KNICKS

Knicksi su promijenili motor, mogu li konačno pasti na manje od 10 litara na 100 kilometara po gradu?

QR

Druga godina eksperimentiranja s trokutom donijela je napredak u odnosu na katastrofu od prije, ali daleko od toga da su Knicksi imali razloga za zadovoljstvo. Držali su se blizu 50% učinka negdje do veljače, a onda su upali u crnu seriju koja je njih izbacila iz borbe za playoff, a Fishera s klupe. Jasno da nakon toga s Rambisom nisu imali šanse popraviti stvar te su završili s 32 pobjede, negdje na donjoj granici mogućnosti obzirom na to da su dobili relativno zdravu i kvalitetnu sezonu od Carmela, da je Porzingis odigrao iznad svih očekivanja za rookiea te da su tokom cijele godine imali na raspolaganju manje-više istu rotaciju od desetak ljudi na raspolaganju. Jednostavno, limitiravši sami sebe u napadu na sporu, organiziranu igru kroz post i gomilu izolacija koje su obično rezultirale dugim dvicama, nisu si ni dali šansu prema naprijed, dok defanzivno nisu bili u stanju stvoriti ikakav pritisak na loptu oslanjajući se isključivo na solidnu, ali i predvidljivu obranu sredine.

I dok se problemi u igri prema naprijed mogu pripisati isključivo stručnom štabu koji nije znao maksimizirati talent, defanzivno jednostavno nisu imali potrebno ljudstvo s ostarjelim veteranima poput Afflala i Calderona. Stoga su promjene koje su napravili ovoga ljeta više nego dobrodošle – u Hornaceku su našli dokazanog trenera koji itekako shvaća potrebe moderne košarke, a u Roseu i Jenningsu sada imaju i dva dinamična playmakera koji, barem teoretski jer u praksi to zadnjih godina baš i nisu uspjeli dokazati zbog ozljeda, mogu podići tempo u oba smjera.

D

Uz to Lee je solidan defanzivac koji će olakšati život Thomasu, lani jedinom pouzdanom braniču na perimetru, a i Noah bi trebao biti nešto pokretljiviji centar od Lopeza koji bi im trebao omogućiti da preuzmu nešto više rizika u obrani. Koja ima potencijal biti solidna – čak i ako Noah bude imao standardnih problema s ozljedama (dakle, ako propusti 20-ak utakmica, ne 40-ak), Porzingis i O’Quinn mogu donekle držati sredinu, a aktivniju vanjsku liniju smo već spomenuli. Daleko od toga da Knicksi imaju dubinu rotacije koja im garantira konstantu, ali jezgra ima i iskustva i talenta za odraditi posao na ovom dijelu parketa. Hornacekov štab također bi trebao inzistirati na više pritiska prema perimetru kako bi mogli generirati što više kontri, a u Noahu sada imaju i centra koji može braniti pick igru te nisu više osuđeni na pasivno zonsko čekanje u sredini.

O

Iako je Rambis ostao kao Jacksonov predstavnik u stručnom štabu i svojevrsni nadglednik Hornaceku, Knicksi bi trebali dodati neke elemente na parket, poput puno više tranzicije i puno više pick igre, rezultat čega bi trebao biti i puno bolji spot-up učinak i puno manje neučinkovitih pokušaja iz izolacija i post-upa. Da bi nova vizija mogla prevladati, uz igre u predsezoni kazuje nam i podatak da je Hornacek sa sobom doveo dva asistenta iz Phoenixa, Gainesa i Sichtinga. Jasno, ne pokažu li se rezultati na startu, za očekivati je da će Rambis opet jačati svoj utjecaj na stil loptanja.

Uz trenerske promjene, svakako je dobrodošao i bolji učinak na poziciji playmakera gdje je čak i Rose sposobnošću da napadne iz driblinga bonus u odnosu na ono što su lani Knicksi izvlačili iz Calderona, Gallowaya i Granta, od kojih ni jednog Jackson nije imao namjeru zadržati. Doduše, kako je i Rose lani bio jedan od najneučinkovitijih potrošača u ligi, ako ne i najneučinkovitiji, za značajniji iskorak trebat će im dobra sezona od Brandona Jenningsa. Uglavnom, već ako ne budu katastrofalni već samo loši, imat će bolju situaciju, a to bi onda uz taktičke promjene i brži ritam moglo omogućiti napadu da diše. Njihova snaga na ovom dijelu parketa ležat će prvenstveno u mogućnosti da tijekom svih 48 minuta igraju sa stretch formacijom jer Porzingis i Carmelo imaju sve potrebno za odraditi posao moderne stretch četvorke. Ako ovdje Hornacek mudro minute na poziciji rasporedi isključivo na njih dvojicu, a onda još pronađe i dobar dio minuta Zingisu na petici, napad će se pobrinuti sam za sebe.

Sad, kako misle funkcionirati u onim minutama kada na parketu budu imali po par rookiea ili kada budu ovisili o učinku igrača poput Holidaya i Vujačića, to nikome, pa ni njima, nije jasno.

BIG PICTURE

Jackson ima opciju napustiti klub ovoga ljeta i ako treću godinu za redom Knicski ostanu izvan doigravanja, to bi se vrlo lako moglo dogoditi. Onda je pak sve moguće, pa i novi potop koji bi uključivao otkaze cijelom stručnom štabu i novu gomilu tradeova u kojima bi Dolan kupovao dresove sa zvučnim imenima i pri tome dao novi višegodišnji ugovor Roseu. Čak i da Jackson odradi svih 5 sezona ugovora, u New Yorku je teško govoriti o nekoj dugoročnoj strategiji, iako bi ovo svakako bio povoljniji rasplet za franšizu. Naime, to bi značilo da su vjerojatno nešto dobroga napravili u ovoj sezoni, da Hornacek ostaje, da Porzingis ima prilike razvijati se u kvalitetnijem okruženju i da imaju šansu dodatno se pojačati idućeg ljeta kada Jackson shvati da ni Rose ni Jennings nisu rješenje na poziciji jedinice. Ono što vjerojatno nije opcija je prolaziti novi rebuilding, tako da, ako i budu imali sreće uloviti visoki pick na ovom draftu u slučaju da se opet raspadnu, možemo na ljeto očekivati nove dolanovske akvizicije u rangu Noaha i Rosea u pokušajima da se ostane relevantan. Pa makar samo u medijima kad im to već ne uspijeva na parketu.

BCS

Jackson pusti Hornaceka na miru s trokutom, Rose se ozlijedi i otvori prostora Jenningsu koji potpuno zdrav odradi dobar dio onoga što trener zamisli, Carmelo iz dupeta izvuče još jednu all-star sezonu, a Noah, zdrav kako to davno nije bio, donese u sredini IQ i defanzivnu razinu kakvu u Gardenu nisu imali od Ewinga. Porzingis napravi novi iskorak, Lee bude Lee i nekako prežive one šihte s klupom na putu do 45-37 i šestog mjesta na Istoku. I onda na ljeto, s prostorom kojega otvara Roseov odlazak, potpišu Chrisa Paula.

WCS

Jackson već do Božića planira ili odlazak Hornaceka ili svoje povlačenje, Rose i Noah svako malo su izvan parketa, a kada su na parketu ne nalaze nikakvu kemiju s Melom i Porzingisom. Zingis u ovom kontekstu ne napreduju, Melo igra ispod all-star razine i pri tome i sam muku muči s ozljedama, kao i Jennings koji više nije u stanju igrati na razini prosječnog NBA playa iz večeri u večer. Ozljede i manjak dubine dovedu do kaosa s rotacijama i Knicksi rijetko kada dvije utakmice za redom mogu računati na istu podjelu uloga, što rezultira s 27-55, otkazima i Jacksonu i Hornaceku, tradeom lutrijskog picka te Dolanovim ponovnim instaliranjem Isiaha Thomasa na čelo franšize.

2 thoughts on “KNICKS

  1. Bullsi trejdovali Snella za Carter-Williamsa! :)) Gee, molim komentar na ovaj urnebesni anti-šuterski pokret u Čikagu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *