AD 5

Završio sam danas projekcije za Sixerse i Netse pa u nedostatku zanimljivijih tema istaknimo nekoliko detalja vezanih uz valjda jedine dvije momčadi na Istoku koje nemaju nikakve realne šanse dočepati se playoffa. Kao što su neki već naslutili sudeći po komentarima, Jeremy Lin je još jedan od onih playmakera koji će u novoj sezoni imati itekakvu priliku nabiti brojke obzirom da ga, barem po ovoj projekciji, čeka najveća minutaža u momčadi. Što je dobra vijest za igrače fantasya koji će tako na raspolaganju imati gomilu PG opcija, ali izgleda da baš i nije nešto sjajna za Netse jer Lin je do sada najmanje učinkovita mazga (nazovimo tako ove playmakere koji će ujedno biti i najveći potrošači minuta na rosterima) na koju sam naišao. Gole brojke mu sigurno neće izgledati loše, ali učinak mu je tek malo iznad Felton linije, odnosno ima slabiji IOR (50) od jednog Paytona (55).

Dobrim dijelom manjak produkcije je vezan uz slabe all-round brojke i manjak defanzivnih kvaliteta, međutim problem je i što dolazi iz idealne role, one šestog čovjeka, u jednu puno zahtjevniju – onu primarnog kreatora iz pick & rolla. Sad, Lin nikada nije imao problema u slash & kick igri i stizanju do obruča, ali jedan aspekt igre itekako bitan za prvu opciju jednostavno nema, a to je šut iz driblinga, posebice kada ga mora uzeti s perimetra. Jedan Russell je lani u rookie sezoni efektivno iz driblinga šutirao 40%, dok je Lin stao na 36%, koliko je imao i npr. Mudiay. Ne treba ni naglašavati da su obojica na samom dnu što se tiče postotaka efektivnog šuta među igračima koji su potezali više od 3 takva šuta po utakmici. Kako će zbog nove role i prilagodbi obrana koje itekako dobro znaju da protiv njega prvenstveno treba braniti ulaz Lin potezati vjerojatno 6-7 takvih šuteva po utakmici u novoj sezoni, jasno je kako od toga napad Netsa neće imati previše koristi.

Inače, možemo spomenuti kako Sixersi imaju samo jednog igrača na cijelom rosteru koji ima pozitivnu projekciju, odnosno koji u svom boravku na parketu ostvaruje pozitivan učinak. Radi se o Holmesu s kojim na parketu Sixersi mogu očekivati da će zabiti 2 poena više nego će primiti na 100 posjeda, samo što je u ovoj gužvi pod košem njegova očekivana minutaža tako mizerna (niti 2% od ukupnog broja minuta) da se to neće ni osjetiti. S druge strane, Netsi imaju “čak” tri igrača za koje se može reći da ostavljaju pozitivan učinak – Lopez, Hollis-Jefferson i Booker. Problem je što im to ne pomaže da se previše odvoje od Sixersa jer nemaju dubinu. Da, imaju legitimnu prvu opciju u Lopezu i dva korisna šljakera od kojih bi posebice Hollis-Jefferson mogao imati sjajnu sezonu ako ostane u komadu, ali nakon njih vlada totalna suša – kad ovoj trojki dodamo Lina, ispada kako imaju samo 4 prosječna, odnosno iznadprosječna, NBA košarkaša. Bogdanović, koji bi trebao probiti 2000 minuta u sezoni, ima IOR ispod 35, a od 35 do 45 nekakvo je područje ultimativne prosječnosti.

Sixersi s druge strane imaju čak 7 košarkaša u toj sferi ili malo iznad nje, čime nadoknađuju manjak kvalitete na vrhu. Naime, uz ovih 7 prosječnih (među koje upada i Šarić) imaju još i Simmonsa i Noela koji bi po projekcijama trebali biti blizu 60 bodova, što su već respektabilni učinci kvalitetnih startera.

Tako da će biti zanimljivo pratiti čija će filozofija slaganja rostera prevagnuti, ona kojom se vode Netsi gdje će sve biti u rukama nekoliko udarnih opcija i koja je svojevrsni košarkaški općeprihvaćeni način funkcioniranja ili ova Sixersa koja promovira solidarnost i snagu u brojnosti. S tim da sistem ni sam pojma nema kojoj bi se priklonio – Sixersi imaju viši plafon (35 pobjeda), ali i niži podrum (27), dok Netsi, pod uvjetom da će stvarno moći veći dio sezone jahati petorku sastavljenu od Lopeza, Bookera, Bogdanovića, RHJ-a i Lina, stoje usidreni oko 30-ak pobjeda kako god da okreneš.

Inače, dok su Netsi manje-više kompletirali 3 petorke davši, iz nekog razloga, garantirane minimalce Harrisu i Bennettu, trening kamp kod Sixersa donosi jednu zanimljivu borbu za mjesto među 15. Ako je logično za pretpostaviti da će Sixersi zadržati Granta i Covingtona, to bi značilo da imaju 14 mjesta zakapareno i samo jedno slobodno. A ono bi trebalo pripasti boljem iz dvoboja McConnell-Barber. Iako je iza bivšeg playa Arizone solidna rookie sezona, brzi dribler NC Statea možda je baš ono što Sixersima treba ako žele podići tempo i pojednostavniti stvari kroz visoki pick & roll. Rodriguez već donosi tu kvalitetu u kreaciji nakon picka, pa ako je to smjer kojim žele, onda im je Bayless kao spot-up opcija na jedinici sasvim dovoljan.

Uglavnom, rezultat ove dvojbe bi trebalo zaokružiti roster Sixersa, a eventualno još jedno mjesto mogu otvoriti ako otpuste nekoga, tipa Thompsona koji ima garantirani minimalac i koji pored Hendersona (doveden da troši minute i posjede), Luwawua i Stauskasa (obojica trebaju prostor za razvoj) nema što tražiti u rotaciji. Jasno, pitanje je dana i kada će nekim tradeom riješiti gužvu pod košem, naći minute za Noela, Okafora i Embiida (koji je izgleda konačno spreman zaigrati) samo po sebi je teško, a još teže postaje kada to moraš napraviti na jednoj poziciji obzirom da su minute na četvorci potrebne Simmonsu i Šariću. Što reći, dovoljno materijala za league pass fanatike.

2 thoughts on “AD 5

  1. Predvidam 76ersima vise trejdova i pickova druge runde nego pobjeda u novoj sezoni 🙂
    Evo jedan ozbiljan bet, tko ce zabiti vise trica u iducoj sezoni, 76ersi ili Splash Braca??
    Oklade, su pivo i hrana

  2. Hoce sajt biti friendly sa wordpress aplikacijom? Inace samo da se prijavim i za pretplatu i za fantasy ako ga bude. Pozz i samo tako dalje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *