WOLVES

Može li ovaj dvojac konačno od Wolvesa napraviti poštenu franšizu? Ili će Thibs nešto zasrati putem? Pojma nemamo, ali jedva čekamo vidjeti razvoj događaja.

QR

Smrt Flipa Saundersa ostavila je franšizu bez vodstva, tako da su u tom prijelaznom razdoblju u kojem su se iznenada našli imali samo jedan cilj, izgurati godinu bez da unište nadu koja se javila nakon tradea Lovea i draftanja Townsa. Što nije bio problem obzirom na gomilu talenta koju su imali na raspolaganju i činjenicu da se upravo Towns vrlo brzo nametnuo kao najveći talent na visokim pozicijama još od Duncana. Drugi dio sezone, kada je mlada uber-petorka konačno dobila gomilu minuta, bio je ohrabrujuć usprkos ne baš sjajnom kontekstu u kojem je odgovornost za ovako mladi roster imao jedan od najgorih stručnih timova okupljenih u NBA. Podatak da su Wolvesi usprkos lepršavosti bili jedina momčad u ligi koja je uzela više dugih dvica nego trica (pazite, jedina), sam po sebi je dovoljan razlog zašto cijeli prošlogodišnji stručni štab treba doživotnu zabranu bavljenja košarkom. S tim da su na tom dijelu parketa još i dobro funkcionirali – nesnalaženje u obrani još je više upadalo u oči i tu nikakva mladost nije opravdanje za kaotičnost koju su prezentirali.

Tu bi na scenu trebao stupiti Thibs koji će se pobrinuti da pruže svoj maksimum na manje atraktivnom dijelu parketa, ali koji bi trebao donijeti i neke nove tendencije u napad. Iako tek trebamo vidjeti kako će se snaći u roli GM-a jer za sada je izbjegao veće potrese, njegovo vodstvo usmjerit će talent na pravi put. Uz uvijek dobrodošlo isticanje reda, rada i discipline, ali prvenstveno uz svakodnevni fokus na unutarnji razvoj u potrazi za pitanjem “kako svakoga dana postajati sve bolji u onome što radiš”. Kako istovremeno treba i razvijati mlade i loviti rezultat, za Thibsa GM-a ključno će biti ne napraviti neki ishitreni potez koji će dugoročno opteretiti franšizu jer ovdje potrebe za žurbom stvarno nema. Ako su ovi mladi igrači koje imaju stvarno tako dobri kako izgleda, bez većih pojačanja mogu se uključiti u borbu za doigravanje već sada, a od dogodine bi u playoffu trebali postati standard. I ostati takvima dok god je u blizini Towns.

D

Ovo je ključ cijele sezone i uopće prvog poglavlja Thibsove ere. Napredak na ovom dijelu parketa donijet će odgovor na pitanje mogu li već ove godine u doigravanje jer na drugoj strani parketa dokazano mogu nešto smisliti u hodu. E, pa sada treba dokazati da znaju igrati i obranu kao momčad. Potencijala im ne nedostaje – Rubio i Dunn su veliki playmakeri sposobni odraditi sve što se od njih može tražiti na poziciji, od presinga na loptu preko zatvaranja bokova u tranziciji do probijanja kroz blokove. LaVine i Wiggins su atlete koje bez problema mogu ostati ispred igrača ili istrčati na pomoć. Towns i Dieng bez problema mogu igrati i čovjeka i zonski jer je svejedno koji čuva kojega visokog obzirom da obojica mogu braniti i u postu i prema perimetru, ujedno mogu i preuzimati na pickovima, plus su dovoljno pokretni da stignu zatvarati sredinu rotiranjem. U biti, jedino što im nedostaje je elitni stoper na bokovima i to je nešto gdje će Thibs potrošiti gomilu vremena u nastojanjima da Wigginsa razvije u tom smjeru. Nije slučajno da se šuškalo o tradeu za Butlera jer upravo takav igrač bi zaokružio ovaj roster i omogućio im da snove o top 10 potencijalu u oba smjera ispune već ove sezone. Ne pokaže li Wiggins želju i dovoljan napredak, uopće nije isključeno da iduće ljeto slušamo iste priče. Mislim, možete li zamisliti Butlera ili Georgea u ovom kontekstu i koliko bi to dobro izgledalo?

Uz Wigginsa, napredak će trebati pokazati i LaVine koji možda nije toliko ključan dugoročno na ovom dijelu parketa, ali koji će definitivno morati više energije trošiti na to da ostane ispred čovjeka umjesto da nasjeda na finte ili samo glumi skretničara na perimetru. Towns i Dieng dosta toga mogu zatvoriti, ali svakako bi im lakše bilo da se mogu fokusirati na manje opcija odjednom. S tim da će i njihov razvoj biti itekako potreban – iako oba posjeduju potrebnu kombinaciju atleticizma i fizikalija u obrani za odraditi posao i iako se poprilično dobro nadopunjuju, trebat će im neko vrijeme da pohvataju što Thibs očekuje od njih, posebice prilikom branjenja pick & roll kombinacija ili pomaganja na strani bez lopte. Dobra je vijest da u teoriji mogu odraditi sve što se od njih zahtijeva, sada to samo treba uspijeti učinkovito prezentirati u praksi.

O

Lani su bez ikakve strukture i bez šuta s perimetra bili prosječan NBA napad s tendencijom rasta, što je samo po sebi nevjerojatan uspjeh. Tako da ne vidim mogućnost kako ove godine, uz malo više dizajna i malo više trica, propuštaju ući u top 10. Towns je triple-threat talent koji može nositi sistem izgrađen na njegovim kvalitetama s visokog posta i Thibs će to maksimalno koristiti stavljajući mu odmah teret na leđa i kao strijelcu i kao razigravaču, ujedno može poslužiti i kao stretch igrač koji će omogućiti raširene formacije što Wolvesi s tri vanjska igrača sposobna napasti iz driblinga uvijek mogu iskoristiti, a i možeš ga staviti u 2 na 2 akciju kao finišera po 20 puta po večeri bez problema. Wiggins je stroj za izvlačenje penala u izolacijama koji će ujedno biti i prva Townsova meta s visokog posta u hand-off i give & go situacijama te općenito kao cuter, a LaVine može serijom šuteva iz driblinga, također ili iz izolacije ili nakon akcije s Townsom, riješiti utakmicu. To su sjajni temelji koji su donekle funkcionirali u lanjskom slobodnom stilu, možete misliti kako će to izgledati sada. Iako, i sada će biti ključno da Thibs ne stegne previše uzde i ne posegne za previše organiziranih napada jer tako će samo limitirati Rubia i mladost sposobnu trčati. Brži ritam itekako je bitan upravo zbog Rubia koji će do svojih prilika dolaziti uglavnom kroz tranziciju i na početku napada jer Wolvesi neće previše vrtiti klasični NBA rašireni pick & roll, što će mu limitirati mogućnosti u napadu. Pronađu li balans između tranzicije, improvizacije i smislenih akcija, ne bi trebali imati problema zabiti čak i usprkos tome što i dalje nemaju tu potrebnu tricašku moć na rosteru – Rubio i Wiggins nisu prijetnje s perimetra i to je ogroman problem dugoročno, točnije ako misle postati izazivač. Čak i s njima mogu dosta jer su LaVine i Towns odlični šuteri, plus i Dieng je više nego pouzdan s poludistance, ali odraditi četiri serije u playoffu s ovim trenutnim limitima neće biti moguće i o tome će morati voditi računa kroz iduće sezone. Za sada ih boli kikiriki.

Klupa je najveći problem, da je Bjelica potpuno zdrav bilo bi puno lakše vjerovati da mogu pronaći način kako funkcionirati zbog njegovih stretch kvaliteta, ali s njegovim upitnim stopalom teško će biti osmisliti dovoljno dobru rotaciju bez jahanja startera. Što Thibsu nikada nije teško padalo, jelte. Dobra vijest je da se kroz predsezonu isprofilirao značaj Bjelice za drugu postavu i Thibs ga je izgleda zacrtavo kao partnera Aldrichu s klupe, tako da ni u tim minutama ne bi trebali imati problema zabijati kad on uhvati formu. Bez njega, trebat će dodatno opteretiti nekoga od startera jer druga postava jednostavno nema previše rješenja – Dunn je stvarno dinamičan igrač, međutim u pitanju je rookie koji očekivano ima problema s realizacijom čak i u predsezoni, Rush je tu prvenstveno radi obrane i povremene spot-up trice, a Aldrich je isključivo finišer, kao uostalom i Hill koji će se izgleda morati zadovoljiti rolom petog visokog. Sad, kako imaju tri vanjska igrača sposobna za puno veću potrošnju u startnoj postavi, vjerojatno će koristiti rotaciju od 9 igrača kako bi dali malo više prostora kao primarnim kreatorima Rubiu, LaVineu i Wigginsu što ima više smisla nego u toj roli prvog potrošača i predvodnika druge postave koristiti Muhammada. Koji može zabiti, ali koji je i svojevrsni višak pored ovakve gomile sposobnih napadača. Opet, od viška glava ne boli.

BIG PICTURE

Imaju franšiznog igrača, imaju gomilu resursa za odraditi velike tradeove, imaju čistu situaciju na capu, imaju sve što im treba za izgraditi potencijalnu dinastiju. Ovo je situacija iz snova za svaku upravu i ono ključno je ne upropastiti je. Stoga za sada treba držati oči na Thibsovim potezima i potencijalnoj promjeni vlasništva o kojoj se već duže šuška, to su momenti koji bi mogli itekako mogli utjecati na konačan proizvod. Ne zeznu li stvar, ovo bi trebala biti nova elita Zapada.

BCS

Svi ostanu u komadu, startna petorka nastavi imati odličnu kemiju, a uz to Thibs posloži drugu postavu i s top 10 napadom i top 15 obranom osvoje ligu na brzinu, skočivši do 50 pobjeda i top 4 pozicije na Zapadu. Namuče i Warriorse u drugoj rundi i potvrde da su stigli ranije nego su se nadali i najveći optimisti.

WCS

Malo zbog ozljeda, malo zbog lošeg učinka klupe, a malo zbog toga jer napad ostane prosječan zbog kroničnog nedostatak šuta za tri, nikako ne uspiju držati korak u lovu za doigravanje i još jednom završe u lutriji, sa skromnih 36-46. Uz to Thibs tijekom cijele godine ratuje s Wigginsom i LaVineom oko obrane, što rezultira time da jedva čeka ljeto kako bi se riješio jednog od njih za dokazanog veterana koji može pomoći na boku. Nažalost, Butler i George su ili nedostupni ili završe u Portlandu i Denveru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *