HEAT

Da vidimo kako dišu na Floridi gdje su stolice pored Spoelstre odjednom postale prazne kada je šampionski pedigre u pitanju. Tu je negdje samo Haslem koji će još jednu sezonu provesti kao najplaćeniji navijač i kvazi-asistent u ligi.

QR

Iako je Bosh drugu sezonu za redom otpao usred trke zbog zdravstvenih problema, uglavnom su izbjegli slične situacije s ostatkom rostera (nitko nije propustio više od desetak utakmica) te su zahvaljujući dostupnoj veteranskoj jezgri opravdali papirnata očekivanja plasiravši se u playoff kao treća momčad Istoka. Whiteside se dokazao kao max igrač, Winslow je bio energetska bomba već kao rookie (posebice u drugoj postavi u kombinaciji s drugim rookiem Richardsonom), Dragić je usprkos limitiranoj roli u napadu odrađivao posao i vukao kad god bi dobio priliku, a posebice su dobri bili veterani Deng i Wade (kasnije i Johnson). Deng je nakon dugo vremena izbjegao probleme s leđima i odigrao je ključne defanzivne minute, Wade je pak također izbjegavši ozljede uspio pokazati da je i dalje dominantan 1 na 5 igrač u završnicama. U doigravanju su čak imali šansu doći do priželjkivanog obračuna s Clevelandom, ali ozljeda Whitesidea ostavila ih je bez centarskog učinka u sudaru s Raptorsima. Svejedno, jednu relativno uspješnu sezonu brzo je zamijenilo depresivno ljeto u kojem su, u želji da sačuvaju buduću fleksibilnost, ostali bez Wadea, Denga i Johnsona, a usput su digli ruke i od Bosha, krenuvši tako u svojevrsni rebuilding u kojem u prvi plan iskaču mladi igrači, ali gdje i dalje imaju dovoljno veteranske kvalitete da ostanu konkurentni. Iako ni približno lanjskoj razini.

D

Startna petorka trebala bi odraditi solidan posao pritiskom na loptu i sposobnošću preuzimanja, a samim time i preusmjeravanjem akcije prema Whitesideu u sredini. Momčadi bez dominantnog strijelca u postu sposobnog zaokupiti Hassana u 1 na 1 akciji neće imati previše prilike doći do njihova obruča jer ako Spoelstra nešto zna, to je posložiti pouzdanu obranu na strani bez lopte i u zadnjoj liniji. Uz to, Winslow im daje dodatne opcije, bilo kao elitni korektor, bilo kao pouzdan stoper. Razlog zbog kojega neće biti elitna obrana kao lani je taj što neće imati dubinu obzirom da je ovo puno tanja klupa na kojoj je tek James Johnson potencijalno koristan i gdje neće imati onaj luksuz da su im rezerve sposobne okrenuti utakmicu čistom energijom na tom dijelu parketa. Ne, ovdje će ovisiti isključivo o učinku startera koji bi trebao biti solidan dok mogu računati na jezgru veći dio sezone.

O

Neke stvari im se nameću same po sebi pa će tako zasigurno povećati broj pick & roll akcija te će nastojati što je više moguće posjeda potrošiti kroz tranziciju, sve kako bi izvukli maksimum iz Dragića, posebice njegovog partnerstva s Whitesideom. U teoriji ovaj dvojac okružen s Johnsonom, Richardsonom i Winslowom mogao bi funkcionirati stvarno dobro, sad je samo pitanje kad će Richardsonu koljenu dopustiti povratak u formu i može li Winslow ubaciti dovoljno trica iz kornera da natjera obrane da ga respektiraju. Osim formacijski na postavljene napade, ova postava obećava i u tranziciji jer uz Dragića, koji je izuzetan kreator na otvorenom prostoru, tu su i tri trkača i aktivna defanzivca sposobna presingom otežati protok lopte i doći do dosta šansi u kontrama.

Iako će Spoelstra i dalje zadržati neke svoje standardne zamisli, posebice kako bi oslobodio Whitesidea u postu da može odraditi posao 1 na 1, ne treba očekivati da će Miami u nekadašnjem omjeru koristiti predodređene uzorke kretanja bez lopte i izmjene pozicija iz jednostavnog razloga što više nemaju Bosha i Wadea koji u takvim situacijama obično završe s loptom u rukama na visokom postu i onda odlučuju o daljnjem tijeku akcije. Bit će ovo jednostavniji, improviziraniji i brži napad, što samo po sebi ne predstavlja nikakav problem čovjeku zaslužnom za termin “pace & space”. Jednostavno, ono što predstavlja problem je manjak talenta, posebice kreativnosti na vanjskim pozicijama i šuta na visokim.

U kontekstu u kojem ne bude idealne rotacije na raspolaganju, Miami će imati problema održati prosječnu učinkovitost u napadu. Već i klupa krcata neučinkovitim napadačima i potrošačima poput Waitersa i Williamsa bit će problem, a da ne govorimo koliko će teško biti kreirati nešto konkretno u slučaju ozljede nekog od startera s dubinom koja ostavlja minute za likove poput Ellingtona i Babbitta.

BP

Kao što je vidljivo iz dosadašnjeg osvrta, Miami nema neki veliki plafon i u biti puno realnije je očekivati da se u oba smjera smjeste negdje između prosjeka i donjeg doma, što jedva da ih može održati u borbi za playoff. I to u idealnom scenariju. U takvom kontekstu, u kojem ti sve treba teći idealno da bi došao do npr. 45 pobjeda, Pat Riley mrzi živjeti. A vjerojatno mu je u ovim godinama, kada ozbiljno razmišlja o mirovini, još veći poraz ostaviti franšizu u ovakvom stanju. Stoga, neka nas ne iznenadi ako u jednom trenutku odluči tankirati kako bi maksimizirao draft ove sezone. Jer, njegove misli su već na sljedećem ljetu kada će s novim prostorom kojega će otvoriti otkaz Boshu krenuti po nove slobodne igrače, a dodati nekoga putem drafta za ovu franšizu nije mala stvar. Pogotovo jer su u stanju prepoznati bisere tamo gdje ih drugi ne vide – lakoća kojom su zadnjih godina dodali tri startera poput Whitesidea, Winslowa i Richardsona je fascinantna i iako su ostali bez Fizdalea, ključnog trenera u tom segmentu, kvalitetan razvoj igrača u ovoj franšizi vjerojatno neće nestati.

Opet, tko zna postoji li plan, možda jednostavno idu u sezonu s otvorenim opcijama, spremni da se prilagode razvoju situacije. Jer, šok koji su oni doživjeli nije lako preživjeti i dočekati se na nogama – već i ostanak bez LeBrona je bio pljuska, ali barem su im tada ostali Wade kao lice franšize i Bosh kao taktičko oružje koje je Spoelstri otvaralo gomilu opcija. Sada nema ni njih dvojice, nositelji su uglavnom lica na tribinama i na klupi s gomilom gela u kosi i to su već udarci puno teži od samog gubitka talenta, tu smo već u sferama gubitka identiteta, a znamo da je on u NBA izuzetno bitan, ako zbog ničega drugog, a onda zato što dok ga pronađeš, već si u rupi iz koje laganog izlaska nema.

BCS

Riley trejda Dragića oko Nove godine i dobije top 20 pick na idućem draftu kojim anulira dobar dio onoga što je poslao u Phoenix za njega, Hassan zbog lakše ozljede završi na ledu zadnjih 30 utakmica pa Miami do kraja sezone uhvati 25 pobjeda koje uz malo sreće donesu top 3 pick na draftu. S ova dva nova igrača prve runde jedne sjajne generacije tako završava u par godina okupljanje fenomenalne mlade jezgre kojoj zatim putem tržnice i zahvaljujući prostoru kojega je oslobodio riješivši se Dragića i Bosha još doda Millsapa i Lowrya koji uz Whitesidea čine novi udarni trojac, ne toliko spektakularan kao onaj šampionski, ali dovoljno solidan da postane prvi izazivač LeBronu na Istoku.

WCS

Dragić i Whitesidea odigraju 70-ak solidnih utakmica svaki, Richardson se vrati u formu prije roka i tako održe Miami blizu polovičnom učinku i mjestu u doigravanju, što Rileyu veže ruke tijekom all-star vikenda jer i Arison tata i Arison sin i, naravno, Spo, žele doigravanje. U samoj završnici sezone nemaju dovoljno i završe kao deveti, bez playoffa, ali i bez potrebnog impulsa putem drafta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *