HORNETS

Neke momčadi žive i umiru sa skok-šutom, a Hornetsi doslovno umiru zbog skok-šuta jednog čovjeka. Može li Steve Clifford naći izlaz iz ovakve situacije?

QR

Nakon što su ih ozljede godinu ranije izbacile iz doigravanja (usprkos čemu je Clifford iz rostera izvukao iznadprosječni učinak defanzivno), došlo je vrijeme za promjene. Fokus je pomaknut s post-up igre kroz Jeffersona koji očito više nije mogao ostati dovoljno na parketu za odrađivati posao prve opcije te su i Hornetsi postali moderan 2 na 2 napad koji napada isključivo pick & roll, pick & pop ili hand-off kombinacijama, isključivo kroz stretch formacije i pri tome šutira gomilu trica (skočili su s dna sa samo 23% posjeda koji su završavali šutem za tri na vrh trošeći čak 35% napada na taj način). Naravno, pri tome nisu ubrzali jer Cliffordu čak ni pri ovakvim promjenama nije padalo na pamet odreći se vrhunske tranzicijske obrane (7. u ligi), dominacije u obrambenom skoku (1. u ligi) ili riskirati povećati postotak izgubljenih lopti (1. u ligi). Čovjek je tako stvorio mutanta od momčadi kombinirajući staru i novu školu što je rezultiralo nevjerojatnim pomakom učinkovitosti – Hornetsi su ostali elitna obrana, samo što su sada tome dodali i elitan napad (uz Warriorse, Spurse, Celticse i Clipperse jedina preostala momčad koja je završila sezonu u top 10 u oba smjera). Nažalost, nagrada za trenera godine mu je izmakla jer je Kerr trenirao video igricu, kao i što je Hornetsima izmakla šansa napraviti nešto kroz playoff jer su ih ozljede napale u najgorem mogućem trenutku.

Za novu sezonu pak opet će nešto morati mijenjati. Dobar posao koji su napravili oko rostera godinu ranije doveo je do toga da su mnogi ugovori ovoga ljeta stigli na naplatu te su morali pustiti neke itekako bitne igrače da odšetaju. Ostali su tako bez Leea, koji se sjajno uklopio između Walkera i Batuma kao pouzdana 3&D opcija na poziciji dvojke, Lina, koji je sjajno odrađivao posao šestog igrača, i Jeffersona. Potonji možda nije bio toliko presudan za funkcioniranje sistema kao prethodna dvojica, ali je znao dobro doći za promjenu ritma. Na njihova mjesta uskaču vječno ozljeđeni Kidd-Gilchrist koji će prisiliti Batuma da zaigra poziciju niže, povratnik Sessions iz kojega je Clifford prije par sezona znao izvući dobre partije, te dinosaur Hibbert. Problem je što ni jedan od ove trojice, a tu možemo ubrojiti i iz Kingsa dovedenog Belinellia koji će uskočiti u rotaciju kada MKG završi na tribinama zbog nove ozljede, neće biti u stanju pružiti ni dijelić onoga što su dobivali ranije od njihovih prethodnika. Dodaj tome i potencijalni regres koji vrlo lako može zahvatiti Walkera, Batuma i posebice Marvina Williamsa u ovom novom napadu, uračunaj i gomilu ozljeda koja ih je napala prije nego je sezona uopće počela, ispada kako će Clifford ove sezone morati izvesti još veću magiju da makar približno održi momčad na lanjskom kursu.

D

Ovdje značajnije padove ne bi trebali očekivati jer i kada su bili u najgorim mogućim situacijama kao prije par godina bili su u stanju odigrati iznad prosjeka na ovom dijelu parketa. Zellerovim povratkom u akciju dobit će mogućnost agresivnije braniti pick igru i pokriti perimetar, do tada mogu začepiti reket s Hibbertom. Walker je kvalitetan presing igrač, a Batum i MKG su čisti luksuz na vanjskim pozicijama – i jedan i drugi mogu odraditi i posao stopera, ali su i fenomenalni pomagači koji su u stanju pokriti stranu bez lopte, posebice MKG. Marvin Williams je dobar sistemski defanzivac, čvrst 1 na 1 čak i u postu te pri tome dovoljno pokretan igrač, tako će ova programirana idealna startna postava s četvorkom Batum-MKG-Marvin-Zeller bez problema Cliffordu omogućavati da igra sve što poželi, od zone do preuzimanja. Budu li dovoljno minuta zajedno na parketu, nije isključeno da Hornetsi čak i poprave lanjski defanzivni učinak.

Da taj iskorak ipak ne bude značajniji, mogla bi se pobrinuti klupa na kojoj je hrpa upitnih defanzivaca, posebice na vanjskim pozicijama. Kako nema logike koristiti Sessionsa uz Lamba i Belinellia, posebice u situaciji kada je jedan od dvojice koji im čuva leđa Kaminsky, nije isključeno da će Clifford dosta rano razdvajati Batuma i MKG-a kako bi jedan od njih držao pod kontrolom obranu u šihtama namijenjenim back-up postavama. Ono, situacija nije idealna, ali izvlačili su oni i iz manje dovoljno držeći se sistema, praktički pitanje je samo mogu li izvući toliko da pokriju očekivani regres prema naprijed.

O

Koji bi trebao biti popriličan. Sve i da Walker i Batum nekim čudom zadrže svoje šuterske postotke na lanjskoj razini, neće im biti lako naći prostora za vrtiti efikasan pick & roll pored Kidd-Gilhrista. To bi trebalo utjecati na Zellerovu efikasnost kao finišera, kao i na manjak povratnih za Marvina Williamsa u korneru. Ovu gužvu će morati nekako riješiti, a da to ne bude kroz izolacije na kraju napada. Mogućnost je gurnuti Lamba ili Belinellia među startere u spot-up rolu, ali nekako sumnjam da će Clifford tolerirati takve kiks igrače u dužim šihtama. Lamb bi bio idealno rješenje, međutim ni u ovoj predsezoni nije pokazao napredak defanzivno, što je vjerojatno znak da nikada i neće jer ako ga Clifford do sada nije naučio igrati obranu, onda je stvarno izgubljen slučaj.

Uglavnom, nekakav regres je neizbježan, sada im je najvažnije nekako sanirati štetu, da ne padnu ispod 20. mjesta. To neće biti lako ako se poklope svi loši utjecaji, a nekako nije uopće nerealno očekivati da se baš to dogodi. Manje otvorenih trica za Williamsa, manje prostora za Kembine šuteve iz driblinga, manje prostora za Batumovu sekundarnu kreaciju, manje prostora za Zellerove juriše na obruč, sve kao da se svodi na taj problem što je Kidd-Gilchrist zidar umjesto šuter. Ironija njihove situacije je zato baš u tome što im taj isti MKG treba ako misle isplivati jer bez njegove energije na parketu tek nemaju nikakve šanse – ako opet propusti pola sezone, defanzivno vjerojatno neće imati dovoljno da pokriju napad koji i bez njega neće opet postati iznadprosječan jer ovaj put jednostavno nemaju takve igrače na klupi.

Klupa pak ima nešto potencijala šuterski, ali i tu dolazimo do problematične ovoljetne zamjene jer Sessions nije tricaš kao Lin. Može donijeti dio njegove slash & kick igre, ali sam nije toliko dobar šuter da bi vrtio efikasni pick & roll, a uz to će dobar dio minuta morati igrati s Hibbertom koji je apsolutna nula u napadu, praktički na čovjeka možeš gledati kao na košarkaša bez ruku (što kada bolje razmisliš stvarno nema smisla, usprkos tome što ima mogućnost glumiti rampu u obrani). Stoga nije isključeno da Clifford barem u ovoj postavi malo zanemari obranu i pruži priliku paru Kaminsky-Hawes koji bi trebao donijeti stretch kvalitetu u napad. To bi svakako olakšalo život Sessionsu, pa i sekundarnim kreatorima kao što su Lamb i Belinelli. Samo, koliko to pomaže u široj slici?

BP

Ovdje rebuilding ne dolazi u obzir, Jordanu je dosta građenja kroz draft i oni će ovu jezgru koju su okupili jahati dok god je to moguće. Pokazalo se da su imali nekoliko dobrih izbora u Walkeru, Kidd-Gilchristu i Zelleru, a ono što je još važnije je da su uspijevali dodati i talenta putem tržnice (Jefferson) ili tradea (Batum) te ga čak i zadržati (Batum, Williams). To su znakovi da je ova organizacija na poprilično zdravim temeljima i da je dvojac Cho-Clifford u stanju držati stvari pod kontrolom, a to im pak daje šansu pojačati se u budućnosti. Ovo ljeto su odradili tako kako su odradili, s jedne strane uspješno jer su zadržali dva startera, s druge problematično jer su izgubili dobar dio dijelova koji su pomogli izgraditi uspješan identitet. Tako da ovo možemo smatrati godinom tranzicije u kojoj će najvažnije biti izboriti nastup u doigravanju, pa makar na samo nekoliko utakmica. To bi bila kakva-takva utjeha za franšizu koja je upravo ostala bez all-star utakmice i prilike da dodatno poveća svoj utjecaj u regiji.

Sljedeće ljeto dobit će priliku izbrusiti rubove na nešto kvalitetniji način i tako se nastaviti pozicionirati kao poželjna destinacija s jasno definiranom jezgrom, da bi godinu nakon, 2018. kada bi tržnica mogla biti krcata i kada bi već trebali biti potvrđena playoff konstanta, možda dodali još jednog all-star igrača koji ih može gurnuti korak dalje, u borbu za naslov. Dakle, samo bez naglih poteza gospodine Zrak.

BCS

Izbjegnu ozbiljnije ozljede udarnih igrača, odrade poneki trade da malo izbalansiraju roster, šuterski nekako prežive usprkos tome što imaju puno manje prostora za kreaciju i na račun top 5 obrane i napada koji se smjestio između 15. i 20. mjesta ponove lanjskih 48-34 i izbore domaći parket u prvoj rundi.

WCS

Ozljede ih nastave pratiti i kroz sezonu u kojoj Zeller i Williams muku muče s formom, a Kemba i Batum s postotcima šuta. Obrana završi na 11. mjestu, nedovoljno dobra da ih drži iznad vode, a napad je jedan od 5 najgorih u ligi, što rezultira sa samo 33 pobjede. Najgore od svega, nemaju ni pick kojim bi dodali nešto talenta putem lutrije jer su ga trejdali u očajničkim pokušajima da izbore doigravanje, samo što ovaj put nisu imali sreće naletjeti na Courtneya Leea.

6 thoughts on “HORNETS

  1. @ Doc – odustao do daljnjega jer sam zbog likova koji prodaju navodne “plug & play” sisteme preplate za poprilične novce, na kojima nakon toga treba gubiti sate i sate prilagođavanja i kodiranja da bi sve štimalo, zakasnio s onim bitnim, a to su najave. naravno da kad je krenulo prvo podbacivanje više nikakvo jebavanje s preplatom nije dolazilo u obzir, još najbolje da ovo malo vremena što imam trošim na buljenje u kod wordpressa. kad uhvatim vremena sljedeći put, dakle na ljeto, idem na nešto banalnije tipa donacije ili nađem nekog poduzetnika koji će se bavit pizdarijama, tako da mogu u miru pisat, a on neka ubire lovu.

  2. Sad kada je Zeller out Clifford je turnuo Hibberta među startere samo da ne mora koristiti nekoga od Hawes-Kaminsky. Nije mi to neki potez jer i ovako drže napadaćki jednu ciglu na terenu u MKG-u (pričao je u nekom intervjuu da je s trenerimo gledao Wadea kako igra bez lopte i cuta sa svih strana) , a s Hibbertom je to totalni kaos. Mogao bi im uništiti sve akcije samo svojim postojanjem u napadu i vjerojatno ne bi bilo loše da ga u napadu parkiraju ispod svog obruča samo da otvore malo prostora 🙂

    Nema neki razlog, ali Sessions mi je uvik bio faca za druge petorke, upariš ga s Kaminskym i imaš solidan temelj za drugu petorku

  3. jel u planu drugi dio podcasta? razmazio si nas previse, svaki dan barem jedan tekst, a ja tu ispitujem za podcasti jos, bas smo kao razmatena derista 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *