AD 14

Završio sam još nekoliko projekcija za dio momčadi Zapadne konferencije, pa da malo prošetamo po dojmovima.

Kingsi pokušavaju spasiti što se spasiti da na poziciji jedinice uključivanjem Farmara u sliku, ali puno zanimljivije u novoj sezoni će biti gledati kako misle podijeliti minute pod košem. Upravo sam završio njihove projekcije i iako nisu katastrofalne, a nisu jer imaju relativno duboku veteransku klupu i jer je Cousins, usprkos relativno maloj projiciranoj minutaži za takav kalibar igrača (2205 minuta), skupio najviše bodova na računa vještina (gotovo maksimalan učinak u svim kategorijama jer je za peticu iznad prosjeka i kao šuter i kao asistent) i trebao bi odigrati puno bolju sezonu od prošle što se produkcije tiče, posebice jer će igrati u sistemu gdje će njegove dobre strane biti puno više naglašene nego je bio slučaj lani dok se napad ipak puno više vrtio kroz bekove. Međutim, tko će igrati uz njega? Tolliver, Barnes, Casspi, pa i Skal – svi očekuju neke minute na četvorci, a kako je Koufos pouzdana back-up petica, kako tu uklopiti Cauley-Steina koji se može sakriti uz Cousinsove vještine, ali koji ipak najbolje i sam odgovara u rolu petice? Mogu li Divac i Vivek do početka sezone odraditi trade kojim bi jednog visokog viška pretvorili barem u combo-beka koji može nositi napad s klupe?

Sve i da na sva pitanja znaju odgovor, Kingsi će teško u borbu za doigravanje. Na Istoku bi još i imali šanse, ali u konferenciji u kojoj IOR očekuje od Jazza da ima score koji bi ih cementirao kao druge na Istoku, teško. Inače, od tri granična all-stara igrača Jazza, od kojih bi lako barem dva mogla završiti na all-staru ako će Utah stvarno loviti 50 pobjeda, IOR najviše cijeni Haywarda koji bi trebao imati fenomenalnu sezonu ako će stvarno još jednom odigrati više od 2700 minuta. Najluđe od svega, u ovoj projekciji klupa Jazza nema nikakvu posebnu kvalitetu, učinak Exuma i Lylesa, a posebice veterana Diawa i Johnsona, poprilično je skroman. Ali, sjajna startna petorka koji bi trebala dominirati i solidna dubina na svim pozicijama više su nego dovoljni da ih izdignu iznad lanjskih problema koji su ih koštali playoffa u samoj završnici sezone.

Lakersi će biti zanimljiviji za gledanje nego za slaganje projekcija, naravno da ih očekuje još jedna sezona u kojoj će se boriti sa Sixersima za najgori score u ligi (ni jedna ni druga momčad nemaju iznadprosječnog NBA igrača u ovom trenutku). Sunsi stoje nešto bolje, dapače njihova uža jezgra je skroz solidna (Bledsoe još jednom na all-star razini, Chandler i dalje produktivan, Booker napreduje, Tucker i Dudley donose pouzdanu produkciju u više rola), ali nemaju rotaciju – sa samo 8 igrača, od čega ih je barem pola sklono propustiti 20-ak utakmica, teško je igrati ozbiljnu košarku jer ova slabija polovina rostera je valjda najtanja u ligi. Tipa, ispada da bi mogli imati 4 igrača koji će potrošiti skoro petinu raspoloživih minuta, a da pri tome nisu u stanju garantirati niti produkciju prosječnog grijača NBA klupe. Naravno, dobrim dijelom je riječ o rookieima.

Sad, ako su Sunsi svjesni da s ovakvim temeljima ionako nemaju šanse loviti doigravanje, pitanje je zašto ne bi još više povećali minute mladima i pokušali nešto dobiti za veterane kroz tradeove. Bledsoe obzirom na godine i sklonost ozljedama definitivno nije dio njihove budućnosti, dakle ako će uspijeti igrati na visokoj razini najbolje što mogu je to masno naplatiti. U ligi definitivno ima momčadi koje su spremne riskirati s njegovim ugovorom i kojem treba pouzdan bek kako bi realizirale ambicije. Stoga, njegov ostanak do idućeg ljeta u Phoenixu bio bi poprilično iznenađenje.

2 thoughts on “AD 14

  1. Prvo sve pohvale za pronalazenje zanimljivih tema, u ovim oskudnim danima sto se dogadjaja u NBA tice. Tvoji postovi su sjajni, i mozes da racunas na jos jednog pretplatnika koji dolazi iz CG 🙂 .
    Primijetio sam, ne samo u ovom postu vec i ranije, da mnogo ne uzdizete Simmonsa. Koliko se meni cini, mada sam vise gledao inserte njegove igre, lik je kombinacija Lebrona i Magic-a. Mislim nece nikad imati odraz i snagu kao Lebron, ali onim asistima, pretrcavanjem terena itd. ima sposobnost da cini saigrace boljima a sut mu nije nista losiji od Lebrona (koji ni sam nije neki suter doduse). Mislim da je bolji pick od recimo Viginsa.

    Iz kojih razloga ne polazete mnogo nade u njega, da moze ove godine da vuce ekipu, priblizno kao Lebron kad je draftovan (naravno Lebron je klasa za sebe, niko ne moze biti kao on)?
    Mislis li da se Simmons moze, u svojoj ruki sezoni, promovisati u top 10 igraca na toj poziciji, kao sto je Towns prosle god na svojoj (mada je Towns stvarno nesvagidasnji talenat, i igrac koji se pojavljuje jednom u deceniji, i s pravom se moze smatrati u top 5 centara lige vec sad)?

  2. @ 23 – eto, sam si rekao razlog zbog kojega ove godine ne polažem previše nade u njega – i LeBron kao rookie je imao učinkovitost ispod poena po posjedu, isključivo zbog toga što nije imao šut i što je kao klinac prvi put u životu redovno nailazio na likove koji su snažniji od njega kada bi jurnuo na obruč. Simmons nije ni blizu dobar finišer kao James i to će njemu biti još veći problem koji u kombinaciji s nedostatkom šuta iz vana ne garantira puno dobroga Sixersima. i onda još dodaj kontekst u kojem manjka šutera koji bi mu otvorili reket, ne vidim kako može odraditi išta osim solidne rookie sezone. možda će i skupiti 16-6-6 statistiku ako će igrati 34+ minuta po večeri, ali to ne može biti dovoljno da bi vukao momčad u smjeru znatno drugačijem od onoga u kojem ih se očekuje.

    u IOR projekciji mu je ORTG 102, dakle mrvicu više od poena po posjedu, ali uglavnom jer mu USG nisam stavio iznad 25%, vjerujući kako će ga Sixersi poštedjeti role u kojoj će uglavnom biti primarni playmaker. ako mu pak nametnu teret koji je LeBron imao kao rookie, gdje je praktički od prvog dana bio i prvi potrošač i prvi playmaker, onda ne vidim drugačiji ishod osim da mu povećana potrošnja donese smanjenu učinkovitost, dakle iz tog kruga teško može izaći. e, sad, top 10 na poziciji, to može biti već kao rookie, ali što to realno znači kad u ligi ima možda 4-5 all-star četvorki njegovog tipa ako ne računamo Favorsa i Townsa koji mogu slobodno igrati centre? ono, ako je Tobias Harris granični top 10 na poziciji, to sve govori, zato bih radije izbacio pozicije iz ikakve rasprave i fokusirao se na Simmonsa kao opciju. tako da je pravo košarkaško pitanje, pogotovo ako ga želiš staviti u kontekst s Townsom, može li biti ozbijna prva opcija u rookie sezoni i granični all-star? moj odgovor je ne. a to da je bolji pick od Wigginsa, pa to nije sporno. dapače, bilo bi poprilično otužno za Sixerse da to ne bude

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *