NETS

Osvrt na naj-depresivniju franšizu u ligi. Mogu li promjene na vrhu donijeti barem nešto pozitivnog u sumornu sliku na parketu?

Prije osvrta na Netse, par rečenica o najnovijoj ozljedi. Ovaj put ostali smo bez Haywarda, što je svakako udarac stabilnosti Jazza. Daleko od toga da neće preživjeti jer imaju dovoljno opcija, uostalom baš zbog ovoga su i doveli Hilla, Diawa i Johnsona, da ostanu iznad vode kada im se ozlijedi nositelj, plus Hood je više nego sposoban ponijeti nešto veći teret kao kreator uz malu pomoć Exuma i Hilla (Hood može zaigrati kao trojka, što otvara mjesta vanjskom tercetu Hill-Exum-Hood).

Samo, gubitak Haywarda na 15-ak utakmica, a možda i više ako se pokaže da je potrebna operacija slomljenog prsta, utjecat će na ono što im je trebalo biti najveća snaga, a to upravo njegova pojava na parketu, posebice u završnicama, svaku večer – na rosteru koji nije imun na ozljede, on je trebao biti konstanta, a sada su ostali i bez tog privida. Srećom, ovoljetne akvizicije neće dozvoliti da score tijekom tih mjesec dana potone više od utakmicu-dvije iznad očekivanog, što je i dalje dovoljno za sigurno mjesto u playoffu.

Prava priča kreće nakon povratka – ako prst bude utjecao na postotke šuta, posebice u izolacijama i onim skok-šutevima iz driblinga nakon picka, napad Jazza teško će ostvariti potreban skok, što bi se kroz sezonu moglo pokazati jednako štetnim kao i ovaj period bez njega. A u zoni u kojoj ti je domet sada 43-44 pobjede, pa još u ovako žilavoj diviziji, Jazzerima odjednom i do jučer sigurno mjesto u doigravanju postaje upitno.

IOR SCORE: 25-57

IOR VS VEGAS: Prošle sezone Vegas je još uvijek vjerovao Brooklynu, stavili su ih na 28 pobjeda, zbog čega je IOR lakoćom odnio pobjedu (njegova granica je bila 24, a znamo da su Netsi završili ispod toga). Ove godine Vegas je mudriji, Netsi su im momčad s najnižim scoreom na samo 20 pobjeda, dok je IOR nešto optimističniji. Bit će to zanimljiva buduća bitka, što se prošlosti tiče, IOR ima 4-0-0 trenutno.

QUICK RECAP

Očekivano otužna godina Netsa, u koju su i ušli bez očekivanja zaključivši prije toga poglavlja s Deronom i Garnettom, a kroz sezonu i s Johnsonom, završila je barem s nekoliko pobjeda izvan parketa – nogu je dobio Billy King, kao i kompletni stručni štab. Zamijenili su tako rustikalnu upravu s progresivnijom, dovevši Seana Marksa za GM-a i Kennya Atkinsona za trenera, postavivši tako na vrh piramide ljude koji imaju veze s modernim strujanjima košarke. Čak je i Prokhorov iz nekih izjava dao naslutiti kako je skužio da u ovom sistemu neće moći novcem kupiti uspjeh i da će stvari trebati razvijati “organski”. Time su temelji novog početka udareni, sada samo treba pronaći igrače koji će posao odraditi na parketu.

DRTG: 110.5 (30. OD 30.)

Lani su samo Lakersi bili gori, ove godine opet su im jedina ozbiljna konkurencija iako bi zamjena pozicija bila realna jer teško je pronaći momčad koja ima manje defanzivnih opcija od Brooklyna. Parkirat će Lopeza u sredinu i nadati se da može smetati na obruču, a nije da neće imati gomilu prilika za tako nešto obzirom da će s perimetra curiti na sve strane. Hollis-Jefferson bi trebao biti od koristi, bilo da ga stave kao flastera na prvu opciju protivnika, potencijalno čak i playmakera, bilo da ga koriste kao korektora na strani bez lopte koji kretanjem i dužinom sam drži pola parketa. Samo, pored Lina, koji se neće previše trošiti na ovom dijelu parketa obzirom na teret koji će nositi u napadu, i Bogdanovića, kojem je trčanje po perimetru nepoznatiji pojam od dodavanja suigraču, bit će previše rupa za krpati.

Booker će pomoći u defanzivnom skoku i guranju, tako da startna petorka možda i neće biti kriminalna, ali svatko tko može staviti Lina i Lopeza u pick & roll doći će do potrebne kvote poena. A onda će klupa “odraditi” ostalo jer Netsi na njoj nemaju nikoga vrijednog spomena – sve i da žele ponekad između Lina i RHJ-a staviti boljeg defanzivca od Bogdanovića, takva opcija jednostavno ne postoji (što se atleticizma tiče, Kilpatrick je još veća rupa od Bojana, ovaj potonji barem ima masu kojom može poslužiti prilikom preuzimanja i branjenja posta). McCullough teoretski može donijeti dozu svježine koja je nužno potrebna rotaciji koja uključuje dva mrtvaca kao što su Scola i Hamilton, samo pitanje je koliko će moći atleticizma izvući u ovakvom ritmu igranja na rekonstruiranom koljenu.

Tako da od Netsa možemo očekivati puno trpanja tijela u reketu, sa zonom na strani bez lopte i uglavnom otvorenim perimetrom jer ljudstva za aktivniju obranu nemaju, barem dok ne stasaju RHJ i McCullough. Obzirom na nedostatke visokih, koji su tek podnošljivi kontrolori reketa i skoka, to ih osuđuje na laganu i bolnu smrt, bez obzira što će zasigurno igrati ozbiljnije u zadnjoj liniji i što neće dozvoliti onoliko zicera kao lani bez da makar pokušaju faulirati. Jednostavno, u današnjoj ligi ne moći na neki način držati perimetar pod nadzorom je minus za koji nema popravka.

ORTG: 104.3 (25. OD 30.)

Kad su izabrali Atkinsona, bilo je jasno da će im napad živjeti od pick & rolla, a nisu iznenadili ni izborom Lina kao lidera obzirom na suradnju ove dvojice u Knicksima. Lin će tako imati dovoljno prilike kreirati za sebe i za druge i trebao bi to raditi solidno iako će svi znati s koje strane prijeti opasnost. Uz njegovu slash & kick igru koja će rezultirati ili ulazom ili šutom s poludistance, tek onda povratnom, drugo pouzdano oružje Netsa bit će pick & pop s Lopezom koji će se pokušati izvući prema perimetru što je više moguće (za što definitivno ima sposobnosti obzirom da je elitni realizator s poludistance). Za promjenu ritma mogu tek tu i tamo spustiti loptu Lopezu na blok, a obzirom na manjak opcija možda će i Bogdanović imati više prilika za izolacije. Njegov forte ostat će spot-up igra u kojoj će osim šuta imati i dovoljno prilike za napasti obruč, a nema sumnje kako će protivnici dosta prostora ostavljati RHJ-u koji će tako imati prilike iz neke verzije Robersona koji živi od cutova (s tim da on obzirom na suigrače neće imati toliko otvorenih zicera kao Roberson) izrasti u nešto više, možda čak i u sekundarnog kreatora jer kao dribler nije toliko u zaostatku kao što je šuterski. Jasno, to se neće dogoditi ove sezone, barem ne u potrebnom omjeru da ostavi traga, jer RHJ je lani odigrao premalo, puno manje od 1000 minuta. Doduše, tijekom boravka na parketu bio je izuzetno koristan, ali definitivno nije imao prilike sudariti se sa zidom kojega sa sobom donosi ubitačni NBA ritam na kojega se čak i takve atlete trebaju privikavati neko vrijeme.

Uglavnom, on ostaje najveća nada Netsa u to da će od ove sezone nadalje imati rasnog NBA startera na raspolaganju, tim bitnijeg jer donosi produkciju na poziciju koja je standardno deficitarna širom lige. Ono pak gdje će Atkinson puno više primjenjivati naučeno u Atlanti je klupa gdje će sa stretch formacijama i pokretnim napadom pokušati zabiti dovoljno i tako minimizirati potencijalnu štetu. Samo, iako imaju visoke sposobne igrati licem košu, nitko tu nije ni blizu razine Horforda, kao što nemaju ni dokazano dinamičnog playa koji bi predvodio akciju konstantnom penetracijom. Možda nešto dobiju od Whiteheada, ali to ni izbliza neće biti dovoljno za ustrojiti standardnu rotaciju na koju možeš računati od večeri do večeri.

Uz sve ovo, treba istaknuti i kako će Netsi zasigurno pucati puno više trica nego je to bio slučaj lani kada su ih šutirali samo svaki peti posjed, što je za današanje pojmove znak neučinkovitosti. Očekujte da se ti postotci potrošnje s 20% popenju prema prosječnih 29% od čega će posebice profitirati Bogdanović, a i svi visoki će imati zeleno svjetlo potegnuti otvoreni šut. Jedini problem? Usprkos većem broju pokušaja ne očekujte sjajne postotke realizacije jer ljudstva za tako nešto nemaju.

BIG PICTURE

Da se vratimo na Prokhorova jer od njega u ovoj priči sve počinje i s njim sve završava. Prije nego se prebacio na organski uzgoj, volio je prskati uokolo pesticidima više nego Monsanto pa će Netsi tako propustiti u prve tri godine rebuildinga napraviti onaj minimum, a to je draftati igrače u lutriji. Jedan pick su već dali Celtcsima, morat će još dva iduća. To je neizdrživa situacija u kojoj možeš samo kupiti rubni talent uokolo i pokušati ga maksimizirati, što Netsi već rade s Hollis-Jeffersonom i McCulloughom, možda i LeVertom i Whiteheadom. Eventualno mogu pokušati potpisati još novih igrača u cjenovnom i kvalitativnom rangu Lina pa se iduće ili onu sezonu nakon boriti za playoff kako bi Celticsima dali barem jedan vrijedan pick manje (osim ako Prokhorov i dalje negdje u podsvjesti ne sanja o eventualnom spajanju slobodnih igrača all-star kvalitete kroz idućih par sezona obzirom da im salary cap, koji se nakon godina poreznog naprezanja konačno ispuhao, to opet omogućuje).

Realni maksimum trenutne situacije bio bi Lopeza, koji je apsolutno najveća vrijednost koju imaju dok je ovako u komadu, pretvoriti u lutrijski pick pa tako barem jednu od ovih sezona imati priliku dodati bitan komadić buduće jezgre. Za njih ionako pravi posao počinje vjerojatno tek 2019. kada će ili produžiti rebuilding, ovaj put barem uz pomoć pravih pickova, ili pokušati graditi roster putem tradeova i potpisa slobodnih igrača. Koji god put izabrali, lekciju su valjda naučili – imena na dresu ne znače ništa bez učinka.

ROSTER

Lin bi trebao odraditi posao na razini prosječnog NBA playmakera, ali pitanje je tko će nositi teret kad on sjedne na klupu. Vasquez je potrošen, a među klincima nema pouzdane opcije. Jahati Kilpatricka kao combo-beka je mogućnost, ali mogućnost koja vodi točno ka 20 pobjeda i praktički garantiranom top 3 picku Bostonu. Doduše, slično se može reći i za činjenicu da ti je Bogdanović treća opcija u napadu, tako da ovdje ne treba trošiti riječi, Netsima kronično nedostaje talenta. Također, Lin i Lopez su takav profil igrača da jednostavno nema smisla razdvajati im minute, dapače trebali bi ih uglavnom provoditi zajedno da maksimiziraju potencijal, što znači da će u onim šihtama bez njih Netsi vjerojatno biti nešto najgore što NBA nudi ove sezone.

Uz manjak kreatora, šutera i defanzivaca, jedino što im ostaje je razvijati ovih nekoliko mladih i nadati se da će dovoljno večeri biti konkurentni kako bi izbjegli potpunu sramotu i pružili poneki moment za pamćenje navijačima. Ako ih u onom mrtvilu od atmosfere uopće bude dovoljno zainteresiranih. Dogodi li se nešto Linu ili Lopezu, onda pak mogu zaboraviti i na tako nešto. Ostanu li ova dvojica u komadu, uz potencijalnu kvalitetu koju donosi RHJ na bok (i koja bi u kombinaciji s Linom kumulativno zasigurno bila više nego što su lani dobili od dvojca Jack/Larkin i onih malo više od pola sezone Joea Johnsona), Bookerovo krpanje Youngova učinka (umjesto 15-9 neka pruži 10-8, to je moguće i dovoljno), potentniju klupu i bolji sistem u oba smjera koji bi trebao rezultirati i nešto boljom atmosferom, samim time i s više prolivenog znoja, ne vidim zašto ne bi barem ostvarili isti učinak kao lanjska, također poput papira, tanka momčad.

FAB FIVE

Lin, LeVert, Hollis-Jefferson, McCullough, Lopez

Ubaciti Kilpatricka ili Bogdanovića umjesto LeVerta svakako bi imalo više smisla što se konkurentnosti tiče, a i pitanje je hoćemo li uopće gledati LeVerta ove sezone (i koliko bi uopće bilo pametno gurati ga na parket ako stopalo nije spremno). Također, tu je i mogućnost da Lopez više ne bude dio rostera dok LeVert bude opet spreman igrati košarku. Međutim, poklope li se stvari i uspiju li barem u zadnja dva-tri mjeseca sezone izvesti ovu postavu na parket i uhvatiti s njom 200-tinjak minuta akcije, bit će to poput dobitka na lotu.

COACHING

Atkinson ima pedigre i ne bi trebao predstavljati problem, dapače svojim stavovima ostavlja dojam čovjeka koji će izvući iz ovoga što ima na raspolaganju više nego bi to napravio prosječan NBA trener. Možda je Atkinson novi guru, možda je tek novi dio prosjeka, ali kao rookieu u roli glavnog čovjeka sigurno će i njemu trebati neko vrijeme za prilagodbu. Uglavnom, i kod njega je ova sezona tek nužnost na putu sticanja potrebnog iskustva. Da taj pute prođe što bezbolnije pobrinut će se Jordan Ott, kolega iz Atlante kojega je povukao sa sobom i koji će služiti kao šef skautinga i analitike, a tu je i Jaques Vaughn, kojem nadam se Atkinson neće dati blizu određivanja napadačke taktike, ali koji će svakako pomoći izvući ono malo što se bude dalo iz obrane. Za pomoć u koordinaciji napada tu će biti Chris Fleming, lani praktički posuđen Nuggetsima jer je kao još jedan Popovichev štićenik kad-tad trebao završiti u ovakvom kontekstu u kojem na sve strane curi crno-srebrna kombinacija. I tu Marks i Atkinson nisu stali – u jato su doveli i svježeg prvaka s Cavsima, mladog Breta Brielmaiera, kojega su Cavsi također nekoć preoteli Spursima gdje je počeo kao video-koordinator. Ovo je potentan stručni štab koji je još nadograđen hrpom mladih razvojnih trenera kojima je ovo prvi ozbiljniji posao. Kad svemu dodaš ulaganja u infrastrukturu i D-ligu, očito je da Netsi nisu štedili kada je u pitanju postavljanje temelja i da je Prokhorov ozbiljno shvatio ovaj novi put.

BCS

Lin, RHJ i Lopez ostanu u komadu više od 70 utakmica, a klupa predvođena Scolom, McCulloughom i Hamiltonom ubaci dovoljno trica da bude konkurentna. Ostvare 30 pobjeda, preskoče Lakerse, Sixerse i Sunse, a zatim i Buckse, Heat, Kingse, Pelicanse i Memphis (možete ubaciti bilo koju random ekipu po izboru) koji se redom totalno raspadnu zbog ozljeda, te Celticsima serviraju tek 9. pick na draftu.

WCS

Ozljede ih ne štede jer po 20-ak utakmica propuste i Lin i RHJ i Lopez, klinci se na razvijaju jer McCullough opet ima problema s koljenom, a LeVert niti ne planira na parket prije iduće sezone. Klupa ne zabija, Prokhorov traži da uprava do kraja prijelaznog roka odradi poneki trade reda radi i sa 16-66 serviraju Bostonu na pladnju najviše kombinacija u lutriji.

3 thoughts on “NETS

  1. Koliko sam uspio popratit netse vidim da u ove prve tri pripremne utakmkce atkinson zapocinje utakmice sa harisom kao starterom a bogdanovic ulazi s klupe.
    Jel moguce da ce haris ostat u petorci umjesto bogdanovica?

  2. @ mikinosonja – u prve dvije ti je startao s Foyeom, s te strane mislim da Harris sigurno neće biti starter i uopće dio rotacije. Bogdanović s klupe možda ako trener misli da mu treba netko takav s drugom postavom, iako sumnjam da je to plan, vjerojatno je u pitanju jednostavno umor jer u prvoj Boki nije ni igrao, a u drugoj je igrao 10 minuta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *