PISTONS

Tko će uništiti više obruča i tabli, Drummond s linije penala ili Caldwell-Pope s trice? Pogledajmo u trećem nastavku filma “Brick My City” u režiji Stana Van Gundya. Najavu ovog remek-djela piše osvjedočeni fan Pistonsa Ivan Kuštra.

QR     

Pozitivni pomak u Detroitu dogodio se onog trenutka kada je Stan odlučio dati otkaz Joshu Smithu. Momčad od tada nije padala ispod 50% učinka, a neočekivani napredak napravljen je u prethodnoj sezoni. Zdravlje je odigralo presudnu ulogu – nitko od startera nije propustio više od deset utakmica što je bilo izrazito važno jer je klupa Pistonsa po učinku bila među najgorima u ligi. Problem klupe je detektiran i zato su svi raspoloživi resursi usmjereni u pojačavanju tog segmenta te je Van Gundy stvorio ekipu koja se može prilagoditi svim načinima igre. Koliko će u tome biti učinkoviti, pokazat će vrijeme.

D

Nakon godina promašenih rotacija, slabog zatvaranja igrača na slabijoj strani i nepokretnih centara koji ne mogu obraniti napade na obruč došli smo u vrijeme totalne suprotnosti. Maksimalna koncentracija na igrača bez lopte, uspješna probijanja blokova na igraču s loptom te div u sredini koji je u stanju zatvoriti leđa vanjskim igračima. Detroit je napokon našao glavne obrambene poluge u Caldwell-Popeu, Mook Morrisu i Drummondu. Zaduženja su bila jednostavna, Pope je imao zadatak zaustaviti najbolje protivničke bekove i profilirao se kao jedan od boljih stopera lige na poziciji jedan-dva, dok je na Morrisa pao teret hrvanja s krilima u kojem je bio neočekivano uspješan. Kontrola obrambenog skoka je bila na leđima Drummonda. Momak je doslovno guštao u toj ulozi skupljanja svega te je, osim što je bio najbolji skakač lige u oba pravca, protivnicima dozvolio najmanje napadačkih skokova. Kombinacija zatvorenog skoka, pa uz Spurse najmanji broj dozvoljenih šuteva za tri poena i sklonost ne fauliranju protivnika, ovu su momčad doveli do 12. obrambenog učinka bez obzira na to što su kroz cijelu sezonu imali obrambenu rupu na poziciji visokog krila.

Niti ovoga ljeta nisu uspjeli pronaći bolju obrambenu akviziciju, pa će se opet morati zadovoljiti s Harrisom kao starterom. Drummond s njim u kombinaciji nije u stanju sam pokrivati sve zadaće koje se traže (pomaganje na ulazu, čuvanje svog igrača, kontroliranje skoka i zatvaranja prilaza obruču) te će zasigurno jedan segment igre patiti. Prošle sezone su dozvolili iznadprosječnu realizaciju u reketu i to će se jako teško promijeniti i ove godine. Nešto nade u tom pogledu donosi angažman Jona Leuera koji će dužinom prvenstveno dati stabilnosti drugoj postavi, ali koji ujeddno pruža priliku Stanu da mu pronađe startne minute ako će mu šut za tri poena i dalje biti na razini prošle sezone. Ako Pistonsi žele biti u samoj obrambenoj kremi lige trebat će im iskorak Drummonda u čitanju igre i pravovremenog postavljanja te bolje obrambene reakcije rezervne petorke u kojoj postoji potencijal jer, nakon nepokretnih Blakea i Tollivera, svi drugi izgledaju kao brzi vlak.

O   

Fascinantno je kako ekipa koja završi u donjoj trećini po postotku šuta, posljednja u postotku slobodnih bacanja te budu među najlošijim ekipa po broju asistiranih poena, uspije izvući 13. napad lige. Velike zasluge se tu mogu pripisati neočekivanom šuterskom iskoraku Jacksona kao efikasne prve opcije i Drummondovoj suludoj skakačkoj energiji. Dodatkom Jacksonovog šuta za tri poena njihov centralni 1-5 pick &roll postao je jednom od akcija koje se najteže brane u ligi, profiliravši Jacksona u jednog od najefikasnijih igrača iz pick akcija u ligi, što je obzirom na njegovu visoku potrošnju bio ogroman uspjeh. Dolaskom Harrisa napad je dobio dodatni scorerski dodir sa slabije strane jer glavnu akciju su pokretali Jackson-Drummond pa je Harrisu ostajalo dovoljno prostora da iskoristi svoj mismatch protiv sporijih igrača na poziciji visokog krila. Pred kraj sezone, tj. nakon all-stara, priključio se Morris realizacijom od 44% za tri poena uz svoj standardni doprinos iz izolacija s poludistance.

Za priključiti se samoj eliti lige u napadačkom dijelu trebat će im ukazanje KCP-a u bilo kojoj napadačkoj roli jer je gotovo nevjerojatno da je igrač koji je na sveučilištu bio primarni scorer i kreator poena potonuo do Tony Allen/Ricky Rubio šuterskog levela na NBA razini. Realizacija iz spot-up situacija mu je mizernih 30% za tri poena, a kao ballhandler se nije pokazao jer sa 7,8% asistiranih poena za suigrače je jedan od najlošijih kreatora na poziciji šutera. Osim očekivanog minimalnog napretka Caldwell-Popea, ove sezone bi klupa trebala biti konkretnija u napadu (to neće biti slučaj prvih mjesec dana jer je Jackson out). Ish Smith je doveden da ubrza tempo igre druge petorke što će pomoći Johnsonu da dođe do lakših poena kroz tranziciju, a na postavljene napade bi Leuer trebao imati dosta loptu u rukama kao triple-threat opcija s lakta uz pomoć Harrisa ili Morrisa koji će u tom trenutku vjerojatno biti na poziciji niskog krila (Stan je po posljednjim izjavama odlučio da će koristiti 9-man rotaciju).

Također, svoju kvotu lopti u postu dobit će Drummond jer na rosteru nemaju kvalitetnijih jedan na jedan opcija, pogotovo dok je Jackson izvan pogona. To koliko god je ne-efikasno, barem daje Drummondu priliku raditi na dijelovima igre u kojima je jako loš, pa tako i sada, nakon četiri sezone, možemo vidjeti kako je dodao sve bolje horog šuteve s obje ruke, a ovog ljeta je radio i na prepoznavanju udvajanja i dodavanju otvorenim igračima na perimetar. Dugoročno je ovo najisplativija opcija za Pistonse jer je Drummond upravo dobio max ugovor.

BIG PICTURE

Van Gundy je ovoljetnim ugovorima zatvorio salary cap za naredne tri sezone, plus još treba dugoročno potpisati KCP-a jer za nova pojačanja neće imati dovoljno sredstava. Važno ja da su pronašli identitet i igrača oko kojeg grade budućnost franšize. Stoga, najvažniji je interni napredak Johnsona, Caldwell-Popea, Harrisa, Drummonda i rookieja Ellensona. Oni će odrediti da li je ova momčad sposobna ponoviti 2004. Ili barem Stanove rezultate u Orlandu.

BCS

Povratak Jacksona nakon pauze prođe bezbolno i Reggie se odmah vraća u ulogu efikasne prve opcije. Drummond pronađe Marka Pricea u sebi te realizaciju s penala podigne na 47% čemu se još nadoveže odlična realizacija iz low posta. Novopridošli igrači, Leuer i Smith, opravdaju ugovor i povjerenje trenera i napokon lansiraju Pistonse u gornji dom lige po učinku rezervne postave što rezultira sezonom od 55 pobjeda i prednošću domaćeg parketa u doigravanju.

WCS

Stanley Johnson i dalje ne zna razlikovati loš od kriminalnog šuta, a Ish Smith zuji bez prestanka u potrazi za otvorenim suigračima kojima postane specijal uništavanje obruča. Morris poludi na Drummonda jer mu ovaj niti jednom nije dodao na otvorenu tricu i prebije ga nakon treninga čime zasluži kaznu od 37 utakmica zabrane igranja. Jacksonova koljena su u lošem stanju tijekom cijele godine i Pistonsi se do kraja sezone grčevito bore za ulazak u doigravanje gdje opet ispadnu u prvoj rundi s metlom.

1 thought on “PISTONS

  1. Odlicno! 🙂 Mislim da ce Ishhhh dobro odradjivati P&R posao sa Drummondom, kao sto je nekad sa Obrvom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *