AD 10

Projekcije za Istok su završene, uskoro se bacam na Zapad, tako da bi detaljna najava sezone trebala krenuti s prvim danima studenog kada ću uskladiti scoreove s mogućim ukupnim brojem pobjeda. A kako se kroz trening kamp budu nazirale rotacije, tako ću ove sezone prilagođavati projekcije sve do početka sezone i nultih rankingsa. Uglavnom, ovako usput spomenimo kako ni nakon dodavanja minutaže u sliku stvari nisu ništa jasnije nego što je bio slučaj s prvim projekcijama baziranima isključivo na razini talenta. Praktički, ispada kako imamo tri skupine, na vrhu su Cavsi i Raptorsi, na dnu Sixersi i Netsi, a između njih je smješteno nevjerojatnih 11 franšiza u rasponu od 44 do 38 pobjeda. Pet ih dovoljno odskače da ih možemo odvojiti u svojevrsni gornji dom, a ovih 6 preostalih učinit će bitku za osmo mjesto itekako zanimljivom.

Uz osrednjost rostera, ono što prvo upada u oči je manjak vrhunskog individualnog talenta na Istoku. Osim LeBrona, koji je usprkos relativno skromnoj projekciji i dalje klasa za sebe, nema nikoga koga bi mogli smatrati rasnom prvom opcijom, kamoli franišiznim igračem. Kad bi slagali all-star petorku Istoka po IOR-u u ovom trenutku, u nju bi upali LeBron, Jimmy Butler, Paul George, John Wall i Andre Drummond. Drummond je jedini iz ove skupine kojem se prognozira spomena vrijedan napredak koji bi ga trebao lansirati u prvo centarsko ime na Istoku i temelj ambicija Pistonsa. Opet, ni to nije dovoljno da bi se popeo u razred iznad onoga u kojem je već bio, a to je onaj legitimnog all-star igrača. Butler i George ostaju na sličnoj razini kao do sada, iako će biti zanimljivo vidjeti kako će se snaći s novim suigračima. Ironično je da Butler ispada drugi najpotentniji igrač na Istoku, a eto istovremeno je jedini od tri potrošača Bullsa koji ima igru sporedne opcije i koji je u stanju stati u stranu bez da mu značajnije pati produkcija. Kako ovo Hoiberg misli posložiti, to će biti užitak pratiti.

Wallova projekcija je relativno optimistična ako uzmemo u obzir operacije oba koljena. Kako je spreman za trening kamp nisam imao osnove rezati mu prosjek minuta i odigranih utakmica, kao ni smanjivati učinak obzirom da je iz sezone u sezonu dokazao da može ostvariti all-star brojke vukući razne ozljede. Ali, svakako ga treba imati na oku jer bilo kakav regres s njegove strane vjerojatno izbacuje Wizardse iz svih kombinacija.

Problem s Istokom je i popriličan regres koji se očekuje od Lowrya i Millsapa koji su lani bili drugi i treći čovjek konferencije. Nakon što su igrali košarku života ove godine bi se trebali malo spustiti na zemlju, što ostavlja određenu prazninu koju možda može ispuniti George ili netko treći većim iskorakom od očekivanog. Kvantni skok je uvijek moguć, posebice na jednu sezonu, a Paul George je u godinama kada je tako nešto realno. Problem je samo taj kontekst u kojem se nalazi, odnosno može li mu ovaj roster koji je Bird okupio pomoći u tome da igra košarku života.

Što se tiče dnevnih vijesti, uz standardna dijeljenja kamp pozivnica imamo i dvije na koje se vrijedi osvrnuti.

Dogodilo se izvjesno, Pelicani će pokušati pokrpati rotaciju Stephensonom i to izgleda za ligaški minimum. Dobra vijest za Lancea jer će ovdje definitivno imati priliku igrati s loptom u rukama dok je momčad bez Holidaya i Evansa, ali teško i dobra vijest za Gentrya koji bi sigurno radije napad povjerio beku s boljim šutom i višim IQ-om. Opet, ako će pojednostavniti sistem i dodatno ga ubrzati, mogli bi preživjeti dok se ne vrati Jrue.

Heat pak ostaje bez Richardsona što je još jedan udarac njihovoj potencijalnoj rotaciji. Stradali su ligamenti, za sada izgleda da neće trebati operacija, ali vjerojatna dva mjeseca izvan pogona svakako će ostaviti traga na njegovom budućem učinku. Za sada sam skinuo samo 10 utakmica s projekcije, tih oko 240 minuta minusa neće značajnije štetiti Heatu, posebice ako pripadnu Tyleru Johnsonu. Međutim, pokaže li se ozljeda puno ozbiljnijom i dogodi li se ono najgore, a to ja pauza od 3 do 4 mjeseca, bit će teško uhvatiti ritam i pomoći momčadi. Što je svakako šteta jer od svih potencijalnih startnih dvojki Heata upravo je Richardson imao najviši plafon u oba smjera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *