JAZZ

Jazz je lani propustio napraviti korak dalje po prvi put u četiri sezone rebuildinga s novom jezgrom. Koja je i dalje mlada, ali ne toliko da im stajanje u mjestu, usprkos svim objektivnim problemima, treba vječno tolerirati. Stoga, ovo je godina u kojoj će napraviti iskorak ili će nešto morati mijenjati, pa makar samo trenera. Iz današnje perspektive čak je i ulazak u playoff na sedmom ili osmom mjestu svojevrsno razočaranje, a da ne govorimo kakva bi katastrofa bio novi “nastup” u lutriji. Pa da vidimo kako će se snaći sada kada im je pritisak nad glavama od prvog dana i kada više nisu momčad budućnosti već momčad trenutka.

QR

Prije dvije sezone su pokazali potencijal, čim su se riješili Kantera i u petorku stavili Goberta bilo je jasno da su kockice posložene. Stoga je trebalo napraviti iskorak u novom pokušaju, ali ovaj put su se umiješale ozljede – najprije su prije nego je sezona počela ostali bez Exuma, što im je ionako lošu situaciju na poziciji jedinice učinilo nepodnošljivom, a onda su još u kritičnim momentima sezone ozljede napale Goberta i Favorsa, uzevši im po 20 utakmica i usporivši ih na još barem toliko. Uz sve ove probleme na koje nisu mogli utjecati, opet ih je pratio i jedan strukturni za koji su sami krivi, a taj je nedostatak vrhunskog kreatora koji može odraditi posao u clutchu (drugu godinu za redom su ispustili gomilu utakmica koje su morali uzeti). Problemi s ozljedama i koncentracijom tako su presudili i u samoj završnici sezone kada su ostali bez playoffa zbog nemogućnosti da zaključe posao u zadnjih par utakmica.

Ovog ljeta stoga su poduzeli potrebne korake kako bi konačno napravili korak naprijed, čak i dva obzirom da se lani realno gledano nisu makli s mjesta. Uz zdravlje ključnih igrača i povratak u punu formu Exuma, novost je poboljšana klupa nakrcana prije svega veteranima koji bi trebali donijeti smirenost u završnicama i puno više opcija Snyderu za prilagodbe, posebice za dodatak stretch postava kojih lani nije bilo previše. Novost je i kvaliteta na poziciji jedinice u obliku Georgea Hilla, čime saniraju lani najtanju poziciju na izuzetan način – ako pretpostavimo i da će Exum biti od koristi, nešto što im je do jučer bio najveći problem, produkcija na poziciji jedinice, sada bi moglo postati još jedan plus. Uglavnom, uz pametne poteze uprave i malo više sreće s ozljedama, Snyder bi ovu momčad konačno trebao odvesti tamo gdje pripada i pri tome se riješiti dječjih bolesti poput nesnalaženja u završnicama. Inače, u slučaju novog razočaranja, mogao bi tražiti novi posao.

D

Sa zdravim Gobertom i više utakmica za Favorsa, trebali bi dodatno popraviti lanjski top 10 rezultat na ovom dijelu parketa. Također, dovođenje Hilla i povratak Exuma koji će uzeti minute patuljcima poput Netoa i Burkea dat će dodatan impuls njihovoj obrani na lopti. Možda nemaju elitnog bočnog stopera koji bi ih gurnuo u trku za najbolju obranu lige, ali Hayward i Hood su aktivni defanzivci koji se dužinom odlično uklapaju u zonski pristup na strani bez lopte. Čak i na klupi imaju dovoljno opcija u Witheyu i Lylesu, tako da im jedini problem predstavljaju stretch i smallball postave, što baš i nije mala stvar obzirom na to da su one danas standard. Favors, kada je zdrav i kada ga slušaju leđa i koljena, može pokriti dobar dio prostora prema perimetru, ali jasno je da se u takvoj roli ne osjeća ugodno. Isto vrijedi i za Goberta koji rijetko izlazi toliko visoko na spot-up opciju. Oba mogu odraditi solidan posao na visokom pick & rollu i po potrebi čak preuzeti i beka, međutim čak i defanzivci njihovog ranga ne mogu biti uvijek na pravom mjestu kada su raširene formacije u pitanju. Tako da će tu biti važno pronaći nekakvu smallball postavu za povremenu promjenu ritma, posebice u završnicama, koje su dijelom gubili jer nisu imali potrebnu fleksibilnost. Sad, dovođenje Diawa i Johnsona daje im je prema naprijed, ali nisam siguran koliko im pomaže na ovom dijelu parketa. Opet, obzirom da će završiti u defanzivnih top 10 kako god, to što možda još nisu spremni postati top 3 i nije takav problem.

O

Jer ono gdje ih tek čeka pravi iskorak i pravi problemi je napad. Imaju hrpu kreativaca i igrača koji mogu nešto napraviti iz driblinga 1 na 1 ili kroz pick & roll, ali pravo pitanje je tko je među njima vrhunska primarna opcija, nositelj, netko tko će odraditi posao u clutchu bez obzira na obranu? Dok ne nađu takvog pojedinca neće moći imati elitni napad jer svi njihovi igrači najbolje funkcioniraju kao sekundarne opcije. Dodaj tome sistem koji se bazira na visokom postu i koji ne otvara toliko prilike za tricu i eto razloga za ostati zabrinut što se napada tiče. Snyder ima jedan od najdebljih fascikala u ligi što se tiče uigranih akcija, ali svi ti horns setovi, flex cutovi i konstante promjene strane napada jednostavno ne donose rezultat. Da je Snyder dijete Spursa to je očito već nakon što odgledate jednu njihovu utakmicu – to konstantno kretanje igrača bez lopte, blokovi na slabijoj strani i neprestani ulaz-povratna-ulaz-povratna ritam, pa tako sve dok se ne dođe do otvorenog šuta ili otvorenog puta prema obruču, klasični je motion kakvoga Spursi vrte već godinama. Nažalost, iako su u stanju odličnom egzekucijom generirati dobar dio otvorenih šuteva na perimetru (kao i svaki rasni motion napad posebice su dobri kada treba kreirati otvoreni šut iz kornera), Jazzeri rijetko dolaze do lakih poena, osim ako se ne radi o odbijancima koje u napadu uhvate Favors ili Gobert pa ih zakucaju u koš.

U tom segmentu igre su očekivano moćni, ali zbog manjka tranzicijske igre (uvjerljivo su najsporiji napad lige) ostaju bez laganih polaganja, što je u njihovom slučaju dodatno kontraproduktivno jer koliko god imali dobru egzekuciju u postavljenim napadima, nisu u stanju na parketu imati formacije koje će raširiti obrane, tako da rijetko ili nikada sve te njihove akcije rezultiraju otvorenim putem do obruča. Obično se Favors ili Hayward sjure u zid pa što bude. Sad, s jedne strane može se razumjeti Snydera jer s praktički dvije petice teško je trčati i za maksimizirati njihove kvalitete moraš pričekati da se barem postave na visoki post. S druge strane, ako već nemaš stretch formacije kao kolega i mentor Budenholzer i nisi u stanju biti dovoljno učinkovit kroz postavljene napade, trebao bi barem malo ubrzati igru i napasti kroz jednostavnije pick & roll setove, pa sve i da to rezultira s više razdvojenih šihti za Goberta i Favorsa. Jer, inače si nešto poput Knicksa koji po 20 sekundi vrte robotske postavke trokuta da bi uzeli loš šut. Jasno, karikiram, Jazzeri nisu ni približno bezidejni kao Knicksi, ali i oni često troše po 20-ak sekundi da se namjeste samo kako bi uzeli šut koji nije ništa bolji od onoga kojega su imali na startu napada.

Uglavnom, ne znam hoće li pokušati ubrzati igru s novim playmakerima, ali svakako će ići više u smjeru raširenih formacija i razdvajanja Favorsa i Goberta (koji su već skupili dovoljno minuta zajedno i nikako da s njima na parketu ostvare više od prosječnog učinka) jer sada u Diawu, Lylesu, pa i Johnsonu, imaju materijala za stretch četvorke, što bi im moglo dodati poneki poen na napadačku učinkovitost, a bez da im previše oduzme na drugoj strani defanzivno. Također, nadaju se da će sada imati i nešto produktivniju klupu što bi također trebalo dodati nešto poena na konto, a tu je i spomenuti pomak na poziciji jedinice koji svakako donosi dodatnu dozu pluseva. I tu nije kraj, individualni razvoj svakog pojedinca, od Haywarda preko Hooda, pa i visokih, sve do Exuma koji je u neku ruku i najveća nada koju imaju što se potencijalne kreativnosti tiče, također nije isključen, dapače. Možda sve skupa nije dovoljno za hvatanje priključka s elitom, naime uvijek se vraćamo na manjak tog superstara koji može kombinirati potrošnju i učinkovitost te pokazati lakoću kreiranja za sebe i druge kada je najpotrebnije, ali približavanje toj zoni svakako bi se trebalo dogoditi. Inače, kao što smo već naglasili, moglo bi biti promjena.

BP

Lindsey kao GM može rame uz rame s najboljima u branši obzirom kako je dobar posao odradio u rebuildingu franšize. Odlični draft izbori, bonus resursi u škrinji pickova, konstantan priliv i razvoj talenta, kvalitetno upravljanje capom – temelji s te strane su više nego čvrsti. Praktički, slično kao i s Bostonom, Jazz je stigao do jednog momenta u vremenu nakon kojega organski rast staje i sada su potrebne intervencije. Hoće li one biti sitne, kozmetičke naravi, nešto u stilu ovoljetnog popunjavanja klupe onim elementima koji su im trebali? Ili će biti krupnije, u rangu toga da mijenjaju nekoga od trenutnih nositelja za komad slagalice koji im potencijalno više odgovara? To će kao i uvijek pokazati vrijeme, isto kao što će i konačni rezultat takvih zahvata biti poznat jednog lijepog dana. Tko zna, možda taj dan dođe i prije nego se itko nada obzirom da Hayward ima opciju izaći na tržnicu dogodine, baš kada će u isto vrijeme trebati dati max Gobertu – ako su svjesni da Hayward nije čovjek koji će ih voditi po naslov i ako postoji šansa da ga izgube bez naknade, možda se u slučaju izostanka očekivanih pomaka odluče trejdati ga već kroz ovu sezonu.

Poanta je ionako da su Jazzeri tu da ostanu neko vrijeme, krcati talentom i dobro pozicionirani da traju kao konkurentna franšiza godinama. Ako im se poklopi nešto više, super. Možda bude s Haywardom, možda bez njega. Možda Snyder ostane general, možda postane luzer. Temelji su toliko dobri da nijedan pojedinac trenutno nije važniji od dobrobiti franšize. Paradoksalno, upravo nedostatak takvog pojedinca koči daljnji razvoj. Ljepota je to NBA biosfere.

BCS

Hayward se vrati prije roka bez dugotrajnih posljedica i pokaže spremnost i sposobnost preuzeti dodatnu odgovornost u završnicama te Jazz konačno prestane prosipati utakmice koje su trebali dobiti. Gobert zasluži max i mjesto u defanzivnih top 5, Favors pokaže još više oružja u napadu, Snyder pogađa s rotacijama i sva ta dubina im donese 53 pobjede i treće mjesto na Zapadu. Iskoriste ozljede Spursa da ih namlate pod koševima i završe u finalu konferencije. Gdje ih razmontiraju Warriorsi. Sezona je pak potpuni uspjeh i banda ostaje zajedno.

WCS

Na Haywardovu ozljedu nadoveže se i Favorsova, zbog čega nikako nisu u stanju ubirati blagoditi preko ljeta pronađene dubine. Napad se i dalje muči biti išta više od prosječan, a defanzivni učinak nije dovoljan za išta više od devetog mjesta jer Zapad je neočekivano jak sa zdravim Memphisom, potentnim Wolvesima i raspucanim Mavsima. Hayward na ljeto odlazi u rodnu Indianu, a Snyder se nakon otkaza odlučuje provesti 3 godine u meditaciji u nekoj špilji na Tibetu nakon čega toliko nauči kontrolirati temperament da mu se oba očna kapka otvore podjednako i još ga Spursi angažiraju kao Popovicheva nasljednika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *