, što će biti jasno kada se za koji dan pozabavimo Centralom, čak 9 momčadi unutar ove granice od par pobjeda iznad ili ispod 50% učinka, njihova baza talenta ipak prvenstveno priziva još jedan boravak u lutriji. Jednostavno, roster okupljen u New Yorku nema takvu zaštitnu mrežu koja je neophodna ako se misliš progurati do cilja kroz ovako dugu sezonu.

Sixersi i Netsi su naravno na dnu, uz izglednu zamjenu pozicija. Nešto talenta imaju, dakle ovo nisu totalno besmisleni rosteri (ma serem, pa ovaj Netsa je potpuna grozota), ali kako to obično biva momčadi bez realnih playoff šansi kroz sezonu će kad-tad popustiti i onda će se ova baza talenta ili dodatno razvodniti ili jednostavno će početi tankirati, što bi trebalo dovesti do dodatnih pobjeda za ove momčadi na vrhu. Dakle, ove relativno optimistične prve projekcije imaju problema detektirati koje će to momčadi završiti ispod 30 pobjeda, ali kao što nas povijest uči, bit će ih sigurno više od par, bez obzira što se u ovom trenutku ni jedan roster u NBA ne čini toliko kriminalnim kao rosteri Sixersa prethodnih sezona.

RAPTORS

SCORE: 48-34

Zadržavši jezgru, a ostajući pri tome i zavidno duboki s dodatnim potencijalom za rast, Raptorsi s pravom mogu ciljati na ponavljanje prošlogodišnjih rezultata. Neke momčadi oko njih rastu, prije svega Boston i Detroit, ali iz ove perspektive ne dovoljno da se približe rosteru kakvoga imaju u Torontu, dok je dobar dio konkurenata oslabio – gledajući samo lanjski playoff sastav Istoka, može se reći kako će čak pola momčadi doživjeti opipljivi regres, prije svih Miami koji se pokazao upravo najvećim problemom za ambicije Toronta. Sada će tih problema biti manje, a roster je možda čak i bolji od lanjskoga, tako da ne vidim razloga da Raptorsi jednom kada uhvate ritam ne nadmaše ovu bazičnu projekciju.

Iako je realno očekivati regres DeRozana i posebice Lowrya, rast Valanciunasa i sjajna klupa trebali bi sanirati potencijalnu štetu. Ne zaboravimo da bi i Carroll trebao odigrati puno bolju sezonu (njegove lanjske loše brojke u ono malo utakmica što je uopće odigrao koštale su ih ovdje barem dvije pobjede na kontu), kao i da je Sullinger potencijalno ogroman iskorak u odnosu na Scolu (svjestan je toga sistem već sada, ali možda plus bude i veći u stvarnosti). Također, IOR smatra da Nogueira može više nego adekvatno zamijeniti Biyomba, tako da bi klupa Toronta i ove sezone trebala biti njihovo moćno oružje – uz napomenu kako IOR nije naročito lud ni za Josephom ni za Powellom, međutim obojica su dovoljni mladi da naprave novi iskorak i tako podignu plafon Raptorsa za još poneku utakmicu.

Sve u svemu, kako stvari stoje i nakon ovoljetne tržnice izgleda kako nam ne gine repriza lanjskog finala Istoka.

CELTICS

SCORE: 44-38

Boston je lani zamalo uhvatio 50 pobjeda, a obzirom na slabije rostere nekih od konkurenata, prije svih Miami, Atlantu i Charlotte, logično bi bilo pretpostaviti da ove sezone nastave rast i tako se priključe Cavsima i Raptorsima kao još jedna momčad iznad 50 na Istoku. Samo, IOR u ovom trenutku uopće nije lud za njihovim šansama i po njemu opet ćemo imati vjerojatno samo dvije franšize iznad granice koja poprilično uspješno dijeli iznadprosječne od prosječnih. Naime, sistem zamjenu Sullingera s Horfordom honorira s tek dvije pobjede (vidio sam već neke sisteme koji ovu trampu nagrađuju s 4 ili 5 pobjeda što mi se čini previše), a pri tome je itekako svjestan da gubitak Turnera neće biti moguće tek tako nadoknaditi bez ogromnog iskoraka Marcusa Smarta. Kojega je teško prognozirati u kontekstu prethodne dvije godine u kojima Smart još nije odigrao preko 67 utakmica u sezoni tako da njegov učinak teško može previše porasti čak i u budućim projekcijama u kojima ćemo puno detaljnije dijeliti minute. Kako IOR Browna uopće ne smatra pojačanjem, odnosno kako je itekako skeptičan prema svima na klupi Bostona osim Smarta i trećeg visokog (tko god to bio, za potrebe ove projekcije u ulogu prvog s klupe stavio sam Johnsona, ali ni s Olynykom u toj roli slika ne bi bila znatno drugačija), jasno je da bez dubine nema ni vrhunskih rezultata.

Uostalom, da su i u Bostonu svjesni da bi im bez Turnera mogla nastati rupa u kreaciji s klupe, pokazuje i naizgled potpuno nepotreban angažman Geralda Greena, koji ipak donosi rotaciji veterana sposobnog trošiti određeni broj posjeda, što se još ne može reći za njihove mlade igrače na rookie ugovorima osim Smarta (koji je da napomenom i to iz igre gađao sramotnih 35% prema čemu su Turnerovih 46% svemirski postotak). Dakle, kao i prethodne dvije sezone, uz dužno poštovanje Horfordu koji je danas ipak granični all-star igrač i koji sam po sebi ne garantira ništa, ispada kako će opet Bostonova najveća snaga biti sposobnost Stevensa da iz slabijeg rostera izvuče hrpu bonus pobjeda maksimizirajući talent koji ima na raspolaganju taktičkim postavkama.

KNICKS

SCORE: 38-44

Ovo nije dobra vijest za Knickse jer ova projekcija je bazirana na talentu, dakle u obzir nije uzeta realna mogućnost da Rose i Noah propuste gomilu minuta. Istina, dovođenjem Jenningsa koji je čak i lani nakon povratka od gadne operacije igrao na nešto višoj razini od Rosea (iako to apsolutno ne znači ništa jer više od nula je često i dalje nula – ova rečenica nema nikakvog smisla, ali nema ga ni očekivanje od Rosea da igra kao ozbiljna napadačka opcija i nositelj igre) Knicksi su si postavili kakvu-takvu zaštitnu mrežu što se tiče produkcije na poziciji playmakera, a tu je i solidan broj opcija na petici u slučaju da zakaže Noah (O’Quinn je solidan back-up koji čak i povećava kvalitetu Knicksa prema naprijed kao strijelac, a preneseni napredni statsi ukazuju na to da će i Hernangomez znati iskoristiti svoje minute na pozitivan način). Plus, najveći dio svojih napada Knicksi ionako mogu vrtiti kroz Carmela, pa i Porzingisa.

Međutim, negativna projekcija što se talenta tiče ide puno dublje od dovođenja bivših istrošenih igrača Chicaga. Lee je oličenje prosječnosti i kao takav Knicksima donosi tek stabilnost, ne i potreban iskorak na vanjskim pozicijama koje će i dalje biti problematične. Tipa, padne li Thomasu postotak šuta za tri, što je realno očekivati, jednostavno će im nedostajati iskoristivih tijela u napadu na vanjskim pozicijama (ni Kuzminskas ni Thomas nisu snajperi, a niti sistem nije lud za njima u ozbiljnim rolama koje će morati preuzeti jer jedan od njih će se morati nametnuti kao osmi čovjek rotacije). IOR više ni Carmela na smatra rasnim all-star igračem, tek graničnim slučajem, što znači da ako ne bude u stanju povećanom potrošnjom nositi ovu momčad, jedini izlaz ostaje kvantni skok Porzingisa. Može li do njega doći u drugoj godini i to u kontekstu u kojem će i dalje isključivo igrati četvorku?

Da se razumijemo, i Melo i Zingis mogu bolje od relativno skromne projekcije, ali, izumemo li Noaha koji bi donekle zdrav trebao još jednom dokazati da je startni NBA centar koji obranom i pametnom igrom u napadu može maskirati činjenicu da umjesto ruku ima batrljke poput mutanta iz “Total Recalla”, tko je na ovom rosteru iznadprosječan starter? Uopće, koliko ima prosječnih startera u ovoj svlačionici, možda su to Lee i jedan od playeva ako im se posreći. Mislim, može li ovakav roster računati na doigravanje u ovakvoj gužvi u kojoj svi konkurenti imaju ili bolje udarne opcije ili puno veću dubinu? Hornacek nije toliki čarobnjak da sakrije sve rupe, a ni osvježeni “trokut” sam po sebi ne garantira ništa s ovoliki ispodprosječnih šutera za pozicije na kojima igraju (jedino je Lee prosječan, ali njegova potrošnja je toliko mizerna da gotovo i ne utječe na obrane).

SIXERS

SCORE: 31-51

Nisu se pretrgli dovođenjem zvučnih imena usprkos promjeni smjera, ali dodatak Simmonsa i Šarića čiji je talent s loptom neupitan, a zatim i potpisi iskusnih haklera koji znaju igrati s loptom, jasno govore da su vremena jalovosti prošlost. Mislim, dosta je sjetiti se kako su lani bili toliko loši da im je dodatak Isha Smitha, generičkog pick & roll veterana, značio preporod – ove sezone od starta su se pobrinuli za to da imaju dovoljno ljudi koji mogu napasti obruč s loptom bez straha da im se ista odbije od stopalo. Upitna podjela minuta pod košem i upitan učinak na bokovima i dalje ih drže dovoljno nisko što se očekivanja tiče, ali preskočiti Netse trebao bi biti ostvariv cilj.

Simmons i bez šuta će dobiti priliku trošiti dosta napada i bez obzira što će vjerojatno biti ispodprosječan po efikasnosti, omogućit će barem drugima bolje pokušaje. Šarić je praktički Simmons sa skok-šutom i čak usprkos manjoj roli u koju sam ga stavio ispada kako bi uz razvikanog rookiea i Noela trebao donijeti najveću produkciju (u biti, uz ovu trojicu jedini igrač koji je po IOR-u prosječan NBA starter je još Covington, dakle očito kako Sixersi ne pucaju od dubine, a uz to imaju problem što su im tri od četiri najbolja igrača najefikasnija na poziciji četvorke tako da im neće biti lako pronaći minute, iako je plus što Covington kao spot-up šuter može igrati u paru uz bilo kojeg od ove dvojice). Dobije li slobodu s loptom kao lider druge postave, Šarić bi možda i mogao opravdati ovakva visoka očekivanja, čime bi naglasio da Sixersi ove godine neće imati problema s kreacijom, bilo primarnom bilo sekundarnom. Možda neće biti oličenje efikasnosti, ali uz dva kvalitetna point-forwarda tu su i Rodriguez kao pick & roll mašina, te Bayless i Henderson kao sekundarni kreatori i potrošaći, dakle neće biti ni potpuno nekompetentni.

Dodamo li i sposobnost Okafora da guta posjede kroz post-up, a zatim i mogućnost da Stauskas napravi iskorak barem do Hendersonove razine kao sekundarni kreator (pa makar samo za sebe), očito je kako Sixersi nisu bez oružja. Ono što im je puno veći problem je manjak raznovrsnosti, posebice šuterske, što će im i ove godine biti najveći minus, ali nakon što tri sezone nisu uspjevali ostvarivati poen po posjedu, ove bi konačno trebali dokazati da su u stanju ostvariti taj neki minimum kojega bi NBA momčad, dakle jedna od 30 najboljih košarkaških družina na planeti, trebala moći doseći po defaultu.

NETS

SCORE: 29-53

Poprilično optimistična vizija rostera koja je dobrim dijelom vezana uz projekciju u kojoj su udarne opcije uglavnom na raspolaganju. A znamo da je stvarnost malo drugačija – osloniti se na Lopeza uvijek je klimav prijedlog, a tu je i upitnik iznad gležnjeva Hollis-Jeffersona. Ako budu mogli računati na ovu dvojicu uz Lina veći dio sezone, onda će imati kičmu, u suprotnom slučaju teško je zamisliti scenarij u kojem mogu ostati konkurentni (Bogdanović, Vasquez i Kilpatrick, koji će imati itekako prilike trpati, po IOR-u su igrači jedva vrijedni minuta pri dnu rotacije koji jednostavno nisu dovoljno efikasni da opravdaju veće role). Naravno, nemoguće je pričati o Netsima bez spominjanja tragične situacije u kojoj su se našli i gdje će propustiti top pickove na dva sjajna drafta i to baš u situaciji kada je očito kako bi u oba slučaja birali pri vrhu. To je sol na rani koju su pokušali nekako zacijeliti ovoga ljeta traženjem mladih talenata poput Johnsona i Crabbea koje bi mogli na neki način predstaviti kao svoje razvojne projekte, a kako im ni ovaj pristup nije upalio, sve što imaju pokazati su Hollis-Jefferson i McCullough koje IOR vidi kao korisne članove rotacije u rolama startnog stopera na boku i prvog visokog s klupe (s tim da ne bi bilo iznenađanje da McCullough već kroz kamp istisne Bookera iz startne petorke).

Kako ni jedan ni drugi lani skoro da nisu pošteno zaigrali radi operacija, Netsi u njima i u krađi druge runde Whiteheadu možda mogu prodati narativ o tome kako su to njihovi ovogodišnji mladi talenti koje treba razvijati, ali jasno je da ni u jednom trenutku nemaju šanse pretvoriti ovu sezonu u išta više od kotrljanja u lutrijskom bubnju, pa makar za drugu franšizu. Dakle, idealno bi bilo Lopeza pretvoriti u relativno visok pick kako bi barem donekle sanirali štetu koju donosi taj pick koji dogodine ide Celticsima. Jasno, u slučaju takvih poteza, koji su obzirom na situaciju u kojoj se nalaze jedini logični jer nekako se moraju dokopati pickova na iduća dva drafta, postat će apsolutna kanta za napucavanje koja teško može i do 20 pobjeda, tako da bi se njihovim brzim raspadom došlo do tih dodatnih pobjeda koje onda među sobom mogu dijeliti ovi s vrha hranidbenog lanca.

9 thoughts on “WAY TO EARLY PROJECTIONS – ATLANTIC

 1. ako se cousins ne ćini kao realna opcija, ima li smisla trejd u kojem bi boston dao svoj pick 2018 i memphisov prve runde + još nekog mladog i amira za lopeza?

  s jedne strane, netsi dobiju first roundere koje nemaju- doduše nešto niže al ko im je kriv. memphisov bi lako u nekom trenu mogo postat lutrijski. dodaš im još nekog mladog tko bi im se mogao uklopiti – čak browna?

  s druge strane ih totalno oslabiš za jedno dvije tri godine i vjerojatno garantiraš keltima najveći broj kuglica u iduća dva drafta.

  u lopezu dobiješ top 3 napadačkog centra u ligi i možeš igrat sa alom na četvorci legitimno, s tim da se kockaš s njegovim stopalima/gležnjevima/leđima što li ga je sve napalo.

  zadržavaš zasad brooklyn pikove kojima možeš napast nekog nezadovoljnog pleja ili krilo, npr russa, butlera ili PG13, ovisno raspadne li se koja od njihovih ili neko zatraži/ponudi trade. bi li onda takva momčad imala realne šanse igrat finale u iduće dvije sezone?

 2. Noel, Embid, Okafor, Saric, Simons, Grant, Covington, Landry, Holmes. Kako tu posloziti rotaciju, a jos nisu ubaceni Henderson-Stauska- Luwawu kao moguce igrace na niskom krilu jer su suterski neodrzivi na beku.
  8 negarantiranih ugovora, 20 milja ispod capa, najbolji suter i prijetnja je Bejls.
  Ne znam kako bi ijednu njihovu rotaciju poslozio jer da bi napad licio na nesto Covington bi trebao biti na 30 min po utakmici. Rodriguez je majstor pick igre samo teren ce biti zatvoren. Doguraju li do 30, lagano nek se udaraju nogom u guzicu. Mozda da pitaju Kingse za McLemorea

  Maniti Ainge si je roster zatrpao sa 16 garantiranih ugovora i Bentilom na 3 negerantirane sezone. Dobar dio pickova prve runde bi moglo odletit, Young je prvi na listi, a ni Hunter nije daleko. Bilo bi im vrijeme da prodaju 50% rostera za visu srednju klasu igraca

 3. @ nerad – Boston je u win-win situaciji radili ili ne radili dodatne tradeove, jer ova dva buduća picka će biti premoćni resursi. a realno, već sada s ovim jednim pickom Netsa mogu do kojeg god all-stara koji se nađe na tržištu požele. čak ne bi imao ništa ni protiv ovog posla što navodiš za Lopeza, dok god zadržavaju pickove Netsa nemam ništa protiv pojačavanja i takvim manje zvjezdanim igračima. jer, pojačanja im i trebaju ako se misle izdvojiti iz ove skupine osrednjih. Russ bi tu bio idealan, ako uspiju njega dovesti idućih mjeseci onda možda i mogu napasti Cavse s pravom municijom, a ne ćorcima kao Toronto

  uglavnom, Boston je u takvoj situaciji da bi me čudilo da ne igra Finale u idućih nekoliko godina, sve je posloženo tako da upravo oni budu ti koji će se okoristiti eventualnim raspadima sistema kao što je ovaj što se dogodio u Oklahomi. bit ću šokiran ako Ainge još jednu sezonu izgura bez mega tradea, jednostavno je sazreo kontekst da se jedan takav dogodi, mislim liga ima trenutno dva izazivača i onda nikoga drugog blizu, dakle svima je u interesu da stvore novu top momčad koja će malo zaoštriti konkurenciju

  @ wade – Embid neće igrat, Landrya stretchaš i eto malo prostora. a ima tu i zanimljivih kombinacija, samo je uvijek pitanje hoće li ih struka znati pronaći i onda im dati minute. Rodriguez u picku će imati dovoljno prostora jer za razliku od Smitha lani ne možeš mu svaki put ići ispod picka, tako da će barem stvarati mismatcheve, a sada imaju i igrače koji to mogu iskoristiti. za početak je dovoljno ne dati sekunde na četvorci nikome od centara, dakle Noel i Okafor partizanka na petici i čekaju trade, dalje se sve nudi samo od sebe. ne vjerujem ni ja da će do 30 pobjeda jer gomila momčadi u ligi neće se opuštati ni trenutka pošto će do kraja imati šanse za doigravanje, tako da neće imati previše prilika ukrasti utakmicu, ali mislim da će biti puno, puno gledljiviji nego do sada

 4. Gee kazes da je Bogdanovic ne isplativ po IOR-u .
  Doduse se vidi da momak itekako jos i u 27moj ima volje radit na sebi.
  Ovo mu je velika prilika u zadnjoj sezoni ugovora da izbori status i novi ugovor.
  Nadam se da ce shvatit da mora grist parket u obrani cak i pod cijenu manje energije koja ce mu ostat za napad jer jedino tako ce ga ovi pocet shvacat ozbiljnim igracem.
  Mozda mu na racun duzine bude lakse branit dvojke posto kako se prica da bi trebao bit starter na toj poziciji.

  Šaricev rasplet situacije stvarno je nepredvidljiv, ali ja mu želim sve najbolje.

 5. Ainge je trebao da trampi ovogodišnji BKN pik.

  Ne znam koliko je pametno da trejduje buduće pikove, ako se zna da mogu doneti Ayton-a, Knox-a, Giles-a, Tatum-a, Carter Jr-a…

  Naravno, ako su mete RW, ili DMC, onda bi trejd imao smisla.

 6. Ako Netsi dohvate 29 pobjeda, ja ću svim čitateljima platiti pretplatu za 2017/18 sezonu 😀

 7. @ mikinosonja – Bokiju svaka čast, ali već je u godinama kada je iskorak teško očekivati. posebice jer nema potreban atleticizam i tu leže svi problemi – čak i da dobije više lopti kao kreator, što može s njima osim šutnuti preko ruke? tako mizerne brojke u tim segmentima igre, posebice što se napadanja obruča tiče, nisu slučajne. dakle, od njega je opet realno očekivati isključivo spot-up rolu i u tome je solidan, posebice kad naiđe na momčad kao Rocketsi lani koja ostavlja stranu bez lopte otvorenu u 90% posjeda 🙂

  @ phoenix – ako Netsi dohvate 29 pobjeda za 2018/2019 neće bit preplate jer će ispodobruca prestat postojat obzirom da će ga kao i cijeli planet pokosit apokalipsa koja je uopće dovela do toga da ovakav roster ostvari 29 pobjeda

 8. Puno slaganja postava od 4-5 minuta u prosjeku je malo zajebano za trenera svaku vecer da popuni kompletnu utakmicu. Nakon par dana sam uspio cak slozit dvi nekakve petorke, starteri – Bejls, Holis Thompsn, Covington, Simons i Noel; rezerve – Sergio, Stauskas, Henderson, Saric, Jahlil. Tu sam izgubio Granta i Holmesa (oba na poziciji di im je najveci skup talenata) jer nigdje nema minuta za njih, a prosle sezone nisu uopce bili losi. Isto, vec su ostali bez Chrisa Wooda jer nemaju mjesta na rosteru i dobio je negdje garantiranu lovu. Ovi svi potezi dokazuju kako je Hinkie kreten koji ispada ne samo da ne razumije basket, vec i osnove ekonomije (ako imam necega puno, tome pada cijena).

  Usput, znas li stanje s DeAndreom Danielsom, izbor druge runde Raptorsa od prosle sezone, combo krilo, bio je under the radar igrac.

 9. @ wade – Daniels se motao po rosteru za ljetnu ligu, ali nije igrao bitnu rolu, znača valjda ga nemaju namjeru vraćat u NBDL ove godine. rekao bih da čeka ponudu od bilo kud u ovom trenutku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *