AD 20 – GIANNIS 100

Šta ti je kriza u Grčkoj i što radi čovjeku, jadni Giannis nije stigao tražiti ni petu godinu koju je po svakoj logici zaslužio obzirom da Bucksi na rosteru nemaju potentnijeg igrača, odmah je pristao na ponuđeni ugovor. Koji je dovoljno visok, tako da nije upitno tih nekoliko milja popusta koje je dao, već je upitan taj izostanak dodatne godine. Mislim, zašto bi se odrekao 20+ garantiranih milja u kontekstu u kojem ih definitivno možeš dobiti. Jedino ako su Bucksi na stol stavili uvjet, ili 4 godine ili pregovaramo na ljeto kada ćemo matchirati eventualnu ponudu sa strane. Kako čisto sumnjam da su nastupili tako samouvjereno, onda je vjerojatno kamp Giannis uzeo kraći ugovor kako bi već 2021. mogli po novi max, ovaj put nešto duži.

A sada dosta ovih veselih birokratskih tema, idemo na ono čime se bavimo zadnjih dana, a to je clutch efikasnost. Ostaje nam još baciti pogled na to ima li loš učinak u gustim završnicama ikakve veze s tim što su Jazz, Sixersi i Thunder ostvarili score debelo ispod onoga kojega sugerira koš-razlika. Idemo prvo na Jazz koji je lani propustio napraviti iskorak koji smo svi od njih očekivali. Do zadnjeg dana su visili, a onda su izvisili, dijelom i jer su dozvolili Kobeu i Lakersima da u završnici ukradu utakmicu u kojoj je Jazz već dio večeri imao stvari pod kontrolom. I taj detalj puno više govori o problemima Jazza od ozljeda i loše produkcije s pozicije jedinice.

Istina, ta dva faktora itekako su im otežala život, ali pazite ovaj podatak – Jazz je u clutchu od jedne od najboljih obrana u ligi postajao defanziva doslovno u rangu Sixersa i Sunsa. Dakle, nije problem bio u manjku kreacije u napadu, što bi čovjeku prvo palo na pamet, tu su ostajali jednako osrednji kakvi su bili većim dijelom utakmice. Ne, problem je bio ono što im je trebalo biti najveći oslonac. Uglavnom, taj pad u obrani od čak 20 poena na 100 posjeda koštao ih je gomilu završnica te su u clutch situacijama ostvarili mizernih 14-28.

Sad, znamo da nije lako bilo igrati završnice bez poštenog playa koji može odraditi pritisak na loptu, ali postoji još gomila momčadi koje imaju takav problem i ne raspadaju se u finišu utakmice. Isto tako, ni problemi s čuvanjem stretch formacija kada igraju s dva klasična visoka, ni činjenica da nemaju elitnog stopera na boku, pa ni to što im zbog ozljeda često na raspolaganju nisu bili ili Gobert ili Favors, ne objašnjavaju ni dio ovakve katastrofe. Ono što pak upada u oči je defanzivni skok – Jazz je od elitne skakačke momčadi u clutchu postajao ispodprosječnom družinom i to čak i s oba visoka na parketu. Dapače, brojke Goberta i Favorsa u ovim minutama mogu se direktno povezati s učinkom momčadi jer su oba ostvarivala katastrofalne učinke (također su bili po 20-ak poena slabiji u obrani nego inače).

Sad, možemo samo nagađati razloge ovakve prezentacije. Da li je Snyder totalno fulao taktiku i rotacije? Da li su ozljede ovako moćne centre pretvorile u balvane? Da li je stvarno nedostatak lidera na parketu i čovjeka s iskustvom u presudnim trenutcima bio taj uteg? Vjerojatno je na ovakav razvoj događaja utjecalo od svega po malo, tako da sada možemo postaviti novu pitanje – hoće li sve promjene koje su povukli ovo ljeto biti dovoljne da se ovi problemi preprode ili će Jazzeri i dalje ostati luzeri?

Sixerse, koji su ostali kratki za 6 utakmica kao i Utah, ne treba posebno objašnjavati, oni su tonuli u oba smjera što je lako objasniti, jednostavno nisu imali dovoljno talenta suprostaviti se u trenutku kada bi protivnik ubacio u brzinu više.

Thunder je tako puno zanimljiviji primjer. Kod njih je dolazilo i do određenih problema u napadu, ali kao i kod Jazza razlog za loše rezultate u clutchu prije svega je bila obrana. Dobre partije u playoffu narativ su okrenule u korist Donovana pa sada službeno te poraze pravdamo činjenicom da je trener Thundera u regularnoj sezoni ispitivao razne taktike i rotacije. Međutim, dok smo gledali Oklahomu i dok nismo bili svjesni velebnog plana, to je više izgledalo kao totalno nesnalaženje čovjeka koji je do jučer trenerio hrpu amatera. Nešto mi govori da će ove sezone puno manje eksperimentirati i da će samim time obrana Oklahome u clutchu manje tonuti.

Da li je pošteno sve probleme Oklahome pripisati Donovanu? Pa, donekle. Jer, OKC je slično Jazzu u zadnjih 5 minuta prestajao biti dominantna skakačka momčad, ali uz to nisu radili nikakav pritisak na loptu iako je Donovan često birao presing kao oružje. Što je otvaralo gomilu prostora na strani bez lopte od kuda je Oklahoma u clutchu primala više trica od 27 momčadi (gori su bili samo Sunsi i Blazersi). Ono što je nevjerojatno je da je ovakva obrana izbacila Spurse i onda zamalo i Warriorse. Svašta.

4 thoughts on “AD 20 – GIANNIS 100

 1. Ima li napadacka ucinkovitost Jazza veze s padom obrane.

  Koliko je pametno se “kladit” na igraca bez suta za ovolike novce kao Bucksi?

 2. jel pratiš zbivanja oko GKK Šibenik?

  i jesi svratija na utakmicu protiv Darrusafake da odradiš podcast sa Blattom 🙂

 3. @ wade – misliš na to da primaju poene kroz tranziciju? sigurno ima i toga, ali nije presudno jer onda bi i tijekom 43 minute prije imali više problema s obranom. taj skok je ključni defekt bio, a on je prije svega stvar lošeg postavljanja (dakle, možda su igrali previše zonski u nekim situacijama i nisu se na vrijeme rotirali na čovjeka) i glave (nisu dizali razinu agresivnosti sukladno trenutku)

  ne vidim problem, u ovom kontekstu jednostavno nemaju izbora. oklada je nebitna jer svaki ugovor je rizik, bitno je samo zadržat talent, a Bucksima je to uspjelo ispod tržišne cijene. ako šut bude problem, uvijek ga mogu trejdat za Setha Currya 😉

  @ jasaitis – ne i ne (šta Blatt trenira Darušafakju?)

 4. Pitam jel bez obzira koliko ti je obrana dobra jako tesko je funkcionirati u clutchu ako nemas nekoga za poene, eye test na max, no number 🙂
  Ili si faking Pistonsi iz 2005

  Ovo za Danija, uber je problem ako ti je glavni kreator (predispozicije nisu niti bitne) bez suta iz driblina u pick ligi. Nije tu da ovaj je cigla vec definitivno nije u stanju “dobaciti” do kosa ako momcad kontinuirano ide ispod bloka (aco style). Mozda ga cak vidimo u ulozi point centra??
  Ok, vjerojatno presiroko gledanje price oko Danisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *