MAVS

Može li se iskustvo pojačano s prosječno talentiranom mladošću i ovom prilikom ugurati među 8 na Zapadu ili će problemi koji prate ulazak u košarkaški klimakterij presuditi?

QR

Kako uporno odbijaju odraditi klasični rebuilding dok god imaju Dirka u blizini, Mavsi iz godine u godinu nalaze načina skrpati roster i boriti se za mjesto u doigravanju. Lani su se nekim čudom uspjeli prošvercati iako su prije početka sezone ostali bez Chandlera (ako hoćete i njegove nesuđene zamjene DeAndre Jordana) i iako im je vanjska linija imala ozbiljnih zdravstvenih upitnika (Deron, Wes, Parsons). Za ovu sezonu pak našli su nove zakrpe, ovaj put u vidu max igrača Harrisona Barnesa (konačno je i Cuban potrošio taj max kojega čuva i koji mu nikako nije uspio dovesti centra na roster), uz kojega je u “paketu” iz Warriorsa stigao i Bogut.

Tako sada imaju jedan od najstarijih rostera u ligi, što ih stavlja u skupinu sa Spursima, Cavsima i Clippersima. Nije loše društvo, ali ono gdje se Mavsi razlikuju od spomenutih je to što imaju uvjerljivo najstariju startnu postavu i nemaju all-star igrača, kamoli njih nekoliko. U ovom slučaju veteranski know-how ne znači nužno previše bez talenta, međutim u Dallasu se nadaju da kombinacijom iskusnih i nešto širom klupom od lanjske, klupom na kojoj se s vremenom skupilo nekoliko zanimljivih mladih rotacijskih igrača, mogu pružiti dovoljno materijala Carlisleu da ovaj još jednom izvuče 50-50 sezonu. Napad bi trebao biti nešto slabiji, obrana nešto bolja, tako da takav rasplet nije isključen.

D

Obzirom na ljudstvo od Mavsa možemo očekivati da i dalje budu jedna od rijekih momčadi koja redovno igra klasičnu 2-3 zonu. Bogut im daje solidnu opciju u sredini i dok je on u komadu imat će zaštićen reket. Uostalom, s lanjskom garniturom prolaznika nekako su uspjeli održati prosječnu NBA obranu bez većih felera, tako da nema razloga da, držeći se čisto nekih postulata igre poput kontrole skoka i reketa te kvalitetne tranzicijske obrane,  nešto slično ne ponove i ovaj put. Jasno da će stilom igre, a posebice kada igraju klasičnu zonu, ostavljati perimetar nebranjenim, ali nešto moraju dati, a ljudstva za igrati presing nemaju.

Dobra je stvar da dovođenjem Barnesa, fizički spremnijim Matthewsom i razvojem Andersona na boku sada imaju veći izbor solidnih defanzivaca koji mogu pomagati ili pokriti opasnije opcije 1 na 1, tako da je i to detalj koji bi im mogao pomoći da odigraju kvalitetnije na ovoj strani parketa nego je to bio slučaj zadnje tri sezone. Jasno, ne treba ovdje očekivati nikakve top 10 rezultate, ali prosječna NBA obrana je mogućnost kakvu prijašnjih sezona nisu ni imali.

O

Ovo je ipak dio parketa na kojem Carlisle zarađuje za kruh i tu je ključno izvući još jednu prosječnu sezonu ako misle loviti playoff jer obrana definitivno nije nešto na što se mogu osloniti. Lani su nakon dvije elitne sezone ispali iz top 10 (uopće, po prvi put nisu bili pri vrhu s Dirkom na parketu 70+ utakmica uz Carlislea), gdje se neće tako skoro vratiti. Međutim, ostanak u top 15 bio bi podvig sam po sebi i ako izbjegnu veće šokove s ozljedama, ovdje ima dovoljno materijala da se takav rezultat izvuče. Na Dirku se već ozbiljno počinju osjećati godine, ali dok god je u stanju imati potrošnju iznad 25% i efektivni šut iznad 50%, on je koristan igrač u napadu oko čijih šuterskih kvaliteta možeš složiti gomilu posjeda.

Dodatkom Boguta i Barnesa dobili su dodatne mogućnosti. Doduše, smallball postave su i do sada bile sastavni dio Carlisleovog plana, tako da im Barnes ne donosi ništa novoga, ali njegova mladost i izdržljivost, pa i ta sposobnost da jednako solidno igra dvije pozicije u oba smjera, za ovakav roster su svakako plus, iako je iz aviona jasno da Barnes nije nikakav kreator, pa čak ni sekundarni. Bogut pak može postavljati sjajne blokove i razigravati s visokog posta, što će otvoriti dodatne prilike za ulaz gomili njihovih combo bekova.

Ono što je također bitno za istaknuti je da će igrati rašireni pick & roll kad god mogu, da će potezati gomilu trica i da se nadaju da će pristojnim postotcima maskirati manjak igrača koji mogu kreirati (imaju dovoljno bekova koji im ovo omogućuju, barem u teoriji, u praksi će im biti sve teže na ovaj način dolaziti do prednosti jer u ligi danas većina ekipa igra ovim stilom i ono što je prije dvije-tri sezone Carlisle mogao pretočiti u prednost putem sistema danas možda neće biti dovoljno). Uglavnom, oni će si znati dati šansu, sada je samo pitanje kakav će kontekst biti (zdravlje njihovih igrača i stanje konkurenata) te hoće li im dozvoliti da tu šansu iskoriste.

BP

Dok je Dirk u pogonu, a to će izgleda biti slučaj još sezonu-dvije, oni nemaju namjeru započeti ikakav ozbiljniji rebuilding, zadovoljavajući se ovim kozmetičkim zahvatima u hodu. Takvu filozofiju imaju kao franšiza i to treba poštovati, iako bi se mogli zapitati nije li došlo vrijeme za promjene obzirom da sva nastojanja Cubana zadnjih godina da putem tržnice dovede pojačanja nisu rezultirala ničim boljim od Chandlera Parsonsa. Iako u Dirku i Carlisleu imaju šampionski pedigre i iako se uprava svim silama trudi ne zatrpati cap dugoročnim ugovorima kako bi svako ljeto mogli u lov na max igrača (što neće imati priliku napraviti idućeg ljeta ako Dirk aktivira svoju opciju), takav solidan plan očito nije dovoljan jer nemaju ono najvažnije, a to je zvijezda u naponu snage koja će oko sebe okupiti igrače slične kvalitete. Sad, kako takvu ne mogu pronaći direktnim putem, ostaju im dvije mogućnosti – ili rebuilding putem drafta, što izbjegavaju, ili preplaćivanjem potencijala u nadi da mogu razviti superstara. Ovo potonje se u njihovom slučaju nije pokazalo dobrim (slučaj Parsons), vjerojatno će ostaviti i dublje posljedice na psihu franšize (slučaj Barnes), tako da nije isključeno da ćemo kroz dvije godine gledati Mavse u lovu na klince putem drafta, po prvi put u eri Marka Cubana (što je samo po sebi fascinantan podatak).

BCS

Dirk ne pokaže značajniji regres u odnosu na lani i opet odigra više od 70 utakmica, Bogut uz pomoć stručnog osoblja u Dallasu i Carlisleovog mudrog doziranja izbjegne veće ozljede i odigra također 70-ak kvalitetnih utakmica (iako ni ovom prilikom ne dođe blizu brojci od 1800 minuta u sezoni obzirom da igra 22 minute u prosjeku), a i svi ostali veterani manje-više pruže partije u skladu s očekivanjima. Uz to, Carlisle pronađe nekoliko sjajnih postava s Curryem, Powellom i Andersonom koji uz podršku iskusnih kolega ukradu nekoliko završnica koje nisu trebali uzeti. Dođu do 46 pobjeda i još im raspad Memphisa i Oklahome omogući mirno privođenje sezone kraju, bez stresa kojega su imali zadnjih godina dok su strepili do zadnjeg dana hoće li upasti u doigravanje ili ne.

WCS

Dirk odigra manje od 60 utakmica i to uz značajan regres te više nije u stanju šuterski pokriti slabosti u ostalim aspektima igre, Bogut ne dohvati ni 1000 minuta, još manje korisnih, a uz to sitne ozljede cijelu sezonu ne dozvoljavaju Carlisleu da izvuče potrebno iz napada jer rijetko kada ima na raspolaganju dovoljno opcija. Završe s 33-49, bez doigravanja, ali i bez top 8 picka, nakon čega Cuban neko vrijeme kontemplira o promjeni smjera. Međutim, Dirkova odluka da odradi još jednu sezonu stopira takve planove i dogodine su opet osuđeni proći istim putem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *