B-RIO!

Sutra su već prve utakmice na rasporedu i uzbuđen sam otprilike kao Gianna Michaels kada ugleda penis u erekciji. Nema veze, kakav bi košarkaški bloger i znalac bio da ne odradim posao i ponudim vam novu dozu bisera. Danas je na tapetu slabija skupina u kojoj prevladavaju vampiri, seljačine i bekovi koji su u ovom trenutku košarkaški ekvivalent letjelicama Soyuz programa.

ŠPANJOLSKA

TOTAL OI!OR: 283

(GASOL 42, RUBIO 33, MIROTIĆ 27, HERNANGOMEZ 25, SERGIO 24, REYES 24, CALDERON 21, CLAVER 21, NAVARRO 18, ABRINES 18, LLULL 16, RUDY 14)

Što reći, iako su odavno prešli zenit kao grupa, pokazalo se da neki posebni pojedinci ipak stare drugačijim ritmom. Gasol je jedan od najvećih košarkaša svih vremena uopće, za takve postoji drugačija krivulja regresa i kao što je pokazao na prošlom Eurobasketu u trenutnom kontekstu reprezentativne košarke može trpati koliko želi i kada želi. Samim time, ako će ga imati 30+ minuta na parketu u lanjskoj formi, a nema razloga da ne odradi nešto slično obzirom da je i kroz NBA sezonu izbjegao veći stres odradivši usput još jednu odličnu godinu (barem gledano čisto individualne brojke), Španjolci su prvi favoriti za srebro (ironično, brat mu se trebao polomiti da pronađu formulu kojom bi oživjeli ovu generaciju, a ta je gurnuti Paua na peticu).

Kad pogledaš ostatak rostera dobiješ i dodatnu potvrdu za takvu tezu. Rubio u reprezentaciji nikada nije uspio nametnuti svoje specifične kvalitete, ali dijelom je za to bio zaslužan i kontekst u kojeg su ga često iz ritma izbacivale ozljede, pa i konkurencija čije šuterske kvalitete su bile na većoj cijeni od njegovih playmakersko-defanzivnih. Sada se vraća u repku u trenutku kada su baš svi vanjski igrači osim Rodrigueza u ozbiljnom padu uzrokovanom kilometražom i možda je konačno došao trenutak da bljesne, pa makar kao specijalist u obrani. Sergio je sada bez konkurencije najbolji kreator s loptom kojega imaju i njegova rola će biti još izraženija iako je i zadnjih godina bilo neupitno tko najviše vuče na vanjskim pozicijama.

Naravno, tu su i stare kante poput Rudya, Llulla, pa čak i vječni povratnik Navarro, koji će sigurno tu i tamo nekakvom šuterskom serijom naći načina dići živce protivniku, a možda bi bilo dobro iskoristiti turnir za lagano testirati i nekog budućeg nositelja, prije svega Abrinesa. Ili u kontekstu rotacije pod košem Hernangomeza koji će dobiti poneku minutu kao back-up centar obzirom da će uvijek pouzdani Reyes ionako uskakati na četvorku ako Mirotić opet bude pružao kilave partije kako mu je to već običaj u repki. Hernangomezov brat i novi član Nuggetsa Juan je definitivno također trebao biti na rosteru umjesto jednog od penzića kako bi imali nekoga s pulsom i na trojci, ali srećom Claver je dosegao košarkašku zrelost i u životnoj je formi pa i na toj poziciji Španjolci imaju potrebnu širinu.

Uglavnom, imaju dovoljno talenta da odrade posao, imaju kičmu u Gasolu i Rodriguezu i više nego dovoljno opcija uokolo da ih miksaju po potrebi i dobiju što im treba u datom trenutku. Uzevši sve u obzir, baš i ne vidim kako ih konkurenti koji svi redom nekako ostavljaju dojam momčadi koje se traže mogu skinuti.

LITVA

TOTAL OI!OR: 208

(VALANCIUNAS 39, SABONIS 24, KUZMINSKAS 22, JANKUNAS 21, MACIULIS 16, KAVALIUSKAS 15, JAVTOKAS 15, GRIGONIS 14, JUSKEVICIUS 13, KALNIETIS 11, SEIBUTIS 10, KARINIAUSKAS 8)

Vječno su opasni iako po tko zna koji put možemo kukati nad njihovom bekovskom linijom. Nevjerojatno da s takvim kilavim igračima kao Kalnietis i Seibutis uporno uspijevaju napraviti rezultat, ali to je Litva – sustav u kojem i limitiran igrač može biti od koristi dok god odrađuje posao. A odrađivanje posla im je specijalnost i to u oba smjera. Znaju individualno povući Maciulis šuterski i Kuzminskas energijom tu i tamo, ali sve se svodi na Kalnietisove povratne i bacanje lopte u postu Jonasu pa što napravi. 1-5 pick & roll, sekundarni slash & kick motion, stretch formacije – Litva je taktički od pamtivijeka vladala svim ovim pojmovima i to je itekako važan razlog zašto tako lako nalaze korisne igrače i zašto iz generacije u generaciju imaju rezultate. Uglavnom, sjajni centar vodio ih je do finala na lanjskom Eurobasketu s nepune 24 godine, dominirajući potpuno u obrani i odrađujući fenomenalan posao u napadu. Nema razloga da tako ne napravi i sada pa ako još jednom nešto uspiju izvući od ovih uokolo, opet će biti kandidat za medalju (kao i Srbi, mogu skinuti Francuze ako im se sve posloži kako treba, s tim da je razlika u tome što Srbi moraju pogoditi formulu tijekom turnira i kroz prilagodbe, dok oni tek trebaju dobiti određeni učinak kroz već uhodani sistem).

Dobra vijest je da nakon dugo vremena imaju u prikrajku par mladih bekova koje pripremaju za preuzimanje pozicija u budućnosti, prije svih su to Grigonis i Kariniauskas, s tim da bi Grigonis svoj trag mogao ostaviti već sada. Dobiju li iskru od njega koja će smanjiti ovisnost o vanjskom startnom dvojcu i uspije li se poklopiti da uz dominantnog Jonasa solidan turnir odrade Jankunas, Maciulis i Kuzminskas, Litva će vjerojatno nekim čudom opet makar do bronce. Obrana će biti forte, tu s ovoliko veterana pod košem ne moraju strahovati ni od potencijalno lošijeg Valanciunasovog nastupa nego na Eurobasketu, a slično Grigonisu određeni joker je i Sabonis. Možda dobije i koju minutu uz Jankunasa, ne samo kao njegova zamjena, pa tako donese i dodatnu kvalitetu u napadu. Kako je stretch košarka oduvijek obilježje Litve tu leži najveći problem Sabonisovoj većoj roli uz Valanciunasa, ne mogu si dozvoliti imati dva visoka koji nisu šuteri (Jankunas nije elitna stretch četvorka, ali ubacit će otvoreni šut, posebice s poludistance, tako da je na ovom rosteru nezamjenjiv), ali na ovom turniru bez problema bi mogli proći s njim na petici nekoliko minuta po večeri, čisto da ne moramo gledati radne konje poput Kavaliauskasa ili Javtokasa.

ARGENTINA

TOTAL OI!OR: 192

(GINOBILI 30, SCOLA 24, DELFINO 19, CAMPAZZO 18, BRUSSINO 15, GARINO 14, LAPROVITTOLA 14, ACUNA 13, DECK 13, NOCIONI 12, DELIA 10, MAINOLDI 10)

U ozbiljnom su padu već godinama, ali nikako da se razbiju. Nisu se proslavili na zadnjem WC-u, razočarali su na kontinentalnom okupljanju, ali danas imaju razlog za optimizam, a taj je što se Manu nakon zbog ozljede propuštenog WC-a vraća u repku. Prastari vampir je još uvijek vampir, sa svim moćima koje idu uz to, tako da će Argentinci opet na trenutke postati sila kakva su bili prije više od deset godina. To teško da može biti dovoljno za medalju, ali da će namučiti bolje od sebe možete se kladiti. Dok mogu Ginobilia i Scolu poslati na parket zajedno, pa makar i jednog dana s hodalicama posuđenim iz obližnjeg staračkog doma, imaju šanse dobiti utakmicu.

I dok su ova dvojica još uvijek doktori košarke na ovoj razini, premalo je epizodista za išta više – Campazzo nikako da se nametne kao ozbiljna opcija, Delfino nije igrao košarku skoro tri godine i sada se pokušava vratiti u izlog kroz repku (bodove sam mu izračunao na osnovu zadnje NBA sezone i možete ih slobodno prepoloviti kako bi dobili realniju sliku kvalitete Argentine), Nocioni je doslovno na parama i više se ne može pošteno ni potući, a Brussino i Garino usprkos NBA pozivnicama u kamp Dallasa i San Antonia nisu ni približno rotacijski NBA talenti, kamoli nasljednici zlatne generacije.

Posebice suša vlada pod košem gdje nema nikoga tko može pomoći Scoli. Praktički, prvi centar Acuna nije bio ozbiljna opcija ni u domaćoj ligi i izgleda da su mu uz skokove specijalitet još samo faulovi. Opet, s Manuom i dvojcem revolveraša Campazzo-Laprovittola imaju dovoljno kvalitete s loptom da naprave rusvaj ako se sve poklopi, ali previše je rupa na ovom rosteru za ostvariti određenu i stalnu razinu kvalitete tijekom cijelog turnira, a bez toga nema ni rezultata.

BRAZIL

TOTAL OI!OR: 189

(FELICIO 33, NENE 27, LIMA 20, BARBOSA 18, HUERTAS 16, NETO 15, LUZ 14, HETTSHEIMEIR 13, MARQUINHOS 10, BENITE 9, GIOVANNONI 8, GARCIA 6)

Nikada nisu dosegli rang Argentine, a već su i sami u smjeni generacija – London je bio njihova šansa, tu su bili na vrhuncu i opet nisu uspjeli doći makar do bronce. U biti, poprilično je otužno da i dalje vuku na rosteru veterane poput Marquinhosa, Giovannonia i Garcie koji su tu prvenstveno da okrune karijeru nastupom pred domaćom publikom. Dakle, nekih velikih ambicija vjerojatno nemaju jer u dubini duše su svjesni da su najbolji dani prošlost. Sreća njihova da je Varejao otpao zbog ozljede tako da se otvorilo mjesto za sjajnog Felicia, a onda opet pitanje je koliko će mu dati prilike obzirom da je tu još uvijek Nene. Splitter je već odavno izvan konkurencije zbog ozljede, međutim pod košem će biti ok, posebice ako Felicio bude na parketu dovoljno da ubaci i poneki šut s poludistance i tako im donese kvalitetu koju inače nemaju. Lima, solidan šljaker koji je zaradio ugovor s Realom, tu je zbog prljavih poslova, a izgleda ima i bolji status u repki od Felicia, tako da možda i on dobije više minuta u rotaciji od sjajnog rookiea Bullsa. Mislim, jednostavno mi je nevjerojatno da ga nakon ovakve rookie sezone u Chicagu nisu imali među 12 dok se Varejao nije raspao.

Kako god, unutarnja linija im je usprkos svim felerima pouzdaniji dio momčadi jer na bokovima osim Barbosinih šuterskih serija koje će varirati od večeri do večeri nemaju nikoga tko može garantirati ikakvu produkciju. Neto je trebao biti budućnost na playu, ispada kako je Huertas još uvijek i bolji i atraktivniji igrač, ali oni će svoje s loptom napraviti. Pitanje je samo kome će bacati povratne i kako uopće doći do prostora za kreirati otvorene šuteve.

Tako da ih slobodno možete spustiti još niže u poretku oduzimanjem dobrog dijela bodova Feliciu, ovakvu osrednjost teško da može nadoknaditi i domaći teren. Još uvijek su ovisni o Neneu i Barbosi koji ipak nisu Manu i Scola – ako im se zalomi dobra večer mogu iznenaditi, ali da će im se zalomiti cijeli turnir, to nikako.

HRVATSKA

TOTAL OI!OR: 162

(ŠARIĆ 27, BOGDANOVIĆ 18, SIMON 15, HEZONJA 13, BILAN 13, PLANINIĆ 12, ARAPOVIĆ 12, UKIĆ 12, STIPČEVIĆ 11, ŠAKIĆ 11, BABIĆ 9, KRUŠLIN 9)

Ajmo prvo na crnu verziju.

Oni su vjerojatno sretni i još uvijek opijeni onim što su napravili Talijanima i Grcima, smatraju da su odradili posao, tako da se u Rio idu zezati. To još ne znaju, ali ako upadnu u 0-2 rupu, a posebice ako bude 0-3 nakon uvodne tri tekme, više ih neće ni biti briga za košarku. U biti, evo predviđanja – ovo će uz Kinu biti jedina repka koja će “ostvariti” 0-6. Mislim, ako su ovi treneri na turniru iole sposobni za posao koji rade, onda do sada znaju da treba Šarića braniti zonski, bez preuzimanja s nižim i slabijim igračem, tako da uvijek ideš ispod picka ili da ga jednostavno s visokim čekaš u reketu kako bi ga spriječio da kupi poene u reketu i s linije. Ako te mora dobiti šutom iz vana kroz izolacije onda neka tako bude, ali dozvoliti da ti Šarić radi ono što je radio Grčkoj i Italiji mogu samo amateri (moj Messina, kad se samo sjetim da sam te smatrao NBA dostojnim trenerom). Kako je igra Hrvatske isključivo bazirana na Šarića uz dozu kreacije Simona u pick & rollu te Bogdanovićevo ispaljivanje projektila dok ne dosegne kvotu koja ga pripada, zaustavljanjem prvog playa staje i ova momčad. I onda opet gledamo ono što smo gledali tipa na zadnjem Eurobasketu ili zadnjem WC-u – napad koji se muči ubaciti dovoljno poena.

Sad ona nešto pozitivnija.

Treba istaknuti kako je Petrović napravio maksimum, nakon što smo godinama gledali mučenje u kojem su svi pokušavali uspostaviti neke sisteme (posebice kako bi uklopili Tomića sa Šarićem i Bogdanovićem, pa se sve svodilo na to da Kruno izvlači poene iz guzice) on je donio maksimalnu jednostavnost u oba smjera. Brani reket, napadaj reket. Potegni ne nužno sjajan šut, ali se i potrudi izaći na njega u obrani. Daj loptu najboljim igračima da s njom rade što žele u osnovnim košarkaškim akcijama. I to je obzirom na ono što HEP inače prikazuje sjajno. Samo, ovako tanka momčad teško može opet upasti u ritam kao na turniru u Italiji bez plana B, zar ne? Srećom, dobra je vijest da konkurenti poput Brazila i Argentine baš i nemaju specijalce koje mogu staviti na Šarića. Ako će igrati sa Scolom i centrom, odnosno ako će Brazil igrati s dva teškaša, Šarić će ih iznerediti, a posebice protiv Argentine će biti prilike doći do otvorenih šuteva kada poželiš. Neka se razigra još netko od šutera, Simon ili Hez, i eto utakmice.

Mislim, gledano po kvaliteti rostera na papiru Hrvatska je možda realno peta momčad ove skupine, ali već smo utvrdili kako Delfino i Felicio sigurno neće dati svojim momčadima ono što papir od njih očekuje. Kako je pak s druge strane moguće da Šarić, Simon i Bogdanović, a zašto ne i Hezonja koji neće valjda cijeli turnir odigrati bez da barem jednom pozitivno eksplodira, daju više u kontekstu u kojem im je sve podređeno i u kojem je Šarić potencijalni mismatch, rekao bih da razlike i nema. Možda su u pitanju mrvicu dublji rosteri, ali četvrto mjesto itekako je moguće. Pa makar to značilo masakr od Amera, nije bitno, ili Argentina ili Brazil mogu pasti. Možda i oboje. Sad, da možemo dobiti Litvu i Španjolsku to ne vjerujem ni pod razno, tako da tu staju priče o bilo kakvom značajnijem rezultatu. Ali, za momčad koja nije ni trebala biti tu, prolazak među 8 već bi bio sjajna stvar. Kao što je već sam po sebi i taj kontinuitet pojavljivanja na velikim natjecanjima.

S tim da je ovaj put priča još bolja jer prebacivanjem momčadi u Šarićeve ruke Petrović je napravio onu potrebnu promjenu paradigme koja se može ponijeti i u budućnost – u biti čovjek nije napravio ništa osim što je vratio stvari na početak i eto filozofijskog pomaka kakvoga Hrvatska nije imala od kada je okupljena ova jezgra. Jebiga, možda Šarić nije elitni talent koji će nositi momčad do medalje, ali najbolje je što imamo tako da ga nema smisla trošiti u roli šljakera. Ono, klasična priča, ako ti je on najbolji igrač, onda ti plafon kao momčadi nije naročito visok, ali samo ako ga staviš u takvu rolu možeš od njega dobiti maksimum. A taj maksimum bi mogao biti dovoljan za preskočiti barem jednu od ove dvije vampirske južnoameričke repke.

Koja od ove dvije verzije vam se čini realnija?

Kad su HEP-ovci u pitanju, nekako sam navikao da nakon ugodnih iznenađenja dođe loše iskustvo. Tako da možda naginjem ovom prvom scenariju, na kraju krajeva baš je i ždrijeb posložen tako da sve dobre vibracije koje postoje u svlačionici vrlo brzo mogu nestati u zraku nakon dva uvodna poraza. Španjolci na utakmicu samo moraju doći budni jer Hrvatska za Gasola nema rješenja (već mi je muka kad pomislim koliko će Aco skakati na sudce u ovoj utakmici, ton komentatora mogu ugasiti, ali nažalost ne mogu preskakati te kadrove kada je kamera na treneru tijekom kojih se sport pretvara u šugavu politiku). Koliko god Argentina bila tanka i šuplja u obrani, definitivno u Ginobiliu i Scoli imaju bolje strijelce nego Hrvatska. I onda stiže Brazil, potencijalno ključna utakmica turnira za obje momčadi, u kojoj trebaš do pobjede protiv domaćina u izuzetno stresnom okruženju. To je uspjelo protiv Italije, ali Italija nema ovakav zid u sredini i pokaže li se to presudnim, turnir je za ove rodijake završen. Hej, barem imaju onaj trenutak slave iz Torina, za njih je ljeto već potpuni uspjeh.

NIGERIJA

TOTAL OI!OR: 152

(DIOGU 21, LAWAL 21, GBINIJE 15, EBEKWE 15, OGIDE 15, AKOGNON 12, UZOH 10, OKOYE 10, AMINU 10, ERE 9, OGUCHI 8, UMEH 6)

Da su došli s baš svim što mogu okupiti, bila bi ovo zanimljiva reprezentacija (ono, barem bi bilo interesantno vidjeti roster na kojem se nalaze još Ezeli, Udoh i NBA Aminu). Koja bi opet imala jedan veliki problem – nemaju poštenog beka na kojega se mogu osloniti. Uzoh, prvi play, u jednom trenutku imao je karijeru u čistilištu između NBDL-a i NBA, ali ozljeda ga je uništila i praktički danas igra samo za repku dok čeka novu gažu. Akognon, combo-bek koji je također plesao u sličnom kontekstu neko vrijeme, igra solidno u Italiji, ali daleko od toga da s njim kao važnim kreatorom, pa makar u roli šestog čovjeka, možeš izgurati ovakav turnir. Oguchi, prvi šuter koji će bez obzira na očajan učinak uvijek dobiti svoju kvotu lopti, ima nešto nalik karijeri klasičnog pustolova, nema lige u kojoj se nije okušao, uglavnom bez uspjeha (lani tavorio u Poljskoj).

Stoga je dobra vijest da dovode Gbinijea, koji je lani za Syracuse odrađivao ogroman posao s loptom kao nominalno sekundarni, a često prvi kreator. Uspije li on donijeti nešto stabilnosti s perimetra i s loptom, onda bi život mogao biti olakšan i ostalima. Prije svih ergeli pod košem koju i dalje predvodi Diogu. Čovjek koji zadnjih godina caruje u Kini bez konkurencije je i dalje prvo ime ovog rostera obzirom da mlađi i razvikaniji NBA visoki nikako da mu preotmu poziciju u repki. Uz njega na kojega redovno idu lopte u post ordinira gomila šljakera među kojima se ističe Shane Lawal. Dakle, nije u pitanju onaj momak kojega su draftali Sunsi, to je Gani koji nikako da pronađe situaciju za sebe u Europi. Shane je pak završio u Barceloni kao dežurni smetlar, što je rola koju odrađuje i u repki, uglavnom kao zamjena za Diogua, što još malo limitira njihov potencijal.

Ima tu još respekta vrijednih profesionalaca poput Ebekwa i Ogidea i očito je da Nigerijcima centimetara nikada neće manjkati. Ovaj lažni Aminu, pa zatim Ere, svi imaju neki pedigre, svi redom su školovani u NCAA, dakle u pitanju su atlete s nekakvim fundamentima i da kojim slučajem mogu složiti vanjsku liniju bili bi još opasnija reprezentacija koju se ne smije podcijeniti. U svakom slučaju, ako im se zalomi dan u kojem sve štima, mogu iznenaditi i neku od ovih srednjih žalosti kakvima je skupina krcata, prije svega HEP repku (sjetimo se Senegala).

27 thoughts on “B-RIO!

 1. meni su favoriti za medalje srbi i litvanci jer imaju najbolji odnos talenta i energije/mladosti i iskustva
  brazil bi isto mogo lijepo odigrat pred svojim navijacima
  ne vjerujem da ce tony i gasol dobro odigrat i ovo prvenstvo
  proslo je njihovo/ko i spursima jebiga

 2. Gee, šta misliš koliki je realno Šarićev plafon? Ako pretpostavimo da u Sixersima dobije pardon zasluži dovoljno minuta u naredne bar dvi sezone? Pozz

 3. Samo da napomenem da se “ukazala” ponovo “K.A.T.” 😉 (ne znam smijem li staviti link?)

 4. Za hrvatsku jedna pobjeda u grupi realna, dvije uspijeh, a tri bi bile podvig.
  Unatoc velikom uspjehu koji su momci ostvarili u torinu vec pomalo zamarajuce postaje gledat reprezentaciju “koja ima premalo riješenja”.
  Cekamo raznovrsnijeg i ozbiljnijeg hezonju, zubca, bendera, zizica, jednog kvalitetnog stopera na vanjskim pozicijima pa i novog playa.
  E onda bi trebala pocet neka nasa era u kojoj se nadam da bi trebala doci koja medalja.

 5. Argentinu sredimo sa Saricem na Scoli, a Manua nek lovi Hezonja ili nas veciti stoper Roko
  Litvu poremetimo udvajanjem Valanciunasa s Planinicem i kockanje na sutu Jankunasa, Sejbutisa.
  Brazil, nemam ideje za Nenea jer za razliku od Valanciunasa moze napast s vrha lakta iz driblinga, a vjerujuci u nas ocekujem da Alex Garcia zabije bar 6 trojki.
  Nigerija, Rok Stipcevic aka Akognon da nas dobiju ili debeli Diogu, tesko ako smo u stanju pogodit nesto suteva.
  Spanjolci, dobra zabava, napalit cemo se, odradit prvo poluvrijeme kako trebani onda se razlit ka govnonna kisi kada Gasol pogodi fadeaway, neki penal, tricu iz kornera i za kraj tricu iz kontre ala Rasheed

 6. Evo neka prognoza:

  A
  SAD 5-0
  FRA 4-1
  AUS 3-2
  SRB 2-3
  VEN 1-5
  KIN 0-5

  B
  BRA 4-1
  ŠPA 4-1
  HRV 3-2
  ARG 2-3
  LIT 1-4
  NIG 0-5

  POLUFINALE
  SAD-ŠPA
  SRB-HRV

  1 SAD
  2 SRB
  3 HRV

  🙂

 7. Volim Acu , 1. Brat od možda i najveće jugoslovenske legende, 2. Kada je nas (BIH) trenirao vidijelo se da radi to iz duše.

  Ali tanak je realno trener , osim kao motivator (slabija verzija Ćire) , da igrači se bore , to mu niko ne može prigovoriti 😉

  Hrvatska realno laba igra (da ne budem još gori) , Ukić nerezonske trice preko ruke (koje su na opće iznenadjenje ovaj put ulazile , Hezonja vrhunski individualno (ali frajer ne je*e suigrace a i Acu) , Bojan većinom na svoj lični kvalitete 1-1. Vidi se kakko bu godi slaba konkurencja u Brooklynu. Napad koji je dao Hrvatskoj šansu nikakava akcija za Simona (btw. Simon je ušao za tu akciju valjda dirogivona od Ace) koji nerezenoski puca tricu ali lopta zbog toga što je loše opucana dodatno odskaće vara 2 španska igrača (jedan je Gasol , nevjerovatan je lik što se tiće reprezentativnih igara) koji prerano skaču i Planinić kupi off skok , onda katasrofa u dodavanju pa ono je mogla i baba presjeci kako je uzasno Rodrigrez dodavao LLullu i još onda LLull telefonira sa Gasolom (Šarić blokada u stilu Lebrona) a Mirotić je molio loptu u uglu za tricu.
  Jedino što se mora(m) izdvojiti je Šarić , frajar je kao D. Green za GSW , tako je dobro all round odigrao ključan i odbrani u skoku u ass u akcijeama jedino slabiji šut, ali svaka čast ,uvijek je bonus imati ovakvog igrača. (šta će Phill-a sa 2 indentična igrača Simmons i Šarić 🙄 )

  Hrvatska ima kvalitet ali realno nema igru za medalju, protiv Španije bi izgubili min 8 od 10 sljedećih, a realno i Španija je tanka svi starci tj. samo su Rubio, Llull i Morotić od ključnih igrača u prime-u , ostalo sve penzija. Ako je ovakva Španija (tj kako igraju njihovi glavni bekovi Llull, Rodrigrez i Rubio), šta očekivati od ostalih ? , btw. da nema P.Gasola Hrvatska bi ovo dobila 15 razlike. Ustvari možda sam prenaglio, ako Hrvatska pobjedi Litvaniju onda ima šanse za medalju.

 8. Eto jos jedno iskustvo koje nas uči da ne treba zaključke donosit prerano i sa 100% sigurnosču.
  U sportu postoji jedno pravilo da ako se boris maksimalno i nikad ne odustanes da ce ti se ukazat šansa.
  Eto naši su je iskoristili i sad treba dobit argentinu da bi se nastaviila pozitivna vibra a tad bi i ova utakmica dobila na težini.
  Nadam se da ce dario odigrat sa glavom i da ce sacekat svoju priliku a ne da si umisli da posto poto mora zabijat.
  Sretno naši.

 9. Kakve Ukićeve nerezonske trice? Ima je 2 potpuno otvorene od kojih je jednu stavija, plus je zabija onu preko Mirotića kad je napad puka pa ga je sasvim najracionalnije plejevski izvoza na vrhu reketa i stepbek i ušlo je.

 10. Australci su me iznenadili. Imali su dosta grešaka u igri protiv srbije, ali imaju muda. Ni francuzi ni srbi se nisu snašli u australskom srljanju haha

 11. Svi komentarisu samo Gee zajebava i ne pise postove o tekmama na turniru:) Evo Brazil vodi na poluvremenu, ako do kraja nacepe sugave Spance mislim da ce tek postati zajebano

 12. Izgleda, da opet ni hrvatska toliko dobra koliko su Španjolci loši.

 13. Nevezano za taktiku jel je niska postava ili nije niska postava kad najiskusniji igraci (simon, ukic, bogdanovic) prihvate ludu jurnjavu argentinaca za cas si u banani.
  Imao sam osjecaj da se vec u 2 cetvrtini trebalo smirit potpuno igru i igrat maksimalno duge napade pa nek oni sutiraju i srljaju ko ludi ako tako pobjede treba im cestitat.
  Ali sa prihvacanjem tog njihovg ritma si vec u startu osuđen na propast.

  Svaka nicija lopta njihova dovoljno govori o razini njihove i nase koncentracije i agresivnosti.
  Simon i aco katastrofalni al doslovno.

  Vise ne znam sta se moze ocekivat dalje pogotovo protiv brazila koji ce imat jos pristrqnije suđenje od argentinaca.

 14. Čak i Gee, kojeg inače cijenim, može napisati “jedini uz Kinu koji bi mogli završiti 0-6” i ostati živ. Mučimo se, istina, ali muče se i protivnici s nama, a da smo sinoć Brazilu samo zatvorili kantun tricu, bilo bi i dvoznamenkasto za nas. Puknut Španjolce, pa domaćine, nakon što smo pukli domaćine i u Italiji, mogu samo prave momčadi čiste u glavi. Fali kvalitete u rotaciji, to nije ništa novo, teško ćemo do medalje, ali konačno guštam u našoj košarkaškoj reprezentaciji.

 15. Pitanje za g. Gee-ja, ako je ziv, posto vidim da ga danima nema, iskreno sam malo zabrinut 🙂
  1. Augusto Lima, ima li tu potencijala za back-up centra solidnog NBA ligasa?
  2. Da li si promenio misljenje o 3&D igracu Argentine, Patriciju Garinu, da li ima potencijala u njemu da uleti kao 15ti na roster Spursa kroz kamp ili je ipak evroligaski prospekt?

  Prosle godine smo diskutovali o igracu na poziciji crnca kojeg godinama HEP repka forsira, tvrdio sam da na PGa postavite Simona, na 2 i 3 da budu Boki i Hez i date loptu Saricu i da ce to biti mnogo bolje nego placati nekog kurcevog Amerikanca. Drago mi je sto je tako ispalo i da gurate kroz grupu. Dace Bog da dobijete Litvance i budete prvi u grupi B pa da se posteno komsijski pokrljamo u cetvrtfinalu. ;)Pozdrav

 16. @ maccro – pisao je Gee i puno gluplje stvari pa ostao živ

  @ komsija – ziv sam i uzivam u životu kao nikada, kad već ne mogu u očajnoj FIBA košarci, inače su ovi turniri jedva gledljivi, ali ovaj je posebno otužan (zato sam i definitivno odlučio ne pisati ništa dok ne završi dio po skupinama)

  1. ono, nema, ima, koga briga, startni centri su nevažni danas u NBA, kamoli back-up. traga u svakom slučaju neće ostaviti ako mu se i zalomi da ode

  2. nisam, zar je bilo razloga?

  koliko sam gledao, Roko je i dalje bog i batina na jedinici, ali da Šarić većinu toga odradi je istina i to je valjda najveći pomak uz Hezov rast i Bogdanovićevu šutersku formu

  eto, nagrada za pobjede je ić na Srbe ili Francuze u razigravanju, sjajno 😉

 17. Imamo i svajaca zlatne medalje u kategoriji najgluplja izjava godine,to je Doug Collins-“Rubio i Teodosic su slicni igraci,obojica sjajni asistenti ali im je sut ocajan”…strucni analiticar,zaradjuje milione,sta reci a ne zaplakati? 🙂

 18. @Gee
  pa ucinilo mi se da ima lep izbacaj, solidan sut i uz solidnu odbranu bi mozda mogao do ugovora, fino ubada sa distance, pa reko da vidim sta mislis.

  Sto se tice kvaliteta turnira, jednostavno neuporedivo je sa NBA, na koji smo navikli, pa samim tim neki kvalitet ne treba ni ocekivati, ali ovo sinoc recimo, USA-SRB, nadam se da si gledao, jer je tekma bila neverovatna. ne pamtim bolju tekmu van NBA zadnjih x godina. Mislis li da bi neko mogao izjebati Amere do kraja turnira? Spanci u 1/4, Fra u 1/2, neko treci u finalu?

 19. @ manu – klasični imperijalizam, oba su iz Europe, automatski su isti

  @ komsija – kako igraju obranu Ameri (nije čudo da se Thibs pjeni u onim tekmama protiv Kine i Venecuele iako su pobjeđivali po 50, znao je što ih čeka) vrlo lako mogu spušit. brane pick & roll kao legendarna generacija s Howardom kada su ih Grci jednom akcijom secirali cijelu utakmicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *