AD 8

Popunjavaju se rosteri za trening kamp, tako da je ex-HEP reprezentativac Rudež sada i službeno na spisku Orlanda gdje će se s još 6 igrača boriti za dva zadnja preostala mjesta u momčadi. Orlandu treba šutera, tako da ima šanse zaraditi minimalac svoj svagdanji, pogotovo jer su mu glavni konkurenti bekovi kvazi-šuteri Nick Johnson (u dvije NBDL sezone tricu gađao s 30%) i Kevin Murphy (lani u Japanskoj ligi u 49 utakmica kao skupo plaćeni Amer tricu gađao 29%). Rudežovih 39% s perimetra u dvije NBA sezone su prema ovome elitne brojke, pa sve da i dalje nastavi skakati kao sestra blizanka Mugsya Boguesa i igrati obranu kao moai.

A kako bitnih vijesti nema, za danas imam preporuku za još jedno zanimljivo štivo. “Chasing Perfection” izvjesnog Andya Glocknera za kojega nikada do ove knjige nisam čuo. Čovjek navodno piše za SI i prati NCAA, ali na njegov članak još nisam naletio (doduše, nije da često otvaram SI, pogotovo NCAA stranice, tako da nije ni čudo). Samo, jebiga, tema je bila zanimljiva, isječci su djelovali kvalitetno napisani i naravno da sam je naručio. I pročitao u par popodneva na WC-u, baš s guštom.

Iako je iz punog naslova jasno o čemu je riječ, nije ovo tek još jedna knjiga koja davi analitikom. Glockneru je ovdje fokus na priči o tome kako je analitika postala sastavni dio praćenja NBA i to fino prikazuje kroz način na koji su prvo Synergy, a zatim i SportVU, približili stvari do jučer rezervirane samo za trenere svakom fanu koji ima volje baviti se njima. Također, itekako je dano do znanja da je sljedeći velik iskorak u sportskoj analitici vezan prije svega uz medicinu, tako da je svoj prostor dobio i P3, tvrtka koja se specijalizirala za sportsku medicinu i režim treninga i čije usluge danas koristi praktički skoro svaki NBA košarkaš i skoro svaka ozbiljna NBA franšiza.

Uz kratki povijesni pregled u kojem se neizbježno spominju Dean Oliver i John Hollinger, pa zatim način na kojem je analitika pomogla Rocketsima i Warriorsima, srce knjige su ipak anegdote. Čovjek je odradio hrpu intervjua sa stvarno širokim rasponom imena, od vlasnika Warriorsa Lacoba do Jareda Dudleya (jedini koji je odbio intervju je baš Morey), ubacivši i neizbježan NCAA element, tako da se čita u jednom dahu. Opet kažem, nema tu ništa revolucionarno što se tiče samog shvaćanja igre, ali definitivno je zanimljivo čitati o tome kako su neke stvari postale standard i kako su neki pojedinci postali to što jesu.

Od svih poglavlja, ono o Korveru mi je vjerojatno najdraže. Čovjek koji je legendaran po svojim spartanskim pripremama izvan sezone, ovdje na jednom mjesto priznaje kako nikada ne bi digao igru na višu razinu da nije jedno ljeto proveo s Durantom na pripremama USA repke. Gledajući Duranta na treningu i u razgovorima s njim totalno je promijenio stil skok-šuta, što je i rezultiralo s tri sezone za redom u kojima je ubacivao skoro 3 trice po utakmici uz postotke šuta iznad 45%. Što to govori o Durantovom plafonu, nema smisla pričati. Samo možemo još jednom pomisliti koliko je NBA povijest mogla biti drugačija da je takav strijelac karijeru proveo u kontekstu koji nije uključivao Oklahomu, Brooksa i Westbrooka.

3 thoughts on “AD 8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *