WAY TO EARLY PROJECTIONS – NORTHWEST

Osvrt na OI sutra u podcastu, tako da vas pozivam da ostavite pitanja ako ih imate jer noćas se zahvaljujući čudesima moderne tehnologije planira uber-ljetni-OI podcast koji bi trebao trajati barem 100 minuta (dakle, dobrodošla su i pitanja o gastronomiji, sedmoj umjetnosti i pornografiji, ne samo košarci). A sada malo razmišljanja o možda najzanimljivijoj diviziji iduće sezone.

BLAZERS

SCORE: 45-37

Iako momčadi koje ostvare potencijal ranije od očekivanja imaju običaj u godini nakon pasti s razinom izvedbe, a samim time i rezultatima, Blazersi su izgradili dovoljno dobru zaštitnu mrežu da se za njih ne treba bojati. Koliko god se činilo suludim trošiti na osrednji roster, u Portlandu očito vjeruju da je snaga u brojnosti jer sada su dodatkom Ezelia i Turnera izbrusili i rubove rotacije. Iako sam čuo i neka mišljenja o tome kako bi im bolje bilo zadržati Hendersona nego ovoliko plaćati Turnera, kad izbacimo dolare iz konteksta, a očito su za taktički dio priče nebitni, ova zamjena je veliki plus jer Blazersi sada konačno imaju tog trećeg playmakera na vanjskim pozicijama na kojega se mogu osloniti. Ni jedan od njihovih bočnih igrača nije bio kreator, posebice to nije bio Henderson, a dodatni playmaker će svakako pomoći da se rasterete Lillard i McCollum, samim time da se izvuče još više iz napadačkog potencijala uokolo. Ezeli pak, sve i da ne bude ništa više od back-up centra, opet je iskorak defanzivno u odnosu na mrtvog Kamana.

Naravno, njihove role nisu ključne, ključno je da u komadu ostanu Lillard i McCollum, a zatim i da Stotts nastavi crpiti maksimum iz talenta kojega ima na raspolaganju. Leonard bi trebao preuzati još veću rolu u napadu i njegov razvoj je x-faktor njihove sezone. Lani je pokazao u periodima za što je sposoban, kada kombinira ubacivanje trica s kvalitetnim defanzivnim skokom on je ogromno oružje, veće nego Plumlee kao energični smetlar i robotski sekundarni kreator. Dobiju li taj iskorak na petici, uz standardno elitnu produkciju na jedinici te više nego solidan učinak od dvojki (Crabbe je dobio lovu kako bi i dalje omogućio nesmetano pomicanje McColluma na poziciju playa), samo treba riješiti rotaciju na krilnim pozicijama i ovaj roster može i do 50 pobjeda.

Vonleh i dalje ima svoje mjesto u momčadi kao defanzivac, ali vidjeli smo da je Aminu kao stretch četvorka optimalno rješenje i ako krenu od starta s ovakvom podjelom uloga već tu bi mogli dobiti poneku bonus pobjedu u odnosu na lani. Na trojku uz Harklessa ionako mogu uskočiti i Crabbe i Turner tako da rješenja imaju više nego dovoljno. Uglavnom, Blazersi su tu da ostanu, a kako je odlaskom Duranta pozicija lidera u diviziji ostala prazna, odnosno kako su Clippersi i Spursi u laganoj silaznoj putanji sa svojim rosterima, tko kaže da neće možda i prije očekivanoga zauzeti njihove pozicije? U svakom slučaju, namučit će ih. U doigravanju.

JAZZ

SCORE: 45-37

Valjda ove godine neće zakazati? Lani im je u završnici nedostajalo zdravlja, iskustva i raznovrsnosti, ove sezone bi se to trebalo promijeniti, a samim time i oni bi se trebali izdignuti iz hrpe 50-50 momčadi. Defanzivno bi trebali postati top 5 momčad, što im lani nije uspjelo zbog ozljeda Favorsa i Goberta. Odigra li barem jedan od njih dvoje cijelu sezonu, takvo dostignuće ove sezone ne bi im trebalo izmaknuti, što bi ih čak i uz ostanak napada u osrednjosti, trebalo pogurati prema 50 pobjeda i sigurnom mjestu u doigravanju. Jednostavno, uz dva fenomenalna centra u sredini koji su uz to naučili zajedno funkcionirati i u napadu na više nego pristojnoj razini, te uz hrpu vanjskih igrača od kojih nijedan nije obrambena crna rupa već upravo suprotno, sve osim fokusa na obranu kao temelj identiteta bilo bi neprirodno.

Uglavnom, ta njihova petorka Hill-Hood-Hayward-Favors-Gobert trebala bi biti temelj, a velika stvar ove sezone je što ni klupa nije loša. Exum bi trebao biti plus igrač u obrani, a dok se on traži nemaju brige jer Mack je lani po dovođenju iz Atlante upravo sjajno kliknuo na tom dijelu parketa. Lyles u drugoj sezoni bi trebao biti od još veće koristi i definitivno neće biti lošiji od Bookera koji je imao ogromnih problema s obranom, posebice perimetra. Kako Diaw i Johnson nisu dovedeni radi obrane, očito je da nemaju toliko specijalaca koliko bi možda trebali, ali, kad uzmemo u obzir da im je startna petorka moćna, očito da će od klupe prije svega tražiti impuls u napadu.

Koji bi trebao ostati slabiji dio igre, ali također uz tendenciju rasta. Hill je idealan šuter i sekundarni kreator na poziciji jedinice za njihov sistem koji u Haywardu i Hoodu već ima dvojicu igrača sposobnih zavrtiti napad ulazom i driblingom, tako da bi rast učinka s ove pozicije na kojoj su lani doslovno krvarili sam po sebi trebao biti dovoljan da ih stabilizira. Uz to, napredak Hooda i Lylesa, povratak Burksa, a zatim i dovođenje Johnsona i Diawa koji bi trebali stabilizirati igru klupe prema naprijed, vjerojatno znače i nešto bolji šuterski učinak. Zahvaljujući Haywardu i Hoodovom iskoraku nisu imali toliko problema u startnoj postavi s tricom usprkos tome što su igrali s dva visoka u sredini, ali na klupi im je nedostajao i pošteni kreator nakon ozljede Burksa, ali i poštene spot-up opcije. Sada se pak ne moraju osloniti samo na skromnog Inglesa i očajnog Burkea kojega su poslali u Washington, već imaju Macka, Burksa i Johnsona kao potencijalnu sporednu postavu sposobnu čak i ukrasti poneku utakmicu. Ako išta izvuku od Exuma i ako je išta ostalo u Diawu, kvragu, mogli bi imati jednu od boljih klupa u ligi što je ogroman plus u odnosu na lani.

WOLVES

SCORE: 41-41

Može li mlada momčad samo uz pomoć trenera napraviti iskorak od desetak pobjeda koliki im prognozira sistem ako pri tome nije dodala važnijeg igrača na roster? Pa, ako je taj trener Thibs, možda i može – Bullsi su skočili čak za 21 pobjedu kad su Del Negra zamijenili Thibsom. Istina, dodali su tom prilikom Boozera koji je svakako poboljšao roster, ali zar je zamjena Brada Millera, koji je godinu prije odradio više nego solidnu sezonu, s Carlosovom glavom punom paste za cipele zaslužna za takav napredak? Ili je zamjena klauna jednim od najvećih stručnjaka svoje generacije, uz kvantni skok mlade jezgre predvođene Roseom ipak odigrala važniju rolu? Wiggins ulazi u treću sezonu (kao i Rose tada), Towns u drugu (Noah je bio nešto iskusniji, ali Towns je puno kvalitetniji), a Thibs dolazi na mjesto valjda najgoreg trenera lani u NBA koji je sam koštao Wolvese barem 4-5 pobjeda. Statistički, Wolvesi su završili dvije pobjede ispod očekivanog scorea, ali način na koji je Mitchell trošio minute uzeo im je zasigurno još nekoliko prilika, tako da gledano u takvom kontekstu ovaj iskorak od 12 pobjeda možda možemo gledati i kao iskorak od 5-6 pobjeda, a tu već nema nikakve sumnje da je tako nešto realno i ostvarivo.

Ukratko, ako će opet imati najbolju petorku na raspolaganju veći dio sezone, Wolvesi bi trebali ganjati playoff i preskočiti usput neke veteranske momčadi. Klupa je i dalje tanka i mogla bi ih koštati boljih rezultata, ali u zdravom Bjelici, Dunnu i Aldrichu možda imaju jezgru na kojoj bi mogli složiti poneku solidnu sporednu postavu. Za prvu fazu jednog dugoročnog projekta ionako je najvažnije da mlada trojka LaVine-Wiggins-Towns dobije gomilu minuta zajedno, po mogućnosti uz Rubia i Dienga veći dio vremena (nešto što je Mitchell izbjegavao prvi dio prošle sezone jer je kao pripremao klince). A onda se s vremenom može popraviti i učinak s te dvije trenutno upitne pozicije – koliko god solidni Rubio i Dieng bili, njihov plafon je već dosegnut i tu će dugoročno morati naći bolja rješenja kako bi olakšali život sada već očitoj udarnoj trojki.

NUGGETS

SCORE: 38-44

Svojevrsno je čudo da je Denver lani uspio s onakvom produkcijom s pozicije playmakera ostvariti 33 pobjede, tako da bi to definitivno trebali smatrati njihovom donjom granicom. Mogu li napraviti novi mali iskorak čisto na račun boljih igara Mudiaya i Nurkića, odnosno uz godinu iskusnije Jokića i Harrisa koji bi trebali nastaviti sa solidnim igrama? Pa, svakako je moguće, ali za to će im trebati nešto od zdravog Chandlera i još jedna odlična sezona Gallinaria i Bartona koji su pod Maloneom igrali košarku života. Svakako bi trebali napredovati u obrani, možda dođe i do još lani najavljenog bržeg napada pod Maloneom, tako da bi i relativno skromnih 18-23 ostvarenih u Denveru mogli skočiti na npr. 23-18, što bi već samo po sebi trebalo biti dovoljno za napredak. Skroman, jer za nešto više ipak nemaju zvjezdanu kvalitetu jedne Minnesote, a i Malone, uz svo dužno poštovanje, ipak nije Thibs. Zbog toga mi se ovih 38 pobjeda koje im daje sistem čine previsokim, iako nema prilagodbe kontekstu koja će im sigurno srezati score u pravim projekcijama, sve i da igraju u vakumu Nuggetsi se ne čine kao momčad čija razina talenta može garantirati ovako solidan rezultat.

Tako da je teško reći hoće li se ozbiljnije uključiti u lov na playoff ili će nastaviti plivati u sličnim vodama. Također, nakon onako loše rookie sezone teško je reći koliko Mudiay stvarno može u drugoj godini, sistem mu jasno ne vjeruje previše jer iskoraci iz močvare u kojoj se lani nalazio ne dolaze olako – možda će i postati kvalitetan NBA playmaker i granični all-star, ali za to će mu trebati puno više od jednog ljeta. Dakle, pokaže li se da su grozne igre lani više rezultat spleta okolnosti nego stvarnih Mudiayevih kvaliteta u igranju košarke, Denver bi mogao i ostvariti ovakvu relativno pozitivnu projekciju. Ipak, obzirom na dosta tanak roster i činjenicu da se teško baš sve može poklopiti, a zatim i činjenicu da su uglavnom okruženi kvalitetnim momčadima i da će teško do laganih pobjeda, neki značajniji iskorak ipak će pričekati neku buduću priliku. Uostalom, dva iduća drafta su poprilično dobra i možda im se i ne treba žuriti jer upravo na njima pronađu lidera koji im je potreban.

THUNDER

SCORE: 38-44

Poprilično depresivan score, ali score koji nužno ne mora biti išta više od donje granice. Ako će Russ cijelu sezonu biti u komadu, svakako će imati šanse dobiti 50% utakmica jer u gomili njih će upravo on biti najbolji čovjek na parketu. U onoj sezoni u kojoj je Durant muku mučio sa stopalom ostali su bez playoffa, ali ipak su se vrtili oko 50% sa slabijim rosterom tako da bi nešto slično mogli izvesti i sada kada uz Russa imaju iskusnija izdanja Kantera i Adamsa te Oladipa umjesto Waitersa. Ne zaboravimo, te je sezone i Ibaka propustio dosta utakmica zbog ozljede, tako da su itekako osjetili kako je to igrati samo s Russom i svejedno su u završnici sezone u kojoj je ovaj sam vukao ostvarili respektabilnih 10-8. Sad, to razvući na cijelu sezonu, u dosta gustom kontekstu u kojem praktički imaš 11 momčadi koje s pravom računaju na playoff u konferenciji, bit će zeznuto, ali ne i nemoguće, pogotovo ako će opet trebati tek 41 pobjeda za ulazak među 8 kao lani.

Uspije li Russ održati napad iznad vode, negdje u okvirima prosjeka, što neće biti nimalo lako s ovakvim manjkom šuterskog potencijala, obrana bi trebala biti znatno pouzdanija nego prije dvije godine sa zrelim Robersonom i Adamsom te Donovanom na klupi. U tom slučaju mogu se gurati do cilja, ali jasno uz jako, jako malu marginu pogreške. Naime, s ovakvom rupom na trojci gdje će izgleda opet dobar dio minuta morati odraditi Singler i s upitnom produkcijom s četvorke, teško je igrati na rezultat, pa sve i da Oladipo donose elitnu produkciju na dvojku i da budu debelo u plusu na tri od pet pozicija. Mislim, s dosta rupa su igrali i do sada, ali ipak je taj čovjek koji ih je krpao bio Durant. Oladipo, koji je trebao biti dodatak, sada je u situaciji da bude nositelj i koliko je to god dobro za njegove brojke, teško da može biti dobro za OKC. Ali, hej, kažu fantasy stručnjaci da je Russ sada najbolji izbor za prvi pick dogodine, to je ionako najvažnije. Sad će moći kanalizirati svog unutarnjeg Kobe Bryanta koliko god želi.

21 thoughts on “WAY TO EARLY PROJECTIONS – NORTHWEST

 1. ma ovu sezonu ne treba ni komentarisat nek daju prsten wariorsima odma sto dzabe da se igra lik kad svi znamo kako ce zavrsit mislim da ovo biti jedna od najdosadnjih sezona u istoriji,jedina sansa da ne osvoje je da im se srusi zrakoplov drugih nacina nema

 2. Koje su projekcije za Šarića u NBA-u (ne ove numeričke nego vaše subjektivno mišljenje) s obzirom na fizičke nedostatke?

  Bi li Teodosić mogao bit starter u NBA-u?

  Najbolje NCAA ili NBA rješenje za našu klupu (naravno neko realno) ? Pola Europe već ima američke trenere ili trenere koji su radili u Americi.

  Je li Jokić zapostavljen u napadu Srbije? Čini mi se da bi mogao dobivati puno više lopti s obzirom na talent i kvalitetu

 3. @gee ne slažem se baš s tobom da nuggetsi imaju tanak roster, oni po meni čak imaju i previše solidnih (presječnih) igrača (s obzirom di su u ukupnom omjeru snaga u ligi)
  mudiay, harris, gallo, jokić, nurkić petorka, nelson, murray, chandler, arthur, faried, barton, lauvergne klupa- to ti je 12 rotacijskih igrača u NBA
  podjećaju me malo na boston, puno ok igrača, a nigdje zvijezde,
  mislim da malone sa 12 rotacijskih igrača u denveru (mislim geografski) može složit ekipu koja će bit muka za igrat
  btw. skor 38-44 i mnei djeluje malo previše, ali do 35 bi morali po meni

 4. @ twolves – ne slažeš se s tim da imaju tanak roster, ali se slaže oko scorea? asu. na stranu to, upravo u toj prosječnosti i leži njihova tanašnost i na to sam mislio, ne na manjak tijela. s tim da imaš i ozbiljnih rotacijskih igrača kao Barton i ovih navučenih kao Nelson i Lauvergne, tako da ne smatram da su nešto naročito duboki, ali to su detalji. u svakom slučaju, nedostaje klase, više vrijedi jedan pošteni all-star od 7 ovih kvazi-rotacijskih kakvih možeš naći i na euroligaškom rosteru

 5. I meni se nekako čini da će ovo biti nekako dosadna sezona, zabavnom će ju učiniti fantasy, vidjet ćemo kako će se Lakersi razvijati, ali što se tiče same utrke za naslov, bojim se da će teško tko ugroziti Warriorse, u čijim ću malobrojnim porazima s guštom uživati.

  Što se tiče Šarića, osobno me strah kako će se snaći, kako će to izgledati i hoće li uspjeti, na ovoj smo Olimpijadi imali prilike vidjeti koliko je Bogdanović zreliji, spremniji i opasniji igrač, a on je preko specijalac koji ne može igrati toliko jedan na jedan kao u Europi. Nekada kada vidim kako se trudi i kako ima razvijen osjećaj ta igru mislim ma bit će u redu, a s druge strane kada vidim kako se zna mučiti u jedan na jedan situacijama i kako mu katkad fali dužine i atletizicizma nisam toliko siguran. Vidjet ćemo, nadajmo se najboljem.

  Što se tiče Teodosića, nisam siguran bi li mogao biti startni play u NBAju. Meni je osobno Sergio Rodriguez bolji igrač, ako ne i bolji, nije lošiji, a znamo kako je njegova prva avantura preko bare završila, vidjet ćemo kako će se sada snaći, trebalo bi bolje izgledati.

 6. Pitanja za podcast:
  1. Top 3 filma koje ste gledali?!
  2. Tko je Željko Šakić ?
  3. Koja 2 priloga čine najukusnije palačinke?

  Hvala, pozdrav !

 7. Da li su ove OI (sporiji tempo, cvrsca i kosarka na manjem prostoru za igru) za pojedine igrace koji ne mogu da prismrde PO ili one koji ga odigraju ali sa manjim uspehom (Kazins,DAJ, Karmelo, Batler, Derozan, Lauri tj. pola rostera) i pored slabije konkurencije neki pokazatelj dometa igraca za koje se misli da su elita na pozicijama tu najvise mislim na centre. Ili je samo pozicija 5 kriminalno losa pa oni ispadaju bolji nego sto zaista jesu.
  A da ne ispadnem hejter drugi su sampionski kalibar igraca i kada se stavo u pravo okruzenje treba od njih ocekivati titule Durent, Klej, Dzordz i Kajri sto se vec i znalo.

 8. u kakvoj je formi Kreha, kad misli otvoriti sezonu, hoce li i ove sezone dominirati cetvrtkom s linije za 3pt???
  🙂

 9. Pitanje za podcasta, kako OKC može unaprijediti momčad i učiniti je ponovo konkurentnom za PO ili narednu sezonu eventualno…

  Koja momčad(s ovog turnira ili općenito) ima najbolje šanse za skinuti USA?
  Australija, možda Kanada, Dominikanska R. xD?

  I treće najvažnije, ukoliko je Embiid zdrav(a čini se da jeste), uz Šarića i Simmonsa, je li suludo vidjeti 76erse u PO kao Buckse dvije sezone ranije?

 10. Rick and Morty ili BoJack Horesman ??
  Škampi i zubatac ili teletina ispod peke ?? Najbolji burger u Zagrebu je….. (Rocket?)
  Pornhub ili redtube ??

 11. Aj kad si prosirio opseg tema za podcast, ja bih krenuo od najvaznije.
  1. Mia Khalifa, sta mislis o njoj? Ja bih je uporedio sa dosadasnjom Oklahomom, sve se svodi na talenat i fizicki izgled, ful je riba to stoji, al nekako su joj performanse u filmovima nedovoljne, ne glumi bas najbolje, ili nisam pogledao njene najbolje filmove:)
  2. Jedno i o NBA. Koja je tvoja procena, koju lovu je mogao De Kolo traziti da je izasao na NBA trziste? Da li bi pristao na nekih 7, 8 miliona koliko je mogao Mamfis da mu ponudi nakon onog potpisa Parsonsa, pre potpisa Conleya? Imajuci u vidu da je losiji igrac, Fournier dobio 19 (doduse dokazani NBA igrac) cini mi se da 7,8 ne bi bilo dovoljno, ali koliko bi?
  3. Koliko bi Bogdan mogao dobiti dogodine (s obzirom da nece pripadati rookie skali) i moze li od njega ispasti kakav rotacijski NBA igrac, s obzirom da je slabo napredovao od odlaska iz Partizana? Veliki pozdrav!

 12. 1. Na osnovu prikazanog (i viđenog) na ovim OI, misliš li da Mačvan ima šanse zabosti neki ugovor u NBA? Čovek zna košarku, ali je undersized, međutim na ovim OI jedan od razloga bolje igre Srbije bio je i njegovo instaliranje u startnu petorku i zakivanje Birčevića za klupu. Uvek se iznenadim kad pročitam da čovek ima 27 godina tek…
  2. EP naredne godine bi nam moglo doneti smenu generacija u španskoj i francuskoj košarci. Imajući to u vidu, koliko je realno finale Srbija-Hrvatska (ovo je pitanje za Krehu, pošto on više prati ovu non-NBA poor man’s košarku :))

  P.S. Gee, pošto voliš košarkaško štivo tokom leta, jesi li bacio pogled na knjigu Lise Ann: http://i.ebayimg.com/images/g/53UAAOSwcOFWbjZG/s-l300.jpg

  (Hej, ima košarkašku loptu na naslovnici, mora da se radi o košarci :D)

 13. Gee imam za tebe jedan dres od ukica slobodno ostavi podatke 😜 da li možda znate di je nestao zoran planinić, da li bi s nekom njegovom mlađom verzijom to bolje izgledalo? Kad argentinci misle u mirovinu? Pozz

 14. Za podcast:

  1. Jeste li ikad slusali bend Savatage i zasto niste? 😛
  2. Mislite li da bi s Anton Tomicen umisto Bilana Hrvatska napravila korak vise?
  3. Kakav tip playa i krilnoga centra po vama triba T’Wolvesima u buducnosti uz ovu trojku?
  4. Najgenijalniji glazbeni um zadnjih 50 g.?

 15. @johannbgood Lisa Ann- jedina osoba koja je natjerala pet crnaca da igraju timski…

 16. ja nemam nekih pitanja al evo par preporuka

  ljudi navijajte za knickse,kladite se na njih, ove sezone idu daleko, zajebite ove gijeve excel projekcije, previse su nesrece u proslosti imali i rose i carmelo i navijaci knicksa. vrijeme je za pravdu
  biće to super momčad kakvu nba odavno nije vidjela 😉
  i bacite pogled na rane filmove bangbros produkcije : carroline pierce,naomi russel…
  a od novijih bacajte ga na cherie deville,chanel preston,katrinu jade i najbolju curu danasnje industrije: valentinu nappi – evropska klasa…

 17. Kad svi vec ostavljaju pitanja, neka malo sumnjivog karaktera… 😀

  Decki pratite li MLB i NFL, Gee znam da si prije nešto pisao o tim sportovima, negdje 2010,2011. pa me zanima jeste li još u tom điru. Ako pratiš, pogađat ću da navijaš za Green Bay 😀

 18. Mrtva trka izmedju Westbrooka i Hardena (D’Antoni faktor) za fantasy pik br.1.

 19. @wade zaboravih spomenut u podu – Louies caffe blizu Kaptol centra ima izvrstan burger (vlasnici rocketa otvorilo)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *