BUCKS

“Ok, sad moram igrat centra u obrani, playa u napadu i još nekako smislit kako zamijenit Middletona. I sve to za 20+ milja po godini. Sranje, stvarno nije lako bit’ LeBron.”

SCORE: 34-48

IOR VS VEGAS: Vegas je otvorio s 39 pobjeda, nakon ozljede Middletona spustili su na 36, dakle nešto su optimističniji. Lani je pak IOR bio taj koji je više popušio mogućnost da Bucksi ponove defanzivno izdanje od godinu ranije, s 44 pobjede bio je slabiji od Vegasa koji je granicu stavio na 43. 4-0-1.

QUICK RECAP

Nakon što su u prvoj godini Kiddova mandata bili jedno od ugodnijih iznenađenja lige na račun aktivne i agresivne obrane, lani je plan bio dići se s dna u napadu. Pri tome su valjda računali da će i defanzivno ostati donekle iznad vode, ali, realizirao se valjda najgori mogući scenarij – ne samo da se nisu makli s mjesta napadački, već su sve dobro zamišljeno u obrani prosuli u vodu. Jednostavno, Monroe i Parker nisu bili dostojne zamjene za Pachuliu, Dudleya i Ilyasovu, pa ni Giannisa koji je u sezoni prije odradio ogroman broj minuta na poziciji četvorke. Njegovim guranjem na poziciju playa čak i defanzivno, zadnja linija ostala je bez pokretljivosti koja je jednostavno nužna ako misliš igrati ovako riskantno na perimetru kao što su oni pokušavali.

ORTG: 104.8 (donja trećina)

Ovdje se gotovo sigurno ništa neće promijeniti, pogotovo sada kada ih čeka sezona bez Middletona, najboljeg šutera i sve pouzdanijeg kreatora koji je, prije nego što je “Giannis playmaker” postao omiljena poštapalica NBA fanova, također imao solidnu epizodu kao primarni kreator, posebice u završnicama. Mislite da Kidd zna rotaciju ili petorke na koje se može osloniti? Krenimo od onoga što zna. Zna da Teletović može potezati trice cijeli dan i po viđenom u predsezoni njegova sporost će biti dio plana – pucat će ih gomilu iz tranzicije jer ako ne upali brza kontra, osnova njihovog napada, on će taman doći do perimetra u trenutku kada obrana zatvori reket. Zna da Giannis može juriti u kontri i u dva koraka doći od perimetra do obruča kroz obranu. Zna da Parker može živjeti od tranzicije, cutova i alley-oopova.

Samo, sve su to elementi koji funkcioniraju isključivo kad je parket otvoren. U postavljenim napadima ostaju im sumnjive pick & roll akcije s Giannisom i Parkerom kao kreatorima (što je s jedne strane popriličan mismatch jer ne može svatko braniti ovako jaka krila koja znaju driblati, ali s druge teško im je omogućiti prostor za napadati redovito s loptom obzirom na manjak šutera) te kvazi-pokretni napadi u kojima u biti svi improviziraju iz kvazi-stretch formacija. I Monroe u post-upu. Monroe koji bi bio zvijer protiv drugih postava gdje mu obrana ne bi bila toliki problem i koji će opet morati u dijelovima sezone nositi prvu momčad kao prva opcija jer jedina alternativa tome je dati odriješene ruke Giannisu i Parkeru da igraju 1 na 5. Što obzirom na stanje njihova skok-šuta nije dobra vijest. Napad bi se teoretski trebao malo više s laktova premjestiti prema perimetru sada kada imaju pouzdanog stretch visokog u Teletoviću, međutim kako i dalje nemaju dovoljno šutera, obrane neće pasti na formaciju formacije radi te sukladno tome ne bi trebale imati problema oduzeti im sredinu u postavljenim napadima. Bez tog planiranog stretch efekta, neće biti prostora za pick & roll, dakle i dalje nam ostaje igra kroz visoki post i kretanje bez lopte. I puno cigli.

DRTG: 107.6 (donja trećina)

Kako će poeni kroz tranziciju biti krucijalni, za očekivati je da obranu i dalje igraju agresivno, s puno udvajanja i presinga kako bi dobili što više prilike za ukrasti loptu. S druge strane, zadnja linija nema previše dobitnih kombinacija, ne spojiš li Plumleea ili Hensona s Giannisom pod košem nemaš potrebnu pokretljivost koja može zakrpati sve te rupe koje će nastajati zbog previše ispadanja na vanjskim pozicijama (zamislite grozote od defanzivnih kombinacije poput Monroe-Parker ili Monroe-Teletović ili čak Teletović-Parker, a sa svima se Kidd itekako poigrava kroz predsezonu). Kidd pokazuje volju da igra s dugim postavama u kojima Giannis čak i defanzivno čuva beka jer uz njega nema nikoga osim Dellya ili Carter-Williamsa (neki dan u predsezoni na parketu je bila grozota s Beasleyem i Parkerom uz Giannisa, MCW-a i Hensona), dakle očito će staviti poseban naglasak na preuzimanje kako bi što manje dolazili u situaciju da im put do obruča ostane nezaštićen, ali usprkos svemu tome ne vidim kako tijekom 48 minuta, a kamoli tijekom 82 utakmice, mogu ponoviti makar i dijelić onoga što su imali prije dvije sezone.

ROSTER

Tako da nema previše scenarija po kojima se mogu dovoljno popraviti u oba smjera da bi značajnije isprali gorčinu lanjskog raspada. Jednostavno, roster je krcat igračima koji se igraju prvih opcija iako to nisu, a za igrati više sistemsku košarku jednostavno nemaju dovoljno raznovrsno ljudstvo. I prije svega, nemaju dovoljno šutera. Sve što pokušaju u obrani teško ih može dovesti iznad prosjeka, a u napadu očekivati čak i takav iskorak jednostavno je iluzorno osim ako Parker i Giannis ne počnu pogađati trice, skok-šutove iz driblinga preko ruke i namještati zicere kroz driblanje i ulaze. Jasno, zbog manjka balansa ono što će Bucksi sigurno poduzeti su promjene rostera. Već su pokušali utopiti Carter-Williamsa za McLemorea i Monroea za Lamba, što je znak da su itekako svjesni da krvare na poziciji dvojke gdje bi davanje ozbiljnih minuta igračima poput Brogdona i Vaughna bilo ravno samoubojstvu. Mudro ciljaju momčadi koje imaju potrebe na određenim pozicijama, ali očito nemaju previše toga za ponuditi i to će im ostati ogroman problem, dovoljan da torpedira sve pokušaje napretka.

Giannis kao play u napadu otvara dosta kombinacija, Delly je pristojan back-up na obje vanjske pozicije, a i MCW je NBA igrač od kojega se može nešto izvući u prilagođenoj roli, bez obzira na sve nedostatke, tako da na jedinici imaju podnošljivu situaciju. Pod košem stvari nisu idealne, ali barem tijela imaju dovoljno – Parker, Giannisa i Teletović daju dovoljno za kombinirati minute na četvorci, tu je i Maker koji će dobiti dovoljno prilike kad ispadnu iz playoff trke, a o tri centra znamo sve. Kidd je prošle sezone izbjegavao koristiti ih zajedno, isti film gledat ćemo i ove sezone, ako ništa drugo svjesni su da takvim visokim kombinacijama ništa ne bi dobili. Plus, koristiti limitirane napadače kao Plumlee i Henson koji su isključivo finišeri bez Middletona neće biti lako. Međutim, koliko sve ovo bilo daleko od idealnog, barem je podnošljivo za razliku od te rotacije na boku koja je kriminalna. Bez promjena jednostavno neće moći izgurati sezonu sve i da Giannis pojede najveći dio minuta na trojci što mu je ionako prirodna pozicija. Ako će i on i Parker morati krpati tu rolu, gube se mismatchevi koje predstavljaju na pozicijama jedinice i četvorke na kojima ih Kidd prvenstveno želi, a i upitno je mogu li Teletović i Delly biti jednako korisni u puno većoj minutaži od one u kojoj ih se prvotno zamišljalo.

FAB FIVE

Giannis, Delly, Parker, Teletović, Monroe.

Bez Middleton kao opcije nemoguće je složiti smislenu petorku, tako da se odlučujem za ovu kombinaciju čisto zbog nekakvog balansa u oba smjera. Da je Middleton tu umjesto Parkera, Bucksi bi imali i pravu stretch postavu u kojoj bi Giannis-Plumlee pick & roll imao prilike funkcionirati, a defanzivno bi imali dovoljno za sakriti Teletovića. Ovako, obzirom da Parker treba prostor u sredini za funkcionirati, imati istovremeno na parketu Giannisa i Plumleea jednostavno nema smisla jer igrati pick & roll s ovakvim ljudstvom neće biti jednostavno. Tako da im ostaje jahati standardne setove, barem dok ne dovedu poštenog šutera. Monroe barem ima šut s poludistance i igra licem košu te oko njega na laktu možeš vrtiti nekakvu give & go ili hand-off akciju dok su Delly i Mirza na suprotnoj strani parketa kako bi razvukli obranu i dok Parker utrčava po osnovnoj liniji.

COACHING

Kidd je pred novim izazovom, do sada se pokazalo da se ne boji eksperimentirati, ali stvari su u startu tako postavljene da mu jedino epruveta može eksplodirati u facu. Bit će ovo dobar test odnosa između njega i vlasnika, nakon lanjskog regresa pozicija prvog čovjeka kluba mu nije više toliko sigurna i nije isključeno da neke druge usne šapuću onima na vrhu piramide kako Kidd i nije takvo idealno rješenje za franšizu kakvim su ga proglasili kada su ga uzeli Netsima. Nikakvih osvježenja struke nije bilo, izuzmemo li dodatak Staceya Augmona koji je novo lice i kojem će primarni posao biti razvoj mladih. Njega je očito povukao Tim Grgurich s kojim ima veze još dok je Plastic-man bio igrač na UNLV-u i koji je jedan od najboljih razvojnih trenera u povijesti NBA, definitivno zaslužan za skokove Giannisa i ostalih. S te strane Bucksi su pokriveni, međutim taktika i dalje ostaje u rukama dvojca Prunty-Sweeney. Obzirom da nema toga što nisu pokušali u zadnje dvije godine, ne vidim što mogu donijeti novoga u ovakav kontekst – iako će potezati više trica, kako nemaju pick & roll formacije opet možemo očekivati puno istoga u napadu, kao i podjednako riskantnu obranu kojoj je cilj pritisak na loptu, a onda dalje rotiranje prema sredini i strani bez lopte pa koliko se stigne pokriti.

BIG PICTURE

Možda je još jedan ulov u lutriji najbolje što im se moglo dogoditi jer su novim ugovorom Giannisu prije vremena sami sebi vezali ruke i izbacili se iz igre idućeg ljeta. Talenta im svakako treba, a jezgra Giannisa-Parker im je dovoljno mlada tako da neće doći do značajnijeg raskoraka jer nitko još nije ni blizu plafona. Veteani su druga priča, ali oni su zamijenjivi, iako sad već imaju popriličan broj velikih ugovora koji praktički onemogućuju daljnje preslagivanje. Čak i ako Monroe odšeće ovoga ljeta, neće imati prostora za išta više nego preplatiti još jednog igrača zadataka u rangu Dellya ili Teletovića.

Tako da su istovremeno i momčad u razvojnoj fazi koja istovremeno želi biti i playoff momčad i dok ovo prvo još nekako i funkcionira, ovo drugo im u klasičnom Milwaukee stilu baš i ne ide. Mijenjaju se vlasnici, ali taj mentalitet malog tržišta koje sve preplaćuje ih ne napušta, kao što ih ne napušta ni John Hammond koji je majstor kada treba dati lovu mediokritetima. Tako da je ovdje malo toga jasno ne samo glede planova oko momčadi, već i oko uprave koja je poprilična i gdje zasigurno postoje razne struje koje prijete da se Bucksi pretvore u nove Hawkse i izgube ono malo vjetra u leđa kojeg je donio Greek Freak.

BCS

Obrana se dobrim dijelom vrati na razinu od prije dvije godine i olakša život u napadu gdje ih individualni napredak Parkera i Giannisa uz odlične šuterske sezone Teletovića i Dellavedove održi iznad vode. Usput uspiju pretvoriti Monroea u beka (ne doslovno, već putem tradea). Povratak Middletona nakon all-stara donese im dodatan poticaj i s 43-39 plasiraju se u doigravanje.

WCS

Obrana ni ove sezone ne stigne ništa zatvoriti na strani bez lopte, Giannis i dalje baca cigle, Parker i dalje uopće ne baca ništa čim nije na dva koraka od obruča, Teletović i Delly izgore u pokušajima stizanja rezultata svaku večer, a Monroe ne samo da ostane na rosteru i nakon all-stara već još pokupi i opciju kako bi izbjegao manju ratu iduće sezone. Opet, score ispod 30 pobjeda nije toliko tragičan jer osim visokog picka na draftu dobiju i novog trenera nakon što Kidd izgubi povjerenje onog dijela uprave koji odlučuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *