WIZARDS

Može li John Wall odraditi all-star sezonu od početka do kraja? Može li Beal konačno ostati zdrav dovoljno da pomogne momčadi osigurati poštenu playoff poziciju? Da li je dolazak Scotta Brooksa stvarno ono što im je trebalo nakon zadnje tragične godine Wittmanova režima? I najvažnije, mogu li Wizardsi opet postati zanimljivi?

QR

Manija pace & space košarke zahvatila je i Washington gdje su na još urnebesniji način nego u Indiani pokušali iz jednog tipa rostera i jednog tipa trenera izvući nešto sasvim deseto. Zašto pri tome nisu jednostavno dali otkaz Wittmanu i angažirali D’Antonia ili prije početka sezone napravili neki trade koji bi im donio bolje rješenje od toga da Humphriesa guraju u rolu startne stretch četvorke? Tek su u završnici sezone doveli Morrisa, ali već je bilo prekasno, iako su obzirom na ozljedu Beala, na pola sezone usporenog Walla i nikakvu klupu, još dobro i prošli, pozicioniravši se na rubu playoffa. Uglavnom, njihove lanjske namjere su nejasne i na kraju krajeva nebitne, bitno je da su nakon dvije sezone pozitivnih playoff iskustava umjesto očekivane nadogradnje Wizardsi totalno podbacili, što je pak pokrenulo novi niz promjena, od kojih su neke i dobrodošle, poput otkaza Wittmanu.

Dovođenjem Brooksa vjerojatno se vraćaju defanzivnim korijenima, što uostalo potvrđuje i angažman Mahinmia, a u napadu im ostaje nada da će bolje zdravlje udarnog bekovskog dvojca i Morrisova kakva-takva šuterska kompetentnost omogućiti da ostanu iznad vode i vrate se u doigravanje.

D

Iako će očekivano uložiti dosta fokusa na ovaj dio parketa, povratak na staro im nije zagarantiran. Mahinmi je završio na operaciji koljena što će ga zasigurno usporiti. Iako se radi o meniskusu nakon kojega ne bi trebao imati problema vratiti se na parket i relativno brzo uhvatiti formu, ovakav razvoj situacije je samo podsjetnik da je njegovo dovođenje čisti luksuz, nikako nešto što bi im pojačalo temelje. Doduše, isto tako nije isključeno da će Gortat toliko usporiti da će im se u jednom trenutku učiniti mudrijim Mahinmia staviti uz startere kako bi pojačali zaštitu reketa (Gortat bi uz to vrlo vjerojatno puno bolje realizirao svoje šanse protiv drugih postava), ali ukupno gledajući Wizardsi na ovoj poziciji usprkos dubini nisu ništa više nego prosječni.

Mahinmi bi tako trebao biti bitan dio obrane bez obzira na rolu (svakako bi i njemu bilo lakše finiširati iz pick & rolla protiv back-up postava), a dalje sve ovisi o raspoloženju ostalih. Kako ima dovoljno visokih i manjak bočnih, Brooks vjerojatno neće previše posezati za Porterom kao smallball četvorkom (čovjek nije koristio ni Duranta koliko je trebao na toj poziciji, sumnjam stoga da ima želju previše jahati Portera), tako da će reket uglavnom biti pod kontrolom, što je uostalom baš ono što Scottie želi. Stoga možemo očekivati konzervativnu obranu na čovjeka, sa zonom na strani bez lopte, klasičnim rotacijama nakon promjene strane i fokusom na to da lopta ne završi iza leđa obrane. Nešto rizika bi trebali preuzeti bekovi koji će, posebice Wall, dobiti priliku zaigrati agresivnije na loptu, ali ništa pretjeranoga po tom pitanju ne bi trebali gledati jer Brooks jednostavno nikada nije volio riskirati.

Uostalom, hrpa plaćenika i dokazano konzervativnih asistenata koje je dovukao sa sobom (poput totalno bezličnih Tonya Browna i Sidneya Lowea) garantiraju da u Washingtonu nećemo gledati ništa specijalno, ali, ovisno o tome koliko će precizni biti u izvedbi, njima osim solidnosti na oba kraja parketa ionako ništa nije ni potrebno – ključno je stati opet na donekle čvrste temelje nakon godine koja ih je poprilično uzdrmala. I toga su svjesni svi, pa i Chad Iske, glavni asistent i vjerojatni defanzivni koordinator koji će nakon lošeg iskustva u Kingsima, gdje je praktički odrađivao trenerski posao umjesto Karla, pokušati ponovno dokazati da je jedan od zanimljivijih pomoćnika u ligi. Poznavajući njegove poglede na igru, nije isključeno da će Wizardsi u jednom trenutku zaigrati i agresivnije na loptu, uz puno više preuzimanja na pickovima, posebice ako češće budu posezali za postavama u kojima će igrati sa smallball četvorkom.

O

Brooks je već živio s dominantnim playmakerom, tako da neće imati nikakvih problema pustiti Johnu Wallu da diktira tempo i stil igre u napadu. U biti, čak je i sličnost poprilična između Westbrooka i Walla jer su obojica fenomenalni u tranziciji, u biti vjerojatno su dva najmoćnija beka u cijeloj ligi kada su kontre u pitanju. Nisu šuteri, Westbrook je nešto bolji finišer, Wall nešto kreativniji razigravač kad se sjuri u sredinu. Uglavnom, ono što on ne odradi kroz tranziciju i pick & roll ostat će Bealu i Porteru da napadaju iz spot-upa, uz “zdravu“ dozu izolacija nakon što lopta promijeni stranu (poznavajući Brooksovu filozofiju organiziranih napada, sekundarno obično znači bježanje svih igrača bez lopte na suprotni dio parketa kako bi igrač s loptom nešto napravio 1 na 1), dok će Morris i Gortat služiti isključivo kao finišeri nakon picka, prvi više u popanju prema perimetru (gdje će nažalost vjerojatno potkopati napad gomilom dugih dvica i nedovoljno dobrim učinkom za tricu), drugi više u rolanju prema obruču (gdje više nije onako eksplozivan realizator kao prije nekoliko godina).

Ništa spektakularno, ali sasvim dovoljno za startnu postavu čak i bez lanjskih spread formacija koje su uključivale Dudleya i Portera na četvorci i usprkos kojima su se Wizardsi uglavnom mučili zabiti. Ono puno važnije je kako će se ovaj talent koji imaju na raspolaganju maksimizirati. Za to je prije svega potrebno što je ranije moguće razdvojiti Beala i Walla kako bi uvijek na parketu imali jednog pouzdanog kreatora iz driblinga. Sad, Brooks je imao problema shvatiti dobrobiti ovako nečega dok je imao Duranta i Westbrooka, tako da je moguće da i dalje ostane vjeran klasičnim drugim petorkama koje predvodi šesti igrač umjesto da, poput kolege mu Caseya koji je sjajno maksimizirao potencijal Raptorsa, drži jednog od dva startna beka uvijek na parketu. Moguće je isto tako da i složi finu drugu petorku oko Beala naznake koje su se dale vidjeti i u predsezoni, dakle Beal vrti pick igru s Mahinmiem, Nicholson je sekundarna opcija na drugoj strani, a ispušni ventili su dvojica od trojca Oubre-Burke-Satoransky (dvoje potonjih će dobiti dosta prilike uz Walla ako će Beal ranije na klupu).

Iako u Burkeu i Satoranskom imaju puno više izbora na vanjskim pozicijama nego lani dok su jahali Sessionsa, to i dalje ne znači da bi trebali ignorirati Beala kao lidera druge postave. Inače postaju previše ovisni o učinku Andrewa Nicholsona kojega uporno kroz predsezonu guraju upravo u rolu glavnog potrošača s klupe. Sad, Nicholson ima nešto talenta i može funkcionirati na visokom i niskom postu, ali da će baš biti u stanju odrađivati posao prvog strijelca s klupe, i to učinkovitog, e to je već malo nategnuto (kvragu, obzirom da je bolji šuter za tricu od Morrisa možda bi bolje bilo tražiti mu što više minuta sa starterima). Kao druga opcija back-up postave ili ako hoćete sedmi igrač je nekako primamljiviji. Uglavnom, na ovom dijelu parketa Wizardsi teško mogu bolje od prosjeka obzirom na personal s kojim raspolažu, ali Brooksova podjela uloga itekako će odrediti hoće li ostvariti i takav plafon ili će još jednom završiti u donjoj trećini lige.

BP

Dugoročno, ova situacija ne obećava jer jezgra koju imaju zakaparenu za idućih nekoliko godina već je dosegla svoj plafon. Wall gotovo sigurno nakon što odradi ove tri sezone koje su mu još preostale neće imati previše toga za ponuditi, a Gortatove šanse da ostane solidan startni centar do kraja podjednako dugog ugovora nisu velike. Beal pak tek treba dokazati da može opravdati bahati ugovor koji je dobio jer za biti lice franšize prvo moraš biti u stanju odigrati više od 60 utakmica po sezoni. Ako ćemo Porterov budući ugovor voditi pod sigurno produženje, ispada kako nemaju ni ozbiljnu jezgru ni previše mogućnosti pojačati je, što je najgora moguća situacija. U najboljem slučaju mogu se nadati da će Beal konačno uspjeti ostati u komadu i da će Wall nastaviti skupljati kilometre bez značajnijeg pada učinka te da kroz eventualni trade mogu doći do barem malo više talenta pod košem od ovoga što su trenutno okupili. Sve to im teško može donijeti više od onoga što su već iskusili, a to su polufinala konferencije. Što je svakako bolje od onoga što su doživjeli lani, međutim toliko toga bi se trebalo poklopiti da kroz ove iduće tri godine ostvare svoj plafon da ništa manje realno nije ni još jednom podbaciti. I tako su u biti zaglavili u osrednjosti, koja se provlači ovom franšizom od vlasnika, preko ureda GM-a (Grunfeld i Leonsis mora da su u nekoj rodbinskoj vezi jer ne kužim kako itko može trpiti evo već 13-u sezonu nekoga tko definitivno i dalje koristi telefon sa žicom tijekom prijelaznog roka), do novog trenera. I na kraju rostera. Hoće li imati hrabrosti poduzeti nešto radikalnije sumnjam, pogotovo ne ove godine.

BCS

Beal konačno odigra 70 utakmica, kao i Wall koji nakon operacija koljena relativno brzo uhvati formu i odradi sezonu s manje uspona i padova od lanjske. Morris ubaci 33% pokušaja s perimetra, Mahinmi se pokaže pojačanjem u sredini, pa makar na samo 60-ak utakmica, ali izvuku dovoljno od Gortata i klupe da se njegov izostanak ni ne osjeti. S 47 pobjeda dođu do četvrte pozicije na Istoku i prednosti domaćeg parketa u prvoj rundi te treći put u četiri sezone doguraju do polufinala konferencije gdje ih zaustave Cavsi.

WCS

Beal još jednom ne prebaci 60 utakmica u sezoni, Wall igra s još manje konstante nego lani zbog koljena, a uz to odradi i puno manje minuta, Morris šutira trice ispod 30% i sve ovo skupa potpuno razotkrije manjak talenta na njihovoj klupi i činjenicu da je Gortat spreman za manju rolu pred mirovinu i odlazak u poljski parlament. Brooks i Mahinmi nisu dovoljni da se obrana iz prosjeka vrati u top 10 sfere te padnu na 35 pobjeda, debelo ispod zone doigravanja. Pri tome ostanu i bez top 7 picka jer ga je uprava u svom stilu trejdala za prosječnog rotacijskog igrača koji ih ne mrda s mjesta, zaštitivši pri tome samo prvih 6 izbora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *