AD 17 – DARIUS MILES IS BROKE

Što je veće iznenađenje, to što je Darius tek u 2016. prijavio bankrot ili što je Hrvatska pred finalom Davis Cupa? Retoričko je ovo pitanje, naravno, tako da ćemo odgovore danas tražiti u nekom sasvim drugom kontekstu. Kao što jučer napisah, Pelicansi, čovječe, kakav kaos od rostera. Inače mi za projekcije treba par sati po momčadi, ali na Pelicansima sam odradio trostruku šihtu jer nikako nisam mogao složiti minutažu. Ono, šteta što je Joerger u Kingsima jer bi bio idealan trener za ovo što je Demps skupio obzirom da je lani s Memphisom odradio sezonu sličnu ovoj koja čeka Pelicanse. Koje ovom prilikom nominiram za momčad koja će kroz sezonu koristiti usluge najvećeg broja igrača (Memphis je lani obukao nevjerojatnih 28 košarkaša, a od Pelicansa možemo očekivati da se opasno približe toj brojci).

Jasno, u New Orleansu sve polazi od Unibrowa, pa je tako počela i ova pustolovina. Odrediti momku, koji u karijeri dugoj 4 godine još nije odigrao preko 68 tekmi u sezoni, da će propustiti 15 do 20 utakmica je nažalost realnost. Isto tako je realno očekivati i bolji individualni učinak nakon lanjskog regresa i povratak u nekakvu sredinu koja bi trebala predstavljati njegovu razinu igre veći dio ostatka karijere. Dakle, iako opet vjerojatno neće odigrati dovoljan broj minuta da nosi Pelicanse u doigravanje, Davis bi trebao, u onim utakmicama u kojima nastupi, barem igrati na razini igrača koji ti daje šansu svake večeri. Već zbog ovoga mi nije jasan pesimizam nekih NBA fanova koji ih vide u rangu s Lakersima. Ono, moguće je da tamo završe ako Davis odigra još manje od 60-ak utakmica i Holiday i Evans uopće ne ostave značajnog traga na sezoni. Ali, bude li rasplet više u sferi očekivanog, Davis sam je dovoljan da momčad gura prema nekih 35 pobjeda, čemu se Lakersi teško mogu približiti.

Je, Pelicansi stvarno ne bude nadu obzirom na splet okolonosti koji ih trenutno pogađa, međutim promatrati ih isključivo kroz taj pesimizam greška je jer ova momčad ima nešto talenta i ako se ostvari onaj optimističniji rasplet, možda ima šanse ostati i u trci za osmo mjesto. A točno tu, u svojevrsnom purgatoriju osrednjosti Zapadne konferencije koji neodoljivo podsjeća na ono što nas čeka na Istoku, vidi ih i IOR. Jasno, nakon što sam rasporedio te famozne minute.

Samo, IOR, kao ni jedan drugi sistem, ne vidi ono što znamo mi. Iako Holidaya i Evansa vodim za 52 utakmice, dakle oko 8% odigranih minuta na pozicijama jedinice i dvojke, poanta je da će ih odigrati tek u drugom dijelu sezone. Do tada Pelicansi u najboljem slučaju mogu ostati na 10-20, što neodoljivo podsjeća na lanjski scenarij. Ako se oni i vrate odmah u solidnu formu, da bi ostali u toj playoff bitci za koju će trebati barem 41-41 score, morat će u te preostale 52 utakmice napraviti 31-21. Nije nemoguće, ali je istovremeno i potpuno nerealno. Što ako se baš u tom periodu opet ozlijedi Davis? Tako da nekih 35 pobjeda ipak ostaju najrealniji ishod, 41 najoptimističniji, a onaj najcrnji, pa to vrlo lako može biti i totalni pad u lutriju i dohvaćanje tek nekih 20 pobjeda. I visokog picka na draftu. Još ako se pri tome riješe Dempsa, a po mogućnosti i promijene vlasnika, sezona bi usprkos svemu bila uspjeh (dobar dio negativnosti proizlazi upravo zbog trulosti uprave, to nikako nije dobra vijest pred ovako teško sezonu jer ako nemaš taj osnovni temelj zdrav, sve se puno lakše ruši).

Ostali? Solomon Hill bi trebao biti solidan pomagač Davisu i gotovo sigurno će ostvariti drugu minutažu na rosteru, ali čak i da uspije nositi taj teret, postoji taj problem što se od obojice očekuje da odrade dobar dio minuta kao četvorke. Dakle, automatski jedan drugome smetaju u ostvarivanju maksimalnog učinka. Da stvar bude još blesavija, IOR vidi Terrencea Jonesa, još jednog kandidata za oporavak od regresa kojega su lani uglavnom uzrokovale ozljede, kao drugog igrača po učinku dok nema Holidaya i Evansa. On je također četvorka. Sad, iako nije nemoguće da Gentry dosta minuta koristi postave s dva beka uz Hilla, Jonesa i Davisa, samim time što su svoj trojici potrebne minute na četvorci utjecat će negativno jedan drugome na produkciju.

Bekovi su pak posebna priča, među njima doslovno nema ni jednog poštenog NBA startera i teško da će činjenica da ih ima dovoljno prosječnih pomoći. Naći idealnu kombinaciju kad na raspolaganju imaš Fraziera, Moorea, Gallowaya, Heilda, Pondextera, možda i Stephensona, nikako nije lako i tu sam totalno gađao u prazno jer tko zna kako će Gentry na startu sezone posložiti rotacije. Tu će definitivno iskoristiti dojmove iz trening kampa da doradim projekciju jer za sada sam im minute dijelio maksimalno demokratski, s tim da sam Lanceu stavio najviše, 1680 minuta, a Buddyu najmanje (1125). A Lance možda i ne upadne na roster. Za popizdit koliko kombinacija ima i koliko je jednostavnije ovako od oka zaključiti da će Pelicansi u lutriju nego do odgovora pokušati doći kroz brojke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *