AD 26

Danas službeno kreću kampovi, a kako nam je ostalo još 20 ekipa za pretresti, odradimo ih u dva dijela tako da od prekosutra možemo pratiti dnevna događanja. Dakle, danas Istok, sutra Zapad.

Hornetsi imaju 13 sigurnih, a za popuniti treću petorku trebaju im još dva vanjska, po mogućnosti bek sposoban ubaciti tricu i swingman. Jedno mjesto trebalo bi pripasti Aaronu Harrisonu, međutim teško da čovjek koji je lani i u D-ligi tricu gađao ispod 30% može računati kako je siguran. Radio je ovaj nedraftirani brat Harrison u svojoj rookie sezoni na igri s loptom i obrani kako bi epizodno mogao uskočiti i u combo rolu, ali tu nije napravio ni približan iskorak kao blizanac Andrew sa šutom, tako da se više neće moći izvlačiti na onih par dobrih utakmica za Kentucky tijekom NCAA turnira.

Vrlo lako bi ga u kampu mogao preskočiti Treveon Graham kojega je nešto lakše zamisliti u obje 3&D uloge na boku, plus je i nešto bolji šuter, na kraju krajeva ima iza sebe i puno bolju sezonu u D-ligi. Dvojac doveden da im bude konkurencija za mjesta na rosteru čine dva nedraftirana rookiea, Andrew Andrews i Rasheed Sulaimon. Potonji je puno zvučnije ime, s Duke-a protjeran veteran koji je odradio solidnu zadnju sezonu, petu, na Marylandu. Iako all-round swingman i odličan sekundarni kreator u NCAA, Sulaimon će u NBA morati igrati poziciju niže, dakle isključivo u roli combo-beka ili šuterskog specijalista, što kao odličan strijelac s perimetra i više nego kompetentan sekundarni kreator može odraditi. Do neke mjere, daleko od toga da je siguran NBA talent.

Andrews bi pak mogao biti iznenađenje kampa. Kao igrač s pet godina iskustva rasturio je u svojoj zadnjoj NCAA sezoni za Washington, jasno dobrim dijelom oslanjajući se na snagu i iskustvo koji su presudni za beka na toj razini. Međutim, uz to je što bio standardno odličan šuter, pokazao je izuzetan napredak i kao kreator, praktički igrajući svojevrsnu rolu Westbrooka za svoju momčad. Uglavnom, uspije li prenijeti te combo kvalitete i u kamp, mogao bi preskočiti u poretku i Harrisona. Teško i nešto više od toga obzirom na manjak atleticizma koji je neophodan za igranje s loptom i na lopti u NBA.

Igrači koji su tu samo reda radi jesu Perry Ellis, legenda Kansasa, i Mike Tobey, sada već bivši center Virginie. Što se potonjeg tiče, od čovjeka koji je i na NCAA razini igrao manju rolu situacijskog centra jer je bio prelimitiran za provesti na parketu više od 20 minuta (usprkos čvrstoj građi nema potrebnu kombinaciju atleticizma i fizikalija za čuvati obruč, dok je u napadu bezopasan izvan reketa) ne treba očekivati puno više od odrađivanja smetlarskog posla pod oba obruča, uz napomenu da će ga Hornetsi vjerojatno zadržati u friškoj NBDL podružnici. Ellis pak usprkos solidnoj kombinaciji IQ-a i šuta iz vana ima još veće limite glede atleticizma i posebice fizikalija tako da su mu šanse da završi u NBA makar i u minimalnoj roli nikakve, najbolje mu je tražiti posao u kontekstu u kojem bi mogao igrati ulogu četvorke. S njima su i zaokružili svoj roster za kamp na 19 imena, odlučivši se ne ispuniti kvotu od 20.

Miami je pozivom Keithu Bensonu kompletirao roster na kojem se vodi i Bosh iako, kao što nam je poznato, on u kampu neće biti. Međutim, njegov ugovor je na capu, a samim time je zatvoreno mjesto za testirati još jednog visokog. A visokih će trebati Heatu ako misle izgurati sezonu, jasno ne u smislu da im treba kvaliteta jer nju je u ovom kontekstu nemoguće pronaći već govorimo čisto o tijelima obzirom da iza Whitesidea trenutno imaju samo Reeda, McBoba i Haslema od kojih zajedno teško možeš složiti igrača za 15 minuta po večeri. Sad, kako već imaju 15 ugovora, nije isključeno da će možda otpustiti Babbitta kako bi dodali Bensona, veterana šarene profi karijere (koliko znate košarkaša koji su se okušali u Bjelorusiji?) koji je lani bio itekako bitan dio njihove NBDL podružnice na putu do osvajanja naslova. Također, to što su Udrihu garantirali novac ne znači da ga žele, sada kada su mu na neki način kompenzirali to što im je lani pomogao otići ispod poreza, mogu ga mirno poslati doma i otvoriti mjesto za nekog mlađeg poput Webera ili dodatnog visokog.

Weber je također lani odradio bitnu rolu u njihovoj NBDL podružnici, ali je imao i onu solidnu epizodu s Grizlijima prije nego ga je Miami vratio davši mu pristojnu svotu garantiranog novca kako ne bi ostali bez njega u kampu i kako bi ga ako ništa drugo opet parkirali u Južnu Dakotu. Uglavnom, uz ovo masivno tijelo i beka sposobnog odigrati obranu na loptu nekakve šanse za upasti na roster imaju i dva igrača s kvalitetama stretch četvorke.

Okaro White je još jedan veteran koji prvenstveno traži novi unosan ugovor u Europi gdje može proći kao eksplozivna četvorka pod oba obruča. U NBA bi bio osuđen igrati više na perimetru gdje usprkos atleticizmu i solidnom šutu nema dovoljno vještine s loptom za ozbiljniju rolu. Međutim, u povremenim smallball postavama njegova skočnost i spot-up kvalitete mogu biti od koristi. Slično vrijedi i za Stefana Jankovića, nedraftiranog rookiea s Hawaiia koji nije atleta u rangu Whitea, ali je puno vještiji s loptom i puno opasniji s perimetra gdje osim ubacivanja trice može i napasti iz spot-upa. Uz to ima i pristojnu visinu i masu za odraditi rolu stretch četvorke.

Jedini igrač koji baš nema nikakve šanse upasti među 15 je Rodney McGruder. Veteran D-lige dolazi u kamp zbog role koju je odradio za Skyforce, valjda konačno u potrazi za dobrim ugovorom izvan USA, jer ako Heatu nečega ne treba u ovom trenutku to su jednodimenzionalne dvojke kojima je najveća kvaliteta ne pretjerano učinkovito trpanje poena.

Wizardsi su jednako ozbiljno pristupili kampu, zanemarujući usluge agentima i fokusirajući se isključivo na svoje potrebe. Vode samo 18 igrača, što je možda i premalo obzirom da imaju 3 slobodna mjesta. Prije svega im trebaju još jedan šuter i dodatno tijelo pod košem, tako da će od ove šestorice koje su poveli barem dvojica upasti u glavnu momčad. Glavna borba vodit će se za poziciju dodatnog bočnog gdje nešto sitno garantiranih dolara imaju House i McClellan, dok je glavni favorit da se iz ove gužve izvuče kao pobjednik ipak Eddie, koji je i lani grijao klupu Wizardsa. S njim točno znaju na čemu su, imaju podnošljivog spot-up tricaša koji nije totalna rupa u obrani na poziciji trojke, tako da ga čeka posao ako mladi zakažu. Ako pak netko od dva konkurenta pokaže veći potencijal, Eddie će ili nazad u D-ligu ili negdje u Europu gdje bi vjerojatno ostvario solidnu karijeru obzirom da je u pitanju relativno sposoban igrač na perimetru.

House je još jedan igrač koji dolazi s Texas A&M-a, već treći nedraftirani rookie od tamo kojega spominjemo u ovim osvrtima. U principu je dosta sličan Eddieu jer nije elitni 3&D prospekt, ali može ubaciti iz spot-upa i ima fizikalije za opstati u obrani. Opet, kako nema iskustva i kako mi se čini manje eksplozivan s loptom u rukama, dakle ta njegova jedna dimenzija u napadu je još više naglašena, a već smo rekli da nije nešto ni kao šuter, ne vidim kako može preskočiti veterana. Sličan igrač je i McClellan, veliki bek-šuter koji je lani odradio solidnu četvrtu godinu za Miami i to u oba smjera. U NBA teško može biti stoper na boku, ali možda će moći odigrati obranu na lopti na bekovskim pozicijama, a uz to je vjerojatno najbolji šuter od ove trojice. Svakako ima šanse izbaciti Eddiea s rostera iako po logici stvari Wizardsi imaju više potrebe za nekim tko može odigrati minute na trojci nego na dvojci.

Šanse za završiti na rosteru ima i bivši centar NCAA prvaka Villanove, Daniel Ochefu. Nema vrhunske fizikalije za NBA peticu, ali kao solidan skakač i dovoljno snažan visoki može odraditi poneku minutu u sredini. Ima solidan IQ i zna se postavljati i kretati u pick & rollu tako da može poslužiti kao protuteža Smithu koji je više pick & pop visoki. Svakako je dugoročno bolji izbor od Johnnya O’Bryanta, odbačenog krilnog centra Bucksa kojega su drvena ruka i općenito manjak talenta koštali nastavka karijere u Wisconsinu. On ni pod razno ne bi trebao završiti s ugovorom, a velike šanse nema ni mikro zujalica Casper Ware. Momak nakon epizoda u Njemačkoj, Kini i Francuskoj opet pokušava doći do posla u NBA, ali onih 9 utakmica odigranih za Sixerse vjerojatno će ostati vrhunac njegove karijere. Čak i da je nešto više od prosječnog combo strijelca koji živi od brzine, za dodatnim playom Wizardsi jednostavno nemaju potrebe pored Walla, Satoranskog i Burkea, a da ne govorim kako i Beal može odraditi posao primarnog kreatora s loptom.

Orlando slično Washingtonu koristi kamp da pronađe još dva imena za popuniti roster jer imaju samo 13 garantiranih ugovora. Nedostaju im još po jedan swingman i visoki, tako da će od šestorice koju vode u kamp dvojica možda i ostati nakon završetka priprema. Kako im kronično nedostaje šutera, Rudež kao specijalist svakako ima prednost pred dvojicom bekova poput Murphya i Johnsona koji su nešto u stanju i napraviti s loptom u rukama, da ne kažem kako su za razliku od njega pokretni, ali nisu pouzdani šuteri. Ako Rudež iskoristi priliku kroz kamp, vrlo lako bi NBA karijeru mogao produžiti za još jednu sezonu, što je totalno suludo. Opet, Orlandu stvarno ne trebaju dvojke koje nisu u stanju odigrati obranu na trojci, a imaju problema i sa zabijanjem otvorenih trica. Specijalac poput Rudeža koji može potrošiti par posjeda po večeri, bilo kao trojka, bilo smallball četvorka, puno više koristi.

Iz istog razloga ne vidim kakve koristi mogu imati od Clippersa odbačenog Brandena Dawsona. Kriminalan šuter koji, pokazalo se, ipak nema noge za igrati rolu stopera na boku i ima smisla samo kao šljaker na poziciji četvorke za koju pak nema dovoljno centimetara (ispod 2 metra), vjerojatno će karijeru nastaviti u D-ligi. Uglavnom, teško da može biti prijetnja nekom od vanjskih, ali i visokih. Tako da će Arinze Onuaku i Cliff Alexander međusobno odlučiti tko ostaje (ako itko ostane). Onuaku ima nešto iskustva i dokazano može smetati u sredini i skupiti kvotu skokova iako nema idealnu visinu za peticu, dok je Alexander nešto bolji strijelac u pick & rollu, ali i manje krupan, tako da ga je teško sakriti u obrani. Nisam siguran koliko Magic ima volje razvijati potonjeg, svojevremeno smatranog jednim od najtalentiranijih srednjoškolaca u zemlji, pa možemo očekivati da ostave Onuakua čisto da imaju nekoga tko može skakati i koga eventualno mogu staviti uz Ibaku ili Vučevića na par minuta. Kako god okrenuli, s ovim što vode u kamp dubina im se neće popraviti.

Bucksi kao što znamo u kamp idu bez Middletona, tako da su maksmalno povećali konkurenciju na bokovima ne bi li pronašli jedno-dva tijela kojima će moći delegirati dijelić minuta koje su ostale u zraku. Nakon što su potpisali Terrya i Brogdona praktički su zaokružili momčad s 15 imena, ali nije isključeno da će možda Novak ili čak Beasley dobiti otkaz ako im se učini da nešto mogu izvući od npr. Orlanda Johnsona. On je solidno krenuo u svoju NBA avanturu odigravši pristojnu rookie sezonu za Pacerse, ali je onda u drugoj sezoni naišao na zid i skoro nestao s radara. Dvije kvalitetne sezone u D-ligi s povremenim skokovima u NBA nisu mu previše pomogle da se nametne i čini se kako on definitivno nije bolja opcija od toga da jednostavno pustiš Vaughna i Brogdona da rastu kroz igru.

Sve rečeno za njega vrijedi i za Jabaria Browna koji je kao rookie imao kvalitetnih momenata s Lakersima, ali je svejedno dobio nogu nakon čega je karijeru nastavio u Kini. Kroz Buckse će se pokušati vratiti u NBA, što je htio i veteran Xavier Henry, kojega u foto finišu Bucksi ipak nisu odlučili povesti u kamp, svjesni da ipak imaju već dovoljno opcija (ako nekoga zanima, nakon uništenog koljena i rupture Ahilove Henry se lani ipak vratio na parkete odigravši nešto minuta u D-ligi, ali njegova NBA epizoda je vjerojatno gotova nakon svih ozljeda koje je skupio).

Još jedan igrač koji se smucao po rubovima NBA rostera je i J.J. O’Brien, krilo koje se neko vrijeme vrtilo po svlačionici Jazza i kojem su Bucksi odlučili dati još jednu šansu. Odigrao je solidnu sezonu u D-ligi, međutim ostaje problematičan šuter (blago rečeno) kojem je forte igra u obrani, što definitivno nije neka dobitna kombinacija, posebice ne za Buckse kojima trebaju strijelci s perimetra. Uglavnom, on još i ima nekakvog smisla u NBA okruženju u usporedbi s centrom Robertsom kojem je valjda najveći plus agent. Nakon opskurne NCAA karijere, lanjskog ignoriranja na dan drafta i trening kampa s Wizardsima, Roberts je od svih opcija izabrao igrati u drugoj australskoj ligi te se čak ni tamo nije uspio nametnuti kao išta više nego tjelesina od 215 centi. Momak stvarno izgleda kao NBA centar, ali izgled nije sve, zar ne.

Netsima nedostaje puno toga, ali valjda su toga i svjesni pa se previše ne uzbuđuju. Svojih 15 pod ugovorima imaju, tako da su u kamp pozvali 3 igrača od kojih bi sva trojica vrlo lako mogla završiti u njihovoj NBDL podružnici. Radi se o redom nedraftiranim rookieima, što i ima jedino smisla ako baš želite otkriti talent. Tako su tu bivši play Indiane Yogi Ferrell koji definitivno ima šanse igrati u NBA jednoga dana kao klasični combo potrošač. Ferrell definitivno predstavlja igrača manje defanzivno, ali može šutirati trice iz driblinga i u stanju je držati napad živim slash & kick akcijom. Problem je samo što Netsima trenutno takav ne treba jer imaju Lina i Vasqueza, plus su već ranije odlučili da je Whitehead njihov najvažniji projekt. Međutim, pokaže li se da Vasquez zbog ozljeda više nije NBA materijal, Ferrell bi tijekom sezone trebao uskočiti u rotaciju prve momčadi.

Beau Beech je stretch četvorka s North Floride koji je zbog manjka talenta na rosteru u NCAA često igrao centra, dok je u NBA upitno može li biti išta više od šutera s perimetra jer usprkos 22 godine nema baš građu za igrati pod NBA koševima. Međutim, kao vrhunski šuter i solidan atleta (pogotovo za bijelca) možda može biti i nešto više od tek još jednog Stevea Novaka, tako da to definitivno vrijedi ispitati kroz D-ligu.

U biti, najslabiji rookie im je centar Mockevicius koji dolazi s opskurnog Evansvillea. Logično, ne radi se o idealnom prospektu jer da ima elitnu kombinaciju atleticizma i fizikalija završio bi valjda na Kentuckyu, međutim ono čime je na sebe skrenuo pažnju su suludi skakački učinci koji se mogu mjeriti s onima koje nekoć u NCAA ostvarivao Shaquille O’Neal. Sad, vrlo brzo će se pokazati koliko su oni rezultat toga što je Mockevicius skakao u bezveznoj konkurenciji jer ako ne bude u stanju biti novi Reggie Evans, onda je tek još jedan prosječan smetlar od kojega neće biti previše koristi. Opet kažem, D-liga i služi da provjeriš koliko u ovakvim stvarima iz zone sumraka ima istine, što su Netsi izgleda puno bolje shvatili od većine.

(U prvoj verziji teksta sam zanemario dva veterana, Budingera i Gutierezza, kojima će Netsi poslužiti kao odskočna daska za eventualni povratak u ligu. Budingera su ozljede usporile do te mjere da su ga lani škartali i Pacersi i Sunsi, a evo ni Netsi nemaju nikakve potrebe za njim. Gutierezz je ultra light verzija Vasqueza i kao takav nepotreban pored originala. Čak i da Vasquez obnovi ozljedu, tu su i Whitehead, pa i Ferrell, tako da za njega neće biti previše prilike u kampu.)

Knicksi su još jedna franšiza koja nije previše razbijala glavu oko toga da popuni roster, kako imaju 15 garantiranih ugovora trojka koju vode u kamp tu je prvenstveno da se upozna sa sistemom prije nego ih parkiraju u D-ligu. To posebice vrijedi za dvojac Baker-Tokoto. Ron Baker će svakako imati važnu rolu u White Plainsu, gradiću u kojem Knicksi imaju svoju podružnicu, vježbajući combo vještine kako bi jednoga možda zaigrao i u NBA. Tokoto, swingman bez šuta s North Caroline, lani je odradio solidnu sezonu u D-ligi nakon što su ga Sixersi prepustili Thunderu, a sada će izgleda Knicksi biti ti koji će ga nastaviti razvijati.

Treći kamp igrač je pak u nešto drugačijoj poziciji. Chasson Randle je lani radije odabrao sezonu u Češkoj nego ostanak u D-ligi, tako da nije isključeno da će i nakon ovoga kampa u Europu. Nekadašnji play Stanforda solidan je combo bek i nije isključeno da u slučaju nekih zdravstvenih problema s playmakerskim dvojcem Rose-Jennings možda i ostane (razlog zbog kojega ga vode u kamp i plaćaju mu dio ugovora prvenstveno je taj što će Rose propustiti dobar dio kampa zbog suđenja u Los Angelesu). Knicksi bi tada morali otpustiti nekoga, ali obzirom da su nepotrebno za garantirane ugovore potpisali čak tri visoka, a pri tome mislim na Plumleea, N’doura i Amundsona, mogu si to priuštiti.

Ni Pistonsi nisu pretjerivali s ljudstvom za kamp, uz 14 igrača pod ugovorom vode još samo četvoricu s pozivnicom, od čega su najzanimljiviji veteran Lorenzo Brown, donedavni član Kingsa, Grizlija i Spursa Ray McCallum i nedraftirani rookie Trey Freeman. Među ovom trojicom Van Gundy će tražiti trećeg playa, tako da je to jedan zanimljivi moment za fanove Pistonsa. Brown ima najviše NBA iskustva i najsolidniji je defanzivno, ali je isto tako imao i najviše prilike pokazati da nije ozbiljan NBA igrač jer nema ni šut ni dribling, tako da su McCallum i Freeman nešto atraktivnije opcije. McCallum u svoje dvije sezone nije potpuno razočarao, iako i on ima očitih problema kreirati iz driblinga, pokazao je dovoljno kao šuter, dok je Freeman klasični combo revolveraš koji je za razliku od prethodne dvojice apsolutno beskoristan obrambeno, ali je vjerojatno najpotentniji kao strijelac i slasher. Sad, to mu vjerojatno neće previše pomoći kod Van Gundya, ali nikada ne znaš.

Četvrti prolaznik je centar s USC-a Nikola Jovanović koji je pažnju na sebe skrenuo sjajnom trećom godinom u kojoj je podsjetio na još jednog bivšeg člana Trojansa, Nikolu Vučevića. Jednako dominantan skakač, meke ruke oko obruča i sposoban šutnuti licem košu s poludistance (s tendencijom izvlačenja na perimetar), Jovanović nema Vučevićev plafon i NBA fizikalije s kojima bez većih problema može stati u sredinu od prvog dana, ali je više nego solidna kopija, što je očito bilo dovoljno Pistonsima da ga pozovu u kamp čak i nakon ne pretjerano uspješnih partija u ljetnoj ligi. U svakom slučaju, Srbija ima još jednog solidnog visokog reprezentativnog potencijala koji će ako ne u NBA sigurno do dobrog ugovora u Europi, osim ako ga Pistonsi ne uvjere da mu je najbolje ostati u njihovoj podružnici u D-ligi.

Pacersi su već odavno odabrali svojih 19, s tim da njih čeka drugačiji tip izbora, naime oni moraju srezati roster, ne ga povećavati. Imaju 16 garantiranih ugovora, tako da će netko od kvarteta Evans-Christmas-Robinson-Young vjerojatno otpasti (Niang je kao rookie vjerojatno siguran). Ni jedan nije ozbiljan NBA igrač, a kako su potpisom Seraphina povećali broj tijela pod košem, najprije će se odreći Christmasa (iako ni Evans nije siguran). Također, nije isključeno da otpišu i Younga koji je bio katastrofalan u ljetnoj ligi i potpišu veterana Julyana Stonea (koji je problematičan šuter, ali i sposoban kreator i defanzivac). Stone je tako osigurač u kampu koji će u slučaju otkaza vjerojatno put Europe, dok je izvjesni putnik u D-ligu u Fort Wayne Mad Antse Nick Zeisloft. Donedavni tricaški specijalist Indiane definitivno nije NBA talent, ali će svakako privući nekoliko navijača više na tribine njihove NBDL podružnice. S te strane, njegov poziv u kamp odličan je potez Pacersa koji uvijek moraju voditi računa o tome da zadovolje Hoosiersima zaluđenu regiju.

U D-ligu bi mogli parkirati i Alexa Poythressa, veterana Kentuckya koji je odavno prestao biti interesantan NBA skautima zbog manjkave igre na perimetru, ali koji bi u NBDL-u, a kasnije i u Europi, mogao proći kao solidna četvorka i šljaker pod koševima.

Cavsi? Oni čekaju dogovor sa Smithom tako da u kamp idu s 19 igrača, od čega ih je samo 12 pod ugovorima. Nakrcali su se dvojkama kako bi valjda prestrašili Smitha, ali jasno je da neće u sezonu bez njega. Isto tako je jasno da će jedan od tih bekova, najvjerojatnije McRae koji je i lani dobio nešto minuta u prvoj momčadi, ostati na rosteru. Ozbiljna prijetnja za poziciju mu je veteran Liggins koji je podnošljiva 3&D zakrpa dokazana u D-ligi te nešto manje u Europi. A da su u potrazi za zakrpama pokazuje i činjenica da u kamp vode i veterana Dahntaya Jonesa kojega su lani dodali pred playoff i koji je u doigravanju imao više faulova nego pokušaja za tricu. Nevažno, on je kao i McRae iz nekog razloga drag LeBronu i to bi moglo biti dovoljno da ostane među 15, odluče li se Cavsi uopće za trošiti dodatni novac na nepotrebni ugovor (ne zaboravimo da su toliko iznad poreza da im je taj minimalac daleko od minimalnog troška).

Od svih dvojki na popisu najmanje šansi za zadržati se na rosteru ima Markel Brown, neuspješni projekt Netsa. Nešto veće izglede ima John Holland, nesuđeni igrač Celticsa kojega su Cavsi dodali na popis u zadnji tren (čovjek iza sebe ima kvalitetnu NBDL sezonu što su Celticsi nagradili angažmanom na kraju prošle sezone, ali ima i gomilu iskustva igranja u Europi i za reprezentaciju Portorika). Uglavnom, stvar ovako na prvu izgleda kao da su Cavsi stvarno spremni za život bez Smitha, tako da će završetak pregovora s ključnim tricašem biti glavni motiv njihova kampa.

U sjeni ovih 5 bekova našli su se tako krilni centri Jefferson i Moreland. Ovaj prvi nije uspio na sljedeću razinu prenijeti solidan vanjski šut koji je pokazivao na Bayloru i već dvije godine uglavnom igra po D-ligi usprkos angažmanima od strane Netsa i Sunsa (i s jednima i drugima odradio je po trening kamp i dio regularne sezone). Moreland je pak zbog ozljeda uglavnom bio izvan pogona u prve dvije sezone s Kingsima i sada mora dokazati da može ostati u komadu i da nakon svih lomova ima onaj atleticizam i skočnost zbog kojih je uopće i završio na NBA radarima.

Ostaju nam još Bullsi koji su u kamp odlučili pozvati 5 igrača uz 14 sigurnih (Feliciev ugovor još nije garantiran, ali možemo ga smatrati nedodirljivim). Tu je sve otvoreno jer šanse imaju baš svi, a posebice playevi jer u Chicagu očito previše ne vjeruju Rondovim zamjenama. Čak i Dinwiddie, koji je nakon sjajnih igara za šampione ljetne lige zaradio poziv u kamp iako su ga Bullsi prethodno otpustili nakon što je stigao iz Pistonsa, nabavivši u međuvremenu još dva playmakera. Grant nije ništa bolji šuter od njega, Canaan je upitan kao razigravač i defanzivac, tako da nije isključeno kako će Bullsi u sezoni s četiri nominalne jedinice.

Konkurenti Dinwiddieu za mjesto među bekovima su Smith-Rivera i Walkup. Ovaj prvi je rasni combo-bek Georgetowna koji je lani nestao s radara, utopivši se u sivilo koje vlada u nekoć velikom programu. Međutim, njegove sposobnosti trpanja su neupitne i nije isključeno da se radi o boljem igraču od sva tri playa koja su trenutno ispred u hijerarhiji. Tako da, tko zna, možda se i nametne kroz kamp. Nešto manje kvalitetan prospekt je Thomas Walkup, kao i Smith-Rivera nedraftani rookie. On je zadnje tri sezone bio pokretač Stephen F. Austina, neuglednog programa koji je u te tri godine tri puta ušao na NCAA turnir. Iako nema šut, Walkup je pravi play koji je uz to igrao u pokretnom sistemu s puno trica i puno kretanja bez lopte i koji je vjerojatno od svih ovdje najbliži onome što Hoiberg želi od playa. Možda mu to pomogne da dođe do potrebnih minuta, samim time i do prilike za dokazati se.

Nisu bez šanse ni šljakeri. Tu je Vince Hunter, solidan prospekt koji je lani bio u kampu s Kingsima. Nije se nametnuo, ali je odigrao dovoljno dobro u D-ligi (u Grčkoj je uglavnom grijao klupu) da zaradi još jednu šansu. A ona leži u tome da se nametne kao stretch četvorka, jer bez toga neće dobiti priliku u prvoj ligi. Ima klasični problem, u suštini je odličan krilni centar u tijelu NBA trojke i tu se teško može provući bez spot-up kvaliteta. Zanimljivo, igrač sličnog profila je i J.J. Avila, također tweener koji bi bio solidna stretch četvorka da ima pouzdan šut za tri. Ovako, prenizak je za igrati krilnog centra u NBA, nedovoljno vješt za prebaciti se na perimetar. Ali, pod koševima u Belgiji, gdje je i proveo svoju prvu profi sezonu, uvijek može igrati.

Bullsi u svakom slučaju u kamp rado zovu ove igrače kojima je osnovno obilježje igre intenzitet, ako ništa drugo da se svi pošteno oznoje na treninzima. Ne znam samo kakve će koristi od igrača poput Huntera i Avile imati Hoiberg, ali eventualni odabir dodatnog playmakera trebao bi biti zanimljiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *