CELTICS

Strpljenje je Boston dovelo do toga da su neprikosnovena top 4 momčad u konferenciji, ali zen-mormonizam pristup može te dovesti samo do jedne razine. Za sljedeći korak trebat će malo i riskirati, pitanje je samo da li već sada došao trenutak za tako nešto ili će Ainge čekati iduću sezonu i bolju priliku, uvijek bolju priliku.  Do tada, Celticsi će biti solidni koliko to momčad s trenerom kao glavnim osloncem može biti. S tim se slaže i Kreha aka Sickre u svom osvrtu na “zelene”.

QR

Brad Stevens je od naoko nekomplementarnih dijelova koje mu je Ainge uručio sastavio zanimljiv roster koji će u konačnici biti zapamćen više po oku ugodnom timskom stilu igre nego li po krajnjem rezultatu. Ispadanje od Atlante u prvoj rundi je pokazalo limite ove ekipe, prvenstveno manjak čiste košarkaške kreacije koja je praktički bila svedena na Isiahovu i Turnerovu inspiraciju. Stoga Stevensu, najvećoj zvijezdi Celticsa, kapa dolje što je od Bostona napravio atraktivnu košarkašku destinaciju (potpis Al Horforda iz Atlante) unatoč činjenici da su mu rosterom dominirali fizikalci nauštrb umjetnika.

D

Najveća forca Celticsa je obrana. Horford i Amir J. pod košem garantiraju kvalitetnu zaštitu reketa, pa i dovoljno kvalitete prema perimetru ako i kad budu preuzimali i izlazili na pick & rollu, a ono što bi ovu momčad moglo podići do samog obrambenog Olimpa jest defanziva na vanjskim pozicijama. Crowder, Bradley i Smart su All-Defense kalibri, to je luksuz kakvoga nema nijedan drugi konkurent, a i nedovoljno dokazani Rozier, Mickey i Jaylen Brown su zanimljivi fizikalci koji će zasigurno bljesnuti u nekoj drugoj četvrtini u prosincu u Indiani. Uglavnom, nema protivnika u ligi koji će komotan istrčati na parket protiv Stevensovih All-D beba.

O

Startna petorka će biti ubojita i ona je razlog za optimizam oko Celticsa kao kvazi-izazivača Cavsima. IT – Avery – Crowder – Big Al – Amir J. pružaju najbolji omjer obrambene i napadačke kompetentnosti. Horford se svojom odavno opjevanom polivalentnošću savršeno uklapa u napadački razigranu igru Celticsa, isto kao i Durant u Warriorse. Big Al na laktu je Stevensov mokri san koji je upravo postao stvarnost – s njim u centru napada bit će puno manje loših šuteva i puno manje napada ugušenih pimplanjem.

Problemi nastaju s klupom na kojoj nakon Turnerova odlaska jednostavno nema dovoljno kreacije. Tu se računa na interni rast te su očekivanja kako će Rozier i Smart napraviti nekakav iskorak. Ovom potonjem je definitivno vrijeme za tako nešto. Smart i dalje radi na šutu, poglavito na mehanici izbačaja, ali ukupni dojam oko njegove igre jest kako je on krilo zarobljeno u tijelu beka. U obrani je napast, ali u napadu je dosad uglavnom igrao u rasponu podnošljivo – kriminalno. Drugi problem je nedostatak rasnog strijelca. Tko osim IT-a (može li ponoviti prošlogodišnju sezonu iz snova?) može trpati u serijama na ovom rosteru? Na trenutke to može biti Avery Bradley, igrač koji je možda i najviše napredovao od svoje rookie sezone u cijelog ligi. Horford će tu zasigurno pomoći IQ-om i iskustvom, ali za krvave playoff bitke će biti nužno pronaći izvor konstantnijeg učinka u segmentu kreacije.

BP

Koliko je LeBron povijesno velik igrač može se gledati i iz perspektive ribildinga Celticsa. U trenucima kada su na dobrom putu da reanimiraju franšizu nakon odlaska šampionske trojke, najveća prepreka prema finalu istoka je i dalje – LeBron. Upravu Celticsa sve ove post-PP/KG godine krasi stručnost i strpljenje (dakle čista suprotnost jednom Orlandu, npr.). Dovođenje Stevensa je čisti primjer promućurnog razmišljanja van okvira tipičnog NBA upravljanja. Brad je nesumnjivo prva zvijezda momčadi te čovjek koji je u kratko vrijeme stekao nevjerovatno pozitivnu reputaciju u ligi čime je Boston postao zanimljiva destinacija za slobodne igrače, ali i tema priče po NBA svlačionicama.

Iako počesto vuče čudne poteze (pogotovo na draftu), Ainge je mudrim potezima pomogao Stevensu izgraditi kvalitetnu momčad od igrača koji su u drugim franšizama bili otpisani (IT, Crowder), usput kumujući sadašnjim i budućim potonućima (Nets, Grizzlies, Mavs). Imajući to na umu, svaki sljedeći Aingeov trade će teško biti pobjeda u stilu PP/KG/Rondo/Green poslova. Danny je po svemu sudeći postao žrtva vlastitog uspjeha u trejdovima i bit će zanimljivo vidjeti da li ove sezone može dodatno ubrzati rast franšize nekim mega-trejdom ili će morati sačekati bogatu draft klasu. Kako god bilo, Boston je opet u igri.

BCS

LeBron dobije gripu u tjednu odluke protiv Celticsa, ali ne uspije odigrati svoj flu-game jer su virusi dodatno evoluirali od MJ ere. Boston tako ni kriv ni dužan završi kao sparing partner Warriorsima u Junu.

WCS

Netsi ostvare svoj BCS pa Celticsi dobiju draft poziciju na rubu zone ekstra talenata. I još ispadnu u prvom krugu od Pistonsa.

3 thoughts on “CELTICS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *