AD 18 – CHILL-KHAN

Gotov sam s projekcijama, još sam treba izbrusiti scoreove da upadnu u realan kontekst (uvijek u prvim rezultatima projekcija bude više pobjeda nego je to moguće, sad treba srezati njih 20-ak da dođemo do brojke od 1230 utakmica po konferenciji). S tim da osim klasičnog oporezivanja onih najslabijih, ove sezone mislim uvesti određeni clutch faktor, barem kao dijelomičnu vodilju u oduzimanju i zbrajanju od rezultata koje smo dobili od čistih brojki. Naime, palo mi je na pamet baciti pogled na to koliko su lani momčadi nadmašile ili podbacile statistička očekivanja.

Prvo predstavimo kontekst. Samo 5 momčadi ostvarilo je stvarni score identičan onome temeljenom na statističkim očekivanjima. Njih još 12 otišlo je utakmicu iznad ili ispod, što je zanemarivo i može se pripisati sreći. Ako ove momčadi odbacimo, ostaje nam 13 franšiza koje su iz nekog razloga za 2 ili više utakmica otišli iznad/ispod ostvarenog učinka, a moja je namjera vidjeti koliko to ima veze s tim kako zaključuju utakmice. S tim da ih je nekoliko posebice zanimljivo – Warriorsi, koji su za čak 8 utakmica nadmašili statistička očekivanja, Grizliji, koji su odmah iza njih sa čak 7 utakmica više od realnog, Bullsi, s 5 utakmica plusa, te Bucksi s 4. Na drugoj strani spektra su Jazz i Sixersi koji su ostvarili čak 6 utakmica slabiji rezultat nego su trebali, a od ovih koji su podbacili strši još Thunder s 4 utakmice razlike.

Idemo sada redom usporediti učinke ovih momčadi s njihovim ostvarenjima u clutchu. Kod Warriorsa je odmah sve jasno, oni su u zadnjih 5 minuta gustih utakmica napadački učinak dizali za čak 9.9 poena na 100 posjeda, a defanzivni popravljali za čak 17.1 poen na 100. Dakle, efekt death lineupa pretvarao ih je u momčad iz Space Jama koja je ionako svemirske učinka u oba smjera dizala na nezamislive razine, popravljajući sami sebe za čak 30 poena na 100 posjeda. Dakle, to da su oni s ovakvom moći ostvarili ovih 8 utakmica plusa nije nikakvo čudo, dapače čudo je da nisu ostvarili i više pobjeda i posebice je čudo da su ostali bez prstena na kraju balade.

Ali, kako je jedan Memphis uspijevao doći do plusa od 7 utakmica na račun kojega su se prošvercali u doigravanje? Zar je i kod njih funkcionirao efekt bolje igre u clutchu ili su jednostavno imali sreće? O tome ćemo sutra jer sada moram kupati cure.

1 thought on “AD 18 – CHILL-KHAN

  1. Pet tačnih i 12 sa po jednom utakmicom vise ili manje od najave cini mi se impresivno. Gotovo da me vec potsjecas (samo sto se preciznosti najava tice, naravno) na gospona Fabijana iz Ritma zločina: “po grafikonu cemo imati ubojstvo u Trnju točno za 3 tjedna!”. Sjajan film … sa poantom: usavrsavanje statistike moze biti kobno po zivot. Stoga ne ubacuj clutch – bolje vise kupaj cure!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *