KINGS

Samo napomena – kako treba ubrzati ritam do početka sezone, najave od danas u nešto drugačijem tonu, naime odbacio sam viškove kako bi se postovi što brže pisali, a želim ih se riješiti jer kad krene sezona zanimaju me samo tekme tekme tekme tekme tekme tekme. Reda dakle neće biti, kao što ga nema ni u Sacramentu. Prigrlimo kaos, još par tjedana i prava stvar počinje.

RECAP

Iako je vrlo rano postalo jasno da Karl i Cousins nisu na istoj valnoj dužini, Kingsi su tvrdoglavo izgurali sezonu do kraja u istom sastavu, što je rezultiralo još jednom godinom puno razočaranja. Istina, nakon 8 pokušaja konačno su prebacili granicu od 30 pobjeda, po prvi put u eri Cousinsa (sulud podatak), ali to je minorni i uopće nebitan napredak u odnosu na sve ono što nije valjalo. Cousins je, nakon što se činilo da je u onom kratkom periodu pod Maloneom sazrio, opet više energije trošio na svađe u svlačionici (i na parketu) nego u defanzivi, tako da je i ono malo napretka kojega su pokazali u napadu gdje su koristili dosta stretch postava sa smallball četvorkama (Karl je bio alergičan na postave s dva centra dok pri kraju sezone nije proigrao Cauley-Stein) i gdje su često igrali s dva brza playmakera, brzo padalo u vodu. Jednostavno, kao da nikome nije bilo stalo do toga da uopće pokušaju izvući nešto iz sezone, kad bi i upali u neku pozitivnu seriju koja bi budila nadu, odmah potom odigrali bi niz katastrofalnih partija čisto da povrate balans.

OFFENSE

Nova promjena trenera donosi nove imperative, a oni nisu vezani uz napad. Iako izgleda mladoliko, Joerger je old school trener koji se drži one da nema temelja bez obrane, tako da će njegovi napori biti usmjereni prije svega u tom pravcu. Napad će tu patiti, tako da možemo zaboraviti Cousinsa 100% na petici ili 30-ak minuta stretch postava po utakmici, osim ako se ne pokaže da takve postave mogu izdržati defanzivno.

Nakon Karla i Ronda za očekivati je da Kingsi značajno uspore, kao i da im padne broj pokušaja za tricu i broj posjeda koji su rezultat čiste slash & kick improvizacije. Napad bi se trebao isključivo vrtiti kroz Cousinsa na bloku ili laktu, uz dozu izolacija za veterane poput Gaya ili Afflala. Collison može pomoći kroz pick & roll i tranziciju, Casspi i Tolliver šutirat će trice, ali očekivati od njih da budu rastrčana tranzicijska momčad koja napada iz spot-upa kao lani je nerealno. Igra kroz post i pokušaji da se Cousinsa koristi kao Gasola (ili barem Randolpha) bit će temelj, tako da će biti ogroman uspjeh ako ostanu makar približno učinkoviti kao lani.

Sama stilska promjena ne pomaže, ali, da se razumijemo, još veći problem od nje je manjak kreativaca na vanjskim pozicijama i uopće manjak šutera kojega će postave s dva visoka dodatno naglašavati. A kako sumnjam da će Joerger koristiti Cousinsa na način koji je to znao Karl, kao dodatnu stretch opciju koja napad započinje iz spot-upa s perimetra, odnosno kako je za očekivati da će ga sidriti u reket, to će prostora biti još i manje.

DEFENSE

Kingsi će igrati agresivno u zadnjoj liniji makar po cijenu da upadnu rano u bonus svaku četvrtinu. Ako Joerger izvuče prosječnu obranu nakon deset godina apsolutne kurcobolje na tom dijelu parketa (minus onih pola sezone pod Maloneom kad se činilo da imaju nekakav koncept) vjerojatno će posao smatrati obavljenim. A neće mu to biti nimalo lako izvesti s ovakvom vanjskom linijom u kojoj jedino Temple ostavlja dojam solidnog defanzivca. Plus, iako ima dosta energičnih krila, ni jedno nije rasni stoper, tako da će ogroman teret pasti na centre koji redom imaju kvalitete odraditi posao u reketu.

Kombinacije Cousinsa, Koufosa i Cauley-Steina mogu napraviti dosta dobroga, iako ova postava s Cousinsom i Koufosom koja dobiva dosta prilike u predsezoni baš i ne pomaže obzirom da Kingsima ne dozvoljava igrati išta osim zonski u sredini. Cauley-Stein je pak stvoren za modernu NBA obranu, centar koji može preuzeti na perimetru, trčati kontre i pomagati na sve strane mogao bi biti ključni sastojak uspiju li mu nekako pronaći dovoljno minuta.

BIG PICTURE

Joerger nema elemente za elitnu obranu, stoga će morati odustati od nekih svojih ideja kako bi maksimizirao napad. Bit će zanimljivo pratiti tu dinamiku jer Tolliver, Barnes i Casspi, pa i Gay, trebaju minute na četvorci, što znači da će ih ostati manje za WCS-a i Kupusa, pa i Skala koji izgleda dosta dobro kotira kod novog trenera. Tko zna, možda je to i naznaka budućeg smjera jer ako ni ovaj pokušaj s Cousinom ne upali, Skal i WCS su solidna osnova pod košem za rebuilding. A on je uvijek mogućnost u Sacramentu gdje su fascinantnih osam puta za redom birali u top 8. I sad se vjerojatno spremaju i na deveti pokušaj (jedina dobra stvar u cijeloj priči oko drafta je ta da su toliko loši da još nisu dali pick Bullsima, možda i neće, a ni Sixersi se neće okoristiti previše svojim opcijama prije 2019.)

Problem je “samo” u tome što već dugo nemaju struku sposobnu pronaći i razviti talent, što je dobrim dijelom vezano uz činjenicu da nemaju ni normalnog vlasnika koji bi bio u stanju iznijeti dugogodišnji plan. Ni angažman Joergera, koji se nije proslavio razvojem mladih igrača u Memphisu i koji je ovdje uglavnom doveo svoje pomoćnike, bez angažmana trenera koji bi se uglavnom posvetili mladima, ne obećava da će se taj fokus s kratkoročnog promijeniti tako skoro. Tako da će Kingsi, izuzmemo li ne pretjerano veliku mogućnost da pronađu identitet u hodu, opet biti momčad bez početka, sredine i kraja. Osim ako se potonji ne realizira u konačnom dizanju ruku od Cousinsa kao franšiznog igrača.

BCS

Ovaj put izdrže do kraja sezone u lovu na playoff i propuste ga za samo 2-3 utakmice, uz sjajnu atmosferu u novoj dvorani. Vivek, nezadovoljan takvim raspletom, ipak trejda Cousinsa za pick Netsa, da otkaz Vladi te zatraži od Popovicha da mu preporuči čovjeka kojem može povjeriti franšizu. Matt Bonner postane novi GM Kingsa.

WCS

Ispadnu iz playoff trke do Nove godine, trejdaju Cousinsa tijekom prijelaznog roka za manje od picka Netsa i krenu u novi rebuilding. S Byronom Scottom kao novim trenerom i Billyem Kingom kao GM-om.

1 thought on “KINGS

  1. Ne znam koliko je realno, ali volio bih da Cousins završi u Denveru kod vjerovatno jedinog trenera s kojim nema zamjerke, puno budućih pikova + Nurkić + Harris i Chandler recimo, propeliralo bi Nuggetse u PO momčad sigurno…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *